Ако одиме според тој стандард ќе испадне дека Адам има повеќе примат од Исус да биде Бог, затоа што овој немаше ниту татко ниту мајка нели?
Деби777, ако непристрасно ги анализираш Исусовите зборови ( оние кои Исус ги изговорил) повеќе од јасно е дека тој зборува за себа како за човек. Ако направиме паралела помеѓу тие цитати ќе излезе 100:0 !
Замисли, толку време Исус беше кај луѓето и со луѓето а ниеднаш самиот за себе не рекол дека е Бог, туку чекал после неговото воскреснување да стигне Павле
из далека града, па да ни каже што и како учел Исус и кој бил тој.
:nenene: Јас го прифаќам само она што Исус го рекол за себе. Не што рекол Јован, или што сонил, или каква визија имал Павле.

А Исус , повеќе од јасно е дека на мноооооогу места рекол:
" Мојот татко е поголем од мене!" или
"Се што правам, правам со волјата на мојот татко!" ... итн.
Deka navistina e eden Bog, a ne tri :
Jovan14
7 Ако Ме бевте познавале, ќе Го познававте и Мојот Татко. А отсега Го познавате и сте Го виделе!”
8 Филип Му рече: „Господи, покажи ни Го Таткото, и доста ние.”
9 Исус му рече: „Толку време Сум со вас и не Ме позна, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел и Таткото; тогаш како велиш ти: ‘Покажи ни Го Таткото!’
10 Не веруваш ли дека Јас Сум во Таткото и дека Таткото е во Мене? Зборовите што ви ги кажувам, не ги зборувам од Себе; Таткото, Кој е во Мене, Тој ги прави делата.
11 Верувајте Ми дека Јас Сум во Таткото и Таткото во Мене; ако пак не - верувајте заради самите дела.
12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги правам Јас, ќе ги прави и тој. Ќе прави и поголеми од овие, зашто Јас одам при Мојот Татко.
13 И што и да побарате во Мое име, ќе направам, за да се прослави Таткото во Синот.
Sakav pak da se navratam na temata za trojstvoto. I Neptun se bunese sto bilo pluralitet vo singularitet. Demek nemalo!
Aj vaka...Eden primer!
Brakot ...eden brak, no ima dvajca vo nego, taka? Mazi i zena...ili ete vasata matematika koja velite deka ne e tocna: 1maz+1 zena=1brak... Ne 2braka, samo eden!
Taka i matematikata 1Otec+1Sin+Sv.Duh=1Bog...
Mozebi ke recete vo brakot se 2 ovde 3...ne pravi razlika...samo sakav da pokazam deka postoi plural vo singular.
Ili uste poprost primer: 1krsna jabolki... 1krosna e ama ima poveke jabolki...