Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

еве и внукот на гоце при неговите сака да биди блгарин во поприродна нациа нејки македонец да биди

дали гоце треба да го чстваме заедно

или кае гоце го предадоја
“Јас не познавам друг народ кој повеќе страдал од предавствата на своите синови - изроди како македонскиот. Историјата не памети друг таков
пример кога еден ист народ по традиција, јазик и вера се разделува на разни спротивни страни, една од друга потуѓа.“

Последно уредено:
Автоматски споено мислење:

Свесен си колку глупости имаш изнапишано? Дали си свесен колку Македонци се испотепани од бугарските цареви? Дека ВМРО не посегнувале по бугарски цар е глупост, да се појавеле еден Фердинанд или Борис во Македонија би им летнала главата.
И тоа со Черноземски и учество во бугарска армија ти е глупост, на ниво зошто еден Војдан Чернодрински од Струга го викале Черно дрински, небулоза пер екселанс.

Јас сепак Черноземски не би го славел, прашање е како се чуствувал, од атентаторите што убивале за Ванчо Михајлов, убиецот на Чаулев бил Македонец како и Мара Бунева, но Черноземски кој ги убил директно Димо Хаџидимов, Владислав Ковачев и Наум Томалевски не заслужува некаква слава. А пак претходникот на Ванчо, Тодор го убил и внукот на Гоце и Ѓорче.
кое од пишаното е глупост, објасни ми?

да, свесен сум колку македонци биле убиени по барање на бугарските цареви, тоа и го нагласив и дури набројав неколку масакри врз македонско цивилно население од страна на бугарите, далеку пред убиството на српскиот крал во Марсеј.

не посегнувале по бугарскиот цар и тоа е евидентно, еве те молам наброј ми успешни или неуспешни атентати врз бугарски кралеви или високи претставници на Бугарија од тоа време, а потоа наброј ми врз колку српски кралеви и високи претставници на Србија имало успешни или неуспешни атентати и ќе стигнеш до одреден заклучок кој што ќе ти укаже дека тогашното ВМРО и те како имало афинитети спрема Бугарија, што е евидентно по бројот на членови на таа организација кои што се декларирале како бугари, бугарофили, како и по нивните постапки и некои други работи за кои ако ги изјавам ќе ме линчувате тука, пред се поради вашето елементарно непознавање на историјата што е очигледно по тоа што го пишувате.

ако некој пишува тука небулози тоа си дефинитивно ти, па кај го убиле кралот Александар Караѓорѓевиќ?

у Македонија го убиле или го убиле во Марсеј? цар Борис не излегувал воопшто од Бугарија? мнозинскиот дел од ВМРО не било во Бугарија, највисоките преставници не живееле во Софија? одлуки за што ќе прават во Македонија не се носеле во Софија? немале прилика да го убијат или не сакале да го убијат?

ако сериозно мислиш дека черноземски не е роден, израснат и не живеел до 1932 у тогашна и денешна Бугарија, не бил во бугарската војска и не учествувал во прва светска војна на страна од Бугарија, тогаш немаш апсолутно никакво познавање од историја и џабе уопште да дискутираме на оваа тема.

Screenshot_20240204-204013_Chrome.jpg

Претседателот на Централното собрание на Алијанса за Албанците и поранешен лидер, Зијадин Села, на прес-конференција во седиштето на партијата изјави дека на избори одат самостојно, а партијата не се продава.
Арбен Таравари објави дека добил поддршка од членството на партијата да оди со опозицискиот албански блок Како што објавија на нивната Фејсбук страница, за 24 часа се собрани потписи за поддршка од 80 од вкупно 133 члена колку што брои Собранието на партијата.
Села пак рече дека ништо не значат потписите кои што ги добил Таравари за неговата иницијатива.

Според него, тоа е злоупотреба на позицијата која Таравари ја има во партијата и затоа свика седница на Централното собрание во сабота, на кое ќе се бара одговорност од Таравари.

:kuracc:

кое од пишаното е глупост, објасни ми?

да, свесен сум колку македонци биле убиени по барање на бугарските цареви, тоа и го нагласив и дури набројав неколку масакри врз македонско цивилно население од страна на бугарите, далеку пред убиството на српскиот крал во Марсеј.

не посегнувале по бугарскиот цар и тоа е евидентно, еве те молам наброј ми успешни или неуспешни атентати врз бугарски кралеви или високи претставници на Бугарија од тоа време, а потоа наброј ми врз колку српски кралеви и високи претставници на Србија имало успешни или неуспешни атентати и ќе стигнеш до одреден заклучок кој што ќе ти укаже дека тогашното ВМРО и те како имало афинитети спрема Бугарија, што е евидентно по бројот на членови на таа организација кои што се декларирале како бугари, бугарофили, како и по нивните постапки и некои други работи за кои ако ги изјавам ќе ме линчувате тука, пред се поради вашето елементарно непознавање на историјата што е очигледно по тоа што го пишувате.

ако некој пишува тука небулози тоа си дефинитивно ти, па кај го убиле кралот Александар Караѓорѓевиќ?

у Македонија го убиле или го убиле во Марсеј? цар Борис не излегувал воопшто од Бугарија? мнозинскиот дел од ВМРО не било во Бугарија, највисоките преставници не живееле во Софија? одлуки за што ќе прават во Македонија не се носеле во Софија? немале прилика да го убијат или не сакале да го убијат?

ако сериозно мислиш дека черноземски не е роден, израснат и не живеел до 1932 у тогашна и денешна Бугарија, не бил во бугарската војска и не учествувал во прва светска војна на страна од Бугарија, тогаш немаш апсолутно никакво познавање од историја и џабе уопште да дискутираме на оваа тема.
Никој не вика дека имам проблем географски каде е роден Черноземски тоа ништо не значи како ни служба во бугарската војска, туку имам проблем со неговите убиства освен тоа во марсеј.
Кога сме кај бугарските цареви непобитен факт е дека бугарските цареви ја немале моќта и надлежност како српскиот за време на царска југославија како и мотивот за убиството, но имаш безброј примери на убиства на бројни бугарски политичари од македонци најзначаен оној врз стамболов.

Никој не вика дека имам проблем географски каде е роден Черноземски тоа ништо не значи како ни служба во бугарската војска, туку имам проблем со неговите убиства освен тоа во марсеј.
Кога сме кај бугарските цареви непобитен факт е дека бугарските цареви ја немале моќта и надлежност како српскиот за време на царска југославија како и мотивот за убиството, но имаш безброј примери на убиства на бројни бугарски политичари од македонци најзначаен оној врз стамболов.
океј, неговото презиме нема врска, местото каде што се родил нема врска, местото каде што израснал и живеел нема врска, државата за која што војувал нема врска, неговата одлука да го убие српскиот крал нема врска, а притоа никогаш не го таргетирал бугарскиот крал, неговото убивање на одредени про-македонски револуционери нема врска, значи сево ова нема врска како и неговите постапки, и истото воопшто не прави да се запрашаш дали истиот се борел за независна Македонија или Македонија во рамките на тогашната бугарска држава, дали бил и се чувствувал како бугарин и слично, нема везе ај.

точно е дека српскиот крал уживал далеку поголема меѓународна моќ и почит во споредба со бугарскиот цар, но истотака факт е дека бугарскиот цар и бугарската држава имале далеку поголемо влијание на македонската територија од Србија и српскиот крал и со тоа далеку пологично би било убивањето на бугарскиот цар се со цел да се отстрани тоа влијание, а потоа можеби и српското, отколку што е убивањето на српскиот крал и нечепкањето на бугарскиот цар, што само укажува на афинитетите на организацијата како и на одредени револуционери.

не реков јас дека немало убиства врз одредени бугарски политичари, туку дека е неспоредлив бројот на убиства извршени како и успешни и неуспешни атентати извршени врз високопозиционирани лица во српската држава, вклучувајќи и крал во споредба со бројот на убиства на бугарски политичари во тоа време, што повторно само алудира за афинитетите на организацијата спрема одредена држава во тоа време, како и за афинитетите на одредени ,,револуционери" (за кого како и зависно од држава).

целиов моабет ти е нешто слично како ти сега да идеш да убиеш претставник на политичка партија на срби, турци или роми, наместо да идеш да убиеш претставник на поклучните албански партии кои што имаат далеку поголемо влијание во државава и подетриментално однесување спрема македонскиот народ во неа отколку претходно набројаните партии.

Колку вешто ги извртуваш работите секоја чест, само кажав дека не сум сигурен за националната и етничка припадност на Черноземски, ти тоа како сакаш разбирај го. И повторно ќе кажам учество во армија и место на раѓање ништо не значи, и братот на Димитрија Чуповски и Наце Димов најстариот Павел Чуповски бил ополченик па тоа не го прави бугарин.
не реков јас дека немало убиства врз одредени бугарски политичари, туку дека е неспоредлив бројот на убиства извршени како и успешни и неуспешни атентати извршени врз високопозиционирани лица во српската држава, вклучувајќи и крал во споредба со бројот на убиства на бугарски политичари во тоа време, што повторно само алудира за афинитетите на организацијата
Уште една манипулација, обратно е.
И ме зачудува зошто ти кој толку ја браниш бугарштината на Черноземски го препишуваш атентатот врз српскиот цар на нас македонците, кога и сам знаеш дека Македонците немаат добро мислење за делувањето на Ванчо Михајлов но го поздравуваат атентатот.

еве и внукот на гоце при неговите сака да биди блгарин во поприродна нациа нејки македонец да биди

дали гоце треба да го чстваме заедно

или кае гоце го предадоја

Види ги какви се бугариве сите кој од кој гремлини.:icon_lol:

А иначе да, Гоце е Бугараш-Љубчо на стероиди би го нарекол.

јас не бранам никаква бугарштина, ниту имам некакви афинитети спрема Бугарија, дури баш спротивно, мислам дека сум еден од најголемите анти-бугари на форумов и општо како личност.

не го мразам народот во Бугарија, но ги мразам политиките кои што ги има моментално и ги имала бугарската држава спрема нас во историјата и со истите никогаш нема да се сложам, исто како што никогаш нема да си дозволам да ги сметам бугарофилите и пробугарските организации кои работеле за тогашната бугарска држава за ширење на бугарското влијание во државава за револуционери или пак револуционерски организации, затоа што истите се такви само за одредена држава.

од друга страна, форсирањето на државава на славење на одредени бугарофили, бугарофилски организации креирани од бугарската држава се со цел ширење на бугарска пропаганда и влијание во периодот на отоманската империја е и причината поради која што ја губиме државата.

кога главна фигура на историјата ти е лик кој што на брат му му пишувал (официјални) писма во кои што се декларирал како бугарин и избран бил за централна фигура на македонската историја од страна на Тито стриктно поради неговото социјалистичко убедување, а притоа не ги глорифицираме хероите кои во ниту еден момент во историјата не се сметале себеси за бугари ниту имале криза на национален идентитет и верувале во идејата за независна Македонија вон рамките на било која друга држава, тогаш не е ни чудо што сме таму каде што сме како народ и држава.

затоа одтаму, колку и да не сакам да признаам и колку и да не сметам дека етички е потегот на Бугарија со ветото, сепак сметам дека на истото имаат комплетно право, кога се работа за ,,револуционери" (повторно, за кого како и зависно за која држава) кои што се декларирале како бугари во одреден период од животот, верувале во независна Македонија само за истата подоцна да се анексира во бугарската држава.

тоа е мое мислење.
Каков брат какви глупости, ти почна да измислуваш писма на Гоце Делчев, ако мислиш за писмото кон Никола Малешевски таму Гоце зборува за премин на некои личности во врховистичка чета.
Ти мисли што сакаш, но си ептен добар адвокат на бугарите, секоја чест и Љубчо би ти завидил. Јас разбирам дека намерата ти е добра и сакаш историско одделување од бугарите но тоа не значи дека ние треба да ги потврдуваме нивните лаги, а ти баш тоа го правиш.

И уште една манипулација за историографијата на македонија и тито која нема никаква врска.
Како и бугарска организација :vozbud: ако нешто може да се квалификува како такво и е пропаганден апарат тоа до некаде е егзархијата а не организацијата.

Последно уредено:
Каков брат какви глупости, ти почна да измислуваш писма на Гоце Делчев, ако мислиш за писмото кон Никола Малешевски таму Гоце зборува за премин на некои личности во врховистичка чета.
Ти мисли што сакаш, но си ептен добар адвокат на бугарите, секоја чест и Љубчо би ти завидил. Јас разбирам дека намерата ти е добра и сакаш историско одделување од бугарите но тоа не значи дека ние треба да ги потврдуваме нивните лаги, а ти баш тоа го правиш.
океј, само ќе ти кажам да се сложиме дека не се сложуваме.

јас адвокат на бугарите дефинитивно не сум, бугарофил уште помалку, а најмалку пак заљубен во бугарофилски и пробугарски револуционери од историјата.

јас адвокат на бугарите дефинитивно не сум, бугарофил уште помалку, а најмалку пак заљубен во бугарофилски и пробугарски револуционери од историјата.
Сосема легитимно, секој може да слави кој сака, јас највеќе го почитувам делото на Пулевски, но ти само пази да не влегуваш во филмот на бугарите и да си бидеш македонец од БКП.
Оти ако го негираш ВМРО тогаш одма они имаат смислени излези да ја негираат нашата самобитност.
На пример ако ти го славиш Пулевски, Чуповски, Гологанов, Мишајков, Дедов и тн одма бугарите рипаат и викаат дека тие биле малцинство и мнозинското население во македонија било бугарско, што сите знаеме дека не било така.

Прегледај го приврзокот 405713

Претседателот на Централното собрание на Алијанса за Албанците и поранешен лидер, Зијадин Села, на прес-конференција во седиштето на партијата изјави дека на избори одат самостојно, а партијата не се продава.
Арбен Таравари објави дека добил поддршка од членството на партијата да оди со опозицискиот албански блок Како што објавија на нивната Фејсбук страница, за 24 часа се собрани потписи за поддршка од 80 од вкупно 133 члена колку што брои Собранието на партијата.
Села пак рече дека ништо не значат потписите кои што ги добил Таравари за неговата иницијатива.

Според него, тоа е злоупотреба на позицијата која Таравари ја има во партијата и затоа свика седница на Централното собрание во сабота, на кое ќе се бара одговорност од Таравари.

:kuracc:
Таравари навреме ги зел со себе печатите од партијата, па на Сеља едниствено му останува судот преку Дуи да му ја одземи партијата на Таравари

незнам што му етешко на провмровците да заземат неутрален став спрема бугарите , знајме дека историата е измешана се издешавале разни работи ,ама донекаде ги разбирам ако признаат донекаде ќе ја изгубат есклузивноста и уникатноста вмровизмот дека е македонски а не бугарски ,а уствари е измешан

i vnukot na goce bez nikakava griza na sovest nedvosmisleno vika nie sne buagri i se osejka zivee raboti vo bugaria

Таравари навреме ги зел со себе печатите од партијата, па на Сеља едниствено му останува судот преку Дуи да му ја одземи партијата на Таравари
Али ќе го јаде овие избори, затоа толку писка и вриска, села му беше добра фејк кукла опозиција ама таравари со помош на странците го заеба, решени се да го рушат али.

Незаборавај дека се работи за козоебачи как кои на друг начин функционира правдата, не чекаат они правда преку суд

Незаборавај дека се работи за козоебачи как кои на друг начин функционира правдата, не чекаат они правда преку суд
Да...вечерва се млателе во некој ресторан во Тетово

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom