Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
Ме интересира која е разликата меѓу процесорите Intel DualCore, i Intel Core2Duo ... Гледав по ценовници и Core2Duo беше поскап... зошто ? Двата се двојадрени, така ?

^THE_MAHINES^ напиша:

Епа Џорџ, ке си купиш нова. GeForce 2 неможе да вози DX8 i DX9 игри. (Нека ме исправи некој ако можело DX8) Појди со 2500 денари у дуќан и земи си некоја најевтина, ке ти заврши работа за игрите, пошо се малце старки ке фура. Нормално пред да ги фукнеш, пробај инсталирај ја најновата верзија на DirectX и најновите Nvidia драјвери, можда е до софтверот.

Сакам да си купам нов компјутер , па сум во двоумица шо се вели :) помеѓу две конфигурации иако сакам да го земам АМДто , првен ќе ве прашам онака за некои шо имаат и знаат како е шо е , без лажење , без ништо да ми кажите... Која е подобра конфигурација ...

CPU: AMD Athlon 3800+ AM2
MB: NVIDIA nForce4 SLI dual-ch DDR2 800/AMD Socket AM2 /SATA3.0Gb/s/RAID/ 2xPCI express x 16 / SLI
RAM: 1024 MB / DDR 2 ( 2 x 512 MB )
HDD: 250 GB / 7200 / SATA 2
VGA: EN7600GS/SILENT/HTD/256M PCI-E / DVI-Out / HDTV out / 400 MHz
LAN: Integrated Gigabit
Sound: Integrated 6ch

...

CPU: Intel Core2Duo 1.8 2MB
MB: P5B/P965 (Broadwater) ICH8 Dual-ch 4x DDR2 800/ SATA 2 x 4 / RAID / PCI Express x 16
RAM: 1024 MB / DDR 2 ( 2x512MB )
HDD: 250GB / 7200 / SATA 2
VGA: EN7600GS/SILENT/HTD/256M PCI-E / DVI-Out / HDTV out / 400Mhz
LAN: Integrated Gigabit LAN;
Sound: Integrated / 6ch

Која од овие две конфигурации велите дека е подобра и поиздржлива за работење , оти планирам да не го гасам ком по едно 2-3 дена ... како шо моментално прам со стариот , ама овај е веќе застарен баги и неможам да работам како шо треба со најнови програми и слично ...

Не разбирам зошо си стаил SLI плоча за AMD-то, али и да не ја исфрлиш и да ставиш обична, AMD конфигот секогаш ке ти биде за 100-150 евра поевтин од интелот, а разлика у перформаси ке имаш 5-10% највише.

Епа така беше во конфигурациите шо ги разгледував од Амц ... Така ќе го земам како шо е не му менвам ништо , барем за сега така нека е ќе видам .... А ова шо викаш 5-10% разлика не се многу , ама сепак сакам да ја изберам најдобрата од овие две ... знам дека има подобри каде каде , ама толку е џепарлакот :) и + монитор треба да земам и двд режач , се на се негде околу 51000 и поќе фаќа АМдто , а за интелот негде за 1000-1500 денари е поскапо ... Не ми е за 1000-1500 денари сакам да знам која стварно е подобра од овие две .. Тенкс ..

АМЦ...... од АМЦ ниту едната ниту другата не се добри. И не им е 1500 денари разликата туку накај 6-7000, пошо нема шанси C2D+Asus P5B да е иста цена со X2+Asus M2N. Нешто смрди тука. Како и да е не зимај од АМЦ, а Интел се закон само за mid range и нагоре, односно за конфиг над 50000 само куќиште. АМД-то парче праи у ниската класа. Така да земи си АМД ама од некоја друга фирма за компјутери, Сет или Ривер на пример, а ако ептен се усилиш за Интел, правац Анхоч. Квалитетот им е ист така да не се замарај, јас со целерон и солтек плоча фурам 3 ипол години, го гасам компјутерот еднаш у месецот чисто онака колку да го одморам, та за двојадрен на Асус плоча сумљиво да ти е. Поздраф

Знае ли некој од кај да најдам ДВД-Р од 9 ГБ? Ве молам, итно ми е

Ај мене па ми треба помош од вас :toe:
Дали одговаараат сите овие делови , што би додале или одзеле :

Intel Core2Duo E6400 ili E6300
Ati X1950 XTX GDDR4
HDD Hitachi 160 GB
Ram 1024 2x512 ( Планирам подоцна да ставам уште еден )
E сега ми треба и совет од вас, каква матична ке одговара на конфигурацијава?

Матична Асус процесорот колку ти е?:vozbud:

GoCcCcCe напиша:

Ati X1950 XTX GDDR4
HDD Hitachi 160 GB

Па јас лично за мене би ја ставил оваа матична
GigaByte GA-965P-S3 s.LGA775, Intel P965/ ICH8, Supports Intel® Core™2 Extreme Quad-Core / Core™2 Duo , HT, 1066/800/533,4xDDR2 800/667/533., 1*PCI-EXPRESS x16, 8ch. HD Audio, Gb. LAN, 1 x ATA 100+ 6 x SATA 3Gg/s, 8x USB 2.0, SATA RAID, ATX
Плочата е околи 110-115 евра дилерска цена. Иначе стварно има ЅВЕРСКИ карактеристики. Или евентуално GA-965P-DS3 поскапа е 10тина евра ама на интернет колку што гледав не приметив некоја разлика при споредба на компоненти.
Иначе рамот ваљда се подрзабира дека ќе биде DDR2 800MHz и би ставил HDD 320GB 16MB SATA2

KaPsa напиша:
CPU: Intel Core2Duo 1.8 2MB
MB: P5B/P965 (Broadwater) ICH8 Dual-ch 4x DDR2 800/ SATA 2 x 4 / RAID / PCI Express x 16
RAM: 1024 MB / DDR 2 ( 2x512MB )
HDD: 250GB / 7200 / SATA 2
VGA: EN7600GS/SILENT/HTD/256M PCI-E / DVI-Out / HDTV out / 400Mhz
LAN: Integrated Gigabit LAN;
Sound: Integrated / 6ch
Јас би ја земал оваа конфигурација, само наместо асус 7600ГС, би земал inno3d 7900GS, за 160е оваа картица ти нуди највеќе цена/перформанси сега за сега
Billa Bong напиша:
Матична Асус процесорот колку ти е?:vozbud:
Браво човек се му кажа, па има мал милион АСУС матични плочи, или која и да земе нема да погреши? :tapp:

Крушо ти шо матична предлагаш ?

Ati X1950 XTX GDDR4
HDD Hitachi 160 GB

jas predlagam Gigabyte ploca da si zemes jas imav porano GA 8i915pl-g sea staviv GA 8i945pl-g stvarno se kvalitetni i vredat za cenata

MkForces напиша:
Во секоја продавница за електроника :) . Ќе си земиш само аудио кабел, ќе го поврзиш системчето со компјутерот, инсталираш Adobe Audition, и снимаш ! :helou:

Имам уште 3 прашања
1 Можно е преку мало радиокасетофонче или мора баш преку систем?
2. Ако е преку мало касетофонче тогаш се поврзува преку утичницата за слушалки?
3. Кај компјутерот треба да го поврзам кај утичницата за микрофон?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom