Прашања за Исламот I

• Креатор на темата Креатор на темата Omer el Faruk
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Јас незнам, зошто овие цитати ги интерпретирате поинаку од нивната вистинска интерпретација која е својствена за Бог и Неговите Пратеници?
Ajde sega do interpretacijata bilo?
Ami koj od pratenicite Bozji drug, osven Isus, bese roden, zacnat kako Nego, pa ete da go sporedime so pratenicite?

:) Ако одиме според тој стандард ќе испадне дека Адам има повеќе примат од Исус да биде Бог, затоа што овој немаше ниту татко ниту мајка нели?

Деби777, ако непристрасно ги анализираш Исусовите зборови ( оние кои Исус ги изговорил) повеќе од јасно е дека тој зборува за себа како за човек. Ако направиме паралела помеѓу тие цитати ќе излезе 100:0 ! :toe:

Замисли, толку време Исус беше кај луѓето и со луѓето а ниеднаш самиот за себе не рекол дека е Бог, туку чекал после неговото воскреснување да стигне Павле из далека града, па да ни каже што и како учел Исус и кој бил тој.

:nenene: Јас го прифаќам само она што Исус го рекол за себе. Не што рекол Јован, или што сонил, или каква визија имал Павле. :) А Исус , повеќе од јасно е дека на мноооооогу места рекол: " Мојот татко е поголем од мене!" или "Се што правам, правам со волјата на мојот татко!" ... итн.

Исус е 100% чист Човек во Кого е 100% Чистиот и ВИСТИНСКИОТ БОГ (ЕЛОАХ, АЛАХ)!

Но Кој Безгрешниот, Чистиот и Вистинскиот го споредува со грешни луѓе - создадени од земја или од семе од маж - на тој човек неможе никој друг да му помогне освен ВИСТИНСКИОТ БОГ, Кој 100% го исполнува Чистото Срце Исусово!

:toe:

Замисли, толку време Исус беше кај луѓето и со луѓето а ниеднаш самиот за себе не рекол дека е Бог, туку чекал после неговото воскреснување да стигне Павле из далека града, па да ни каже што и како учел Исус и кој бил тој.

[FONT=&quot]Светиот апостол и евангелист Јован (Богослов), во 10 глава, 30 стих ги запишал Христовите зборови: „Јас и Отецот едно сме“.[/FONT][FONT=&quot]

Истиот евангелист, во 13 глава 13 стих, ги забележал зборовите на Спасителот: Вие Ме нарекувате Учител и Господ; и право велите. бидејќи Јас сум таков.
[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]
И, во следниот (14) стих продолжува и вели: „Ако, пак, Јас, Господ и Учител ви ги измив нозете....[/FONT]

Јас го прифаќам само она што Исус го рекол за себе. Не што рекол Јован, или што сонил, или каква визија имал Павле..................................... итн.

[FONT=&quot]Ако го прифаќаш тоа што го рекол мојот и твојот Спасител (Господ Исус Христос) за себе, не разбирам зошто уште живееш во заблуда?!

Не направи ли разлика помеѓу бомбата во фесот и доброволното распнување на крстот за спасението на светот?! Поздрав.[/FONT]

[FONT=&quot]Светиот апостол и евангелист Јован (Богослов), во 10 глава, 30 стих ги запишал Христовите зборови: „Јас и Отецот едно сме“.
[/FONT]

Епа проблемот е кај тие ваши "свети" Апостоли кои што се контрадикторни самите на себе. Еднаш едно, друг пат друго запишале. Дијаметрално спротивно од првото.

Истиот тој Јован го побива она што погоре го запишал во 14 глава 28 стих , кога ги запишал Христовите зборови: „...мојот Отец е поголем од мене“.

Која изјава да земам од Јован?
Првата каде што вели дека Исус и Отецот се едно, или:
Втората каде што вели дека Отецот е поголем од Исус? :toe::toe::toe:

[FONT=&quot]
Истиот евангелист, во 13 глава 13 стих, ги забележал зборовите на Спасителот: Вие Ме нарекувате Учител и Господ; и право велите. бидејќи Јас сум таков.
[/FONT]

[FONT=&quot]И, во следниот (14) стих продолжува и вели: „Ако, пак, Јас, Господ и Учител ви ги измив нозете....
[/FONT]

Се гледа дека уживаш да ги извртуваш работите. Еве зошто:

Omer el Faruk напиша:
Замисли, толку време Исус беше кај луѓето и со луѓето а ниеднаш самиот за себе не рекол дека е Бог...

Читај сега како еден христијански свештеник го објасни Јован 13:13:

" ISUS vo Biblijata e narecen so titulata Gospod, i Toj samiot toa go izjavuva, no nikade ne rekol deka e BOG. !

Titulata Gospod na jazikot na koj e napisan Noviot Zavet (grcki koine) znaci "gospodin"ili "gospodar", i se primenuva i na lugje, dodeka BOG se primenuva samo na Sevisniot.
"

Да те потсетам: Каде Исус за себе рекол дека е Бог?

[FONT=&quot]
Ако го прифаќаш тоа што го рекол мојот и твојот Спасител (Господ Исус Христос) за себе, не разбирам зошто уште живееш во заблуда?![/FONT]

[FONT=&quot]Не направи ли разлика помеѓу бомбата во фесот и доброволното распнување на крстот за спасението на светот?! Поздрав. [/FONT]

:nenene: Не пријателе! Ти треба да го прифатиш тоа што го рекол Исус и да излезеш од заблудата. Ниту јас воопшто не разбирам како со векови ги лажете луѓето за нешта кои Исус НИКАДЕ и НИКОГАШ не ги спомнал за себе.

П.С. Бомбата во фесот е контра одговор на оние миропомазаните, кои целиот товар и грев на човештвото му го ставиле на Исуса и крстот, а тие и понатака си продолжуваат со старата песна на грешење , покрај другото и со вршење на невидени геноциди во светот ВО НЕГОВО ИМЕ! Сега ти направи ја разликата доколку имаш два грама доблест.

Христовите зборови: „...мојот Отец е поголем од мене“.

...

Апсолутно ВИСТИНСКИ ЗБОРОВИ, бидејќи ТОА нешто што е во Него е поголемо од секој Ангел, секој Пророк, секој Храм, секој Оган, секој камен ...!

Во Срцето и Името Исусово, вечно да е Фален и Славен!

ХалелуЈАХ + Елхамдулилах! :)

дали има муслимани вегетеријанци(строго вегани)??? новото време носи нови позитивни и негативни страни во начинот на живот....храната е неопходна,но за жал се понездрава и штетна одколку корисна....тренд во светот е исфрлање на месото од исхраната заради начинот на кој се одгледуваат животните од кои се преработува нивното месо(генетски инженеринг,хормонски терапии за зголемување на нивната маса или квалитетот и квантитетот на млекото од истите...)

дали има муслимани вегетеријанци(строго вегани)??? новото време носи нови позитивни и негативни страни во начинот на живот....храната е неопходна,но за жал се понездрава и штетна одколку корисна....тренд во светот е исфрлање на месото од исхраната заради начинот на кој се одгледуваат животните од кои се преработува нивното месо(генетски инженеринг,хормонски терапии за зголемување на нивната маса или квалитетот и квантитетот на млекото од истите...)

Има муслимани вегетаријанци. На муслиманот не му е обврска ( иако му е дозволено) да јаде невегетаријанска храна.

А дали е убаво објаснето во рајот....дали тие 72 девици се Male...or FEmale.

Оти немој да се првите...тешко во таков рај??

Од кај си сигурен што ќе бидат??

Има ли некој што потврдил ете црно на бело,беше вака и вака.

И прашањето е како еве хипотетички давам пример,ете ако некој се разнесе-каков ќе биде во рајот??

Од некаде сум сигурен сигурно! Хипотетички мислам дека веќе едно добар број пати е одговорено на ова прашање.

Одговор на прашањето:

-Ќе биде никаков! Нема да го има воопшто во Рајот!

[/FONT][/COLOR]
Која изјава да земам од Јован?
Првата каде што вели дека Исус и Отецот се едно, или:
Втората каде што вели дека Отецот е поголем од Исус? :toe::toe::toe:

[FONT=&quot][/FONT]

Се гледа дека уживаш да ги извртуваш работите. Еве зошто:

Читај сега како еден христијански свештеник го објасни Јован 13:13:

" ISUS vo Biblijata e narecen so titulata Gospod, i Toj samiot toa go izjavuva, no nikade ne rekol deka e BOG. !

Titulata Gospod na jazikot na koj e napisan Noviot Zavet (grcki koine) znaci "gospodin"ili "gospodar", i se primenuva i na lugje, dodeka BOG se primenuva samo na Sevisniot.
"

Да те потсетам: Каде Исус за себе рекол дека е Бог?

[FONT=&quot]

:nenene: Не пријателе! Ти треба да го прифатиш тоа што го рекол Исус и да излезеш од заблудата. Ниту јас воопшто не разбирам како со векови ги лажете луѓето за нешта кои Исус НИКАДЕ и НИКОГАШ не ги спомнал за себе.

Исус вели дека се едно, како целина, а не еднакви, така што нема ништо контрадикторно тука. Отецот е поголем од Синот, но тие сепак се дел од Тројството.

Можеби Исус со своја уста никогаш не рекол, но не негирал кога така бил наречен:

Јован 20:28-29
Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!” Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде. Блажени се кои не виделе, а поверувале.

Башка со самата изјава дека едно е со Отецот, индиректно изјавува дека е Бог. Затоа фарисеите сметале дека богохулел.

Со самото тоа што опростувал гревови покажал дека е Бог.
Знаеш, на некои луѓе не мора се да им се црта. Ако имаат памет, и ако сакаат-ќе сфатат.

Марко: 2:7
”Што зборува Овој вака? Тој хули! Кој може да опростува гревови, освен Еден Бог?”

:kez:

:) Ако одиме според тој стандард ќе испадне дека Адам има повеќе примат од Исус да биде Бог, затоа што овој немаше ниту татко ниту мајка нели?

Деби777, ако непристрасно ги анализираш Исусовите зборови ( оние кои Исус ги изговорил) повеќе од јасно е дека тој зборува за себа како за човек. Ако направиме паралела помеѓу тие цитати ќе излезе 100:0 ! :toe:

:nenene: Јас го прифаќам само она што Исус го рекол за себе. Не што рекол Јован, или што сонил, или каква визија имал Павле. :) А Исус , повеќе од јасно е дека на мноооооогу места рекол: " Мојот татко е поголем од мене!" или "Се што правам, правам со волјата на мојот татко!" ... итн.

Deka navistina e eden Bog, a ne tri :

Jovan14

7 Ако Ме бевте познавале, ќе Го познававте и Мојот Татко. А отсега Го познавате и сте Го виделе!”
8 Филип Му рече: „Господи, покажи ни Го Таткото, и доста ние.”
9 Исус му рече: „Толку време Сум со вас и не Ме позна, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел и Таткото; тогаш како велиш ти: ‘Покажи ни Го Таткото!’
10 Не веруваш ли дека Јас Сум во Таткото и дека Таткото е во Мене? Зборовите што ви ги кажувам, не ги зборувам од Себе; Таткото, Кој е во Мене, Тој ги прави делата.
11 Верувајте Ми дека Јас Сум во Таткото и Таткото во Мене; ако пак не - верувајте заради самите дела.
12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги правам Јас, ќе ги прави и тој. Ќе прави и поголеми од овие, зашто Јас одам при Мојот Татко.
13 И што и да побарате во Мое име, ќе направам, за да се прослави Таткото во Синот.

Sakav pak da se navratam na temata za trojstvoto. I Neptun se bunese sto bilo pluralitet vo singularitet. Demek nemalo!
Aj vaka...Eden primer!
Brakot ...eden brak, no ima dvajca vo nego, taka? Mazi i zena...ili ete vasata matematika koja velite deka ne e tocna: 1maz+1 zena=1brak... Ne 2braka, samo eden!
Taka i matematikata 1Otec+1Sin+Sv.Duh=1Bog...
Mozebi ke recete vo brakot se 2 ovde 3...ne pravi razlika...samo sakav da pokazam deka postoi plural vo singular.
Ili uste poprost primer: 1krsna jabolki... 1krosna e ama ima poveke jabolki...:toe:

IZVINETE BSTO POSTOV GO POVTORIV VO DVE TEMI!

ете зашто светот е ваков
се инсистира на догма и ритуал
а делата се занемаруваат...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom