Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Daj be ne zaebavaj!
Spomenatata kujcha e dupka od 1965 godina, sranje gradena i nikakva sostojba. Premackani zidovi ne e renoviranje za mene!
I najloshoto prviot "pristoen" grad od nejze e barem edno 40-50km . Taa e vo edna pustelija kako da e vo Vitolishte .

Eve ti ceni od prisoen grad na nivo od Bitola da recime

Pa sea ti gledaj ceni i kvadrati i na toa racunaj ushte tie davacki 11-13% kako kapak

И да е пола милион евра куќата, тоа ти е 250 просечни Германски плати а во Македонија со толку просечни плати ќе купиш ваква куќа и тоа во Гостивар не Скопје или Битола. Во државата каде што загадувањето е огромно, каде што институциите не функционираат а партиска книшка е закон, каде што за 15тина години ќе нема ни кој да те лечи (и сега нема во еден куп градови) а ниту пак кој да полни буџет за пензија. Разликата е што во странство таа од пола милион за 15 години ќе вреди барем 50% повеќе а во Македонија не би рекол

Ептен наша си е, и родители иаме тука на кој треба да мислиме инаку не ја бива работава ич во државата

И да е пола милион евра куќата, тоа ти е 250 просечни Германски плати а во Македонија со толку просечни плати ќе купиш ваква куќа и тоа во Гостивар не Скопје или Битола. Во државата каде што загадувањето е огромно, каде што институциите не функционираат а партиска книшка е закон, каде што за 15тина години ќе нема ни кој да те лечи (и сега нема во еден куп градови) а ниту пак кој да полни буџет за пензија. Разликата е што во странство таа од пола милион за 15 години ќе вреди барем 50% повеќе а во Македонија не би рекол

Ептен наша си е, и родители иаме тука на кој треба да мислиме инаку не ја бива работава ич во државата
Ama se odnopaku si me razbral!
I mene mi beshe toa zborot.

I imam pishano za mene Makedonija e "Svrshena Spasa pobegna" i ve zhalam site tamu shto beleete vo kosite od edna Shugava drzhava.

I da bidam pojasen, tie "vetena zemja" denovi se odamna umreni vo EU.

Sega imas da rintash i imash SAMO za pristoen zhivot. Zboruvam za dve rabotnicki plati!!!
A ako nekoj misi deka vo Germanija teci med i mleko neka poveli pa ce prajme muabet.

E sea tie so Fakulteti koi se barani ( poznavam dve profesorki shto se dojdeni ovde poslednive dve godini i rabotat kako cishtacki!) , ili posebni zanaeti ili kicmatrans po Baustellen imaat povejche pari ama sepak ne e toa toa shto beshe.

I NE ne pishuvam za mene ! Jas i uste nekoi clenovi (shto sne go pominale pola zhivot ovde ) po forumov sme druga prikazna

Ама ова си нагаѓаме дека ке нема инвестиции
Нека ти ја скоцкаат инфраструктурата ке видиш дали ке нема
А реално не и деја сега има некои инвестиции интие што се дојдени се тука ради јаките субвенции
Муабетот ми е дека мора да се проба за да се знае доста е со нагаѓања зашто ете тоа што сме ориентирани 200ппсто кон запад ништо не ни носи освен долгови и иселувања
Колку и да се, фабриките се или германски или турски.
Кога сме ориентирани кон исток се селат и кога се ориентирани кон запад се селат и ќе се селат ама секогаш кон запад, не се селат кон Русија и Кина. Самото тоа ти кажува народот за каде е.

Патем ЕУ е многу фрустрирачка творевина, и јас не ги сакам политиките на САД, тоа можеш да го видиш и од сите мои мислења, особено проблемов со Лукоил што го предизвикаа сега.

Но тоа е веќе, ни влезе чивијата нема назад. :toe:

Најдобро нешто што државава направила е што кажала благодарам но не треба на бугарија за мазутот, истото важи за секој сосед, на пример србите за вакцините но па не се толку нападни, но ако добиеш нешто од бугарија на нос ќе ти извадат, докажано по милионити пат, за исфрустрирана нација како нивната која имаше економија поради двете црвени, и чорапо гашти од свиждања многу се курчат, но нема ниту еден Македонец да им го каже тој факт, но ако им го кажеш, тоа е говор на омраза, омраза било што беа гревови и тоа Македонците им помагаа од срце после се што сториле тука 200 години.
Еве еднаш да го пофалам Муцунски, браво.

Dobro e brate, ke ja verglas istata rabota, okej e...Stopati istoto pa istoto....Okej e....Ti ako si naviknat da se otkazuvas i da vednis glava tvoj izbor brate....Odi shlakaj mu na Konjanoski i na Micika i kur ti e dvor ti e.....
Najkulturno te prasav. Zosto ?
Sto Zaev ili togasnata vlast napravi sprotivno od zakonot?

Граѓанскиот суд на 30 декември треба да пресече дали Апасиев законски ја презел Левица
Дали Димитар Апасиев законски ја презел партијата Левица треба да се знае на 30 декември за кога е закажана објавата на пресудата во Основниот граѓански суд Скопје. На денешното рочиште беа дадени завршните зборови во кои двете спротивставени страна ги изложија своите аргументи дали зошто Апапсиев (не)законски ја презел партијата.

Пет години по почетокот на судскиот процес кој треба да даде одговор дали претседателот на Левица, Димитар Апасиев (не)законски ја презел партијата, му се гледа крајот. Денеска во Основниот граѓански суд Скопје беа дадени завршните зборови во кои двете спротивставени страни ги изнесоа своите аргументи. Овој судски процес е резултат на тужбата на дел од членовите на Президиумот кои го тужат Апасиев за незаконско преземање на партијата.

Зоран Василески, член на Президиумот на партијата, кој воедно е и законски застапник на тужителите вели дека Апасиев на криминален начин ја приватизирал Левица, а завршните зборови се случуваат денеска, симболично, на истиот датум на кој 1914 година војниците на Западниот фронт го спуштиле оружјето за да го прослават заеднички Божик.

„Сепак, датумот е само коинциденција. Ја користам приликава да му порачам на криминалецот дека никакво примирје нема да има, туку напротив, ‘ќе го бркам до бакарно гумно’ и во наредната 2026 година, а ако е потребно и во следната 2027 година. Неговиот избор е или да се соочи со своите злодела, или да избега во Дубаи заедно со неговиот ментор. Конечно, ова е постапка со чија одлука може да започне враќањето на довербата на судството. Народот или неизбраната самопрогласена аристократија – прашање е сега!“, вели Василески.

Тој тврди дека во кратката историја на Левица од 2016 до 2019 година, главните внатрешни политички борби се воделе на состаноците на Централниот комитет (ЦК) кога се гласало за нов член на Президумот кој претставува седумчлено Претседателството. Василески тврди дека Апасиев, во текот на целата 2018 година пробувал да внесе „свои послушници“ во Президиумот, за да обезбеди превласт во партијата.

„Имено, до 11-тата седница на ЦК, во Президиумот Апасиев успеа да ги внесе Борислав Крмов и Реџеп Исмаил, па му фалеше уште еден член – а тоа беше Јована Мојсоска. И тоа беше дометот на тужениот со статутарни средства. После тоа следеше планот Б – претседавачот Саше Јанчев да не го потпишува записникот од овој состанок на ЦК на кој наместо Јована Мојсоска – во Президиумот беше реизбран Здравко Савески. Забрзувањето на криминалните дејствијата на тужениот беше предизвикано и од свежиот прилив сериозни буџетски средства на партиската сметка за кои тужениот сакаше самостојно да одлучува како секој добар газда на приватна фирма. Така се создаде ДООЕЛ Левица, а легитимното раководство на политичката партија ја поведе постапката што судот успеа да ја извлече шест години без епилог“, вели Василески.

Сепак, тој е оптимист и сака да верува дека „безаконието може да се запре, а правото може да се реституира“.

„Имајќи ја предвид тужбата со прилог записници, одлуки, нотарски изјави на мнозинството членови на Централниот комитет, изготвеното инфроматичко вештачење со кое е докажана автентичноста на официјалната партиска мејл комуникација, имајќи го предвид увидот во вонпарничните предмети за упис на промени во регистарот на политички партии, имајќи ги предвид сите одржани рочишта и исказите на тужителите при распитот, очекуваме судот да го усвои во целост нашето тужбено барање“, вели Василески.

Правниот застапник на претседателот на Левица, Димитар Апасиев, адвокатката Тамара Велковска за МКД.мк кратко изјави дека засега нема коментар во врска со овој случај.

Отсекогаш сум го перцепирал како типичен комунистички диктатор, манипулатор и местач.
Цврсто сум убеден дека ја има превземено Левица баш на таков начин, со интриги и сплетки.

Албанците во администрацијата си спијат, се греат, колку само убаво видео за нивниот однос кон државата.

Бонус слика со интересна иконографија, горе десно.
img_1_1766703990393.jpg

Najkulturno te prasav. Zosto ?
Sto Zaev ili togasnata vlast napravi sprotivno od zakonot?
Добро е сега, очигледно е веќе на кај го тераш муабетот, тоа што не направи ништо спротивно од законот не го амнестира од тоа дека изврши класично велепредавство, за кое своевремено би го запалиле на клада, обесиле на плоштад или би го пикнале во вжештен бронзен вол.

И Сталин законски уби милиони граѓани на Советскиот Сојуз.
Автоматски споено мислење:

Албанците во администрацијата си спијат, се греат, колку само убаво видео за нивниот однос кон државата.

Бонус слика со интересна иконографија, горе десно.
Прегледај го приврзокот 464790
Каде се чедата на Тодора Александров да излезат и да поапсат се ова, бидејќи ова е отворена закана за поделба на територија, од човек кој беше 24 години на власт?

Каде е сега Мицко, кој велеше брат да ми е, татко да ми е, ќе одговара?

Камо одговорност за ова? А?

Кај сте сега Заветни фб комитлари. На збор многу јаки....

Замислете што ќе се случи еве на пример во

Последно уредено:
Добро е сега, очигледно е веќе на кај го тераш муабетот, тоа што не направи ништо спротивно од законот не го амнестира од тоа дека изврши класично велепредавство, за кое своевремено би го запалиле на клада, обесиле на плоштад или би го пикнале во вжештен бронзен вол.

Автоматски споено мислење:

Каде се чедата на Тодора Александров да излезат и да поапсат се ова, бидејќи ова е отворена закана за поделба на територија, од човек кој беше 24 години на власт?

Каде е сега Мицко, кој велеше брат да ми е, татко да ми е, ќе одговара?

Камо одговорност за ова? А?

Кај сте сега Заветни фб комитлари. На збор многу јаки....

Замислете што ќе се случи еве на пример во
Што мене ме мешаш со Тодор Александров, он и таквите како него заговарале поделба заедно со Хасан Приштина, за Тодор Александров е јасна Македонската историографија, без разлика како некои неписмени го интерпретираат неговото дело.
Загина како куче, убиен затоа што плукна таму каде што лижеше(мајскиот манифест)
И тој Манифест и АСНОМ се јасни кој е државотворен а кој е малцинство, но Албанците нека си провоцираат, ќе видиме кој ќе се смее на крајот.
Според мене Македонија треба повеќе да се позанимава со Албанија и провокациите од нивна страна, Али е само нивни пиун.

Колку и да се, фабриките се или германски или турски.
Кога сме ориентирани кон исток се селат и кога се ориентирани кон запад се селат и ќе се селат ама секогаш кон запад, не се селат кон Русија и Кина. Самото тоа ти кажува народот за каде е.

Патем ЕУ е многу фрустрирачка творевина, и јас не ги сакам политиките на САД, тоа можеш да го видиш и од сите мои мислења, особено проблемов со Лукоил што го предизвикаа сега.

Но тоа е веќе, ни влезе чивијата нема назад. :toe:
Не се ни обидовме ама заклучоците се тоа немало назад па и народот сакал на запад…
Турко ке фрла пари и без да сме западно ориентирани и се знае со која цел
Ако сте сигурни дека сакаме повелете еден референдум и да решиме еднаш засекогаш за што сме

Што мене ме мешаш со Тодор Александров, он и таквите како него заговарале поделба заедно со Хасан Приштина, за Тодор Александров е јасна Македонската историографија, без разлика како некои неписмени го интерпретираат неговото дело.
Загина како куче, убиен затоа што плукна таму каде што лижеше(мајскиот манифест)
И тој Манифест и АСНОМ се јасни кој е државотворен а кој е малцинство, но Албанците нека си провоцираат, ќе видиме кој ќе се смее на крајот.
Според мене Македонија треба повеќе да се позанимава со Албанија и провокациите од нивна страна, Али е само нивни пиун.
Јас тебе те прашав кај се чедата на Тодор Александров сега, да ми кажиш, а не ти реков дека ти си чедо на Тодор Александров. Е сега ако сам се пронаоѓаш во нив, тоа ти сам си го велиш, јас тебе не...

А за патриотите на батерии со нешто ќе те питам бабо, нека ја питаат баба им, кој го уби Петар Чауле, Ѓорче Петров, Јане Сандански итн..

Последно уредено:
Не се ни обидовме ама заклучоците се тоа немало назад па и народот сакал на запад…
Турко ке фрла пари и без да сме западно ориентирани и се знае со која цел
Ако сте сигурни дека сакаме повелете еден референдум и да решиме еднаш засекогаш за што сме
Не знам што да ти кажам, Груевски проба поинаку, народот нејќеше, па го донесе муртинецот.
Или мислиш со некоја субсахарска држава да пробаме?

Kako ako nekoj ne napravil nisto sprotivno od zakonot treba da snosi posledici? Deka tebe, mene ili tamu na nekoj ne mu e po kef ?
Si pomislil na site onie na koi toa mu e po kef?
Tie pomalce prava od tebe i mene imaat, gragjani od vtor red se ?

Znaci si imase predvremeni zbori na koi gragjanite insistiraa da se slucat so masovni protesti, blokadi, demoliranja i sto li uste ne. I na tie izbori gragjanite so pravo na glas( isto kako mene i tebe) si glasaa za toj sto smetaat deka treba da ne vodi, vo slucajot toa bese SDSM na celo so Zaev. Posle imase i lokalni, pa pak parlamentarni kade gragjanite so pravo na glas pak mu dadoja doverba. Taka da za kakvo velepredavstvo pravime muabet za koe treba da mu se sudi koga prvo nikakov zakon ne prekrsil, a vtoro mnozinstvoto gragjani so pravo na glas mu dadoja doverba vo povekje izborni ciklusi.

Од нашиве политичари само Киро Глигоров и Борис Трајковски беа луѓе.
Оноа другото се е у пм.

• Хаха
Reactions: A__

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom