Познати филозофски изреки од големите мислители

• Креатор на темата Креатор на темата ROZA
  • Време на започнување Време на започнување
All men's souls are immortal, but the souls of the righteous are immortal and divine.
Quotation of Socrates

Beauty is a short-lived tyranny.
Quotation of Socrates

By all means, marry. If you get a good wife, you'll become happy; if you get a bad one, you'll become a philosopher.

[/size]False words are not only evil in themselves, but they infect the soul with evil.
Quotation of Socrates

Once made equal to man, woman becomes his superior.
Quotation of Socrates

Our prayers should be for blessings in general, for God knows best what is good for us.
Quotation of Socrates

The end of life is to be like God, and the soul following God will be like Him.
Quotation of Socrates

Големата мудрост обично се изразува со помалку зборови.-Софокле

Нешто што многу ликови на форумов не го капираат.
а4 формат текст е неуспех, а не успех.
Во а4 формат текст ќе ја објаснам смислата на животот, а не да драпам мадиња за љубовта, ствар шо може да се каже у 3 реда.

На паметниот човек речиси се му е смешно, а на мудриот речиси ништо.

Кој сака на сите да им угоди или е луд или ќе стане луд.

A man with a watch knows what time it is. A man with two watches is never sure.

Човек со еден часовник знае колку е часот. Човек со два часовника никогаш не е сигурен :)

Carl Sagan

Љуби го ближниот како себеси! - Исус Христос

Мил ми е Платон, но помила ми е вистината! - Аристотел:jaj:

Ништо не постои. И ако нешто постои, не можеме да го разбереме. И ако го разбереме, не сме во состојба да го соопштиме на другите! - Горгија

Дел од учебникот по филозофија!

Животот е како виножито. Потребни се и сонцето и дождот за да се појават боите :pipi:

На заљубените никогаш не им е досадно затоа што тие зборуваат само за себе - Лорошфуко

Ако си камен биди мил, ако си растение биди нежно, ако си човек биди ЉУБОВ! - Виктор Иго

Разделбата ја слабее просечната љубов, а ја за засилува силната, како што го гаси пламенчето, а го разорува пламенот. Балзак

Љубовта живее со давање, а не со земање. Најпрвин сакај па после прави што сакаш. Св. Августин.

Љубовта е среќа која заемно се дава. Жорж Санд

Таму каде што љубовта владее, лутата љубомора е стражар на љубовта. Шекспир

Втората љубов е всушност прва. Бранислав Нушиќ

мојата омилена : Да сакаш и да бидеш сакан значи да го чувствуваш сонцето од двете страни. Денев

Љубовта не е чудо но прави чуда. Милан Бреговиќ

Големите љубови се ретки како што се ретки и големите дела. Адлер

Љубовта се храни со надежи. Лао Це

Вљубените се гледаат само себе си на светот, а забораваат дека светот ги гледа. Платон

Бедна е љубовта ако не ја следи фантазијата. Граф

Јазикот на љубовта е во очите. Финеас Флечер

Невозможно е да се сокрие љубовта во очите кои љубат. Џон Краун

Во втората љубов човек се чувстува као го повторува класот: познати му се сите предмети, но сепак, нема самодоверба дека ќе го положи испитот. Бранислав Нушиќ
вистина!

Повеќе е за жалење оној кој заради умот ја губи љубовта, отколку оној кој заради љубовта го загубил умот. Божидар Кнежевиќ

Љубовта е како вода ако не ја разбранува нешто трули како мочуриште. Артуро Граф

Трагедија на секоја љубов е рамнодушноста. Сомерсет Мом

Кога љубовта сака да зборува разумот треба да молчи. Жан Франсоа Рењар

Музиката е лириска пајажина помеѓу срцето и мозокот од Крлежа

Виното не го опива човекот, човекот се опива сам. кинеска поговрка

Gloria discipuli, gloria magistri - Славата на ученикот е слава на учителот. Латинска поговрка

Veritatis oratio simplex et - Едноставен е говорот на вистината. Латинска поговорка

Satius est pedibus labi quam lingua - Подобро да се сопнеш со нозете одколку со јазикот. Латинска поговорка

Зборот треба да се одржи дури и кога му е даден и на непријателот. Латинска поговорка

Немој да мислиш дека си добар само ако си најдобар меѓу најлошите. Латинска поговорка

Кој дава за да добие нешто, не дава ништо. Латинска поговорка.

Вратата на добричинството на секого му е отворена. Арапска поговорка

Отргни се од тоа што не те засега ќе бидеш задоволен. Арапска поговорка

Ако чуеш некој човек да ти препипшува неко добро кое не си го направил, тогаш немој да бидеш сигурен дека нема да ти препишува и зло кое нема да го направиш. Арапска поговорка.​

Љубопитноста е ''ѕвонче '' на вратата на мудроста

незнам од кого е

-Но запомнете добро, штом ќе тргнете кон коцкарската маса, шапката веќе не е ваша, како што и вие не сте веќе свој господар: ставени сте на коцка, вие, вашиот имот, вашата шапка, вашиот стап и вашата наметка.

-Да, разбирам човек да оди да се коцка...но само тогаш ако верува дека од смртта може да го спаси единствено неговиот последен талир.

-На овој свет само несреќата е целосна.

-Јас не го ставив мојот живот во срцето што се кине, ниту во сетилата што отапуваат, туку во мозокот што не се троши и што надминува се‘.

-Мислата е клуч на сите богатства.

-Кој трча по среќата, мора да има лесен багаж.

Балзак

македонски поговорки:

Работата човекот го краси а мрзата го гнаси

Без мака нема наука

Не е богат тој што има многу, туку тој што дава многу

Ожени се на брзина ќе се каеш полека

Ни во куче вера ни во лаком мера

Високото дрво и чавките го серат

Пријателот во нужда се познвава а не на свадба

Чавката гулаб не бидува

Покрај сувото дрво гори и суровото

Арната дума стига многу далеку а лошата уште подалеку.

Ако немаше темница, виделината ич не ќе ни беше мила

Господ да ме варди од пријателита а од душманите сам ќе се вардам.

оној што те тера да плачеш, тој те сака

Од една искра голем оган бидува

Тивка вода брег рони

Малите приказни голем ум даваат.

каде има сила таму нема правдина.

Железото се кова додека е врело.

Гајлето го јаде човека како ‘рѓата железото​

Да се обвинуваат другите заради нашите неволи, знак е на незнаење; да се обвинуваш себе - почеток на сфаќање; да не се обвинуваш ни себе ни другите - знак на мудрост

Некој е само оној којшто љуби нешто. Да се биде ништо и ништо да не се сака, е едно исто.

Скоро на сите наши мани полесно може да им се прости, отколку на начините со кои се служиме за да ги скриеме.

Колку повеќе ќе знаеш,толку помалку ќе разбираш.

Тоа што поминало, веќе не постои; тоа што ќе биде, сe уште не дошло. Па, тогаш, што постои? Само онаа точка во која се спојува минатото и иднината. Ете, во таа точка е целиот наш живот.

Кога љубовта сака да зборува, разумот мора да молчи.

Во љубомората има повеќе самољубие отколку љубов.

да не ви се наога некој цитат од хамлет :) ? ве молам ако можи некој да ми кажи

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom