Помош, совети, размена на искуства...

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Или ако имаш око и талент, можда нешто ќе извајш. Иначе сега користам дигитален апарат со вграден телефон, SAMSUNG E590, 3mpix и немат шо немат, секакви опции, па и многу добри фотки вадит. Ќе постирам некоја и да слушнам мислење од the pros.
А ако можи, да ми дајте предлог, дигитален апарат, за најмногу до 13 - 14.000.
за тие пари мојш да си земеш Fuji s5700 , или Canon A570is

image-13.jpg

ево една фотка од самсунгов. оригинална резолуција 2048 * 1536. иначе ова е Св.Наум за први мај.
Апаративе шо ми ги покажа ги зирнав, ама некаконе ми ја исполнувет душичкава :) хехе. поточно канонот ми е многу убав , ама 16000 многу ми се. Најверојатно или ќе си земам обичен, ко шо кажа за домашна употреба, или никаков сега засега, односно ќе си продолжам со телефонов. бај д уеј, фала за помошта -> Точкест

g_02.jpg

Ме интересира како може да се направи ваков ефект на слика т.е такви коси сиви линии преку сликата (тука може не се гледа најдобро ама ова е единствено што најдов).

Ќе отвориш new document 100 х 100 и ќе направиш дијагонална линија со коцки, па ќе одиш дифајн патерн и кај сликата на која што сакаш да ги ставиш линиите ќе одиш во Блендинг опшнс и ќе селектираш патерн оуврлеј и ќе си играш со тие десно за да добиеш посакувана видливот и големина на линиите . :)

Ќе отвориш new document 100 х 100 и ќе направиш дијагонална линија со коцки, па ќе одиш дифајн патерн и кај сликата на која што сакаш да ги ставиш линиите ќе одиш во Блендинг опшнс и ќе селектираш патерн оуврлеј и ќе си играш со тие десно за да добиеш посакувана видливот и големина на линиите . :)

Шта си рекла? :pos:
Како тоа дијагонална линија со коцки :jaj:
Ова другово горе-долу го сфатив.

Имам DSC-S730 ноф ганс, нема ни една недела, денеска пробав да сликам нешто и ете нема блиц..Чаре? (Сетинзите се проверени, се е сетирано како шо треба)

Имам DSC-S730 ноф ганс, нема ни една недела, денеска пробав да сликам нешто и ете нема блиц..Чаре? (Сетинзите се проверени, се е сетирано како шо треба)
Имаш четири сетинзи за блиц Auto, On, Off, Slow Sync....Ако ти е на ауто можеби детектирал премногу светлина па не се запалил, или па ако на горните модови имаш наместено нешто како двидлајт или незнам шо незнам како не се пали. Пробај со апаратот наместен све на ауто со On блиц.
Ако и тоа не го бива бидејќи ти е нов, ќе го спакуваш во кутија ќе отидешш таму кај што си го купил апаратот и од глава на некој од вработените:)

Точкест, последното решение веќе сигурно го имал на ум :D

Од а ем це ништо не е убаво. Иначе апаратот е добар.

Или јас не гледам, или Кодак на пиксплус нема. :toe:
Ама ако пиксплус е продавница(најверојатно во Скопје), јас за то немам слушнал, по шо сум од Охрид.

Значи апаратов е добар.

Иначе сум во една двоумица, не поврзана конкретно со апаратов, туку општо за дигиталниве апарати: дали е подобро да е со Li-Ion-ска батерија(ко на телефониве) или со rechargable АА батерии?

Или јас не гледам, или Кодак на пиксплус нема. :toe:
Ама ако пиксплус е продавница(најверојатно во Скопје), јас за то немам слушнал, по шо сум од Охрид.

Значи апаратов е добар.

Иначе сум во една двоумица, не поврзана конкретно со апаратов, туку општо за дигиталниве апарати: дали е подобро да е со Li-Ion-ска батерија(ко на телефониве) или со rechargable АА батерии?
Доколку зимаш мање више нижа класа апрат значи пообичен јас од искуство ти препорачувам АА батерии да користи. Пред се ги имаш во секоја трафика и доколку ти се истрошат можеш да си купиш и да продолжиш со сликање. Е сега доколку некој апарат ептен ти влезе у око и е со Лиион батерија зимај го:) само најефтината батерија за тој е 2500 денари

Доколку зимаш мање више нижа класа апрат значи пообичен јас од искуство ти препорачувам АА батерии да користи. Пред се ги имаш во секоја трафика и доколку ти се истрошат можеш да си купиш и да продолжиш со сликање. Е сега доколку некој апарат ептен ти влезе у око и е со Лиион батерија зимај го:) само најефтината батерија за тој е 2500 денари

A со квалитетни АА батерии, отприлика колку слики може да се сликаат?

П.С. В Око ми остана Кодакот ЗД710

Сега на интернет странава за Panasonic видов интересни апарати, па денојве ќе поминам во нивната продавница, да видам дали имет нешто.

Сакам да проверам сегде, за да не сум пишман после, да не ми е мака, заради шо ми се брзало, па не сум видел подобра шанса.

A со квалитетни АА батерии, отприлика колку слики може да се сликаат?

мојов канон а560 при нормално фотографирање (денски услови , фотка на секои 2 минути) може да напраи околу 450 фотографии.(батерија користена во тој случај е алкална енерџајзер)
при ноќни фотки , околу 280 фотки.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom