"Повелете" - а уште не сте ни влегле во бутикот...

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Леле многу ме нервираат таквите. Или пак кога ќе земе да те убедува да го купиш демек многу убаво ти стои бла-бла-бла а тоа нема везе. Демек јас не гледам како ми стои. Или исто така многу ме нервира кога ќе земе да ме убедува во стил "купи го сега тоа се носи". Па што ми е мене гајле што се носи и што е модерно, јас што сакам ќе си купам и што сакам ќе си носам па ако сака и демоде нека бидам.

Само што си го прешол прагот, и продавачката ти се лепи ко фластер. Е што да повелам, па не влегувам у бурекџилница јеботе па да ти кажам ко од пушка: "Четврт пица бурек и јогуртче, ама денешно да е"! Треба ли да видам прво што нудите, па потоа да "повелам"? Мене страшно ме пизди кога ќе ми се случи тоа. Сакам да си разгледувам лезетски, конкретно кога станува збор за гардероба, шо се вика ко чоек да се ѕирнеш у огледало без стомакот да го вовлекуеш пред неа, или коа ќе те забуља у гз и те убедува дека ќе ти се пуштат кога ќе ги испереш, а кога ти се големи, викаат дека ќе се стеснат. Чуден изум ова фармеркиве...

Треба да не пречекуваат вака "гостопримливо" уште од врата или треба да не остаат на раат?

Мене ми одговара да се понападно гостопримливи, пошто мразам шопинг и никогаш не шетам по продавници за "само да разгледувам". Затоа имам рецепт за експресно завршување работа: им опишувам на продавачите шо точно ми треба, и оставам тие да ми бараат пошто они боље си го знаат асортиманот. Ако оценам дека имаат осет, вкус и добро окце за процена, ги оставам тие да ми предложат некое парче облека. На овој начин имам пронајдено облеки кои супер ми стојат, а јас никогаш не би ни помислила да ги пробам зошто на закачалката ми изгледаат чудно.

Мене ми одговара да се понападно гостопримливи, пошто мразам шопинг и никогаш не шетам по продавници за "само да разгледувам".
Има разлика помеѓу "само разгледување" без намера да се купи и желба да се купи, но на раат да се разгледа, без некој да ти изиграва фластер и да ти наметнува.

Гледам кај се фармерките, сакам да си ги разгледам на раат и да си одберам сам, без некој да ме следи во секој чекор и да ме масира со небитни факти дека се "оргинал", дека се најновите што ги добиле, дека се на попуст, дека се модерни...

Значи колку го мразам тоа, а посебно кога иде по мене како шо разгледувам. Јас ќе мрднам таа по мене. Уф!! И уште па има некои еве оваа блузичка мојш да си ја искомбинираш на се( а таа во сите бои) или фармеркиве ти се екстра (а јас ги гледам позади како посрана ми стојат). Удав се ваквите. Ако побарам нешто услужи ме ако не што ми висиш, не бирам за тебе за мене си бирам!

Има разлика помеѓу "само разгледување" без намера да се купи и желба да се купи, но на раат да се разгледа, без некој да ти изиграва фластер и да ти наметнува.

Тоа е точно. Добар пример за ова се Евроазија, те следат насекаде, а у принцип не можат да ти помогнат за тоа што го бараш. Толку сконцентрирани на тој дел од продавницата што го чувааат, што не ги интересира што има во остатокот од продавницата. Не купувам таму.

Гледам кај се фармерките, сакам да си ги разгледам на раат и да си одберам сам, без некој да ме следи во секој чекор и да ме масира со небитни факти дека се "оргинал", дека се најновите што ги добиле, дека се на попуст, дека се модерни...

Има секакви луѓе, и кај некои палат фактите што тебе ти се небитни. Некои продавачи знаат да оценат што бара муштеријата уште откако ќе влезе од врата, а некои - едноставно немаат талент да читаат мисли. Нивно (на продавачите) е да си пробаат, твое е да најдеш начин да ги одјебеш у два збора :)

Има секакви луѓе, и кај некои палат фактите што тебе ти се небитни. Некои продавачи знаат да оценат што бара муштеријата уште откако ќе влезе од врата, а некои - едноставно немаат талент да читаат мисли. Нивно (на продавачите) е да си пробаат, твое е да најдеш начин да ги одјебеш у два збора :)
Е да, некои стварно се талентирани за погодување на стилови. Те гледа каков имиџ имаш и одма знае што да ти покаже. А, повеќето се само здодевни и ужасно напорни и секогаш ми е непријатно кога само разгледувам а тие те препукуваат со непотребни информации како првпат да шеташ по бутици или не знаеш што сакаш.

Дефинитивно да не остават на раат. Како да ми ги читаш мислите. И мене тоа ужасно ме нервира. А такви се скоро секаде по бутиците. Па добро бе, повеќето имаат камери, а и да немаат, кај ќе украдам јас нешто па да си излезам? Мислам, каде ќе го ставам, јас никогаш не носам големи чанти. Ама не е само за тоа и само за мене и тоа колкава ми е чантата. По сите одат и тоа ме вади од такт, во многу случаи и да сум планирала да разгледувам, штом тргне по мене, ќе си излезам. Ужас, бе!

Е да, некои стварно се талентирани за погодување на стилови. Те гледа каков имиџ имаш и одма знае што да ти покаже. А, повеќето се само здодевни и ужасно напорни и секогаш ми е непријатно кога само разгледувам а тие те препукуваат со непотребни информации како првпат да шеташ по бутици или не знаеш што сакаш.
Ма нема што да ми покажува, си го знам јас својот стил и вкус.

Едитирано од модератор: Користи ја опцијата измени. По n-ти пат ти спојувам постови.

Бизнисот е таков мораат да се такви. Има многу повеќе неодлучливи луѓе на кој Мора да им се понуди и да им се каже што им стои што да купат. На тие таквите ако не им се понуди излегуваат секогаш со празни раце. Искомлексирани што сакаат комлименти. Ги има многу верувајте, дури идат по продавници да си ги лечат комлексите слушајки лажни комлименти. Сешто шета по светов. Па затоа и продавачите се такви неможат да проценат од прва од кој тип на човек сте...

мене чудно не ми се има десено ова, а и да ми се има десено не сум забележал...обично кога ќе видам нешто го купувам без да разгледувам детално што како е

dobro e koa vikaat povelete iako se mn dosadni otkolku koga ignoriraat.Idam jas da si kupam za rodenden maicka nekoja i zastanuvam i gleam ovie dvete muabet si praat vikam moze da probam nikoj ne me ferma ja probav ne mi se svigase ja ostaviv trgnav da si odam i ovie dvete fatija da mi se derat zs ne sum ja zdiplila mickata taka doma na majkami da sum pravela.kaj nejkese da me usluzi pa uste da i diplam bog da cuva ova mi se desi u elit gore.a da ne zborime za tie od sendvicarite kaj stoilko uste ne sum zastanala poveli!

Си немам јас ваков проблем. Ако нешто не ми се допаѓа одма им го велам, да чекам да ме услужат... тешко. Секогаш сум културен, се понашам пристојно добар ден, фала, пријатно ама видиш не требало така.

Ете баш некни случка. Колку се фармеркиве? - Сега дечко, момент. По пет секунди, а бројче поголемо 50-ка бар да знам? Сега сега... зборам на телефон, и ти викам Маја леле таа со кој беше, со бифшиот на Ирена...
Ок фала на услугата... пријатно и поздрави ја другарка ти.

Повелете синдромот на сличен начин го одјебувам. :pipi:
Прво ќе пробам да им дадам до знаење дека имам очи кои добро ме служат и дека разгледувам. Кога веќе ќе видам дека не можат да сфатат, си одам од дуќанот без никакво вербално објаснување.

п.с.
Морав да го едитирам постот. Ми текна за случка од пред некој ден. :pos::pos::pos:
Добар ден, патики високи за кошарка 47 број имате?
-Да, да повели дечко види од кој сакаш одбери си. И прашувам од еден модел нема, прашувам од друг нема, ок. Од кој модел има бар да пробам само за големината да видам. И ми даваат 46, пробувам гледам мало. Гледам дека било 46, му велам ама ви реков 47 дека носам. Е ако де, пробај ќе пушти можи... плус овие од МЗТ носат такви и од Работнички онај високиот мислам дека носи исти. Добро му велам, јас барам патика да ми го штити глуждот и да ме служи не ми треба да биде некојси којзнае каков модел. Продавачот: Епа пробај од овие, вакви носат Шекил и Коби шо играат во Лејкерс. Добро бе чоек, не ми треба патика од НБА плус не носат такви и Коби и Шекил имаат сопствена линија на патики и играат во различни тимови... Продавачот... ама јас... добро му викам, фала. А имате некоја патика која никој не ја носи а е 47 број? Ете ако ја купам на другите ќе им велите дека има еден дечко од Битола таква што носи.
Продавачот: Имам 45-ка ама голем е калапот, сигурно ќе ти е точна за 48-ка пасова... со воздушно перниче е, со клима од страна, кожа и специјална гума со која повеќе можеш да скокаш.

И си заминав...

Nekni vo prodavnica za patiki, mlada prodavachka prodava patiki, vaka:
-lele mnogu ubavo ti stojat ovie belive so vrvci!
-Stvarno?
-Da, ama epten ubavo izgledash, bash fraerski.
-A be ne mi se sviga mnogu e shareno
-pa probaj gi ovie so lepenki,
... gi probuvam tie so lepenki..
-ej ovie top se, epten super izgledash, na farmerkive preubavo ti stojat
-a da gi probam onie crnite
-...gi probuvam tie crnite...
-extra se patikive, mnogu ubavo izgledash stvarno extra si vo niv
....pochnav da se smeam od komplimenti delenje...(vreme e jas da pochnam so prodavanje!)
-a be!?!? Me zaebavash ili mi frli oko?
-hehe, zashto?
-a i zenska ke si fatam so patikive taka?
-hehe,
- i ke me gledaat site?
-da da!
...nastapuva glasno smeenje....
-pa daj bidi mi devojka da te gledaat i tebe pokraj seta ovaa lepota!
----------------------------
aj vo red top izgled ama ....mislam....

Има продавачки што место да те натераат да купиш,само те бркаат од продавницата,а има и љубезни,или барем глумат љубезни...колку пати сум купувал нешто само ради продавачката :pos:

И дека само што им стигнале им се продале како алва.

Најдобро според мене, на секој модел (шо и да е) - цена и секоја големина, ти си разгледај, пробај, ако го купуваш идеш на каса и готово.Продавачки многу сол нејќам да ми солат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom