Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
твое право да одговориш или не. ќе се најде некој друг. а ти не знаеш и не ни можеш да заклучиш за мене дали сум желен за наука или не. но изгледа тебе ти треба некој христијанин за да се препукуваш, а се плашиш да одговориш искрено (во овој случај е доволно со ДА или НЕ) на поставените прашања. се прашувам зошто? еве уште еднаш првото: која е таа потреба да веруваш во нешто што никогаш не си го видел и нема докази? или е во прашање фобија (нерационален страв, во случајов од бог)?
--- надополнето: 7 септември 2013 во 12:45 ---

Еве ти Одговор, затоа што според мене мора да има некаква логика и причина, зашто ние денес сме тука и после 10-40-60 години нема да бидеме тука!!

А според тебе целиот живот е безвезно и промашено трошење време колку да се преживее, без никаква цел и визија.

потребна е вера за да не се пие? :confused:
али еве се чудам зошто е забрането свинското?

Не дека е потребна вера, но Религијата го менаџира живеењето, го образложува, го трасира правиот и морален пат, па поради тоа, како и секоја друга работа кажува и дека пиењето е спротивно на човечката природа и е најбрзиот пат до неморалот.

Како Прво: Свињата е животно со најслична физиолошка структура на човекот, е животно кое има најслично месо на човечкото, поради тоа се смета дека е животно кое е створено преку претворање на луѓе кои се спротивставиле на строгата божја заповед.

Но тоа за тебе е прикаска како атеист, нема везе.

Како Врторо: најмрсното месо го има свињата, а исто така тоа е животно кое е познато по тоа што јаде се што ќе стигне, па по тоа можеме да заклучиме и дека има нечисто месо, па поради тоа не е само забранувано од страна на бог кај Муслиманите, туку и од Докторите поготово за луѓе кои имаат проблеми со мрснотии во крвта, со срцето и крвниот притисок.

kralot
15288.jpg

Тоа ѕвездата што доаѓа до месечината и што свети највеќе, Венера е?
На кој датум се случува ова, и што е толку посебен тој ден кај муслиманите?

Еве ти Одговор, затоа што според мене мора да има некаква логика и причина, зашто ние денес сме тука и после 10-40-60 години нема да бидеме тука!!

А според тебе целиот живот е безвезно и промашено трошење време колку да се преживее, без никаква цел и визија.

Не дека е потребна вера, но Религијата го менаџира живеењето, го образложува, го трасира правиот и морален пат, па поради тоа, како и секоја друга работа кажува и дека пиењето е спротивно на човечката природа и е најбрзиот пат до неморалот.

Како Прво: Свињата е животно со најслична физиолошка структура на човекот, е животно кое има најслично месо на човечкото, поради тоа се смета дека е животно кое е створено преку претворање на луѓе кои се спротивставиле на строгата божја заповед.

Но тоа за тебе е прикаска како атеист, нема везе.

Како Врторо: најмрсното месо го има свињата, а исто така тоа е животно кое е познато по тоа што јаде се што ќе стигне, па по тоа можеме да заклучиме и дека има нечисто месо, па поради тоа не е замо забранувано од стана на бог кај Муслиманите, туку и од Докторите поготово за луѓе кои имаат проблеми со мрснотии во крвта, со срцето и крвниот притисок.
ај со ред. прво .... те молам да не зборуваш во мое име, ок? остај ме сам да си кажам дали е безвезно трошење време или не. или пак и јас го барам одговорот за нашето постоење, но преку други инструменти.
потоа, болдот не ми е јасен, ако може да се доизјасниш за да не биде дека после сум ова/она заради лошо разбрано.
понатаму, прашањетобеше за тоа зошто ти/тој/други имаат потреба од такво верување? не тука сега дека верата го менаџира животот. еве јас не сум верник, па сепак менаџирањето ми иде супер сега за сега :)
вториот болд, ...... е тука си се зезнал многууууууу, премногууууууу. дали знаеш кое месо е број1 на листата на забрането месо од кардиолозите за оние кои имале инфаркт? ........ јагнешкото, и тоа строго е забрането за разлика од свинското кое е дозволено ..... еве нека биде еднаш во месецот (во умерени количини се разбира).
за црвениот дел, ... не знам што да помислам, ... дали сериозен муабет правиш или ме тролаш?

Вака, како...
1. Јас сум еден голем Христијанин и сигурен сум во тоа дека мојата вера е вистинска сила.
2. За сите муслимани, ќе ви признаам дека вистина е дека исламот не го сакам, но сепак тоа е ваше право и вера.
3. Од мојата вера никој не трпи штета, а од вашиот радикален иислам цел свет трпи штета.

За свињата викате дека таа е штетна и прљава, но за мене таа Е КРАЛ НА ЖИВОТНИТЕ, а и превкусна е за јадење :)

Моето прашање е: Зошто на +40 степени во лето ( а исто така и во зима) вашите жени се облечени во капути, марами, а кај некои само очите им се гледаат?

Вака, како...
1. Јас сум еден голем Христијанин и сигурен сум во тоа дека мојата вера е вистинска сила.
2. За сите муслимани, ќе ви признаам дека вистина е дека исламот не го сакам, но сепак тоа е ваше право и вера.
3. Од мојата вера никој не трпи штета, а од вашиот радикален иислам цел свет трпи штета.

За свињата викате дека таа е штетна и прљава, но за мене таа Е КРАЛ НА ЖИВОТНИТЕ, а и превкусна е за јадење :)

Моето прашање е: Зошто на +40 степени во лето ( а исто така и во зима) вашите жени се облечени во капути, марами, а кај некои само очите им се гледаат?
чекај бре па и ти, не ги нервозиши. ќе ми го отераш муабетот на друга страна, .......... и после нема ништо да научам:(

Вака, како...

1. Контрадикторен си за овие две болдирани работи :)

„ А свињата не прежива, иако има папок, и тоа папок раздвоен, и за вас е нечиста! Нивното мео немојте да ои јадете ниту нивната мрша да ја допирате – за вас се тие нечисти.“ (Стар Завет, Левитски законик 11: 8 -9).

А свињата, иако има раздвоен папок, не преживува: нека е за вас нечиста! Нејзиното месо немојте да го јадете ниту се приближувајте до нејзиниот леш. (Стариот Завет, Повторени Закони, 14. 8 )

„..Не јади свинско, зато што е нечисто. Не го јади оваа животно и не го допирај неговото мртво тело, затоа што е нечисто (Трета книга Мојсиева 11, 7.8.)

2. Исламот е скап поклон,не е за ефтини луѓе :)

3. :facepalm:

ibn kajjim мудро ќутиш, а? :D
ако, ако, важно е дека си тука
ај сега поз до утре на тебе и другите тука

исламот не го забранува свинското, туку само еден дел од свињата несмее да се јаде, ама пошто пророкот не кажал точно кој па го забраниле целосно
--- надополнето: 7 септември 2013 во 13:59 ---
мене ме интересира, дали оние жени што се целосно покриени со црно, кога одат на гробишта ставаат бела шамија?
--- надополнето: 7 септември 2013 во 14:04 ---
Категорички забранети супстанции[уреди]

Коранот забранува разни супстанции како недозволени („харам“) за консумирање:
  • Свинско, или било какви свински производи (како да речеме пача) (Куран, 2:173)
  • Крв (Куран, 2:173)
  • Животни заклани во било чие име освен Божјето (Куран, 2:173)
  • Мрша (Куран, 5:3)
  • "Острозаби ѕверки" според Суната - сите месојадни животни, со исклучок на највеќето риби и морски животни
  • Сите опојни средства (особено алкохолот). (Куран, 2:219)
Постојат извесни несогласувања помеѓу муслиманите во врска со морската храна, особено во врска со грабливите морски животни. Заставовите на исламските учени, IFANCA (Исламскиот совет за храна и исхрана на Америка) вели:[4]
  • Сите се согласуваат дека рибите со крлушки се „халал“
  • Сунитите ги сметаат сите риби за „халал“, додека некои Шиити сметаат дека само шкампите и рибите со крлушки се „халал“[5] Во рамките на Ханафистичката школа преовладува мислењето дека морските плодови (шкампите, јастозите, крабите, школките и тн.) се забранети.
  • Највеќето се согласуваат дека жабите се забранети заради забраната на нивното убивање во Хадисот. Муслиманите од југоисточна Азија сметаат дека животните кои живеат и на копно и во вода (како водоземци, некои влекачи и некои видови птици) не се за јадење.

исламот не го забранува свинското, туку само еден дел од свињата несмее да се јаде, ама пошто пророкот не кажал точно кој па го забраниле целосно
--- надополнето: 7 септември 2013 во 13:59 ---
мене ме интересира, дали оние жени што се целосно покриени со црно, кога одат на гробишта ставаат бела шамија?
--- надополнето: 7 септември 2013 во 14:04 ---
Категорички забранети супстанции[уреди]

Коранот забранува разни супстанции како недозволени („харам“) за консумирање:
  • Свинско, или било какви свински производи (како да речеме пача) (Куран, 2:173)
  • Крв (Куран, 2:173)
  • Животни заклани во било чие име освен Божјето (Куран, 2:173)
  • Мрша (Куран, 5:3)
  • "Острозаби ѕверки" според Суната - сите месојадни животни, со исклучок на највеќето риби и морски животни
  • Сите опојни средства (особено алкохолот). (Куран, 2:219)
Постојат извесни несогласувања помеѓу муслиманите во врска со морската храна, особено во врска со грабливите морски животни. Заставовите на исламските учени, IFANCA (Исламскиот совет за храна и исхрана на Америка) вели:[4]

• Сите се согласуваат дека рибите со крлушки се „халал“
  • Сунитите ги сметаат сите риби за „халал“, додека некои Шиити сметаат дека само шкампите и рибите со крлушки се „халал“[5] Во рамките на Ханафистичката школа преовладува мислењето дека морските плодови (шкампите, јастозите, крабите, школките и тн.) се забранети.
  • Највеќето се согласуваат дека жабите се забранети заради забраната на нивното убивање во Хадисот. Муслиманите од југоисточна Азија сметаат дека животните кои живеат и на копно и во вода (како водоземци, некои влекачи и некои видови птици) не се за јадење.

Се двоумам дали ова: :( или ова ::pos: да го ставам, али сепак поискрено ова ми доаѓа на ум: :(
--- надополнето: 7 септември 2013 во 14:24 ---
Вака, како...

За да не си го продава своето тело за поџабе!

1. Контрадикторен си за овие две болдирани работи :)

„ А свињата не прежива, иако има папок, и тоа папок раздвоен, и за вас е нечиста! Нивното мео немојте да ои јадете ниту нивната мрша да ја допирате – за вас се тие нечисти.“ (Стар Завет, Левитски законик 11: 8 -9).

А свињата, иако има раздвоен папок, не преживува: нека е за вас нечиста! Нејзиното месо немојте да го јадете ниту се приближувајте до нејзиниот леш. (Стариот Завет, Повторени Закони, 14. 8 )

„..Не јади свинско, зато што е нечисто. Не го јади оваа животно и не го допирај неговото мртво тело, затоа што е нечисто (Трета книга Мојсиева 11, 7.8.)

2. Исламот е скап поклон,не е за ефтини луѓе :)

3. :facepalm:
Така викаш и ставаш фејспалм зошто исламот е твоја вера, но поубаво разгледај ја работата... ние Христијаните на вас никаква штета не сме ви нанеле, а вие постојано ги напаѓате нашите цркви, верници, постојано се занимавате со оружје.

А бидејќи ти си муслиман одговор дади на моето погоре поставено прашање... зошто вашите жени се целосно покриени, на некои дури само очите им се гледаат?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom