- Член од
- 25 март 2012
- Мислења
- 8.686
- Поени од реакции
- 5.373
Треба да кажеш и поента, и тоа на македонски јазик, затоа што ќе те пријавам за офтопик.......
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Треба да кажеш и поента, и тоа на македонски јазик, затоа што ќе те пријавам за офтопик.......
Навистина ми е смешно кога гледам дека за Албанците сеуште се зборува како за Илири. Еве и тука на 184-та стр се вергла истото. Може ли некако овој пост и линкот што ќе го дадам да стои подолго време за сите Албанци да го погледнат овој Епирско латински речник?
http://books.google.gr/books?id=Y2E...ce=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
Епирските зборови, како што ми кажаа, соодветствуваат со Албанскиот јазик 70% до 80%
Pa razbiras angliski se nadevam , tekstot e od Albanec Besar Likmeta .A za poentata lesno moze da se zakluci , da ti ja objasnam?
Да, затоа служи темава, нели?
Тоа укажува дека имињата како Теута , Илир итн не произлегуваат од некоја свесност за илирско потекло и континуитет од антика туку од чиста романтичарска пропаганда на Енвер Хоџа.
Да, и јас мислам така....
И сега тоа е доказ дека немаме илирско потекло?
"Додека јас бев именуван по мојот дедо, задржувајќи ја семејната традиција, други родители им дадоа на своите деца илирски имиња кои јас се сомневам дека го знаеја значењето", вели Пани, кој денес предава на Јена Универзитет во Германија "
--- надополнето: 3 септември 2013 во 23:58 ---
Илирско потекло кој има или нема од денешен аспект е тотално невозможно да се утврди , но терање некој ексклузивитет за илирско потекло е тотално погрешно.
Јас сигурно имам повеќе право да кажам дека само јас имам илирско потекло отколку што ти имаш право да кажеш дека немам илирско потекло......
Тука не станува збор за еклузивитет, не барам истребување на неилирците, ниту барам историјата да влијае во геополитиката........
И немој да постираш вакви политички линкови, те сметав за сериозенн член, навистина....
Инаку кое илирско потекло , кога јас мислам барем еден дел од албанскиот народ има трачко потекло а не илирско а еден дел можеби и грчко , а останатото е небалканско потекло.
Јас сигурно имам повеќе право да кажам дека само јас имам илирско потекло отколку што ти имаш право да кажеш дека немам илирско потекло......
Тука не станува збор за еклузивитет, не барам истребување на неилирците, ниту барам историјата да влијае во геополитиката........
И немој да постираш вакви политички линкови, те сметав за сериозенн член, навистина....
Ниту Теута ниту Илир не се албански имиња, мислам, не можат да се објасат со албанска етимологија, туку со “славјанска“.
видов нешто на ФБ, па да споделам.
"Значи според напишаното : Осман = Орел, Шкиптар = Орел. Османлии = Орли, Шкиптари = Орли. "
Жими такво да биле староседелци !