Повторно Нагорно Карабах ?

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
"Натерани" се со коридорот кон својата енклава, евентуално и за да избегнат хуманитарна катастрофа. Вака за 5 години луѓево ќе си се иселат и ќе си го преземат регионот без непотребна галама во јавноста. Значи доколку иделе до крај немало да го добијат коридорот, ќе изгубеле некој војник плус и ќе се кренеше поише галама во јавност.
Смешно е дека некој ги натерал или дека немало да успеат до крај кога 90% од работата е завршена. Не е будала ниедна страна да потпише ваков договор освен ако не е пред тотален колапс. И сам викаш дека Прецедателот на Арцак го подржува договорот. Викаш дека 2% од населението им е загинато. Тогаш како мислиш дека би победиле Ерменците, ова не е среден век кај што секој воено способен маж може да се вооружа и да војува. Не е ни герилска војна, фул воен судир беше. Потребно е обучени луѓе за тоа, техника, све тоа е уништено.
Генерално во Арцак, возрасното население е милитаризирано 80%, а и Ерменија многу не заостанува. Имаат редовен воен рок, имаат систем на резерва и во полиција и во војска, слично како кај нас пред 2001. Значи не е тука проблем војската.

Што се однесува до Азербејџан, пак ќе кажам, они внесоа Руска војска во НК. Тоа прво што си помислив и јас дека за 5 години ќе се исселат Ерменците и ќе си го земат Азерите назад НК. Но не го знаеме тоа. Види какви фанатици се Ерменците, мртвите ги откопувале да ги преселат. Дали сме 100% сигурни дека ќе се исселат. Како што гледам извештаи, Русите во НК се прифатени од Ерменците како ослободители. Руското присуство во НК на голем рок за Азерите би можело да значи дека НК е засекогаш изгубено. А никаква гаранција немаат дека коридорот ќе се одржува ако знаеме дека само Русија е гарант за истиот. Тоа значи дека Азербејџан од апсолутно победничка положба, дефакто прифатила Руска заштита на регионот, кој според тебе речиси го имаше во рака. Тоа мене ми кажува дека или не е вистина дека го имале во рака, или пак Русија имала доста уверливи методи.

Значи пак ќе кажам, како иде времето, некои работи ќе стануваат се појасни. Па така и ќе стекнеме појасна слика. Факт е дека доста компетентни луѓе во Ерменија не се согласуваат дека војната била изгубена и го сметаат ова за предавство. Но факт е и дека исто толку луѓе(надвор од владеачката партија) сметаат дека договорот е добар и дека тоа би значело осигурување на територијата на НК на долги стази. Веројатно и двете страни имаат некаква причина да веруваат во тоа што го зборат, а има можност и двете страни да се во право, меѓутоа не се согласуваат во пристапот. И во Русија има исто ваква поделеност на мислењата за овој конфликт.

Она што станува све поизвесно е дека најверојатно набргу во Ерменија ќе се смени власта, или може ќе има избори.

Последно уредено:
Јас сум убеден дека зад кулисни врати има уште еден договор меѓу Русија и Турција.
Некои се убедени и дека Земјата е рамна, но тоа не значи дека истото е вистина.

Турски мировници пишува во сите странски медиуми. Не станува збор само за слободен печат. Доста го величите гробарот на православниот свет Русија.
Кај сака нека пишува, ако инсистираш можеш и да си истетовираш некаде... Важниот момент е дали пишува во мировниот договор - а таму не се спомнуваат никакви турски мировници. Само набљудувачи, во контролен центар.

Не станува тука за величење, прашањето беше дали Русија излезе од ова во плус или во минус.
Незнам за тоа само нешто знам дека Путин и Ердоган одлично соработуваат. А шарените овци во Ерменија и Азербејџан само гледат напразно.

Ги вадат работите од контекст, дали неписмените од неслободен печат, или турскиот извор... Точно е само ова: „Руските и турските министри за одбрана во средата потпишаа меморандум за формирање на заеднички центар за надзор во Азербејџан.

Најконкретно: Турција има само статус на набљудувач. Во контролен центар. Кој ќе биде на локација НАДВОР од Карабах и длабоко во азерска територија. Се друго се махинации и невистини.

Се разбира, никој не може да им забрани на Азер да им дозволат на Турците да патролираат некаде, било каде НАДВОР од Карабах. Официјален мировнички статус немаат, а како една од завојуваните страни, ни теоретски не може да имаат.

Се разбира дека источно.
Западно не ги гледаат работите толку - бинарно. :coffee:
Za monitoringot e jasno taka e no ako si pratil podobro veke tri dena vodat teski razgovori za mirovni sili ne za monitoring e sega dali nesto dogovorile ne se znae

Дечко, Турци ќе нема во НК/Артсах (минус јужниот дел). Зошто ти е тоа толку тешко да го сфатиш? Турците ќе седат у кули околу регионот и ќе се слушаат со Русите по радио кои ќе бидат стационирани во НК.

Не во „кули“, и не во регионот.
Турци ќе има само во контролниот центар (еднина) кој ќе биде надвор од регионот.

Дечко, Турци ќе нема во НК/Артсах (минус јужниот дел). Зошто ти е тоа толку тешко да го сфатиш? Турците ќе седат у кули околу регионот и ќе се слушаат со Русите по радио кои ќе бидат стационирани во НК.
Де бе па ти остај го нека си сонува чоекот... Не само во Карабах и во Ереван и во Москва ќе има Турски мировници.

Некои се убедени и дека Земјата е рамна, но тоа не значи дека истото е вистина.

Кај сака нека пишува, ако инсистираш можеш и да си истетовираш некаде... Важниот момент е дали пишува во мировниот договор - а таму не се спомнуваат никакви турски мировници. Само набљудувачи, во контролен центар.
Хахаха ај така нека биде. Будалата е секогаш во право.

Eve nesto mnogu interesno ako e tocno

CaucasusWarReport

@Caucasuswar

·
22h

Cough cough ... The extension that Azerbaijan has given to Armenia to remove its forces from the Kalbajar region is for one simple reason. If our sources are correct , we might see another peacekeeping force entering the region.

Не бе според јамајка ерменците се победници. Нема шанси ова во Ерменија да се случи, сигурно е фотомонтажа. :)
Мене искрено многу ми е криво дека Ерменците го јадеа....

Но фактот дека Ердоган го изеде пута 3, во НК останаа Ерменци кои ги бранат РУСИТЕ, некако така ми ја исполни душата, што да ти кажам.... Бавча.

Па и брат му Алиев, Путин едно запче му покажал, овој забораил на Ердо. Што ти се вика страв... Типично торбуле Алиев подвиткуе глава и игра казачок.

Мене искрено многу ми е криво дека Ерменците го јадеа....

Но фактот дека Ердоган го изеде пута 3, во НК останаа Ерменци кои ги бранат РУСИТЕ, некако така ми ја исполни душата, што да ти кажам.... Бавча.

Па и брат му Алиев, Путин едно запче му покажал, овој забораил на Ердо. Што ти се вика страв... Типично торбуле Алиев подвиткуе глава и игра казачок.
Да да и Косово е срцето на Србија. Со заслуга на Русија..

Русите во НК се прифатени од Ерменците како ослободители. Руското присуство во НК на голем рок за Азерите би можело да значи дека НК е засекогаш изгубено. А никаква гаранција немаат дека коридорот ќе се одржува ако знаеме дека само Русија е гарант за истиот. Тоа значи дека Азербејџан од апсолутно победничка положба, дефакто прифатила Руска заштита на регионот, кој според тебе речиси го имаше во рака. Тоа мене ми кажува дека или не е вистина дека го имале во рака, или пак Русија имала доста уверливи методи.
Во Карабах не страдаат од соросово лудило...
Понатаму, на Алиев му треба Русија за да балансира и да ја тргне Турција од онаквото. Ердо следна работа ќе сака да го искористи Азер за некоја ујдурма со Русија, што ќе му одговара на Ердо ама не и на Азер.

Хахаха ај така нека биде. Будалата е секогаш во право.
Имплицираш дека ти секогаш си во право? :coffee:

Tweets & replies
Media
CaucasusWarReport’s Tweets

CaucasusWarReport
@Caucasuswar

·
2h

Presidential decree on sending Turkish soldiers to Azerbaijan was submitted to the Turkish parliament by President Erdogan. Next thing you know is they’re patrolling with Russian peacekeepers in the Karabakh region. Negotiations still ongoing but this is the first step.
Автоматски споено мислење:

Ermencite gi pukaa Rusite nejkat da se povlecat

301
@301_AD

BREAKING: RUSSIAN SOURCES REPORT ABOUT AN ALLEGED SKIRMISH IN THE AGHDAM AREA OF NAGORNO-KARABAKH WITH THE PARTICIPATION OF RUSSIAN PEACEKEEPERS.

301
@301_AD

·
2m

Armenian troops who reportedly refuse to leave their positions in Karabakh.

Embedded video

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: oon
Tweets & replies
Media
CaucasusWarReport’s Tweets

CaucasusWarReport

@Caucasuswar

·
2h

Presidential decree on sending Turkish soldiers to Azerbaijan was submitted to the Turkish parliament by President Erdogan. Next thing you know is they’re patrolling with Russian peacekeepers in the Karabakh region. Negotiations still ongoing but this is the first step.

Ermencite gi pukaa Rusite

301

Flag of Armenia

@301_AD

BREAKING: RUSSIAN SOURCES REPORT ABOUT AN ALLEGED SKIRMISH IN THE AGHDAM AREA OF NAGORNO-KARABAKH WITH THE PARTICIPATION OF RUSSIAN PEACEKEEPERS.

Без да се потврди од дипломатите јамајка и vanlok не верувам на ништо...Хахаха

Во Карабах не страдаат од соросово лудило...
Понатаму, на Алиев му треба Русија за да балансира и да ја тргне Турција од онаквото. Ердо следна работа ќе сака да го искористи Азер за некоја ујдурма со Русија, што ќе му одговара на Ердо ама не и на Азер.
Генерално повеќето Турци од Турските републики ја сметаат Турција како лидер во Турскиот свет. Но Азерите имаат посебна поврзаност кон Турција, од причина што биле дел од Отоманската империја. Алиев, ниту било кој Азер никогаш нема да го одбере Путин, пред Ердо. А за разлика од другите Турски републики, Турција во Азербејџан има замешано бајаги прсти. Рачунај дека Турците учествуваа и во првата војна на сличен начин како и сега. Турски воени инструктори се во Азербејџан од осамостојувањето до денеска.

Како што кажав, мое мислење е дека, или не била толку блиска победата на Азерите, или Путин директно се заканил со вмешување во судирот.

И многу си грешка дека воопшто има анти-руско лудило во Ерменија. Има некои маргинални групи кои опортунистички користат некои настани за да прикажат такво расположение. Меѓутоа во голем процент населението е главно про-Руско. Па дури и оние Ерменци што живеат на запад.

На Ердо, лекарот му препорачал вазелин, за следниот пат кога ќе го изебе Алијев, помалце да го боли.

Последно уредено:
Ги вадат работите од контекст, дали неписмените од неслободен печат, или турскиот извор... Точно е само ова: „Руските и турските министри за одбрана во средата потпишаа меморандум за формирање на заеднички центар за надзор во Азербејџан.

Најконкретно: Турција има само статус на набљудувач. Во контролен центар. Кој ќе биде на локација НАДВОР од Карабах и длабоко во азерска територија. Се друго се махинации и невистини.

Се разбира, никој не може да им забрани на Азер да им дозволат на Турците да патролираат некаде, било каде НАДВОР од Карабах. Официјален мировнички статус немаат, а како една од завојуваните страни, ни теоретски не може да имаат.

Се разбира дека источно.
Западно не ги гледаат работите толку - бинарно. :coffee:
Бинарно во смисла маж/жена?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom