Помош: Кратки програмки

• Креатор на темата Креатор на темата back_rest
  • Време на започнување Време на започнување
Друже, а зашто волку форови, ова се решава со 1 фор цклус. :)

Код:
// n = должината на редовите/колоните
// a = матрицата
int i = 0, j=0, x=0, y=n, z=0;
// „i“ и „j“ се за главната дијагонала
// „x“ и „y“ се за споредната дијагонала
// „z“ е за збирот
for(i=0, i<n; i++ && j++) {
z+=a[i][j]; // збирот += главната дијагонала
z+=a[x][y]; // збирот += споредната дијагонала
x++; y--;
}

Не сум го тестирал кодов, али би требало да работи.

y треба да иде од n-1, не од n =)

fala martinMax!! ne mi e vazno so kolku for-ovi e,vazno da raboti...:zver:pozz i do skyDriver...

Ако можи некој да ми кажи дали вака би била рекурзивна ф-ја за пресметување на степен на некој број.

int stepen(int x, int y)
{
while(y>0)
return(x * stepen(x , y-1);}

Ако можи некој да ми кажи дали вака би била рекурзивна ф-ја за пресметување на степен на некој број.

int stepen(int x, int y)
{
while(y>0)
return(x * stepen(x , y-1);}

Не баш. Рекурзивна релација мора да има почетни услови. Во овој случај функцијата за у=0 треба да врати 1.

Вака изгледа кодот
Код:
int stepen(int x, int y)
{
	if(y==0)
		return 1;

return(x * stepen(x , y-1));
}

Da se napise f-cija koja kako vlezni argumenti prima dve nizi od znaci, ako nizite sodrzat razlicen broj na znaci treba da se vrati -1, ako brojot na znaci vo dvete nizi e ednakov, treba da go vrati brojot na znaci vo koi nizite se razlikuvaat.(kako da se resi vo C)
pr: abcdef ghiiklmn opqrstu
abccef ghijklmn ppqrstu

Da se napise f-cija koja kako vlezni argumenti prima dve nizi od znaci, ako nizite sodrzat razlicen broj na znaci treba da se vrati -1, ako brojot na znaci vo dvete nizi e ednakov, treba da go vrati brojot na znaci vo koi nizite se razlikuvaat.(kako da se resi vo C)
pr: abcdef ghiiklmn opqrstu
abccef ghijklmn ppqrstu

Вака ?

Код:
int F(char a[], char b[]) {
    int i = 0, br = 0;
    if(strlen(a) != strlen(b))
        return -1;
    else
        while(a[i] || b[i]) {
            if(a[i]!=b[i])
                br++;
            i++;
        }
    return br;
}

int main()
{
    char x[100] = {'a', 'b', 'c', 'd', 't', 't', 'a', 'r', 'k', 'l'};
    char y[100] = {'b', 'b', 'c', 'd', 't', 't', 'a', 'r', 'k', 'l'};
    printf("%d\n", F(x, y));
    char m[100] = {'a', 'b', 'c', 'd', 't', 't', 'a', 'r', 'k', 'l'};
    char n[100] = {'b', 'b', 'c', 'd', 't', 't', 'a', 'r', 'k', 'l', 'r'};
    printf("%d\n", F(m, n));
    return 0;
}

Домашна за изработка [барам помош]

Здраво.. не сум многу по програмирањево.. треба да направам уште 2 домашни за да го положам предметов едвај. дали може некој да ми помогне да ги изработам овие 2.. (треба да се изработат во dev c++).Би му бил многу благодарен доколку некој ми помогне.

wkr4aa.jpg

34ff8dx.jpg

фала однапред,
поздрав Никола

Објасни што поточно бараш брат ..... Од ова што го наведе и гледајки ги сликите , мене повеќе ми личи на 3д анимација/моделирање од колку на Ц++

Здраво.. не сум многу по програмирањево.. треба да направам уште 2 домашни за да го положам предметов едвај. дали може некој да ми помогне да ги изработам овие 2.. (треба да се изработат во dev c++).Би му бил многу благодарен доколку некој ми помогне.

wkr4aa.jpg

34ff8dx.jpg

фала однапред,
поздрав Никола

хехе ако не си по програмирање и ако сакаш ова да го направиш не е лесно.

wkr4aa.jpg

34ff8dx.jpg

фала однапред,
поздрав Никола

pa ova ne mi izgleda kako za pocetnik :( :nenene::nenene::nenene:

OpenGL е ова... се работи во dev c++

поздрав

Друже, немаш наведено што треба да извршува програмата.
Ако е како на сликите т.е. ако треба само да вметнеш слика или пак да листаш слики или слично, ондак не е тоа комплицирано, разбарај се на Google како да креираш апликација и како да вчиташ слика, имаш еден тон објаснувања за тоа, а ако треба програма да извршува некои си 3D ефекти или штознам, за тоа ќе треба малце да се помачиш зашто никој здраво за готово нема да ти се нафати да решава таков проблем.

Да не има некој пробграмче за печатење на ПП30 образец во овој облик?
2rc0nxk.jpg

Ако му треба ова на некој во векторска форма нека пише...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom