Повторно Нагорно Карабах ?

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Тасс објавува интересна изјава на Ерменскиот премиер
google translate:
"Pashinyan believes that Russia has grounds for an anti-terrorist operation in Nagorno-Karabakh. "

Ова ја остава вратата подотворена.
Русија со тоа што не прави ништо посебно става до знаење дека ерменците немаат друга алтернатива, не верувам дека ги заборавиле паролите „Russia out“ баш од сегашната влада.

Имам напишано и претходно, сигурен сум дека Русија нема да дозволи да падне цел Нагорно Карабах, имам читано за мировните преговори последниве години, планот подготвен под покровителство на Русија предвидувал оргиналниот Нагорно Карабах (онаа автономната област) да се припои на Ерменија, плус коридорот Лачин (плус минус некое селце, планина ваму таму), оваа било прифатено од азерите, ама отфрлено од ерменците, што е и реално во тој момент, никој нема да се откаже од нешто па макар било тоа и ненаселена земја, ќе претражам да го најдам предлогот па да видам да не сум заборавл баш како било.

Русија со тоа што не прави ништо посебно става до знаење дека ерменците немаат друга алтернатива, не верувам дека ги заборавиле паролите „Russia out“ баш од сегашната влада.

Имам напишано и претходно, сигурен сум дека Русија нема да дозволи да падне цел Нагорно Карабах, имам читано за мировните преговори последниве години, планот подготвен под покровителство на Русија предвидувал оргиналниот Нагорно Карабах (онаа автономната област) да се припои на Ерменија, плус коридорот Лачин (плус минус некое селце, планина ваму таму), оваа било прифатено од азерите, ама отфрлено од ерменците, што е и реално во тој момент, никој нема да се откаже од нешто па макар било тоа и ненаселена земја, ќе претражам да го најдам предлогот па да видам да не сум заборавл баш како било.

Мадриски Принципи.

Како и да е. Јас мислам дека Ерменците ќе одат до крај. Знаат дека доколку ја остават работата во мирување сега, и на крај да го победат конфликтов за 10-20-30 години Азерите пак ќе направат офанзива. Моментално Ерменците одлично се бранат, но сепак конфликтов им конзумира доста жртви, кои иако се бајаги помалку од Турциве, сепак за така мал народ се огромни. И после 3 недели непрекинати борби и тоа како им треба здив и шанса за прегрупирање. Затоа и Азериве не дозволуваат да има примирје по никоја цена.

За Русија вмешувањето во конфликтов е доста комплексно. Од една страна во случајов, западните земји ќе бидат претежно на линија со Русија. Но од друга страна тоа би значело ладење на односите со Турските републики, што ќе биде голем удар за влијанието на Русија во централна Азија. Затоа Русија настапува доста претпазливо...

Од друга страна работата е комплицирана и за Иран. Азерите во Иран (кои ги има повеќе одколку во Азербејџан) почнаа демонстрации, против наводното доставување на Руска воена помош во Ерменија. Азербејџан во последно време ги зрачат своите ТВ програми длабоко во Иран будејќи го национализмот кај Азерите и веќе во неколку наврати има дури и насилни протести на Азерите против власта, иако воопшто не се сегрегирани во Персискиот систем. Дури еве и Али Хамнеи да ти бил Азер. Генерално Алијев е трн во око за Иран, но од друга страна Иран повеќе од ова нема да завземе страна и да си ризикува непотребно дестабилизација во доста незгоден момент.

Иницијативата што ја превзеде Ердоган, примарно преку Алијев, испаѓа дека е доста пресметан чекор. Во секој случај им ги замрси конците на Русите. Но јас не сум баш сигурен, дека Ердо ги има пресметано сите адути, кои ги имаат Русите во рака.

Едит:
Еве го плаче Алијев дека Русите им носеле оружје на Ерменците... Па ОК и да им носат, во воен сојуз се. Прашањето е на која основа носат оружје Турците во Азербејџан?

Последно уредено:
Хамнеи Азер по татко, а Лавров ерменец по татко :D крвта не е вода ќе влечат по малку на „своја“ страна
Да, Лавров е Ерменец, а он ти е еден од најголемите авторитети во Русија, ако не и најголем после Путин.

Се чудам како може до толку да имаш двојни стандарди, уште па критикуваш други за навивање врз база на религија.
Прво и основно, никого не сум критикувал дека навива врз база на религија, ниту сум го убедувал да не навива.

Второ, нема навивање во постот што си го цитирал...

Јас кажав што претпоставувам дека ќе биде според моите скромни познавања од ситуацијата, во постот нема навивање.

А иначе да, навивам за Ерменците. Исто навивав и за Хезболах во војната во Сирија, а колку што знам Хезболах се муслимани.

Се чудам како може до толку да имаш двојни стандарди, уште па критикуваш други за навивање врз база на религија.
Комшија, ја знаеш песната за Фросина?Ја имаат Охриѓани испеано, најдобра верзија е на Ансаблот Биљана! Парадоксот е што Фроса била Албанка христијанка(остај грчиштата што ја присвојуваат), ама не сакала да оди за пашата(кој пак бил албанец, ама муслиман)! Делото е опеано од Македонци христијани, само од верски причини! Одамна е таа поделба, така да ти колку да си наш, сепак си нивни, сам знаеш зошто!

Последно уредено:
Како и да е. Јас мислам дека Ерменците ќе одат до крај. Знаат дека доколку ја остават работата во мирување сега, и на крај да го победат конфликтов за 10-20-30 години Азерите пак ќе направат офанзива. Моментално Ерменците одлично се бранат, но сепак конфликтов им конзумира доста жртви, кои иако се бајаги помалку од Турциве, сепак за така мал народ се огромни. И после 3 недели непрекинати борби и тоа како им треба здив и шанса за прегрупирање. Затоа и Азериве не дозволуваат да има примирје по никоја цена.

За Русија вмешувањето во конфликтов е доста комплексно. Од една страна во случајов, западните земји ќе бидат претежно на линија со Русија. Но од друга страна тоа би значело ладење на односите со Турските републики, што ќе биде голем удар за влијанието на Русија во централна Азија. Затоа Русија настапува доста претпазливо...

Од друга страна работата е комплицирана и за Иран. Азерите во Иран (кои ги има повеќе одколку во Азербејџан) почнаа демонстрации, против наводното доставување на Руска воена помош во Ерменија. Азербејџан во последно време ги зрачат своите ТВ програми длабоко во Иран будејќи го национализмот кај Азерите и веќе во неколку наврати има дури и насилни протести на Азерите против власта, иако воопшто не се сегрегирани во Персискиот систем. Дури еве и Али Хамнеи да ти бил Азер. Генерално Алијев е трн во око за Иран, но од друга страна Иран повеќе од ова нема да завземе страна и да си ризикува непотребно дестабилизација во доста незгоден момент.

Иницијативата што ја превзеде Ердоган, примарно преку Алијев, испаѓа дека е доста пресметан чекор. Во секој случај им ги замрси конците на Русите. Но јас не сум баш сигурен, дека Ердо ги има пресметано сите адути, кои ги имаат Русите во рака.

Едит:
Еве го плаче Алијев дека Русите им носеле оружје на Ерменците... Па ОК и да им носат, во воен сојуз се. Прашањето е на која основа носат оружје Турците во Азербејџан?
Na ista osnova Turcija e vo voen sojuz so Azer:)
The Agreement on Strategic Partnership and Mutual Support between Azerbaijan and Turkey for strategic partnership and security co-operation was signed at Baku by Presidents Ilham Aliyev and Abdullah Gül.

Under the terms of the treaty, both Turkey and Azerbaijan will support each other "using all possibilities" in the case of a military attack or aggression against either of the countries

Причина за целото ерменско страддање е изборот на шареноликата битанга.
Неговото доаѓање на власт се претпоставуваше дека ќе биде темпирана бомба за Кавказот.Две години после тоа гледаме што се случува.
Тој нема ни тронка милост кон Ерменскиот народ (исто како Заев или Шекеринска кон македонскиот) тој е едноставно американски глобалист со за него тотално неважно ерменско потекло,и ерменските жртви се за него трофеи кои пред неговите работодавачи го прават голем.
Колку поголем неред и ерменско страдање или страдање на ерменскиот народ го прават поголем глобалиста и ослободен од националното чувство,што ќе рече ептен постветен на глобалистичката кауза.
Тој толку посветено ќе ја разгорува војната и ќе се бори за "ерменското делo" да секој кој ќе го критикува ќе биде прогласен за национален предавник.
Секоја помош од Русија ќе биде минимална за "големиот патриот" и руската воздржаност да му се помогне нему т.е. на својот непријател ќе се претстави како крајно непријателски чин на предавство од страна на Русија.
Истата оваа приказна се случи во Грузија (потоа во Украина) и се сеќавам тогаш се формираше одреден тим и во МО на Русија и во МНР за борба против шарените револуции на постсоветскиот простор.Морам д аконстатирам дека Русија не нејде вистински лек за борба против шареноликите глобалистички свињи и последиците ги гледаме.
Веројатно тоа е многу тешко со оглед на силината на тие бандити и нападите на многу фронтови низ светот но сепак останува впечатокот дека Русија игра изнудени потези кои перспективно носат голема неизвесност.Едимствено добро во сето тоа е отварањето на вистинскиот лик на глобалистиве("борци демократија""барем тоа многу убаво се гледа од спротивната страна во случајов Азербејџан и Турција и сите тие народи од централна Азија.

Причина за целото ерменско страддање е изборот на шареноликата битанга.
Неговото доаѓање на власт се претпоставуваше дека ќе биде темпирана бомба за Кавказот.Две години после тоа гледаме што се случува.

Значи тој шареноликио пробува да ги скара Путин и Ердоган? Се гледа дека лубрикантите преку трети луѓе пробуваат да ги скараат браќата и да уништат едно пријателство на два братски народа руски и турски.

Значи тој шареноликио пробува да ги скара Путин и Ердоган? Се гледа дека лубрикантите преку трети луѓе пробуваат да ги скараат браќата и да уништат едно пријателство на два братски народа руски и турски.
Башка тоа, шареноликио им ја спонзорираше и им ја припреми цела офанзива на Азериве и помочу магије ги натера генералите на Ердо да ја командуваат цела офанзива. Вклучително тука и мотивациските спотови со војската на Азерите, во која подсетува чива земја е Арцак, баш во деновите на почетокот на офанзивата... Тие беа снимени во студијата на шареноликио.

Строумен аргумент.

Тезата не е дека „некој сака да ги скара Путин и Ердоган“.
Тезата е дека во ситуацијава САД профитираат од сите можни правци на развивање на настаните (симплифицирано без намера да елаборирам очигледни работи).

Строумен аргумент.

Тезата не е дека „некој сака да ги скара Путин и Ердоган“.
Тезата е дека во ситуацијава САД профитираат од сите можни правци на развивање на настаните (симплифицирано без намера да елаборирам очигледни работи).
Затоа реков, пресметан чекор на Ердо... Но далеку од ситуација иницирана и сценирана од Пашанјан.

А профитот на САД ќе го нема доколку Ермените сами си го исчистат дворот, за што верувам Русите ќе се погрижат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom