Потеклото на Албанците

• Креатор на темата Креатор на темата SLaCk
  • Време на започнување Време на започнување
извини, си видел некој генетски извештај за погоре наведените?
прво прочитај, па после пак врати се и корегирај се..

За тебе Роми и Албанци се едно исто, па од километар бре се познава кој е Ром а кој е Албанец ... не се потребни никакви ХХ генетски извештаи ... Ашкалиите се Албанизирани Роми ... што е толку нејасно Роми си се само што го говорат Албанскиот јазик ... тоа му доаѓа на исто како мистер Џими од Штип кој е асли црнец а супер говори Македонски и се смета себеси за Македонец, но факт е дека не е !
Направете еднаш разлика помеѓу нација, религија, раса/под-раса и.т.н. бидејќи ова се тотално различни нешта !

PIRATIC - брат, Роми ( цигани ) прв пат се среќаваат во Европа од 11-ти век, како Номади, а истотака и албанци тогаш се спомнуваат. Коинциденција, зар не ?

PIRATIC - брат, Роми ( цигани ) прв пат се среќаваат во Европа од 11-ти век, како Номади, а истотака и албанци тогаш се спомнуваат. Коинциденција, зар не ?

Сакаш да кажеш дека се едно исто и Ромите и Албанците ... хаха ... физички се различни едни од други 550% ... ај поздрав ... :icon_mrgr:

Од шо мака сите носеле такви капчиња.. Малку ми е сомнително дека сите носеле такви филцувани капи.
--- надополнето: 22 август 2013 во 21:58 ---
Така е, има 3 кечиња.
Шо сакаш да кажеш??!
pa neli ti e somnitelno deka site nosele takvi filcuvani kapi
tie tri kecinja sto gi nosat se ili makedonci ili srbi
mene mi bese vazno da dokazam deka na vremeto keceto go nosele site ne samo albancite

За тебе Роми и Албанци се едно исто, па од километар бре се познава кој е Ром а кој е Албанец ... не се потребни никакви ХХ генетски извештаи

види батка тука...од километар се познава, ама и не се познава...
тоа што те збунка се вика admixture..и ете пример во Јоркшир....

значи, пред околу 500 г. (тоа е веќе постирано), оние кои зборуваат денес шќиптарски во Албанија и Косово, започнале генетска самоизолација и демографска невидена експанзија...
со други зборови, и покрај канунот од Лека, оние кои зборуваат денес шќиптарски во Албанија и Косово се нај inbreeding луѓе во ЕУ....

слична ситуација со Ромите, но од женска линија....
многу Роми се направени од комшиите им, со ромкињи жени...
потомците земале ромкињи, и затоа разликата...
но, и многу комшии земале ромкињи за жени/ приполод, но потомците земале неромски жени...
тоа е секако контрадикторно на вкоренетото верување дека немало миксање со Ромите...поради фалшливата историја...Ромите во Војводина (мажите) се 70% потомци само од 1 хг, т.н. грчко-шќиптарска хг ...

ова е ист случај со црнците во САД, многу од нив потекнуваат од Белците...а се пак црни.

за појасно, ефектот од mixture, на лице, боја на кожата, се губи после отприлика 10 генерации=200-250 год.

за Ромите, mixture е одредено дека било пред околу 1000 г. и потврдува погоре кажаното за нив...
за Косоварите, нивните главни Y dna hg E i J , покажуваат дека имаат ниски варијации, со други зборови имаат скорешен инпут во нив, да речеме околу 500г. по Ристета, се е матно сеуште до фамозната оклу 1500 ад, откога започнува нивната експанзија, од едно мало село...

но, да не заборавиме, овој феномен е опфатен од Перичич 2005, каде вели, Ромите и Косоварите настанале од genetic drift.
со други зборови, да речеме, некаде околу 1000 ад. (ова поради миксот утврден за Ромите),
некои луѓе, некаде сеуште неутврдено каде, да речеме отаде Шар Планина или во Ирански Курдистан, се отселиле од матичното племе, се поделиле удве, имале различна етногенеза, и денес се познати како шќиптари и роми...

отаде Шар Планина е привлечно, но нереално сценарио, поради бојата на кожата кај Ромите, тоа би значело дека тие пристигнале со бродови во Драч,на патот од Индија, значи поверојатна е Ирански Курдистан рутата, можеби и преку Блискиот Исток...
да не заборавиме, Бајаш Ромите од Хрватска, генетски, потврдуваат дека нивниот микс бил надвор од Балканот, можеби Иран, точно за нивната т.н. грчко-шќиптарска хг ...М78 V13...

зошто шќиптарите се бели?
затоа што потекнуваат само од 200 предци, под пред 500г, и според нивната женска мтдна, тие луѓе имале деца со женски линии типични за Балканот, различно од Ромите, кои имале потомство со Ромќињи, едногамни.

кај шќиптарите се исгубил ефектот од миксот, поради погоре спомнатото, кај Ромите останал до денес...
истата хг .М78 V13 ја има кај Друзите, но поради ефектот на admixture, од километар се гледа кој е Ром, шќиптар, Друз...се гледа, ама и не се гледа...

по наше, се што свети, не е злато...
--- надополнето: 24 август 2013 во 21:24 ---
п.с.
дали е важен параметар генетиката?..
најважен е...
пример, во САД имаше инијацијативи за генетска потврда на племенско потекло на индијанците...
но, што да се прави кога тие се направени од белци татковци?
и така, тоа стана јалово...

денес, некои индијански племиња и генетски лаборатории, признаваат индијанско потекло само од мајчина страна, од нивната мтдна линија....секако, тоа е само за нивна лична сатисфакција...

секако, денес за да се потврди дали е некој биолошки татко на некого, се користи генетиката, а не баење....изгледа дека тоа е поефикасен метод, можеби не е совршен, но е на сила...
--- надополнето: 24 август 2013 во 21:27 ---

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1617141/

If the rare TA haplotype found in ancient Britain instead suggests the presence of people of Romani ancestry in tenth century England,kojznae...

види батка тука...од километар се познава, ама и не се познава...
тоа што те збунка се вика admixture..и ете пример во Јоркшир....

...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1617141/

If the rare TA haplotype found in ancient Britain instead suggests the presence of people of Romani ancestry in tenth century England,kojznae...

Сакаш да кажеш дека Албанците се всушност мешавина т.е. нешто како местицо народ односно мелези ...
А како ќе го објасниш фактот што има голем број на Албанци кои се прави природни блондинци(повеќе има природни блонди Албанци отколку природни блонди Македонци, Бугари, Срби и.т.н. факт) и тоа цели фамилии познавам Албанци кои се по 80-90% сите со природно руси коси, зелени или сини очи и ич ама баш ич не наликуваат на некакви си Роми или што ти знам !
Од друга страна ние на пр. Македонците сме Словени(барем така сме/не учеле, така сите не нарекуваат цел свет па и навистина сме Словени-лингвистички, културно и.т.н.) а како што гледам повеќето Македонци имаат не толку светол тен и повеќето се со кафени очи и коса, а Русите, Пољаците, Чесите и.т.н. кои што исто така се нели наши Словенски браќа повеќето од нив имаат светол тен, светла коса и светли очи !
По која логика јас сум брат со некој Русин кога повеќе личам на Медитеранец физички на пр. и по која логика па некој Албанец блондинец има Азијатско потекло(и тоа ко што викаш Ромско) кога личи на прав северно Европеец, абе овдека на Балканот се е каша попара, а генетиката па од сите останати работи е нај турли-тава !

навидум си во право, но не си во право..
види го извештајот суплементарен од Battaglia 2008 , само како пример...
половина од т.н. албанци е од балканск потекло...
пошиптарени де...
и што си запнал некои биле плави, види тука..
eve ti slika od Berber people
berber-young-man2.jpg

toj e od otade mediteranot..berber so prepoznatliva faca...

никој не ти брани да се декларираш како словен, тоа е твое право, но не мешај други..
мошеби ти си под импресија од рамковниот, но јас не сум....

odi vidi tuka za sahara
i barem vidi na wiki_serija
http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_E-V68....
p.s.
za tebe admixture ocigledno e spansko selo,,,
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/6293333.stm..
p.s..
i bidejki si ekspert za faci, pogledni nekoi od kurdite vo iran..
plavi luge so prepoznatlivi faci, mazi, zeni, kolku sakas...

навидум си во право, но не си во право..
види го извештајот суплементарен од Battaglia 2008 , само како пример...
половина од т.н. албанци е од балканск потекло...
пошиптарени де...
и што си запнал некои биле плави, види тука..
eve ti slika od Berber people
berber-young-man2.jpg

toj e od otade mediteranot..berber so prepoznatliva faca...

никој не ти брани да се декларираш како словен, тоа е твое право, но не мешај други..
мошеби ти си под импресија од рамковниот, но јас не сум....

odi vidi tuka za sahara
i barem vidi na wiki_serija
http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_E-V68....
p.s.
za tebe admixture ocigledno e spansko selo,,,
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/6293333.stm..
p.s..
i bidejki si ekspert za faci, pogledni nekoi od kurdite vo iran..
plavi luge so prepoznatlivi faci, mazi, zeni, kolku sakas...

Знам дека можат да се сретнат лица со про-Европски лик, односно со бел тен и со светли очи и коса и тоа во солидна бројка и кај Арапи, Бербери, Персијци, Турци и.т.н. кои живеат надвор од Европа(северна Африка како и на блиски и среден исток) но сепак расно се Каквазоиди како и ние Европјаните ... НО Ромите потекнуваат од Пакистан и Индија значи од јужна Азија е тие таму и покрај тоа што се ставени во Кавказоиди сепак се доста поразлични од сите останати и Европски и НеЕвропски Кавказоиди ... Арапите, Турците, Персијците и.т.н. може огромен дел од нив слободно да се стават во бела раса бидејќи и личат на белци, но Ромите факт е дека не се белци, а ти Албанците ги помеша токму со Ромите а не со Арапите, Персијците, Турците и сл. Ромите се сосема друга раса/под-раса како да се изразам а Албанците воопшто не наликуваат на нив !
П.С. Под (Персијци) подразбирам Иранци, Курди и др. кои говорат јазик од Персиската јазична фамилија !
Инаку Кавказоидите кои се надвор од Европа односно на пр. на блискиот и среден исток се претежно мислам Арменоиди, како и Медитеранци, а помалку Динариди и сл. !
Албанците се во мнозински дел Динариди со солиден процент и на Нордијци и Динаризирани-Нордијци !
Девојко оди прошетај по некое Албанско село/гратче и потоа оди прошетај во некое Македонско село/гратче а притоа убаво разгледај ги луѓето, Албанците имаат далеку повеќе Нордијци во своите редови отколку ние факт, не гледај го Скопје град со милион жители, прошетај по источна, јужна и централна МКД и ќе видиш купишта Македонци со тотално НеЕвропски лик !
Јас сум Македонец инаку, не постојат Словенски ниту Антички Македонци постојат само Македонци, исто како што не постојат ниту Илирски Албанци, ниту пак некакви си Азијатски Албанци, постојат само Албанци и.т.н. и.т.н.

Знам дека можат да се сретнат лица со про-Европски лик, односно со бел тен и со светли очи и коса и тоа во солидна бројка и кај Арапи, Бербери, Персијци, Турци и.т.н. кои живеат надвор од Европа(северна Африка како и на блиски и среден исток) но сепак расно се Каквазоиди како и ние Европјаните ... НО Ромите потекнуваат од Пакистан и Индија значи од јужна Азија е тие таму и покрај тоа што се ставени во Кавказоиди сепак се доста поразлични од сите останати и Европски и НеЕвропски Кавказоиди ... Арапите, Турците, Персијците и.т.н. може огромен дел од нив слободно да се стават во бела раса бидејќи и личат на белци, но Ромите факт е дека не се белци, а ти Албанците ги помеша токму со Ромите а не со Арапите, Персијците, Турците и сл. Ромите се сосема друга раса/под-раса како да се изразам а Албанците воопшто не наликуваат на нив !
П.С. Под (Персијци) подразбирам Иранци, Курди и др. кои говорат јазик од Персиската јазична фамилија !
Инаку Кавказоидите кои се надвор од Европа односно на пр. на блискиот и среден исток се претежно мислам Арменоиди, како и Медитеранци, а помалку Динариди и сл. !
Албанците се во мнозински дел Динариди со солиден процент и на Нордијци и Динаризирани-Нордијци !
Девојко оди прошетај по некое Албанско село/гратче и потоа оди прошетај во некое Македонско село/гратче а притоа убаво разгледај ги луѓето, Албанците имаат далеку повеќе Нордијци во своите редови отколку ние факт, не гледај го Скопје град со милион жители, прошетај по источна, јужна и централна МКД и ќе видиш купишта Македонци со тотално НеЕвропски лик !
Јас сум Македонец инаку, не постојат Словенски ниту Антички Македонци постојат само Македонци, исто како што не постојат ниту Илирски Албанци, ниту пак некакви си Азијатски Албанци, постојат само Албанци и.т.н. и.т.н.

Дај пушти слики од тие динарски нордијци ја никако да ги видам во земјава. :)

И убаво си почнал - арменоидна раса. Ете напиши во google images и види што ќе ти искочи. И момциве имаат кафеава коса и светол тен али не поминале покрај нордијци, а живеат во северен Курдистан под Кавказ.

cdb07fe52edfc220cecf3f84017ef78e_L.jpg
a0862b8703b49b62b05b477f73d6896c_L.jpg
59bbfcb2e1844b9599ff015000348c7d_L.jpg

Затоа ќе земеш ќе си повториш за генотип и фенотип од биологија за средно.

Дај пушти слики од тие динарски нордијци ја никако да ги видам во земјава. :)

И убаво си почнал - арменоидна раса. Ете напиши во google images и види што ќе ти искочи. И момциве имаат кафеава коса и светол тен али не поминале покрај нордијци, а живеат во северен Курдистан под Кавказ.

cdb07fe52edfc220cecf3f84017ef78e_L.jpg
a0862b8703b49b62b05b477f73d6896c_L.jpg
59bbfcb2e1844b9599ff015000348c7d_L.jpg

Затоа ќе земеш ќе си повториш за генотип и фенотип од биологија за средно.

Не говориме овде за биологија, генетика, генотипи, фенотипи ку*ци-палци ... Арменоидите секако дека не се Нордијци, ниту пак Динариди, Нордиец се знае каков е, овие на сликиве твои се Арменоиди точно(Курди сликани пред знамето на Курдската Работничка Партија) !
Кај Албанците сум приметил доста лица и машки и женски со природни руси коси, сини или зелени очи и доста светол тен и јас не велам дека сите Албанци се Нордијци или пак Динаризирани-Нордијци само велам дека многу повеќе има такви како да ги наречам природно плави Албанци и Албанки отколку на пр. природно плави Македонци, Срби, Бугари, Грци и.т.н.
Инаку да има и Албанци кои наликуваат на Арменоиди, но лица/поединци со Арменоидски фаци има и кај Македонци, Срби, Бугари и.т.н. значи пак паѓа во вода и твоето тврдење дека сите и само Албанците биле Арменоиди ! Б.Т.В. Нација е едно, религија е друго, а раса/под-раса е друго, не постои ниту една 100% хомогена нација каде што сите ќе бидат или 100% Нордијци или пак 100% Динариди, 100% Медитеранци, 100% Арменоиди и.т.н. во секоја нација може да се сретнат лица од различни под-расни типови ... некои се Нордијци, Динаризирани-Нордијци, Медитеранци, Арменоиди и.т.н. и.т.н.
И Хитлер велеше дека Германците се Ариевска(Нордиска) раса според нели тие Нордиски спецификации природно руса коса, сини или зелени очи, доста светол тен ... а факт е дека има и огромен број на етнички Германци кои имаат и кафени очи и коса и тоа не зборам за Германци кои се мешани со некои други народи туку зборам за прави Германци !

Не говориме овде за биологија, генетика, генотипи, фенотипи ку*ци-палци ... Арменоидите секако дека не се Нордијци, ниту пак Динариди, Нордиец се знае каков е, овие на сликиве твои се Арменоиди точно(Курди сликани пред знамето на Курдската Работничка Партија) !
Кај Албанците сум приметил доста лица и машки и женски со природни руси коси, сини или зелени очи и доста светол тен и јас не велам дека сите Албанци се Нордијци или пак Динаризирани-Нордијци само велам дека многу повеќе има такви како да ги наречам природно плави Албанци и Албанки отколку на пр. природно плави Македонци, Срби, Бугари, Грци и.т.н.
Инаку да има и Албанци кои наликуваат на Арменоиди, но лица/поединци со Арменоидски фаци има и кај Македонци, Срби, Бугари и.т.н. значи пак паѓа во вода и твоето тврдење дека сите и само Албанците биле Арменоиди ! Б.Т.В. Нација е едно, религија е друго, а раса/под-раса е друго, не постои ниту една 100% хомогена нација каде што сите ќе бидат или 100% Нордијци или пак 100% Динариди, 100% Медитеранци, 100% Арменоиди и.т.н. во секоја нација може да се сретнат лица од различни под-расни типови ... некои се Нордијци, Динаризирани-Нордијци, Медитеранци, Арменоиди и.т.н. и.т.н.
И Хитлер велеше дека Германците се Ариевска(Нордиска) раса според нели тие Нордиски спецификации природно руса коса, сини или зелени очи, доста светол тен ... а факт е дека има и огромен број на етнички Германци кои имаат и кафени очи и коса и тоа не зборам за Германци кои се мешани со некои други народи туку зборам за прави Германци !

Извињавај ама мора да си повториш, затоа што раса поврзуваш со боја на кожа и коса а тоа се фенотипски особини кои се менливи под влијание на надворешни фактори ко клима да речеме. Јас имам видено Македонци кои што имаат потемен тен и изразито медитерански карактеристики, па и Македонци со монголоидни црти ко премиерот ни наш, ама вакви ликови (толку широка вилица и таков тип на нос) сум заприметил само кај браќава наши. А за нордиски расен тип

(вака нешто)

images

9ftpid.gif

искрено не сум видел, ама ете пошто ти по албанските села си бил и си видел сподели некоја слика ако си во можност.

Извињавај ама мора да си повториш, затоа што раса поврзуваш со боја на кожа и коса а тоа се фенотипски особини кои се менливи под влијание на надворешни фактори ко клима да речеме. Јас имам видено Македонци кои што имаат потемен тен и изразито медитерански карактеристики, па и Македонци со монголоидни црти ко премиерот ни наш, ама вакви ликови (толку широка вилица и таков тип на нос) сум заприметил само кај браќава наши. А за нордиски расен тип

(вака нешто)

images

9ftpid.gif

искрено не сум видел, ама ете пошто ти по албанските села си бил и си видел сподели некоја слика ако си во можност.

Хахах ќе те кара Грујо што го нарече Монголоид ... :D
Под раса или под-раса секако дека не спаѓа само бојата на кожата, бојата на косата и очите туку и ред други спецификации како одредени фацијални така и одредени конституционални параметри секако !
Инаку секако дека не секој плав човек е 100% Нордиец може и да е мешавина од повеќе под-расни типови но ете претежно наликува на Нордиец бидејќи е плав, неможам јас на пр. да бидам Нордиец кога имам темно кафена коса и очи, можам да бидам или динарид или пак медитеранец ... имам во фамилија и т.н. Нордијци(така си ги нарекувам) односно лица со сини и зелени очи, светло-кафена коса и нешто побел тен од мојот !
Инаку тенот на кожата секако дека е поврзан со расата а не до толку со географско-климатските фактори, јас на пр. ако отидам да престојувам под јако сонце ќе станам ептен црн/кафен, а некој што на пр. има побел тен од мојов едноставно ќе изгори како црвена пиперка, еве на пр. имаш белци кои со векови живеат во Африка(Ј.А.Р.) и сеуште тие луѓе си се белци не постанале црнци(освен оние кои се измешале со тамошното црнечко население но тие се веќе мелези односно мулато) иако живеат во тоа географско подрачје под такви климатски фактори ...
Расата ја определуваат гените а помалку тие географско-климатски фактори, белецот каде и да отиде да живее на било кој континент ќе си остане белец, а црнецот на пр. каде и да отиде да живее дури и на северниот пол пак ќе си биде црнец т.е. негроид по раса, исто и монголоидот било каде да живее на планетава пак ќе си биде монголоид ... географско-климатските услови играат улога но на доста долг временски период !
Мене баш ми е гајле што се Албанците, само претходно негирав еден друг член во неговиот обид да ги претстави Албанците како Роми што навистина нема врска, дури и да се Арменоиди Албанците или што ти знам сепак не се Роми, Ромите се всушност Индијци односно јужно-Азијати и сосема друга раса односно под-раса од големата Каквазоидна фамилија !
П.С. А и крај краева незнам каква врска има кој каков е, сите се/сме луѓе !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom