Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
levica e destruktivna partija. prvo se sareni kurtoni. vtoro rabotea za sjo. treto leva ideologija, che gevara i takvi sranja nikade ne vodat. tie ne smeat da postojat a ne pak da zimaat makedonski glasovi. automatski nivnite pratenici sekogas ke bidat vo opozicija. da se nadevame deka koga vmro ke dojde na vlast ke gi ispozatvori site sto bile sareni kurtoni na vremeto i deka vo zatvor ke se udavat u nekoja kofa...

treta partija slobodno neka ima mada treba da znaes deka so poveke mak partii im davas poveke sila na sipcite. ako mislis deka toa e pametno togas teraj taka.
Види, ја не сум за ДЕМОНкратија, јас не сметам дека сечиј глас треба да вреде поеднакво, ама ниту ДПНЕ ако дојде на власт ќе затворе некој, ниту па ќе се креира трета партија по мој тертип.

Моментално проблемот со шипците е поради тоа што наместо една изборна единица имаме шест изборни единици, а не е проблемот со шипците ради тоа шо би имале повеќе македонски партии, барем според мене.
На крајот на денот, нели според капиталистите, конкуренцијата е добра работа, придонесува на развој и на подобар продукт, па така повеќе македонски партии = повеќе конкуренција = подобри партии можеби?

Малце контрадикторно ми е од ваша страна да викате, повеќе македонски партии има дава повеќе сила на шипците, т.е да не сакате конкуренција во македонскиот политички блок, а во исто време да плукате по Левица поради тоа што пратат комунистичка идеологија, која баш е таква се да е во контрола на едно нешто.

За мене, повеќе македонски партии, повеќе конкуренција, па ДПНЕ место само да спие, би почнало да работе нешто со цел да е во тек со конкуренцијата.

Поприлично промашена теза е ова. Левица си има свое тело, воглавно составено од млади луѓе, кои никогаш не би гласале за ВМРО и до кои ВМРО со тие Пол ен Шарк џемперчиња ни знае како, ни па нема теорија да допре.
Левица цели да ги мобилизира хроничните негласачи кои во најголем дел се млади луѓе и затоа на Апасиев сто пати повеќе му врши работа едно гостување кај Лазаров од сто гостувања на Алфа/Телма/ Сител.

Се согласувам, многу млади луѓе, барем вака со кој комуницирам, планират да гласат за Левица, иако гледам дека и дел од постарата популација која што до сега не одеше на гласање, своите гласови планират да ги пренасочат кон Левица.

Види, ја не сум за ДЕМОНкратија, јас не сметам дека сечиј глас треба да вреде поеднакво, ама ниту ДПНЕ ако дојде на власт ќе затворе некој, ниту па ќе се креира трета партија по мој тертип.

Моментално проблемот со шипците е поради тоа што наместо една изборна единица имаме шест изборни единици, а не е проблемот со шипците ради тоа шо би имале повеќе македонски партии, барем според мене.
На крајот на денот, нели според капиталистите, конкуренцијата е добра работа, придонесува на развој и на подобар продукт, па така повеќе македонски партии = повеќе конкуренција = подобри партии можеби?

Малце контрадикторно ми е од ваша страна да викате, повеќе македонски партии има дава повеќе сила на шипците, т.е да не сакате конкуренција во македонскиот политички блок, а во исто време да плукате по Левица поради тоа што пратат комунистичка идеологија, која баш е таква се да е во контрола на едно нешто.

За мене, повеќе македонски партии, повеќе конкуренција, па ДПНЕ место само да спие, би почнало да работе нешто со цел да е во тек со конкуренцијата.

Се согласувам, многу млади луѓе, барем вака со кој комуницирам, планират да гласат за Левица, иако гледам дека и дел од постарата популација која што до сега не одеше на гласање, своите гласови планират да ги пренасочат кон Левица.

ke vidime dali nema da se zatvori nekoj ovojpat... zaev po ambasadi se kriese i go branese kaleto levica nikoj nema da ja brani.

i ke prodolzi da ima 6 izborni edinici ili nekoj model sto ke im odgovara na niv. ako ne razbiras zosto nema da ima 1 edinica togas ne razbiras kako funkcionira politickiot sistem vo mkd.

vo koja drzava i koj sistem poveke partii e ednakvo na podobri partii? sekade se 2 opcii (ne mi objasnuvaj za eu miki maus drzavite,zborime za globalni sili) sekade se usoglasuvaat nacionalnite stavovi a kolenje megu niv ima na site drugi polinja. mene ne mi smeta neka ima 2 novi partii nemora da se vmro i sdsm neka bide leva i desna partija ama ne smee levica so vakov koncept i vakvi supaci da postoi.

neznam sto ti e kontradiktorno, ocigledno ne razbiras kako funkcionira sistemot. komunisticka ideologija e mrtva ideologija i takva opcija ke donese do seknuvanje na krediti i stranska poddrska. ok, jas nemam nisto protiv toa ako ima vodac u takva partija sto ke dade ili najde edno 10 miljardi evra godisno da pokrie dolgovi i dupki vo budzetot plus nekoja kapitalna investicija... posto nema takov na povidok, valjda sfakas zosto toa ne smee da postoi ni kako opcija.

sekoj glas za levica e glas na makedonci daden za opozicija. levica nema da e del od nitu edna vlada. ako mislis deka od opozicija ke se napravi nesto togas pak ne sfakas politika i defakto glasas za prosiptarska opcija da dojde na vlast.

sekoj glas za levica e glas na makedonci daden za opozicija. levica nema da e del od nitu edna vlada. ako mislis deka od opozicija ke se napravi nesto togas pak ne sfakas politika i defakto glasas za prosiptarska opcija da dojde na vlast.

Левица ќе освои барем 10тина пратеници, Дпмне според мене (ќе) има две опции после избориве
1) Да ја внесе Левица во влада и остапи министерски места плус реализира дел од нивната програма, во ваква ситуација секако ќе има и Албанска партија во владата ама нивното влијание ќе биде намалено бидејки Дпмне Левица може и сами ќе имаат блиску 61
2) Да ја игнорира Левица и да формира само со Албански опозициони партии, тука Дпмне ќе добие повеќе министерски места повеќе пари ама ќе стане Сдс 2 оти ќе мора да удоволува на Албанските партиии и влијанието нивно ќе остане високо како и до сега

Така да избориве ќе бидат убава прилика да се види на „големите“ патриоти што им е приоритет

neznam sto ti e kontradiktorno, ocigledno ne razbiras kako funkcionira sistemot. komunisticka ideologija e mrtva ideologija i takva opcija ke donese do seknuvanje na krediti i stranska poddrska. ok, jas nemam nisto protiv toa ako ima vodac u takva partija sto ke dade ili najde edno 10 miljardi evra godisno da pokrie dolgovi i dupki vo budzetot plus nekoja kapitalna investicija... posto nema takov na povidok, valjda sfakas zosto toa ne smee da postoi ni kako opcija.

Треба малку да правиш разлика помеѓу социјализам и комунизам

Кога последен пат си бил у некои избори инволвиран?
Точно е дека оние кои од 2018 па и порано станале у меѓу време полнолетни се главна гласачка маса у Левица, арно ама има голем процент од нив што гласале за ВМРО у претходни циклуси со благи проЈу симпатии најчесто и членови кои не лапнале од колачот доволно у минатото. Има и некои што мислат дека Апасиев ќе го врати името и гласаат за него заради добри говори и филмови правење. Тие се тие за кои и постои Левица како издувен вентил, што би спречиле понатамошен бунт и револт.

Дали сакаш да инсинуираш дека ако не постоела Левица тие луѓе ќе се приклонеле кон ДПНЕ и со тоа ќе биле дел од некаков бунт и револт? Знам дека одат избори али дајте барем малку да задржиме ниво, оваква изјава е трагикомична.

Левица ќе освои барем 10тина пратеници, Дпмне според мене (ќе) има две опции после избориве
1) Да ја внесе Левица во влада и остапи министерски места плус реализира дел од нивната програма, во ваква ситуација секако ќе има и Албанска партија во владата ама нивното влијание ќе биде намалено бидејки Дпмне Левица може и сами ќе имаат блиску 61
2) Да ја игнорира Левица и да формира само со Албански опозициони партии, тука Дпмне ќе добие повеќе министерски места повеќе пари ама ќе стане Сдс 2 оти ќе мора да удоволува на Албанските партиии и влијанието нивно ќе остане високо како и до сега

Така да избориве ќе бидат убава прилика да се види на „големите“ патриоти што им е приоритет

opcija 2 e patriotskata.

potoa neka uapsat sve predavnicko pocnuvajki od 8te glasaci na severnistan pa celo rakovodstvo na levica i idiotite od sdsm... egzekucija na site niv pa neka ima pak izbori. ova bi bilo idealno.

opcija 2 e patriotskata.

potoa neka uapsat sve predavnicko pocnuvajki od 8te glasaci na severnistan pa celo rakovodstvo na levica i idiotite od sdsm... egzekucija na site niv pa neka ima pak izbori. ova bi bilo idealno.

Епа тогаш слободно таа патриотска влада предводена од Мицко, Касами, Меџити подржана од Чаир/Дуќанчик нарко екипа плус дијаспорски сезнајковци како тебе нека апси и убива раководство на Македонска партија како Левица и нејзините гласачи.

citaj sto napisav. prvo predavnicite severdzanski da se resat a pod toa se podrazbiraat site sto pomognale ovie da dojdat na vlast pa ke gi resime i sipcite. severdzani se sekako neupotreblivi. samoto nivno postonje defakto gi drzi sipcite na vlast. se duri nekoj e spremen sve da im dade za da ostanat na vlast (sdsm) ili da pomogne komunjarsko siptarskata koalicija da dojde na vlast (levica) nema potreba da postoi.
Автоматски споено мислење:

sva sreka eve vas ve imame te makedonci te firomjani te severdzani... identiteskite prostitutki... od sto ste pametni ////// stanavte
Те разбирам другар, верувај. Повозрасен си од мене, знаеш многу повеќе работи, порано си го видел сонцето. Нема тука што да се противам. Не дека не се сложувам со тебе, и јас да сум искрен би сакал Вмро да е на власт од моменталните партии, АМА да ја средат државата. Ама досега освен Груевски што направи нешто во дел од неговиот континуиран мандат, моменталното Вмро со прст не мрднува, многу е анемично, не ја става државата на прво место туку интересите на партијата. Вмро на Груевски и правеше и крадеше. Еден мој дедо, сега покоен, живееше во Мелбурн и беше вмешан во политиката многу, велеше дека во Австралија политичарите крадат ама со ракавици, чисто и не многу, а во Македонија се краде на големо. Ова го збореше кога јас бев мал, во 90тите некаде. Мислам дека имаше сервис за коли во Мелбурн.

Ако би сакал, кажи во кратки црти што може ова Вмро да направи, под услов нормално да е на власт. Е сега ако се на власт Вмро со да речиме некоја теоретска коалиција со Левица, значи дека ќе нема шипци во власта. Тоа може да ги ескалира работите. Јас тоа сакам да се случи, дека и онака му е пукнат филмот на народот, еднаш да ги решиме љочките. Идеално би било јако Грците од долу, ние од кај нас,а Србија и Црна Гора од горе да ги пикниме во шише да ги избркаме сите да си одат во Албанија.

Дали сакаш да инсинуираш дека ако не постоела Левица тие луѓе ќе се приклонеле кон ДПНЕ и со тоа ќе биле дел од некаков бунт и револт? Знам дека одат избори али дајте барем малку да задржиме ниво, оваква изјава е трагикомична.
Не верувам у голема моќ за бунт у МК ама некој мисли и на таа опција како што гледаме.

Епа тогаш слободно таа патриотска влада предводена од Мицко, Касами, Меџити подржана од Чаир/Дуќанчик нарко екипа плус дијаспорски сезнајковци како тебе нека апси и убива раководство на Македонска партија како Левица и нејзините гласачи.

levica doprinese da sme severdzani denes. nema nisto makedonsko vo niv i nivnite glasaci.

levica doprinese da sme severdzani denes. nema nisto makedonsko vo niv i nivnite glasaci.

Повеќе Дпмне допринесе со криминалите што ги правеа како Скопје 2014, прислушкување од братучедот Мијалков, рекетот на фирми што не се блиску до нив и сето ова го донесе мртвиот Заев и Сдс на власт. Исто како што придонесоа со упадот во собранието да лежат невини луѓе во затвор, додека нивните пратеници што отворија врати се на слобода.

- Нивни на Дпмне 8 пратеници гласааа за уставните измени да се смени името
- Левица беше против криминалниот попис за билдање на бројот на Албанци и подржаа бојкот, додека Дпмне само собираше потписи против бојкотот за на крај повторно како и секогаш да се испичкари и да стане соработник во истиот фингиран потпис
- Мицко дури немаше муда и јавно да каже да се гласа против референдумот за договорот со Грција
- Последно Дпмне обезбеди кворум во собрание каде што се измени законот за да функционерите што правеле криминали биле осудени добијат значително помали казни, од тој закон корист имаат и нивните функционери исто колку што имаат и оние на Сдс/Дуи

Жално е како при очи слеп се правиш

Последно уредено:

Правење на една изборна единица место шест нема многу да ја намали моќта на Албанците ама затоа ќе донесе еден куп Љубчовци, Љубе, Интегри, Павле Трајановци, ЛДП, Бачевци, Чичини, Стевчовци, Максими, Турци, Цигани и слични во собрание кои ќе спречат да се формира силна и стабилна македонска влада и ќе добијат моќ за условување и удоволување на нивни лични интереси за формирање на истата. Да не збориме што речиси сите од нив е многу пореално да ги припои СДС до себе него ДПМНЕ/Левица.
Избори на кои добија најмногу Албанците во последниве години се изборите од 2016 кога освоија историски најмалку 20 пратеници, така да нема тоа многу да ја промени нивната моќ.

Те разбирам другар, верувај. Повозрасен си од мене, знаеш многу повеќе работи, порано си го видел сонцето. Нема тука што да се противам. Не дека не се сложувам со тебе, и јас да сум искрен би сакал Вмро да е на власт од моменталните партии, АМА да ја средат државата. Ама досега освен Груевски што направи нешто во дел од неговиот континуиран мандат, моменталното Вмро со прст не мрднува, многу е анемично, не ја става државата на прво место туку интересите на партијата. Вмро на Груевски и правеше и крадеше. Еден мој дедо, сега покоен, живееше во Мелбурн и беше вмешан во политиката многу, велеше дека во Австралија политичарите крадат ама со ракавици, чисто и не многу, а во Македонија се краде на големо. Ова го збореше кога јас бев мал, во 90тите некаде. Мислам дека имаше сервис за коли во Мелбурн.

Ако би сакал, кажи во кратки црти што може ова Вмро да направи, под услов нормално да е на власт. Е сега ако се на власт Вмро со да речиме некоја теоретска коалиција со Левица, значи дека ќе нема шипци во власта. Тоа може да ги ескалира работите. Јас тоа сакам да се случи, дека и онака му е пукнат филмот на народот, еднаш да ги решиме љочките. Идеално би било јако Грците од долу, ние од кај нас,а Србија и Црна Гора од горе да ги пикниме во шише да ги избркаме сите да си одат во Албанија.

prosta matematika e... na kraj sekogas e do parite za zal.

za mkd da ne zavisi od stransko mesanje treba da se najde nacin kade ekonomski ke zajakneme i toa prilicno mnogu. jas edina nadez imam vo irsko scenario kade dijasporata (ovde pred se tie vo eu zasto se blisku) ke investiraat ili bar ke najdat pazar za mak proizvodi nadvor. od aus/usa/can moze da ppmogneme ali realno premnogu daleku sme da napravime golema razlika. ona sto treba da se pravi e da se sredat odnosite so dijasorata. dijasporata e pro vmro taka da samo vmro moze toa da go izvede. celo buckanje na nas protiv vas ustvari vo pravi sdsm zasto znae deka ni na kraj na svetot nie ovde niv nema da gi prifatime. isto vazi za sekakva levicarska partija, kolku i da e apasiev interesen na mladite parite se pak kaj postarite generacii a tie napustile yu/mkd radi levicarski partii.

segasnoto vmro ima miljon vnatresni problemi del sto im gi pravi sdsm so razni pritisoci za deregistracija i sto ti ne, del im gi pravat strancite zasto realno oni sfakaat deka mora da sme podeleni za na kraj so sipirkite da gi drzat koncite. ova grupiranje na site ljockarski partii za potpisuvanje na toj non pejper ti e samo zatoa sto im e jasno deka sdsm nema da osvoi dovolno pratenici. gledaj kade ke idat ngo parite ovie meseci... sve ke se napravi da se potisne vmro a levicata im e dobra alatka zasto sekoj pratenik sto ke im go skinat na vmro e isto kako da im dale pratenik plus na sdsm/Albancite. racunaj toa e pratenik minus za vlada predvodena od vmro.

vmro so levica tesko deka ke koalicira. prvo stranci nema da dozvolat, ocekivaj odma da ni kazat ke nema investicii i krediti i uck ke ja aktivirame ako ne vi ide pamet... ne si pravite bajram so pametot eve kazano vi e uste sega... razmisli trezveno bez emocii, stavi se na pozicija na prestolot u kale i kazi dali posle 100tici miljoni potroseni vo mkd, posle 100tici ekskurzii na razni governeri i jastrebi ti ke dozvolis demokratija i nekoj dimce da prodava pufki vo tvojata provincija so majca che gevara i e pro palestina??? ima da gi zbrisis sekundarno taka?

ps. i jas bi sakal da sme nezavisni. vi gi kazav i uslovite i kako do toa eden den... ako imate podobri idei da gi slusneme...

@Imtechiquemk socijalizam i komunizam vo denesno vreme se mrtvi i nikoj nema da dozvoli vrakanje kon toa, taka da isti kurac... ako mislis od kaleto ke ti dadat krediti za ti da gradis socijalen sistem i podobro zdrastvo i ednakvost i rabotnicki prava dur nivniot sistem bukvalno se raspaga ti si lud... ubava idea e toa ama da ja go bogatstvoto na svedska, norveska, ksa...

Повеќе Дпмне допринесе со криминалите што ги правеа како Скопје 2014, прислушкување од братучедот Мијалков, рекетот на фирми што не се блиску до нив и сето ова го донесе мртвиот Заев и Сдс на власт. Исто како што придонесоа со упадот во собранието да лежат невини луѓе во затвор, додека нивните пратеници што отворија врати се на слобода.

- Нивни на Дпмне 8 пратеници гласааа за уставните измени да се смени името
- Левица беше против криминалниот попис за билдање на бројот на Албанци и подржаа бојкот, додека Дпмне само собираше потписи против бојкотот за на крај повторно како и секогаш да се испичкари и да стане соработник во истиот фингиран потпис
- Мицко дури немаше муда и јавно да каже да се гласа против референдумот за договорот со Грција
- Последно Дпмне обезбеди кворум во собрание каде што се измени законот за да функционерите што правеле криминали биле осудени добијат значително помали казни, од тој закон корист имаат и нивните функционери исто колку што имаат и оние на Сдс/Дуи

Жално е како при очи слеп се правиш

i ti si shareno kurtonce taka da i so tebe nema da se slozime... dzabe filozofiras, od tebe mkd ke trpi samo zagubi...

sk2014 ke bise posleden asalen proekt sto ovaa drzava go videla.

mijalkov sve kontrolirase. site mu se plasea seedno dali sipci dali nasi. sega kako e? pobezbedno sigurno ne e... i da se formira edna vmrovska oligarhija u toa vreme. predtoa so privatizacijata imavme komunjarska... i ic ne mi e gajle so gi prisluskuvase i zatvarase komunjarski oligarski. sega imame sipci i toa kosovari sto pravat lom niz drzavata... e toa smenivte. stan od albanska firma sto pere pari ke kupis, u supermarket, privatna bolnica, pekara od sipak ke pazaris... bravo odlicno go resivte problemot... glupaci

8te pratenika ne se poveke del od vmro. za da mozat da glasaat po licno ubeduvanje se pogrizivte vie sarenite kurtoni so ponistuvanje na deponiranite ostavki, sistem sto predtoa bese za kontrola da nema prodavenje pratenici. i za toa ste krivi...

me mrzi, dzabe pisuvam. nema da se slozime. ti si del od problemot i da e do mene bi te strelal ako seuste nemozes da sfatis kakva glupost napravivte i uste pravite.

Последно уредено:
Еве оти не гласа народо например за Бунтур Богоевски,демохристијанин про нато еу,а појкето гласат ќе гласат за Апасиев атеиста и про кина про русиа комуниста.едниот има икони од цркви светци а другиот икони му се ленинсталин мао це тунгчегевара кастро.

бунтур.jpgslika_2024-01-20_165230342.png

Јас не бев дел од шарените и џабе си го напишал ова. Инаку пак ќе повторам од претходно, шарените имаа цел да паднат дикратор од власт. Пола држава и пола политичка власт беше дел од шарените, ако не на улица, барем на хартија. Тоа значи дека сите биле за промена на името? Добро бе другар, до толку си забеган? И јас бев еден од тие што сакав да падни Груевски, откако ги слушнав бомбите и слушнав како си играле со човечки животи, судбини и генерално си играле со државата. И пази, Вмро тоа не го негираше, значи е вистина.
Ако не си бил дел од шарените, тогаш од каде знаеш која им била целта???

Инаку има една “етикета“ која се однесува на оние кои се промени ама не се до крај свесни за последиците од постапките кои ги прават, се вика: ........

Ај за тебе само една реченица и не се замарам повеќе. Шарената револуција не е исто со носењето на СДС на власт, не е исто со промена на името. Тоа е како да речам некој пушел цигари, ги откажал и после години фатил рак. И сега ги криви цигарите. Џабе ќе пишувам, толку ти делиле да разбериш. Тоа е.
Ако е за утеха, добро е!

Шарена револуција или со други зборови soft power со се технологијата (инаку кај нас познато под името Специјална војна) се изведува така да учесниците (односно субјектот) не е свесен дека го работат, се гледа дека во Северџганистан е изведени совршено. Еве ти и по толку години одбиваш да се соочиш со реалноста дека оние кои ги воделе шарените лубриканти многу добро знаеле што прават а оние кои следеле ... па зависи кој како.

Грдни пари се истурија за да се донесе овој на власт.
Да, се обидов, напишав за изјавата на Ѓорѓи а сега гледам и Димче истата ја експлоатира за 150 милино евра, а порано напишав и за она кога греки министерот пред нивна греки комисија изјавува дека дале 50 милиони за поткуп на медиуми во Македонија.....

Поминаа години, во медиумите никој ни збор (истражувачкото новинарство платено со греки евра па не го интересира) ќе речеш тие се во функција на ЕУСА, ами овде на форумов на првата вест за 150 милиони евра веднага се удри по батко Џорџија бил ваков бил онаков, а парите кај кого завршиле па не е важно кај нашите северџгани сигурно.

Interesno, gnidana od Murtino uste pravel planovi kako da ja dozaeba drzavata, ne e na nikakva funkcija a sedel so Alija i tace da pravat strategija za narednive izbori.
Црпе прави стратегија :yid::yid::yid::yid:
Барем стави дека е виц, некој ќе помисли сериозно.

несум за никој :) ama mora da gi odbranime malku sds greota se ,vmrovcine nogu gi napajgat ,malku ramnoteza da ima,

Се гледа дека си за никој, а и Македонија не ти е нешто при срце.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom