Помош: Вируси, црви и разни штетници

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
Отповеќе сум компјутерски неписмена, па затоа однапред се извинувам за, евентуално, несоодветните информации. Сепак, ќе се обидам некако да објаснам...

Имено, registry editor, ми покажува lssas.exe (не lsass.exe) во hkey_current_user\microsoft\software\search assistant\ACMru 5603. Во task manager го нема како процес (таму е lsass.exe).

Од она што го читав низ нетов пак, lssas.exe е без исклучок црв/тројан/whatever...Затоа ме интересира што треба да превземам во врска со lssas.exe...да го оставам, отстранам (како?) и сл.

Однапред благодарам за советите:smir:

Треба да се отстрани. Најдобро решение е да се инсталира некој антивирус, да се апдејтуваат дефинициите за вируси, и тој да го скенира целиот диск. Од само името на процесот не може да се идентификува вирусот, но според тоа што побарав, вирусот W32.AGOBOT.RL ко гортсти тоа име. А еве повеќе информации за тој вирус.
Провери дали можиш да пристспиш на страниците од произведувачите на антивируси. Пример www.symantec.com . Ако не можиш, тогаш можно е тој да е вирусот.
...Кој и да е, јас за антивирус би го препорачал Нортон 2009.

^Баш вчера инсталирав eset nod32 (дефинициите се апдејтувани) и го скенирав компјутерот.
Не најде ништо за време на скенот, едино отпосле, кога отворив аутлук, детектираше 2 е-мејла со тројан и ги избриша.

Има ли друг начин да направам проверка, без пак да барам и инсталирам нов анти-вирус и сл., дали треба да избришам од registry она lssas.exe...итн.?

^Баш вчера инсталирав eset nod32 (дефинициите се апдејтувани) и го скенирав компјутерот.
Не најде ништо за време на скенот, едино отпосле, кога отворив аутлук, детектираше 2 е-мејла со тројан и ги избриша.

Има ли друг начин да направам проверка, без пак да барам и инсталирам нов анти-вирус и сл., дали треба да избришам од registry она lssas.exe...итн.?

Бриши го, ама преку SAFE MODE (додека се укчучува РС, стискај F8)

Бриши го и од фолдер (ако знаеш каде е) и од регистрите.

Во најлош случај, ќе си направиш system restore.

Ako sakas dobra zastita od trojanci simni si trojanremover ke ti zavrsi rabota mnogu dobro programce e

Закачив некој вирус, тројан ли е што ли е незнам. Во таск менаџерот имам 5.tmp, 9.tmp, freddy49.exe најверојатно ова е тоа, пошто до сега ми го немаше таму. Со АВГ скенирам сега ама не ми е нешто добар анти-вирусот пошто е фри едишн. Некое брзо решение да го исчистам компјутеров?

Стави си Bit Defender,или Avira Free Antivirus и скенирај,мора да ти најдат нешто.
freddy49.exe е тројанец,а предпоставувам дека и другите 2 се.. :)

Закачив еден тројанец, и сега ми отвара стално страни, го скенирав комп, со анти вирус, не најде ништо....

Koga i da se konekt. na internet mi se pojavuva Antivirus Alert: Heur Suspicious@i nekoi brojki. Siguren sum deka ima vrska so adsl-ot poso koga koristam drug internet ne mi se pojavuva ova. Znae nekoj so e rabotata?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom