Последните зборови на Исус

• Креатор на темата Креатор на темата DBack
  • Време на започнување Време на започнување
КоИ земја има најповеќе стапки на САМОУБИСТВА?

Кои земји имаат најповеќе зависници на дрога?
Кои земји имаат најповеќе аборусти?
Кои земји имаат најповеќе зависници од алкохол?
Кои земји имаат најповеќе стапка на проститиуција?
Каде два мажи и две жени можат да стапат во брак и да присвојат дете?
ИСЛАМСКИТЕ ИЛИ „МОДЕРНИТЕ ЗАПАДНИ ЗЕМЈИ“
Кој бил Хитлер и Мусолини знаеш ли?
Кој ја фрлил правата атомска бомба во кои загинале 100.000 жители во само неколку секунди?
Кој правеше немилосен терор во Сребреница, си заборавила ли?
Кој чува заложнички конвертитки во Александрија?

РАЗМИСЛИ ПА ЗБОРУВАЈ !!!

- Повеќе дрога се произведува во една исламска земја отколку во цела Европа заедно.
- Највисока стапка на самоубиства има во Јужна Кореја.
- Најмногу абортуси на женски деца има во Индија и Кина.
- Најпозната дестинација за секс туризам е Тајланд.

Сите твои прашања немаат врска со религија, а уште помалку со последните зборови на Исус.

Најповеќе зависници од ДРОГА РЕКОВ, НЕ КАДЕ СЕ ПРОИЗВЕДУВА НАЈПОВЕЌЕ. И кога одговараш одговори на сите а не само на 3-4 прашања!

Второ, не ми беше мене тоа поентата, меѓутоа за такви упади како таа што прави треба поинаков начин да се заземе.

Најповеќе зависници од ДРОГА РЕКОВ, НЕ КАДЕ СЕ ПРОИЗВЕДУВА НАЈПОВЕЌЕ.

Одеднаш не е битно кој ја прави, туку кој ја крка? Грешен е тој што се пука во вена, но не е грешен тој што го создава производот? Во право си. Ем ќе си земе некоја паричка, ем цела земја „мировно“ ќе ја вооружи.

Колку поише религиозни луѓе - толку повеќе омраза, нетрпение и војни. Религиите не се ништо друго освен причина за поделби, недоразбирања и страв.
Нема најдобра религија. Има само некои што не се толку срање како некои други.
Јудео-христијанско-исламската е најопресивната, најшовинистичката и најдискриминирачката од сите досегашни.
Сеа уште да се испотепате меѓу себе за тоа која е најмалку срање и све ќе биде добро - многу добро.

За крај, еве една сирово вистинита слика за двојниот морал на религијата (со посебна почит кон делото на Ричард Докинс):
nqjIW.jpg

Колку поише религиозни луѓе - толку повеќе омраза, нетрпение и војни. Религиите не се ништо друго освен причина за поделби, недоразбирања и страв.
Јудео-христијанско-исламската е најопресивната, најшовинистичката и најдискриминирачката од сите досегашни.
Сеа уште да се испотепате меѓу себе за тоа која е најмалку срање и све ќе биде добро - многу добро.

За крај, еве една сирово вистинита слика за двојниот морал на религијата (со посебна почит кон делото на Ричард Докинс):
nqjIW.jpg

Абе сите знаеме дека сите зла се ин д нејм оф ауар год, и ова ти е плус туку ја отеравме темата во сосем погрешен правец, овде зборувавме за последните зборови на Исус..
Никој не ги знае точните нит ќе ги знае, се што тогаш се случувало можеме да си претпоставуваме дека било така како што пишува во библијата, никој не се вратил од тоа време да рече грешно е или не е... така да џабе веземе милион теми на религија врзани со тоа дали се атеистите у право или верниците, нека си верува кој во што сака и ако некој сака да верува во ништо и тоа е дозволено, мај мајнд мај чоис на крај краева.

Абе сите знаеме дека сите зла се ин д нејм оф ауар год, и ова ти е плус туку ја отеравме темата во сосем погрешен правец, овде зборувавме за последните зборови на Исус..
Никој не ги знае точните нит ќе ги знае, се што тогаш се случувало можеме да си претпоставуваме дека било така како што пишува во библијата, никој не се вратил од тоа време да рече грешно е или не е... така да џабе веземе милион теми на религија врзани со тоа дали се атеистите у право или верниците, нека си верува кој во што сака и ако некој сака да верува во ништо и тоа е дозволено, мај мајнд мај чоис на крај краева.

Токму така. Но само додека човек е одлучен да ги чува своите верувања за себе. Во моментот кога ќе го искажеш својот став по некое прашање, особено во институција како што е форумот, тоа е станува јавно и отворено за дебата. ;)

Или, ако се фатиш за орото - ќе играш. ..или ќе си одиш :)

Токму така. Но само додека човек е одлучен да ги чува своите верувања за себе. Во моментот кога ќе го искажеш својот став по некое прашање, особено во институција како што е форумот, тоа е станува јавно и отворено за дебата. ;)

Или, ако се фатиш за орото - ќе играш. ..или ќе си одиш :)

Да но секогаш ваквите теми остануваат нецелосни никој не добива совршен детален одговор, секогаш има ама и или, ќе остане ко приказната кој е постар јајцето или кокошката? :)

Да но секогаш ваквите теми остануваат нецелосни никој не добива совршен детален одговор, секогаш има ама и или, ќе остане ко приказната кој е постар јајцето или кокошката? :)

Вакви теми не ни можат да се доведат до крај, пошто се вртат околу вредности и ставови. Со нивно дискутирање скоро никогаш не се затвора прашање - само се отвараат нови.

Ние (барем јас) пишуваме за да зад нас останат постовите од кои некој намерник во иднина ќе има аир.
Јас не се залажувам дека можам да ја преобратам вербата на МИКИ1 или да го одвратам Чорбаџија од ширење протестанстка пропагада.
Мене ми е ќејф што воајерите понекогаш ќе потапшаат некој од „нашите“ со дофрлен коментар или ПП.

...а и секогаш е забавно да се читаат „логичките“ и „рационалните“ акробации на другата страна.

Овие борци за Бога и во име на Бога (мада секој мајмун може да се слика со некоја книга и знаци) не се ништо поопасни од оние кои повикуваат против Бога и против вера.
Како Госатеизмот на пример
Иако светлосни години од самата тема, сепак да надополнам некои информации за борбата против верата (која се интензивира со големиот број вакви и слични теми и форумџии)
http://workmall.com/wfb2001/russia/russia_history_the_purges.html
http://www.jstor.org/pss/128810
http://www.moreorless.au.com/killers/stalin.html#kills
http://www.artukraine.com/famineart/stvictims.htm

20 милиони убиени во борбата против Бог е добро? Колку има убијци во име на Бог, дест пати повеќе има во име против Бог...затоа за мене е глупо вакво убедување. Никој никого нема да убеди, само ќе се бламира...а со плукање кон туѓа вера, верба, мисла животна водилка, потекло, припадност...се откриваат негативните особини.

Затоа и разбирам зашто Луси_Лу го има кажано ова
така да џабе веземе милион теми на религија врзани со тоа дали се атеистите у право или верниците, нека си верува кој во што сака и ако некој сака да верува во ништо и тоа е дозволено, мај мајнд мај чоис на крај краева.
и сосем е во право.

Овие борци за Бога и во име на Бога (мада секој мајмун може да се слика со некоја книга и знаци) не се ништо поопасни од оние кои повикуваат против Бога и против вера.
...
Иако светлосни години од самата тема, сепак да надополнам некои информации за борбата против верата (која се интензивира со големиот број вакви и слични теми и форумџии)
http://workmall.com/wfb2001/russia/russia_history_the_purges.html
...

20 милиони убиени во борбата против Бог е добро? Колку има убијци во име на Бог, дест пати повеќе има во име против Бог...затоа за мене е глупо вакво убедување. Никој никого нема да убеди, само ќе се бламира...а со плукање кон туѓа вера, верба, мисла животна водилка...се открива своето право лице.

Морам, на почеток, да признаам дека ми се здрви газот кога видов дека си ме цитирал. :)

И, веќе веднаш потоа, морам да не се сложам во целост.

Сликите покажуваат луѓе, не политички системи, како тесно се идентификуваат со насилство и со света книга. Очигледен нон-сенс и заблуда. Манифестација на екстремна омраза во име на (или со поддршка од) Господ. Религија, грешно разбрана и злоупотребувана од верници.

Ти зборуваш за државниот атеизам. Државниот атеизам нема никаква врска со индивидуалните убедувања на атеистите, исто како што државниот апарат кој ја користи религијата нема никаква врска со индивидуалните световни убедувања на своите поданици/жители. Државниот атеизам бил користен како една од алатките за контрола на масата, исто како што друг ја користи религијата и догмите.

Овде споревме за индивидуалната религиозност наспроти индивидуалниот атеизам. Аргументот е дека државите кои имаат поголем процент на жители атеисти се понапредни, побезбедни и помирољубиви, во споредба со оние каде процентот на религиозни жители е поголем. Студија. Резултати. Фактографија. Не емотивни ставови или лични перспективи.

Околу делот со „20 милиони убиени во борба против Бог“ - мислам дека е малку претеран. Не верувам дека намерата на Сталин била да го „убие бог“. Имал он многу поинаква агенда. ...иако би можеле да ги дискутираме и аспектите „за“ и „против“ неговиот пристап.

И како што вика Луси_Лу, џабе веземе и мај чоис - точно. Се' додека не пишеш на темата свој став. Оттогаш влегуваш во дебатата, а кој не сака да учествува, воопшто не мора ни да чита - уште помалку да ги става на проверка своите длабоки убедувања.

Лично, јас сметам дека духовноста е многу важен аспект (кој организираната религија бесправно го узурпира) од животот на секој човек, но исто така цврсто верувам дека игнорантноста (комотното незнаење) и затвореноста за гледиштето на соговорникот е најголемото проклетство кое може да „зарази“ нечиј живот. Немам намера да преобратувам верници. Единствено да овозможам и поинакви перспективи за оние кои ја бараат својата „вера“ препрочитувајќи ги полемиките.

И уште нешто. Лично, сметам дека организираната религија ужива поголем углед кај неуката или недоволно образована популација. За ова сум подготвен да цитирам студии. Внимавајте дека не велам „поглупава“, „подебилна“ или „понеинтелигентна“ полулација. Таа популација (недоволно образованата) е полесна за манипулација и подведување. Пишувам за нив.

Затоа, иако од една страна жестоко го поддржувам правото на секој да направи сопствен избор на она во што ќе верува, ја сметам за дискриминирачка тенденцијата на луѓето да обесхрабруваат дискусија за суштински вредности како што е верба во господ.

Демократијата (и форумот, како незина најнепосредна платформа) го гарантира токму тоа: Отворена арена за спротивставувања на мислења, вредности иставови. Токму какви што се овие. Сите револуции почнуваат на ова ниво. А еволуцијата на религиите недвосмислено укажува на промена во парадигмите. Јас се трудам да дадам свој придонес. Доколку некому е навредливо, срдечно му/и препорачувам да не ја посетува темата :)

Ти зборуваш за државниот атеизам.
Колку што успевам да проверам, сите случувања во државата се дела на поединци, индивидуалци...полни со омраза кон религиозните. И не, не си воопшто во право за образованоста, но ете...твое право е да имаш таков став. Сликите ме збунија, истите се дел од државната религија на конкретните држави. Али пак ќе повторам (повелеле, кој не верува, може и да се провери), имаме муслимани овде повеќе од други религии...ниеден не носи бомби и автомати. Затоа и сликите ме изненадија (имаше низ нетов слики од доморотци како јадат луѓе...ама нешто тешко ќе ги најдам).
Доколку некому е навредливо, срдечно му/и препорачувам да не ја посетува темата :)

Немам јас проблем дали некој мене ќе ме навреди или не (ако почне со навреди, се повлекувам...немам баш потреба од гнев и пенења кон религии/нерелигии), секако нивото на култура и образованост се огледа и во длабочината на навредите кон некого, без разлика дал е форум или реална ситуација.
Загрижува запенетоста кон оние кои веруваат во некој Исус, Јехова или Мухамед. Зашто некому смета нечија религија, зашто некому смета нечие верување. И секако од последните зборови на Исус на Крстот до слики од бомбаши, интересна дигресија :) Што се однесува до последните зборови и различноста...денеска на толкава висока технологија, комуникација, компјутеризација се менуваат реченици од издание до издание, од кинга до кинга, од медиум до медиум...можеме да замислиме за состојбите во тоа време кога немале ни приближно вакви можности.

Колку што успевам да проверам, сите случувања во државата се дела на поединци, индивидуалци...полни со омраза кон религиозните. И не, не си воопшто во право за образованоста, но ете...твое право е да имаш таков став. Сликите ме збунија, истите се дел од државната религија на конкретните држави. Али пак ќе повторам (повелеле, кој не верува, може и да се провери), имаме муслимани овде повеќе од други религии...ниеден не носи бомби и автомати. Затоа и сликите ме изненадија (имаше низ нетов слики од доморотци како јадат луѓе...ама нешто тешко ќе ги најдам).

Немам јас проблем дали некој мене ќе ме навреди или не, секако нивото на култура и образованост се огледа и во длабочината на навредите кон некого, без разлика дал е форум или реална ситуација. Загрижува запенетоста кон оние кои веруваат во некој Исус, Јехова или Мухамед. И секако од последните зборови на Исус на Крстот до слики од бомбаши, интересна дигресија :)

Морам повторно да не се сложам со дел од кажаното (болд)
1. „полни со омраза кон религиозните“ - ќе те замолам ова некако да го поткрепиш - кои се фанатичните атеисти кои ги тероризираат религиозните (не Црквата - институцијата) - или да дообјасниш што мислиш со ова
2. За образованоста не сум јас „во право“ или „грешен“ туку: http://blog.recklessphilosophers.com/2008/07/01/map-education-vs-religion.aspx, http://hypnosis.home.netcom.com/iq_vs_religiosity.htm и, на пример, http://kspark.kaist.ac.kr/Jesus/Intelligence & religion.htm. Муабетот ми е - не тврдам јас ова - тврдат истражувања. Нема ни да почнувам да објаснувам за ова.
3. Сосем е неважно за муабетов од какви држави доаѓаат. А, дури и да е важно тоа, САД е „секуларна“ држава, нели :) Дури и да државата ги нашравила такви - изговор нема за нивните лични постапки освен: „не знаат и не разбираат - заведени се!“ Е тоа ме курчи. Затоа што не се виновни тие што ги мамат и заведуваат, туку самите заведени, кутрите, кои биле премногу комотни во своето незнаење!

Мислам дека не постои никакво ооправдување, кога еднаш ќе ја дознаеш вистината, колку и да е таа вознемирувачка, да не ја соопштиш на оние кои се подготвени да ја чујат.

Или, да не звучи ова толку религиозно, „одговорноста за напредокот лежи кај оние кои знаат повеќе - не кај оние кои сакаат да ги зачуваат работите комотно исти“.

--- надополнето ---

Еве најдов уште една студија, многу поприземно објасмета:
http://www.examiner.com/atheism-in-national/education-and-religiosity-related-to-belief-evolution (link-ови и све provided)

сте се отепале од пишување офтопик ..
или продолжете онтопик или ако продолжите Оф се ќе бришам ..

Што се однесува до последните зборови и различноста...денеска на толкава висока технологија, комуникација, компјутеризација се менуваат реченици од издание до издание, од кинга до кинга, од медиум до медиум...можеме да замислиме за состојбите во тоа време кога немале ни приближно вакви можности.
Сега конечно го разбрав и овој дел.

Претпоставувам дека (он-топик) сакаш да кажеш дека станува збор за „грешка во превод/препис/дојава“. И дека „не траба да се фаќаме за ситници“. Се сложувам.

Но ситниците се она што ја прават религијата. Ритуалите и приказните и „цитатите“. И ако овие се недоследни, религијата е недоследна.

Верата, пак, е интимна работа и субјективно доживување. Верата нема ритуали, догми и закани. Верата секој ја доживува внатрешно и или ја има, или не. На верата не и треба поп, црква, и надворешна осуда и дозвола. Тоа религијата (Црквата и вработените) се обидува да го наметне како своја „услуга“.

Духовноста е идното скалило во еволуцијата на човештвото - религиите се вредно наследство и уште покорисно искуство, но воедно и бајата фарса.

Мое мислење.

сте се отепале од пишување офтопик ..
или продолжете онтопик или ако продолжите Оф се ќе бришам ..
Дали смеам да одговорам за неговата целосна вистина ниту за откритието од Израел кое, ако е вистинито ќе ги поремети сите досегашни факти и тврдења за потеклото на човекот од 30 дек. 2010 или од октомври 2009 (ради кое наводно се разниша алката која недостасува) или март 2010 (според кои постоеле види -хобити :) )? За неусогласеноста со сета голема технологија која се користи, а еден заб го разнишува сето она што со децении се гради? Кога врз основа на највисоки досега технологии не се воопшто усогласени ниту пак стигнале до вистината,...
Кога една иста вест во десетици медиуми различно се цитира и опишува... како тогаш во времето на многу малата писменост и слаба комуникација (времето кога се следат овие случувања и последните зборови на Исус) со сигурност може да се запишат сосем истите зборови како последни? Но мислам дека Чорбаџија ги кажа зборовите со образложенија.

Се извинувам за офтопиците претходно :smir:

--- надополнето ---

Сега конечно го разбрав и овој дел.

Претпоставувам дека (он-топик) сакаш да кажеш дека станува збор за „грешка во превод/препис/дојава“. И дека „не траба да се фаќаме за ситници“. Се сложувам.

Но ситниците се она што ја прават религијата. Ритуалите и приказните и „цитатите“. И ако овие се недоследни, религијата е недоследна.

Верата, пак, е интимна работа и субјективно доживување. Верата нема ритуали, догми и закани. Верата секој ја доживува внатрешно и или ја има, или не. На верата не и треба поп, црква, и надворешна осуда и дозвола. Тоа религијата (Црквата и вработените) се обидува да го наметне како своја „услуга“.

Духовноста е идното скалило во еволуцијата на човештвото - религиите се вредно наследство и уште покорисно искуство, но воедно и бајата фарса.

Мое мислење.
Не дека не треба, секој се занимава со она што му е битно и од животно значење, но дека во тие времиња колку било можно сето до збор да е исто...дали ние анализираме една иста вест на десетина светски медиуми? Не...и колку е битно кои се точно последните зборови на Исус?
И добро...што доколку установиме/ се согласиме дека разлики постојат...која е суштината или целта на оваа потрага по разлики?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom