Поп музика

• Креатор на темата Креатор на темата theTinule
  • Време на започнување Време на започнување
Музиката, според мене, треба да го опушти човек, да го релаксира, да му разбуди емоции... е сега, различни луѓе, па и затоа различно се опуштаат, релаксираат или имаат различни емоции... Затоа имаме и различни жанрови... Нема потреба од плукање. Има ми се допаѓа и не ми се допаѓа. Јас лично дабстеп, техно, транс не можам да смислам, ама не ја ругам музиката, секој има право што сака да слуша, затоа и изборот е голем. Ако нешто е попопуларно, не значи дека е лошо. Еминем е првиот бел рапер кој навистина направи нешто, не може да ми каже никој дека не го бива или дека не му се добри песните, само затоа што се продава. Текстовите пак му се за обичниот живот и не се промени во неговиот начин на создавање музика. Сега нормално дека како што старее музичарот, созрева, па почнува и друг правец да тера, некогаш ќе направи и утка, ама сите имаат право да згрешат.

Ама јас погоре убаво и на едноставен начин си напишав на кој начин онака лаички можеш да го одредиш квалитетот на музиката.
Само, да. И текс односно стихови (ако ги има) би додала.
Пошо од Хелоу Хелоу Бејбе :sick: .
--- надополнето: 29 март 2012 во 11:33 ---

Не. Е баш за тоа се објаснуваме со девојкана.
Имаш право да не ја сакаш класичната музика. Имаш право и да не ти се допаѓа и да ти биде досадна.
Ама тешко дека можеш да кажеш дека е неквалитетна.
Значи вкус =/= квалитет.
--- надополнето: 29 март 2012 во 11:38 ---

Пак се врати на парите и милионите, и ПАК не сфати зашто ја споредив поп музиката со соковите...
Можеби ако наместо поимот поп музика го искористам терминот поп култура, генерално, ќе ти стане појасно, ама не верувам.
Премногу си буквалист очигледно.
Ама и некако премногу лично си го сфатила ти ова, јас мислам.
Али еве... Ти мислиш дека Ким Кардашиан е поквалитетен човек од тебе затоа што има милиони?
И затоа што ја има на секое ќоше?
Без везе е ама морав.
Јас уште не сфатив што за тебе е квалитетна музика. Кога се збори за квалитет ти збориш за класична музика, не можеш музички жанр да изедначиш со квалитет, од проста причина што секој жанр во себе содржи квалитет и неквалитет. Тоа што ти тука им објаснуваш на другите за класичната музика е твој личен вкус, иако чисто сумњам дека нешто многу слушаш класична музика.
--- надополнето: 29 март 2012 во 12:01 ---
Музиката, според мене, треба да го опушти човек, да го релаксира, да му разбуди емоции... е сега, различни луѓе, па и затоа различно се опуштаат, релаксираат или имаат различни емоции... Затоа имаме и различни жанрови... Нема потреба од плукање. Има ми се допаѓа и не ми се допаѓа. Јас лично дабстеп, техно, транс не можам да смислам, ама не ја ругам музиката, секој има право што сака да слуша, затоа и изборот е голем. Ако нешто е попопуларно, не значи дека е лошо. Еминем е првиот бел рапер кој навистина направи нешто, не може да ми каже никој дека не го бива или дека не му се добри песните, само затоа што се продава. Текстовите пак му се за обичниот живот и не се промени во неговиот начин на создавање музика. Сега нормално дека како што старее музичарот, созрева, па почнува и друг правец да тера, некогаш ќе направи и утка, ама сите имаат право да згрешат.

Се слагам, тоа е некое индивидуално перцепирање на квалитетот, односно емоционалната состојба што кај тебе ја предизвикува музиката. Според мене, доколку музиката те носи на места на кои претходно не си бил а ти се допаѓа таму, тогаш музиката е квалитетна за тебе.

Јас уште не сфатив што за тебе е квалитетна музика. Кога се збори за квалитет ти збориш за класична музика, не можеш музички жанр да изедначиш со квалитет, од проста причина што секој жанр во себе содржи квалитет и неквалитет. Тоа што ти тука им објаснуваш на другите за класичната музика е твој личен вкус, иако чисто сумњам дека нешто многу слушаш класична музика.

Аман бре како да се објаснувам со 5то одделенци.

„Да почнеме... Со Бритни... Па, девојчице, кога некој не успева да си ги погоди тоновите НА СВОИТЕ песни, а камо ли на туѓи, да.
Тој човек , музичар не знае да пее. Бритни=неквалитетен пејач. Просто како грав.
Второ, девојчице... да. Моцарт и класичната музика се критериум за квалитетна музика. Не затоа што тоа е Моцарт и зашто тоа е класична музика, туку затоа што е музика направена првенствено со емоции, умешност, знаење. И автентичност нема да биде на одмет.
Музика од која после 4то слушање нема да ти се повраќа.
Да повторам. Тоа и не мора да биде класика, ама по тој тертип може да биде направена музика од секој жанр. И ќе биде квалитетна.
И ова е просто како грав. “
Да, и текстовите подоцна ги напоменав пошо ги заборавив.
Што значи дека не сум одредила ЖАНР за квалитетна музика.
Туку... ајде, стварно е веќе глупо да се дебатира.

Аман бре како да се објаснувам со 5то одделенци.

„Да почнеме... Со Бритни... Па, девојчице, кога некој не успева да си ги погоди тоновите НА СВОИТЕ песни, а камо ли на туѓи, да.
Тој човек , музичар не знае да пее. Бритни=неквалитетен пејач. Просто како грав.
Второ, девојчице... да. Моцарт и класичната музика се критериум за квалитетна музика. Не затоа што тоа е Моцарт и зашто тоа е класична музика, туку затоа што е музика направена првенствено со емоции, умешност, знаење. И автентичност нема да биде на одмет.
Музика од која после 4то слушање нема да ти се повраќа.
Да повторам. Тоа и не мора да биде класика, ама по тој тертип може да биде направена музика од секој жанр. И ќе биде квалитетна.
И ова е просто како грав. “
Да, и текстовите подоцна ги напоменав пошо ги заборавив.
Што значи дека не сум одредила ЖАНР за квалитетна музика.
Туку... ајде, стварно е веќе глупо да се дебатира.
Се слагам за квалитетот на изведувачот и за автентичноста како два објективни критериуми, постојат уште два, квалитет на композиција и мастеринг (односно квалитет на звукот), така што донекаде држи тврдењето дека треба да си едуциран за да објективно оцениш што е квалитет без разлика дали музиката ти се допаѓа или не, значи се слагаме и тука, вкус и квалитет се различни работи. Она што не се слагаме е плукањето или фалењето на одредени жанрови врз база на еден претставник од тој жанр.

Се слагам за квалитетот на изведувачот и за автентичноста како два објективни критериуми, постојат уште два, квалитет на композиција и мастеринг (односно квалитет на звукот), така што донекаде држи тврдењето дека треба да си едуциран за да објективно оцениш што е квалитет без разлика дали музиката ти се допаѓа или не, значи се слагаме и тука, вкус и квалитет се различни работи. Она што не се слагаме е плукањето или фалењето на одредени жанрови врз база на еден претставник од тој жанр.

Ама што е најтрагично јас не плукав по поп музиката.
Јас убаво си реков дека има и во поп музиката квалитет и неквалитет, и затоа бев “нападната“, како можело да се одреди што е квалитетно и неквалитетно. :D Go figure.

Ама што е најтрагично јас не плукав по поп музиката.
Јас убаво си реков дека има и во поп музиката квалитет и неквалитет, и затоа бев “нападната“, како можело да се одреди што е квалитетно и неквалитетно. :D Go figure.
Не нападната. Јас точно знам што мислиш, ама не се сложувам со тебе.
Значи, музиката, да биди во пропишаните правила, треба да има ритам, хармонија, ако има вокал, да не фалшира, и толку. Ни кулуминации што викаш ти, ни ништо. После тоа останува се на музичарот што ја твори, а на слушателот и неговата лична перцепција е да си одлучи дали тоа нешто е квалитетно или не е.
Погоре спомнав песна од Beatles - Let it be. Значи станува збор за класика, и не знам некој да има лош збор кажано за песната, а уствари е проста ко грав.

Еве за да ти биди појасно што сакам да ти кажам, ќе ти направам компарација сликовито.
Пикасо
picasso_woman_b.jpg

Рандом уметник што слика реализам

water-drops_1483794i.jpg

И сега, дали јас и ти можиме да одредиме што е поквалитетно помеѓу овие две слики?

Значи, музиката, да биди во пропишаните правила, треба да има ритам, хармонија, ако има вокал, да не фалшира, и толку. Ни кулуминации што викаш ти, ни ништо. После тоа останува се на музичарот што ја твори, а на слушателот и неговата лична перцепција е да си одлучи дали тоа нешто е квалитетно или не е.
Погоре спомнав песна од Beatles - Let it be. Значи станува збор за класика, и не знам некој да има лош збор кажано за песната, а уствари е проста ко грав.

Еве за да ти биди појасно што сакам да ти кажам, ќе ти направам компарација сликовито.
Пикасо
picasso_woman_b.jpg

water-drops_1483794i.jpg

И сега, дали јас и ти можиме да одредиме што е поквалитетно помеѓу овие две слики?

Различни правци, надреализам и хиперреализам. :)

Различни правци, надреализам и хиперреализам. :)
Точно. Ама во муабетов не се водиме од правци, нели. Дебатираме, дека можи или не можи да се заклучи што е квалитетна а што не е квалитетна музика, без разлика во кој жанр припаѓа.

А јас кажав, границата според мене во квалитетно и не квалитетно е дали има такт и хармонија, ако нема значи не е, и обратно, ако ги исполнува овие услови, значи музиката е точна, и останува на нас дали ќе ни се допадни или не. :)

Баш пред некој ден ја чув па еве ќе ја ставам:

8 одделение бев, кој хит беше песнава... Ја немав чуено 4-5 години и се уште на памет ја знам. Фина песничка, хитче онака за пеење...

Или оваа...

Зар има човек кој не ја знае кореографијата? Нема некоја поента или порака песнава, дури е one hit wonder, ама е весела бе, кога ќе ја пуштат одма сите се смеат и играат...

Како што реков, потребни се и вакви песни кои ќе останат запаметени, не како револуционерни или длабокоумни, ама како песни кои секогаш наоѓале начин да ги развеселат луѓето.

Точно. Ама во муабетов не се водиме од правци, нели. Дебатираме, дека можи или не можи да се заклучи што е квалитетна а што не е квалитетна музика, без разлика во кој жанр припаѓа.

А јас кажав, границата според мене во квалитетно и не квалитетно е дали има такт и хармонија, ако нема значи не е, и обратно, ако ги исполнува овие услови, значи музиката е точна, и останува на нас дали ќе ни се допадни или не. :)
Точно, тоа и го кажав, правила во хармонија на музика, мелодии итн. се објективни критериуми за да се каже дали една песна е квалитетна или не, без разлика на вкусот.

^ Ме врати 10 години назад, а дискоџокејските почетоци :) Обавезно ја пуштав на почеток, па од ко излезе и од Busta - Baby if you give it to me обавезно ги миксав една со друга :) Ја немав песнава слушната кизнај од кога....

Пикасо
picasso_woman_b.jpg

water-drops_1483794i.jpg

Ама мислам дека сепак не се разбираме.
Значи можам да кажам дека на пр. втората слика повеќе ми се допаѓа, ама треба да сум „Ван свих памети“ за да кажам втората слика ми е поквалитетна од првата.
За кулминации не спомнав ништо. Ме помеша малце, ама нема врска.
Let it be може да е проста како грав, како и повеќето песни на The Beatles(иако и не сум им баш обожавател) , ама па тука станува збор за иновативност и автентичност. За тоа време, секако.

Ама мислам дека сепак не се разбираме.
Значи можам да кажам дека на пр. втората слика повеќе ми се допаѓа, ама треба да сум „Ван свих памети“ за да кажам втората слика ми е поквалитетна од првата.
За кулминации не спомнав ништо. Ме помеша малце, ама нема врска.
Let it be може да е проста како грав, како и повеќето песни на The Beatles(иако и не сум им баш обожавател) , ама па тука станува збор за иновативност и автентичност. За тоа време, секако.
Sto ti znaci toa "van svih pameti"?
Mnogu sakam da znam :D

Pak ne kazuvas sto e kvalitetna muzika spored tebe!

Sto ti znaci toa "van svih pameti"?
Mnogu sakam da znam :D
РИЛИ? За тоа баш се фати? Може да ти го преведам во твој стил?
Луѓе излезени од мозоците!! lol

Pak ne kazuvas sto e kvalitetna muzika spored tebe!

Е сеа да се повторувам, зашто некој не сака да разбере очигледно, стварно немам намера.
Ајт, стварно нема исход “дебатава“ ако така може да се нарече...
Се откажувам но...I'l leave you with this thought. (Превод само за Елеонор, ќе ве оставам со мислава :D )
Квалитет не може да се субјективизира.

Слушам само поп.Највеќе shitty љубовни песни од Miley Fucking Cyrus , од преубавата(и мој идол)Demi Lovato исто и Кристина Пери некогаш...(y)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom