Повторно Нагорно Карабах ?

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
И нова војна веројатно, ако тоа се проба... Кафказот е буре барут бетер од Балканот, многу осетлива ситуација за Р.Ф.

Интересно е како ова се дешава часови после договарањето за средба Путин-Трамп, наредниве пар денови ќе се многу интересни (интересни како од онаа кинеската поговорка). :-/
Ако се гледа големата слика, работите стануваат појасни.
Се обидуваат на сите страни, некаде поминува.
Зошто никој не ја спомнува Франција?
Да бидеме реални договоров е најдоброто што можеше да го извлече Ерменија. Подобро ова отколку Турките да им влезат во Ереван
Па да, со ваква инсталација на власт во право си максимум.

Многу нејасна ситуација. Кобајаги се решаваат некои прашања, преговори насекаде, уствари ситуацијата само се заплеткува. Азербејџан и неговите природни ресурси се џуџе во однос на проблемот кој се создава. Нит доволно гас, нит нафта имаат за да биде економски исплатливо градење и воена подршка на гасоводи и нафтоводи од него. Преризична територија. Дури и во НАТО да влезат, ништо не гарантира дека еден ден на сутанот ќе му летне и главата и гаќите. А без султанот Азербејџан е гола вода па и помалку од тоа, обични козоебачи. Не се доволно умни како соседите, а не се ни храбри како чечените да речеме. Народ и територија за манипулација, ништо повеќе. Ситуацијата таму засега е мачешко г*мно закопано плитко во земја. Прашање на време кога ќе почне да корне.
Второ прашање, Кина! Ако Путек изигра на штета на Си, нека купува вазелин.
Секако дека ќе изигра на штета на Си. Е сега, дека ќе биде толку транспарентно, не верувам.

@fennel @Inglourious Basterd

ве читсм и двајцата, и се чудам..
Кај го извадовте кинезот у равенкава!?

Ерменија е под (руско)-француско влијание, Азербејџан под (руско)-турско!
Едина непозната во равенкава е Иран, кој патем го поздрави договорот!
Другата регионална сила е Турција, која апсолутно никој не ја праша за ништо, и сега ги нема нигде! Султанот не ми стои нешто хеппи со договоров чим го нема да бекне!

Кина нема никакви асети таму, ни па нешто знам да се труди да влезе...

И да не се правиме недоветни.. главната улица у Баку се вика Јуриј Гагарин!
Немој да мислите дека русите не дале преќутно амин за нивната интервенција!
Ги заболе стапот и за двете ако сме реални.. плус Карабах е проблем од памтивек таму што ни советите не успеале да го решат!

Се додека се мирни и двете, и ја слушаат Русија, ќе биде се океј.
Ако не приметивте, последниве 15год русите тераат исклучуво real-politik, и свои интереси!
Некогаш тоа се поклопува со другите регионални сили, наоѓаат некое статус-кво, некогаш не!

И не си прајте бајрам со умот дека у НАТО ќе влегувале кога се меѓу чеканот и наковалната на РФ и Иран!

Другата регионална сила е Турција, која апсолутно никој не ја праша за ништо, и сега ги нема нигде! Султанот не ми стои нешто хеппи со договоров чим го нема да бекне!

Ги заболе стапот и за двете ако сме реални.. плус Карабах е проблем од памтивек таму што ни советите не успеале да го решат!

Ако не приметивте, последниве 15год русите тераат исклучуво real-politik, и свои интереси!
Некогаш тоа се поклопува со другите регионални сили, наоѓаат некое статус-кво, некогаш не!

И не си прајте бајрам со умот дека у НАТО ќе влегувале кога се меѓу чеканот и наковалната на РФ и Иран!
САД и Русија се поочигледно ги редефинираат односите меѓу нив - и јас сум спремен да се кладам дека ќе завршат како исклучително блиски партнерски. Со самото тоа што средбата се случува на Аљаска праќаат порака. И овие случувања се дел од тој договор. Како, немам логично објаснување во моментов. А блиска соработка помеѓу САД и Русија во ниеден случај нема да му се допаѓа на Си.

САД и Русија се поочигледно ги редефинираат односите меѓу нив - и јас сум спремен да се кладам дека ќе завршат како исклучително блиски партнерски. Со самото тоа што средбата се случува на Аљаска праќаат порака. И овие случувања се дел од тој договор. Како, немам логично објаснување во моментов. А блиска соработка помеѓу САД и Русија во ниеден случај нема да му се допаѓа на Си.
За последново си во во право!

И јас се надевам дека ќе ги испеглаат односите, оти не сме далеку од 62'-ра!

Ама ако мислиш дека ќе одат до толку, да се гушкаат и ја свртат Русија против Кина... тогаш си голема грешка!

Чекај малку од каде сега ова, јас прочитав на некој канал дека Иран се спротивставува на договорот и нема да дозволи да се реализира, може некој извор за твоево
На што ја градиш својата кладба за партнерски односи, па тие се на раб на војна (а во Украина веќе војуваат меѓусебе) и од еднаш пу пу не важи ништо ние ќе бидеме партнери.
Ако Путин прифатил средбата да биде на Аљаска а по се изгледа прифатил, тогаш во позадина се играат многу многу матни игри и пресврт е за очекување, Вакво воздржано однесување од страна на РФ кон лудориите на Трамп може да се оправда со некаква надеж за прекин на односите САД-ЕУропска што е невозможно.
Лукашенко за Трамп изјавува дека е трачара и лупета за сите пари.

Нема шанси Путин да влези во такви авантури со Си, со тотално непресметлив човек каков што е Трамп. Плус еве Трамп да се држи до зборот, по 3 години друг ќе дојди на власт, најверојатно од дипстејтот.

Се што ќе прави Путин ќе биде привремено.

Уште неверувам дека ќе има договор, ама ако има или на Трамп или на Путин, или и на двајцата му жежи под нозе.

Чекај малку од каде сега ова, јас прочитав на некој канал дека Иран се спротивставува на договорот и нема да дозволи да се реализира, може некој извор за твоево
На РТ беше, ама да ме утепаш неможам да го најдам сега...

Иран има огромна дијаспора и од двете заинтригирани страни.
Мене онака од прва ми е дека Ерменците држат повисоки позиции и пошколувани се, а Азерите се побројни таму.
Баш утре ќе проверам за бројноста.
Автоматски споено мислење:

Види, не случајно договорот се случи пред средбата на Путин и Трамп.
Така да и тоа е една од равенките кои ги имаат за решавање, ако не ги решиле веќе на пониско ниво.
Кина е главна цел на јуесеј. Ако направат отстапки кон РФ, ќе бараат нешто за возврат. Приоритет ќе биде Кина, ако се може, а мислам дека нема да се може. Затоа и во другата тема пишав дека Трамп ќе протера цел мандат во историски мировни преговори. Е сега Иран, Русија, САД, договор Ерменија Азербејџан, по мое не може да не закачи интереси на Кина. А Турција џабе ја отпишувате, со нивна помош Азерите победија последен пат. Ќе бидат фактор уште некое време.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom