Поука на денот

• Креатор на темата Креатор на темата simeon
  • Време на започнување Време на започнување
Дождот е секогаш ист, а сепак во него на мочуриштата никнуваат трња а во градините цвеќиња ~ - De Mello
( се надевам ова може да се постира овде, а кој ја нема прочитано книгата му ја преопрачувам)

... бидете отмени: облекувајте се сите во убава облека; јадете богати јадења и пијте благи вина и вина што се пенат!
Исто така, исполнете се со љубов по волја, како ви е волја, кога, каде и со кого ви е волја! Но секогаш за мене.

' There are only four questions of value in life. What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same: only love.'

Вистината на која и треба закана за да ја совлада критиката, на која и треба стравот со кој ќе го уништи сомнежот и надеж(верба) за да немора да ја чека сигурноста(доказот - увидот), се вика лага.

„Верувај на оние кои трагаат по вистината а сомневај се на оние кои велат дека ја нашле.“

382475_10151482251953931_9705099_n.png

Некои задоволството го бараат во одредена цел, некои други пак сватиле дека целта е само момент.
Екстазата која е заложник на целта е заробена во моментот, екстазата кој се ослободила од своето заложништво се вика вечност.

"Without going out your door you can know the whole world. Without looking out your window you can know the Way of Heaven. The farther people go the less they know. Sages therefore know without traveling, name without seeing and succeed without trying."

~ Lao Tzu

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom