Полетување, слетување, комуникација со контролата на летање

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Concrete, ako si meraklija za vakov, bujrum koga kje se vidime - po nekolku kruga:

1971_Grumman_AA-1ARF.jpg

Misirkov напиша:
Concrete, ako si meraklija za vakov, bujrum koga kje se vidime - po nekolku kruga:

Da ne si kupi takov???...mu go znam konstruktorot Jim Bede uste od vremeto, po saemi i slicno:):)!!!
Kolku e star???? Koj go ima napraveno Grumman ili American Aviation ???

Popladnevo nekoj mi go isprati ovoj link....epten sletuvanje:
http://www.radarvector.com/2007/03/l-39-crash-at-titusville-home-video.html
covekot, samobendisano zaboravil deka ima 59 godini, deka L-39 ic ne e igracka za calamenje....prema klatenjeto na krilata , se onesvestil...pa toj ni so prst ne mrdna da se izvadi......

mockup3.jpg

Kangaroo напиша:
spored knigite sto gi nosat so niv, po 30 minutno kruzenje avionot sam sleta bez nikakvi instrukcii, toa e tezok del, nojkno vreme da sletuvas avion bez nikoj da ti posocuva kade se pistite i sto da pravis.

Toa ti e RCF procedura.. (Radio Communication Failure) dokolku se vospostavi deka ima RCF avionot si prodolzuva spored flight planot se do mestoto kade shto treba da sleta. Sega on ne sletal bez da znae kade se pistite, deka sekoj koga leta kon odredena destinacija ima Jeppeson so nego i si ima Arrival proceduri koi shto se koristat za sleduvanje na avion..

Андроник напиша:
Да Kangaroo, тоа е таа несреќа за која зборувам.

Добро, кај TCAS нема многу простор за грешка, освен секако ако авионите се на FL410 па нема можност за повисоко. :) Дури и тогаш системот издава наредба која (мислам не сум сигурен) дава одредена команда, зависи од просторот, наредба само на едниот авион да се спушти или слично.

Vo bilo koja visina komandite shto gi dava TCAS se slednite, Climb (kacuvaj) i Desend (spushtaj) ...se kacuva/spushta do prvoto nivo pod/nad tebe...znaci ne 500 fita.

Dokolku e na FL410, togash kje kacuva na FL430 koj e sleden koristen FL vo vozduhoplovstvoto

Misirkov напиша:
"Pilotot SEKOGASH go upravuva avionot, a ne kontrolata na letanjeto. Ako kontrolata mu naredi neshto na pilotot, toj toa ne mora da go prifati!"

Poslednata akcija prevzemena e od strana na pilotot. DA. No taa mora da bide vo soglasnost na instrukcija na Kontrolorot.
Dokolku kontrolorot dade instrukcija, pilotot ne go poslusha poradi toa shto se somneva, kontrolorot kje mu shibne prijava kje se proveri lenta na radar,i pilotot kazna dobiva.

Misirkov напиша:
Ne znam dali postojat zheni kontrolori vo Makedonija? Verojatno od 100 i kusur kontrolori ima barem nekolku zhenski?!

ima ima, da ne ti gi nabrojam sea dal gospod :)

...Pushing Tin (Северно Американски сленг кој се користи за фрекфентни контролни центри што буквално значи "туркање лим") е ептен супер филм. Кој е заинтересиран го имам на ДВД можам да му го пратам (без македонски превод).

Prati mi go ako mozhesh. Bash mi se gleda ushte ednash, a me mrzi da go baram. :-)

Ne znam dali (i kako) bi mozhel da go postavish na forumov da go gledaat site bidejkji e odlichen...

Tatko mi e kontrolor na letanje vo Ohrid. Biden sum mn pati vo kontrolnata kula. Nema sansi da kontrolorot ima zgreseno da go prati avionot po greska na nekoja voena baza. A i da go ima pusteno toj ke mora da dobie dozvola za da go prati avionot za da sleta na voenata baza....
Barem jas taka mislam.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom