Помош за wireless

• Креатор на темата Креатор на темата Паспарту
  • Време на започнување Време на започнување
П

Паспарту

Гостин
Здраво другови & другарице :) Сакам да ве замолам за малку (повеќе) помош ако може :) Имам интернет од Кејблтел (лан приклучок), како може да го поврзам и конфигурирам со рутерот (Linksys) за да може и лаптопов да има нет :) Некои ми викаат не можело преку Кејблтел, други дека треба да се јавам таму да ми дадат некоја адреса или нешто слично. Затоа ве молам кој се разбира во ова, да помогне колку што може :)

Фала:smir:

Не треба никаква конфигурација, ставаш кабелот во рутерот и имаш нет

Не треба никаква конфигурација, ставаш кабелот во рутерот и имаш нет
Ти ова сериозно?
За конфигурирање на WiFi бара помош, ако не прочита.

Mislam deka ako si poigras so Clone MAC t.e. ova ke zavrsi rabota. Problemot so Kejbltel e sto ti ja imaat zapisano/registrirano MAC adresata na mreznata karta od PCto i samo taa mrezna moze da prima net od modemot a ti treba da napravis ruterot da ja simulira taa mac adresa kako on da e mreznata karta. E sea neznam dali posle treba da ja smenis i MAC adresata na mreznata za da nema koalizija pomegu nea i ruterot. Ako dobies net na laptopot a nemas na PCto togas verovatno ke e do koalizijata

Здраво другови & другарице :) Сакам да ве замолам за малку (повеќе) помош ако може :) Имам интернет од Кејблтел (лан приклучок), како може да го поврзам и конфигурирам со рутерот (Linksys) за да може и лаптопов да има нет :) Некои ми викаат не можело преку Кејблтел, други дека треба да се јавам таму да ми дадат некоја адреса или нешто слично. Затоа ве молам кој се разбира во ова, да помогне колку што може :)

Фала:smir:
Јас имам таков рутер и исто сум на cabletel и добра вест за тебе одлично функционира. :) Треба само да ја видиш мак адресата кога си поврзан директно од модемот на еден компјутер и истата да ја внесеш во опциите на рутерот -setup/mac adress clone ама ти сам внеси ја адресата. Mac адресата можеш да ја видиш во network connections (control panel), десен клик status, support табот и на крај details. Mac adress или physical adress е тоа што ти треба. Ова за win XP.

Јас имам таков рутер и исто сум на cabletel и добра вест за тебе одлично функционира. :) Треба само да ја видиш мак адресата кога си поврзан директно од модемот на еден компјутер и истата да ја внесеш во опциите на рутерот -setup/mac adress clone ама ти сам внеси ја адресата. Mac адресата можеш да ја видиш во network connections (control panel), десен клик status, support табот и на крај details. Mac adress или physical adress е тоа што ти треба. Ова за win XP.

Како направи да имаш интернет од модемот преку ЛАН а не преку USB? Другар има исто интернет од Cabletel ама може само преку USB да зима интернет од модемот, преку ЛАН нејќе никако, а тие токмаците од Cabletel не креваат на ниеден телефон :)

Како направи да имаш интернет од модемот преку ЛАН а не преку USB? Другар има исто интернет од Cabletel ама може само преку USB да зима интернет од модемот, преку ЛАН нејќе никако, а тие токмаците од Cabletel не креваат на ниеден телефон :)
Е за тоа има проблем некој со Mac и мора да се подеси (регистрира) кај нив и за жал ќе мора да ги добие на линија некако ако сака директна врска преку лан од модем до компјутер. Ваков проблем мислам дека нема кај телекабел. Инаку ако ставиш рутер ќе може без проблем и со ЛАН кабел, барем кај мене немаше проблем (без да се јавуваш на техничка поддршка и регистрираш MAC). Ќе ја видиш таа физичка адреса или mac кога си приклучен преку USB и само ја внесуваш во поставките на рутерот како што кажав. И после од рутер до компјутер нормално со лан кабел :) си функционира супер.

Ти ова сериозно?
За конфигурирање на WiFi бара помош, ако не прочита.
Да да, јас кога го купив рутерот го уклучив во струја и на ЛАН и готово, интернет имав без ништо да чепнам. Е сега за дополнителни екстри како промена на ссид, пасворди, и канали....но и без тоа има интернет бар за моите рутери

За ова е дискутирано миљон пати, потрудете се да ја користите search функцијата на форумот.

Инаку Кејблтел пушта интернет на MAC адресата што ја имаат во системот. Ако модемот бил на USB, тогаш MAC адресата на USB-то се наоѓа на долната страна од модемот. Ке ја пишете таа адреса во рутерот и нема гајле.

Дечки фала ви на сите :) Конечно наместив и се е ок! Поздрав & тенкс а лот :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom