- Член од
- 13 април 2021
- Мислења
- 3.884
- Поени од реакции
- 12.563
Нема тука никаква колективна одговорност, тој став е испрдок на оние кои се одговорни и кој став го форсираат за да си го покријат сопствениот газ. Овде има одговорни со точно име и презиме. Еве јас прв ке фрлам камен оти јас немам никаква допирна точка и не чувствувам никаква вина за тоа што се случи. Ниту знам ниту познавам некој од настраданите ниту пак некој од обвинетите, ниту имам допирна точка со било која институција која има допирна точка со настанот.... Кажи ми која е мојата одговорност или мојот дел во таа колективна одговорност, што јас сум сторил или не сум сторил па со тоа сум допринел кон тоа да се случи настанот? Еве кажи за што си ти крива, која е твојата вина за настанот? Само без лигавење и глупости од типот па сигурно си купил петарди на црно, сигурно си купил нешто без фискална, сигурно си однел ракија на доктор или си му дал паричка, сигурно си препишувал на тест по математика, не си станал на баба во автобус, си се шверцал у двојка...... и ради тоа ни се случи Кочани. Еј луѓе, баталете такво прање на мозокот, има таму точно кој го стори Кочани, само треба за момент да исфрлиме партии од главата, за момент да нема наши и ваши, и веднаш се гледаат оние кои се одговорни и кои треба да бидат судени.
Па сите сме дел од заедницата во која процесот на превенција и безбедност потфрлил. Не зборам за директна лична и правна одговорност, ама тоа префрлање на топката, и барање кривец - поединец, значи дека не сме си ја научиле лекцијата како што треба. Значи зборам за системски и морален аспект на одговорноста во заедницата.Како? Објасни те молам како сите имаме одговорност.
Што се случи со автобусот на Дурмо Турс?
Што се случи со болницата?
Што се случи со Кочани?
Факт е дека поединци постојано прават пропусти, чии последици се овие трагедии, кои и те како можело да се избегнат.
Ние како заедница не сме научиле како треба да се справиме со ова.