Потеклото на Албанците

• Креатор на темата Креатор на темата SLaCk
  • Време на започнување Време на започнување
Навистина ми е смешно кога гледам дека за Албанците сеуште се зборува како за Илири. Еве и тука на 184-та стр се вергла истото. Може ли некако овој пост и линкот што ќе го дадам да стои подолго време за сите Албанци да го погледнат овој Епирско латински речник?

http://books.google.gr/books?id=Y2E...ce=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

Епирските зборови, како што ми кажаа, соодветствуваат со Албанскиот јазик 70% до 80%

Брате, фала за линкот каде пишува дека пишува за некој епирски јазик кој впрочем е албански......
Придонесуваш за темава, очигледно не знаеш што и како, но важно придонесуваш.....
Иначе не е тотално јасно дали епирците се илири или грци....... или па биле посебен народ - албанците
--- надополнето: 3 септември 2013 во 23:50 ---
Pa razbiras angliski se nadevam , tekstot e od Albanec Besar Likmeta .A za poentata lesno moze da se zakluci , da ti ja objasnam?

Да, затоа служи темава, нели?

Да, затоа служи темава, нели?

Тоа укажува дека имињата како Теута , Илир итн не произлегуваат од некоја свесност за илирско потекло и континуитет од антика туку од чиста романтичарска пропаганда на Енвер Хоџа.

Тоа укажува дека имињата како Теута , Илир итн не произлегуваат од некоја свесност за илирско потекло и континуитет од антика туку од чиста романтичарска пропаганда на Енвер Хоџа.

Да, и јас мислам така....
И сега тоа е доказ дека немаме илирско потекло?

"Додека јас бев именуван по мојот дедо, задржувајќи ја семејната традиција, други родители им дадоа на своите деца илирски имиња кои јас се сомневам дека го знаеа значењето", вели Пани, кој денес предава на Јена Универзитет во Германија "
--- надополнето: 3 септември 2013 во 23:58 ---
Да, и јас мислам така....
И сега тоа е доказ дека немаме илирско потекло?

Илирско потекло кој има или нема од денешен аспект е тотално невозможно да се утврди , но терање некој ексклузивитет за илирско потекло е тотално погрешно.

"Додека јас бев именуван по мојот дедо, задржувајќи ја семејната традиција, други родители им дадоа на своите деца илирски имиња кои јас се сомневам дека го знаеја значењето", вели Пани, кој денес предава на Јена Универзитет во Германија "
--- надополнето: 3 септември 2013 во 23:58 ---

Илирско потекло кој има или нема од денешен аспект е тотално невозможно да се утврди , но терање некој ексклузивитет за илирско потекло е тотално погрешно.

Јас сигурно имам повеќе право да кажам дека само јас имам илирско потекло отколку што ти имаш право да кажеш дека немам илирско потекло......
Тука не станува збор за еклузивитет, не барам истребување на неилирците, ниту барам историјата да влијае во геополитиката........

И немој да постираш вакви политички линкови, те сметав за сериозенн член, навистина....

Јас сигурно имам повеќе право да кажам дека само јас имам илирско потекло отколку што ти имаш право да кажеш дека немам илирско потекло......
Тука не станува збор за еклузивитет, не барам истребување на неилирците, ниту барам историјата да влијае во геополитиката........

И немој да постираш вакви политички линкови, те сметав за сериозенн член, навистина....

Политички линкови :eek:, се надевам ова ти е гаф . Инаку кое илирско потекло , кога јас мислам барем еден дел од албанскиот народ има трачко потекло а не илирско а еден дел можеби и грчко , а останатото е небалканско потекло.

Инаку кое илирско потекло , кога јас мислам барем еден дел од албанскиот народ има трачко потекло а не илирско а еден дел можеби и грчко , а останатото е небалканско потекло.

Мислам дека ова размислување е коректно. Што се однесува до Траките и Илирите, дали ја знаеш територијата на која живеат Траките во времето на Херодот? Повели:

580548_609205455763012_2000450460_n.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Delyan

Peter II Delyan took Niš and Skopje, first co-opting and then eliminating another potential leader in the person of one Tihomir, who had led a rebellion in the region of Durazzo. After this Petar II marched on Thessalonica,

http://en.wikipedia.org/wiki/Tihomir_of_Bulgaria

Tihomir was also proclaimed Emperor in his own right separate from Delyan. Delyan knew that the existence of two separate rebel leaders and camps would be problematic for the revolt and invited Tihomir to a meeting. During this meeting a debate was held between Delyan and Tihomir, and Delyan made the most convincing speech, stating that an army with two leaders will inevitably fail in their common goal. He stated that the Bulgarians should chose only one leader and that since he was the son of Gavril Radomir and descendent of the heroic Emperor Samuil, they should proclaim him as sole leader and emperor. As a result of losing this debate, Tihomir was eliminated as leader and killed.

Се надевам дека го знаете вистинското значење на терминот "Бугар(Воулгар)" од тој период и нема да дозволите темава да отиде во погрешен правец.

Не може само ти да имаш илирско потекло, бидејќи најверојатно и многу други имаат илирско потекло, а не се Албанци. Денес не постојат "Илирци".
Ова потсетува на Гејците и нивната дефиниција дека се што е македонско е еднакво на гејско.

Ниту Теута ниту Илир не се албански имиња, мислам, не можат да се објасат со албанска етимологија, туку со “славјанска“.

видов нешто на ФБ, па да споделам.

"Значи според напишаното : Осман = Орел, Шкиптар = Орел. Османлии = Орли, Шкиптари = Орли. "

Жими такво да биле староседелци !

видов нешто на ФБ, па да споделам.

"Значи според напишаното : Осман = Орел, Шкиптар = Орел. Османлии = Орли, Шкиптари = Орли. "

Жими такво да биле староседелци !

wow, otkritie na godinata ... zimi moetoo

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom