Политички случувања во САД: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Od mobilen sum taka da samo ke te nasocham na poslednata recenica ubavo procitaj ja. Jas nishto ne zakluchuvam.

Добро, немаш одговор.
Сам си извади од џеп дека тоа била строго доверлива воена тајна!
Или повели кажи од каде ти е таа информација, баш ме интересира.

Добро, немаш одговор.
Сам си извади од џеп дека тоа била строго доверлива воена тајна.
Или повели кажи од каде ти е таа информација, баш ме интересира.
Ili ne znaes da citash ili se pravish deka ne znaes. Rekov ili e nenormalno shto kazuva voena tajna ili e nenormalno AKO TOA NE E VOENA TAJNA. Sea so caps lock mislam pofino se chita.

Ili ne znaes da citash ili se pravish deka ne znaes. Rekov ili e nenormalno shto kazuva voena tajna ili e nenormalno AKO TOA NE E VOENA TAJNA. Sea so caps lock mislam pofino se chita.
Значи не знаеш дека е воена тајна или не.
Информирај се дали е воена тајна тогаш, пред да ти биде чудно или бизарно.

Значи не знаеш дека е воена тајна или не.
Информирај се дали е воена тајна тогаш, пред да ти биде чудно или бизарно.
Ja kazav deka mi e nenormalno ona da kazuva takvi detali (bilo da e vistina ili ne toa shto go kaza za 4te minuti) ili mi e nenormalno toa da ne e voena tajna, pa ona da si go kazuva toa kako da e najvoobicaena informacija dostapna za javnost.
Ne znam dali treba da ti nacrtam, dali slog po slog zborovite da gi razdelam...

Ja kazav deka mi e nenormalno ona da kazuva takvi detali (bilo da e vistina ili ne toa shto go kaza za 4te minuti) ili mi e nenormalno toa da ne e voena tajna, pa ona da si go kazuva toa kako da e najvoobicaena informacija dostapna za javnost.
Ne znam dali treba da ti nacrtam, dali slog po slog zborovite da gi razdelam...

Ок, ај и на тоа ме интересира поради што ти е ненормално, ако таа кажува јавно достапна информација?

Па нели Трамп работи за Русите а Хилари тука им кажува на непријателите колку време имаат додека да дојде до извршување на наредбата. Тоа би требало да биде воена тајна ама видовме дека Хилари нема потреба да одговара пред законите :P

1. Трамп е популарен
2. Докажано е дека столбот е проблематичен и лесно се фалсификува
3. Граѓаните исто зборат и се свесни дека системот е корумпиран.

Незнам што е различно во САД од МКД. И таму прислушкуваат , и таму се корумпирани и таму со автобус носеле гласачи и не ми е јасно како тука во МКД сето ова го гледаш и се бориш против тоа а за во САД не го прифаќаш како реалност :toe:

1. Моментално најпопуларен политичар во САД е Барак Обама. Хипотетички ако он се кандидира на избори, ќе ги прегази и Трамп и Клинтонка и кој било друг американски политичар.
Исто, Трамп губи од Клинтонка која е еден од најомразените американски политичари.
Така да дека е толку популарен, не би рекол.

2. За разлика од нас кои имаме 25 годишно искуство со избори и глумење на демократска држава, САД организираат претседателски избори од времето кога ние уште се бркавме по планините со османлиите.
Не викам дека се совршени избори, празник на демократијата бла бла бла, туку ти кажувам дека лажирање од огромен ранг за претседател, денес во САД не е можно.
За почеток републиканците не се некоја отепана партија како сдсм во Македонија, туку тие се институција со ресурси, луѓе, републикански сенат моментално. Истото важи и за демократите. Ако која било партија насети голема заебанција, тоа туку така нема да помине.
Второ, САД има посериозна администрација и судство за тие работи. Не е тоа вчерашна посткомунистичка држава или Груева Македонија па некој да си го игра курот како сака и да не сноси одговорност.
За локални и регионални избори знаат да се направат некои фори со прекројување на дистрикти и слично, ама вака за претседателски кога гласа цел САД во 50 кусур држави е невозможно да помине незабележано.

3. Тоа колку граѓаните се согласуваат со неговото тврдење ќе видиме на изборите, вака за сега не изгледа добро за него.

Ако тоа е јавно достапна информација (за која во најмала рака се сомневам дека е), тогаш ми е ненормално зошто таа информација не е воена тајна. Дали сега се разбираме или сепак ќе треба слог по слог да ги разделам зборовите?

1. Ако тоа е воена тајна, Клинтон може да биде кривично гонета. И ненормално ми е некој кој се кандидира за претседател да го кажува тоа.
2. Ако тоа не е воена тајна, самиот тој факт мене ми е ненормален. Најголемата нуклеарна сила (дали е најголема, дали е втора, небитно во случајов) во светот тешко ми е да поверувам дека информација како оваа не ја клацифицира како воена тајна.

Заборавив да те цитирам, така да ќе те тагнам само @Nekojx .

Ако тоа е јавно достапна информација (за која во најмала рака се сомневам дека е), тогаш ми е ненормално зошто таа информација не е воена тајна. Дали сега се разбираме или сепак ќе треба слог по слог да ги разделам зборовите?

1. Ако тоа е воена тајна, Клинтон може да биде кривично гонета. И ненормално ми е некој кој се кандидира за претседател да го кажува тоа.
2. Ако тоа не е воена тајна, самиот тој факт мене ми е ненормален. Најголемата нуклеарна сила (дали е најголема, дали е втора, небитно во случајов) во светот тешко ми е да поверувам дека информација како оваа не ја клацифицира како воена тајна.

1. Информирај се дека тоа не е воена тајна.
2. Пиши им писмо на генералите на САД околу твоите размислувања дека таа информација би требало да биде класифицирана.

1. Информирај се дека тоа не е воена тајна.
2. Пиши им писмо на генералите на САД околу твоите размислувања дека таа информација би требало да биде класифицирана.
Will do.

2. Доволно е и за 10.000 да докажат дека манипулирале значи не е совршено а доволно е да изманипулираш во битните држави.
3. А ти за во МКД имаш јасна слика ама незнам зашто не го прифатиш фактот дека и на запад се случуваат истите лајна. Не ги измисливме ние овие работи, ние само ги препишавме. Протуѓер во Германија има завршено ;)
Измама добро знам што е, но да обезбедиш 80 до 100 илјади гласови тука и таму не е исто. Таа бројка тука носи победа, во Америка не.

На преголем пазар испорачуваат понуда, плус е пазар кој живее на висок стандард, а таков не можеш да го контролираш со сендвич, синалко и вреќа брашно.

Таму во глобала успехот е диктиран од тоа кој колку ќе доминира на медиумскиот простор и како ќе се продаде, затоа и водат војна по медиуми со интервјуа, дебати и дуели со што си ризикуваат рејтинг.

Заборавив да те цитирам, така да ќе те тагнам само @Nekojx .

https://www.google.com/amp/foreignp...uclear-procedures-are-crazier-than-trump/amp/

Our Nuclear Procedures Are Crazier Than Trump
U.S. presidents are currently given a four-minute window to decide whether or not to initiate an irreversible apocalypse. Sad!
  • 3 MONTHS AGO

Не било тајна. А и Хилари тешко дека таква аматерска грешка ќе направи.

Многу опасна му е тезата за "rigged elections" и поткопување на еден од основните столбови на Американската држава. Се прецени со оспорувањето на демократскиот процес за бирање власт во САД.

За да сакаш да оспориш некој од основните столбови не една држава и општество, прво треба да си мега јак и способен лик со огромна популарност (пр. човек како Кемал Ататурк). Второ, столбот што го напаѓаш да е нефункционален, проблематичен или да не одговара на потребите на граѓаните. Трето, треба да имаш широка подршка за тоа што го правиш од граѓаните, од партијата, од интелигенцијата.
На Трамп му фалат сите три елементи.
Поради ова треба и мислам дека ќе го казнат со голем пораз што не ќе може да го оспори.

Кога системот е фашизам, промената е многу тешка дури и невозможна.
Досега на избори во САД самите кандидати беа одбрани, да се послушни кон еврејските господари и немало потреба од изборни манипулации. Сега од некакви причини се отцепи дел од американската елита, на која што не им се допаѓа да се слуги на ционистите, тие на практика го поддржаа Трамп преку републиканската партија. Штом САД може да прават шарени пучеви, бомбардираат независни држави,зашто да не може да ги манипулираат изборите и дома. Можат и ќе пробаат да го направат и таму.
Многу е убаво што се појави Трамп за да каже царот е гол, нормално е дел од заблудените да го посочуваат со прст

Сега од некакви причини се отцепи дел од американската елита

Може ли да кажеш која или кои се тие причини ...
Мислиш ли дека група која според тебе контролира цел свет ќе дозволи некој како Трамп да се појави .....

Ако неможеш да ги дефинираш тие причини тогаш нели е јасно дека господарите (не се евреите :P) ова се го имаат испланирано и намерно се турка цела оваа работа....

Ne_sum_ja МАКЕДОНИјА се спомнува и во Библијата а САД се тинејџерка за нас :D
Многу слабо имаш читано примери од историјата на САД затоа ги величиш. На почетокот кога правеле устави ова она ДА БИЛЕ чесни, но во последниве 100 години колку само нечесни работи прават и во избори и на власт ќе се чудиш.
Разлистај ја Интернационалниот Евреин од Хенри Форд некои работи ќе ти станат појасни :cool:

Русите се, Русите, Русите! :LOL:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom