Познати филозофски изреки од големите мислители

• Креатор на темата Креатор на темата ROZA
  • Време на започнување Време на започнување
Секое куче може да биде волк, но не секој волк може да биде куче.(ја кажа вчера еден стар дедо).
Образложение: Ако на кучето не му даваш јадење, го оставиш гладно, тоа може да се претвори во волк и на суров начин да ги задоволува своите апетити. Од друга страна доколку волкот го нараниш, тој повторно ќе остане непредвидлив и ќе нападне, без разлика на тоа колку е сит.

КАРМА: Кога е птицата жива,таа ги јаде инсектите...кога птицата умира инсектите ја јадат неа.Времето и позициите можат да се сменат многу брзо.Не потценувај и не повредувај никого во животот.Можеби денес си моќен...но запомни, времето е многу помоќно од тебе! Ако една гранка се скрши може да направи штета,но доволно е само едно жарче за да запали цела шума...Затоа биди добар и чини добро.

Ако некој има различен пат од твојот,не значи дека патот му е погрешен.
Далај Лама

Во три збора можам да го сумирам целото мое досегашно знаење за животот : ''Тој оди понатаму''.- Роберт Фрост

Убавината значи да се биде свој.Немора да бидеш прифатен од другите.Најбитно е ТИ да се прифатиш себеси.-Учител Нах Нанх

Потребно е помалку време за да се направат работите исправно,отколку да се направат погрешно и потоа да се објаснува зошто.-Хенри Вадсворт Лонгфелоу

Идејата на доброто владее над се!-Платон

КАРМА: Кога е птицата жива,таа ги јаде инсектите...кога птицата умира инсектите ја јадат неа.Времето и позициите можат да се сменат многу брзо.Не потценувај и не повредувај никого во животот.Можеби денес си моќен...но запомни, времето е многу помоќно од тебе! Ако една гранка се скрши може да направи штета,но доволно е само едно жарче за да запали цела шума...Затоа биди добар и чини добро.

Ако некој има различен пат од твојот,не значи дека патот му е погрешен.
Далај Лама

Во три збора можам да го сумирам целото мое досегашно знаење за животот : ''Тој оди понатаму''.- Роберт Фрост

Убавината значи да се биде свој.Немора да бидеш прифатен од другите.Најбитно е ТИ да се прифатиш себеси.-Учител Нах Нанх

Потребно е помалку време за да се направат работите исправно,отколку да се направат погрешно и потоа да се објаснува зошто.-Хенри Вадсворт Лонгфелоу

Идејата на доброто владее над се!-Платон
Оваа болдиранава ми се допадна најповеќе... :)

47965_270932946343565_1604771178_n.jpg

Ne e od poznat mislitel ali ipak za mene ima golemo znachenje ..

"Some people came into my life to show me to never become like them, and they are the people I thank the most :D"

Тој што незнае и незнае дека незнае опасен е избегнувајте го,
тој што незнае и знае дека незнае дете е научете го,
тој што знае и незнае дека знае спие разбудете го,
тој што знае и знае дека знае паметен е придружете му се.
Малку чудна изрека:)не се сеќавам на авторот.

Тој што незнае и незнае дека незнае опасен е избегнувајте го,
тој што незнае и знае дека незнае дете е научете го,
тој што знае и незнае дека знае спие разбудете го,
тој што знае и знае дека знае паметен е придружете му се.
Малку чудна изрека:)не се сеќавам на авторот.
Мислам дека е Арапска поговорка...:) и не е чудна воопшто, напротив ептен едноставна и точна...;)

Мислам дека е Арапска поговорка...:) и не е чудна воопшто, напротив ептен едноставна и точна...;)
Чудно звучи кога ќе ја каже некој иначе се согласувам дека е едноставна и точна.А иначе сега ми текна не е Арапска од Конфучије е.:)

Чудно звучи кога ќе ја каже некој иначе се согласувам дека е едноставна и точна.А иначе сега ми текна не е Арапска од Конфучије е.:)
Еве на нет што најдов ама колку е точно незнам бидјеки истово го имам најдено и пишуваше дека е арапска поговорка...
Men are four:
He who knows not and knows not he knows not, he is a fool - shun him;
He who knows not and knows he knows not, he is simple - teach him;
He who knows and knows not he knows, he is asleep - wake him;
He who knows and knows he knows, he is wise - follow him.

- Lady Isabella Burton

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom