Помош - сакам да градам!

• Креатор на темата Креатор на темата santo
  • Време на започнување Време на започнување
Има ли некој што поминал низ целосниот процес на изградба на куќа од темел, кој би можел да го сподели своето искуство, од почетните чекори со документација, архитект, геометар и дозволи, па се до ангажирање мајстори, завршување на работите и вселување? Би било корисно да се чуе со какви проблеми и предизвици се соочил и колку приближно го чинел целиот процес.
Најосновно е да си прашаш во општина нивниот архитект или соработник да ти го направи проектот за да си помине се без мака
Одкако ке се одлучиш за архитект му даваш полномоштво си ги кажуваш желбите и ти црта по тој план нормално колку што е изводливо

Здраво на сите.

Живеам во мала станбена зграда и сум на поткровје. Цените на становите ги знаеме сите, се крајно неповолни па размислував дали е опција да се догради спрат на зградата во која што живеам моментално.

Станува збор за кос покрив, а не за рамен (ако воопшто ова нешто менува).

Знам дека е потребно согласност од станарите бидејќи покривот е заеднички, но јас би ги превзел трошоците за нов покрив, бидејќи сегашниот е веќе стар и потребно е да се промени. Исто така бидејќи зградата е 4 ката, ова би бил 5ти кат, па можеби би ја разгледал и опцијата за надворешен лифт итн.

Мене ме интересира како одат чекорите за отпочнување на оваа постапка. Градежна фирма ангажирање за проценка првично? Град Скопје? Општината?

Фала однапред.

Кој ќе ти дозволи ти да си прајш надворешен лифт на зграда?
Ане и тоа се решава ама на крај есапот ке му искочи подобро да си купел два стана

Нема да е прв пат има веќе згради каде што има додадено лифт од надворешна страна.
Ако економски му е исплатливо и има дозвола од станарите би требало да може да ја избрка работата. Па милион згради низ Скопјево добија по 3-4 ката плус така да кревање на кров не би било проблем.

Здраво на сите.

Живеам во мала станбена зграда и сум на поткровје. Цените на становите ги знаеме сите, се крајно неповолни па размислував дали е опција да се догради спрат на зградата во која што живеам моментално.

Станува збор за кос покрив, а не за рамен (ако воопшто ова нешто менува).

Знам дека е потребно согласност од станарите бидејќи покривот е заеднички, но јас би ги превзел трошоците за нов покрив, бидејќи сегашниот е веќе стар и потребно е да се промени. Исто така бидејќи зградата е 4 ката, ова би бил 5ти кат, па можеби би ја разгледал и опцијата за надворешен лифт итн.

Мене ме интересира како одат чекорите за отпочнување на оваа постапка. Градежна фирма ангажирање за проценка првично? Град Скопје? Општината?

Фала однапред.
Ако станбената зграда има можност по плански документ (извод од план) за надградба на уште еден спрат ќе добиеш одобрение за градење од општината врз основа на соодветна документација која ќе се одобри ако не .. тоа е тоа. Инаку опција за надворешен лифт тешко.

Никој нејќам да ми дозволи јас да си правам надворешен лифт, рипаш а не ни ЗНАЈШ за што станува збор. Второ самата зграда има свое дворно земјишите и простор за надворешен лифт кој би бил заеднички на станарите, па сите да си ПРАЈМЕ лифт. Вкупно се 4 стана односно стан спрат и становите се по 100 и кусур квадрати со по 4 тераси. Секој ако би се откажал од една од терасите можеме да си НАПРАЈМЕ лифт.

Ане и тоа се решава ама на крај есапот ке му искочи подобро да си купел два стана

можеби, само прашувам за инфо, ако нема економска исплатливост секако би баталил..
Автоматски споено мислење:

Ако станбената зграда има можност по плански документ (извод од план) за надградба на уште еден спрат ќе добиеш одобрение за градење од општината врз основа на соодветна документација која ќе се одобри ако не .. тоа е тоа. Инаку опција за надворешен лифт тешко.

Мајка ми живее во зграда која што од неодамна при доградба на спрат, условот да инвеститорот го добие кровот, беше да се направи лифт. Единствениот начин за изведба на лифт во таа зграда беше доколку се искористат терасите кои се заеднички простор на секој меѓуспрат и се направи надворешен лифт. Нит сум архитект нит градежник, па не знаев дека толку ќе испорипаат луѓе за темата на надворешен лифт.

Никој нејќам да ми дозволи јас да си правам надворешен лифт, рипаш а не ни ЗНАЈШ за што станува збор. Второ самата зграда има свое дворно земјишите и простор за надворешен лифт кој би бил заеднички на станарите, па сите да си ПРАЈМЕ лифт. Вкупно се 4 стана односно стан спрат и становите се по 100 и кусур квадрати со по 4 тераси. Секој ако би се откажал од една од терасите можеме да си НАПРАЈМЕ лифт.

можеби, само прашувам за инфо, ако нема економска исплатливост секако би баталил..

Мајка ми живее во зграда која што од неодамна при доградба на спрат, условот да инвеститорот го добие кровот, беше да се направи лифт. Единствениот начин за изведба на лифт во таа зграда беше доколку се искористат терасите кои се заеднички простор на секој меѓуспрат и се направи надворешен лифт. Нит сум архитект нит градежник, па не знаев дека толку ќе испорипаат луѓе за темата на надворешен лифт.
За да имаш економска исплатливост треба да кренеш повеќе спратови и тоа што повеќе тоа подобро, рачунај за да добиеш дозвола ке имаш барања фасада да им направиш, прозори да им смениш па тегнење со месеци за некој да се одлучи така да тука премногу нерви ке изгубиш за само еден стан

Нема врска со рипање на темата (погрешно си не разбрал), прво треба да е технички возможно а повеќето од зградите се реализирани со централно скалишно јадро. Ако ти ставиш надворешен лифт, сигурно од лифт нема да влагаш во соба туку поентата е истиот да се користи за сите кои ќе влегуваат и излегуваат во зградата и да биде во непосредна близина на скалишното јадро.
Втора работа, и да има техничка можност лифтот не смее да излегува надвор од предвидената површина за градба, а тоа се гледа во параметрите за градежната парцела. Инаку се што е над 3 катови потребно е да има лифт, тоа е услов кој е наведен во правилникот за проектирање.
Инаку за поткровје, ако е предвидено по план најважна ти е согласноста од станарите во зграда која мора да биде 100%, зашто кровот, скалите, лифтот, ходниците се заедничка со-сопственост.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom