Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Стварно глупаво, а оправдание за лажни повици е уште побезврска.
Јас кога го прочитав си реков во нашава Чудесна Македонија ено кога видов Хрватска си реков океј е полесно е сега ...
Иначе чудна ќе биде работава по која основа ќе одлучуваат кој е поитен случај а кој не ... секако дека кому му е лошо секако дека е итно ... чим се јавил за брза помош ...
Ние да знаевме што му е на човекот ќе бевме сите доктори, нели мислиш така?Не е безврска, насекаде брзата помош го има истиот проблем, затоа е и воведена таа мерка, поради тоа што многу пати свесно се злоупотребува.
Ние да знаевме што му е на човекот ќе бевме сите доктори, нели мислиш така?
Не верувам дека процентот на злоупотреба на Брза Помош е над 0,5%. Е сега под поимот злоупотреба изгледа имаме дилема со докторите. Јас викам Брза Помош кога неможам да станам од кревет и да се довлечкам до болница, едноставно лошо ми е. Дали тоа ми се смета за злоупотреба оти немам срцев удар или мозочен?

Ама тоа ти, многу луѓе не размислуваат како тебе
--- надополнето: 14 јуни 2013 во 10:29 ---
Германски постер од кампањата против свесната злоупотреба на брза помош.
Германија транспортот на Брза помош го вршат со хелихоптери, далеку сме ние од Германија и здраствен систем. Колите болнички така за низ град им се, и не е една кола.
Еве ти работиш како доктор, те прашувам ако ми е лошо и неможам да станам од кревет дали јас можам или неможам да викнам Брза помош?
, значи може хеликоптер да се паркира пред зграда меѓу бандери 
Хеликоптери, значи може хеликоптер да се паркира пред зграда меѓу бандери
Хеликоптери се користат обично за транспорт за пациенти од една во друга болница или кога е далеку селото, па да стигнат први, но сепак пак треба некогаш да го чекаат амбулантото возило да дојде да го земе пациентот, пошто хеликоптерот не може да се паркира баш пред куќа.
Јави се, ако не можеш да станеш викни брза помош.
баба ми покојна правеше муабет со другите баби и понекогаш како што е обичај кога ќе разбереа дека некој умрел некоја од бабите ќе го поставеше прашањето ,,од што умрел Тој и тој?,,Да знаеш само за какви работи се јавуваат, 70% не се итни (и тие се свесни за тоа) туку се јавуваат од што ги мрзи да отидат до матичниот, за тоа време некој повреден од сообраќајка чека 45 минути поради тоа што комбето е кај некој на кој "не му е добро"
Гледаш, грешка сум била, јас мислев хелихоптерот у стан влага и те зема. Ова бугарскиов хумор одсекогаш ми бил интересен. Споредбата на здравствените системи е муабетот, ние транспортот како го вршиме они како, меѓу градови, хитни случаеви и слично.
Туку муабетот е дека на секој ако му е лошо ќе се јави во Брза помош, така да злоупотреба различно ја дефинираме пациенти и медицински лица.
Ако од Клинички до Собрание пресмета дека брзата помош идела 30 мин, како ја пресмета најдалечната точка на МКД до Скопје за не повеќе од 3 саати? Според која математичка формула?Примерот не ти е на место, Германија е голема држава со нешто над 80 милиона жители, транспортот од една болница до друга со амбулантно возило знае да трае многу часови, додека во Македонија сите патишта водат кон Скопје, а од било која точка на Македонија до Скопје се стига за не повеќе од 3 часа.
баба ми покојна правеше муабет со другите баби и понекогаш како што е обичај кога ќе разбереа дека некој умрел некоја од бабите ќе го поставеше прашањето ,,од што умрел Тој и тој?,,
И одговорот најчесто беше: ,, му се слоши,, или ,, му падна неарно,,
Така да... Тоа паѓање неарно и можеби не е така лоша причина за викање комбе.
Така де. Се разбираме.Викајте брза помош, не велам да не викате, ама сепак треба да работи и свеста кај тој што ја вика, затоа што оваа мерка сега не чинела, ама не ви чини и кога стварно имате потреба од брза помош а чекате со часови, затоа што амбулантите возила се на адреси каде има луѓе со болка во ноктот, болка во забот, кашлица од една недела и така натаму.
После ќе пишете на темата брза помош и колку е брза![]()
Ако од Клинички до Собрание пресмета дека брзата помош идела 30 мин, како ја пресмета најдалечната точка на МКД до Скопје за не повеќе од 3 саати? Според која математичка формула?