Покажано лицето на Тутанкамон

• Креатор на темата Креатор на темата Southpark
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
21 април 2006
Мислења
612
Поени од реакции
11
Лицето на египетскиот фараон Тутанкамон е покажано за прв пат по повеќе од 3,000 години од неговата смрт.

Мумијата на Тутанкамон, познат во историјата и како фараонот дете, денеска била преместена од саркофагот во гробот во Долината на кралевите во Луксор и поставена недалеку од таму во витрина од плексиглас. Витрината е опремена со систем за контрола на влажноста и на температурата, за да биде заштитена од климатски промени.

Телото исцело е завиено во ленти од ленено платно. Откриено е оставено само лицето.
Тутанкамон на возраст од девет години станал фараон од 18 фараонска династија, а починал на 21 година.

Погребната маска кое досега го криеше лицето на Тутанкамон тежи 11 килограми и е изработено од масивно злато и полускапоцени камења. Откриена е во 1922 година од Британецот Хауард Картер.

Еве ви и неколку слики

_44217582_afp416prepare.jpg

_44217580_afp416lid.jpg

_44217581_afp416lift.jpg

_44217585_ap416reveal.jpg

_44217584_ap416look.jpg

_44217577_afp416empty.jpg

E sega neli gi ceka ovie "prokletstvoto na Tutankamon" , poglednete go tipceto na prvata slika od tretiot red -> izgled : priceless :icon_lol:

A za kletvata ostanuva da videme sto ke se sluci :devil3: !!

ма каква клетва, мене онаа маската што тежи 11кг ме занимат

п.с. она фацулено од фараонов ко од глина е:pos2::pos2::pos2:

Фацулето од глина раководело со држава на твои години.

Некако ептен мало главчето, што човечиња ќе беа овие?

Некако ептен мало главчето, што човечиња ќе беа овие?
тутанкамовски човечиња
шала настрана, изгледа главата му е мала зш заостанал во развојот...знајш како е држава ко ке водиш(многу се нервирал чоекот):pos2::pos2::pos2::pos2:

Хумор = кул.
Глуп хумор = бан од тема.

Па?

хумор си е хумор, дали глуп или не он секогаш си е кул

Судиската е последна.
Членот е баниран од темата.

Не бришев од поучни причини. Пред очи ви е големиот Тут-Анк-Амон. Восхитувајте се и молчете, доколку немате ништо паметно да прокоментирате.

Epa mala mu e i ti da si stra 3000 gosini , kakva glva ke imas , plus se sto ima vnatre mu e izvadeno :):smir:

Бачково бил болен од нешто знам, мислам маларија беше, па зато умрел млад. Иначе покажувањето на лицето како чин го сметам за непотребно, но сепак неизбежно - Еден ден ќе ја гледаме и снимката од смртта на Ирвин... Секогаш ќе има некоја будала да ја даде по ТВ станиците...

Зш го твараа саркофагот, зш ја тргаа маската?

Сега сите ќе умрат, сите... муах-ха-ха. :suicide:

Веста горе е малку забегана. Како прво јас бев лани во Египет и во музејот во Каиро видов се од гробницата на Тутанкамон, па и саркофазите еден обичен а во него златниот (не е цел од злато обложен е), маската (е таа е чисто злато) и мумијата која можеше да се види ама облозена целата со платно. Ова сега шо се случи е само отстранување на платното од лицето на фараонот.

Припазете му ја устата на третата слика по ред, а после тоа погледнете му ја на петтата. Шо се дешаа?

Гледаме работи кои сакаме да ги видиме :)

Инаку, пред некое време на Дисковери гледав емисија за Тутанкамон на која се постави теорија дека не умрел, како што се сметаше од удар на остар предмет по глава, туку од компликација која настанала после едно кршење на (ми се чини левата) рака.... Фараонска судбина.

Pa da ako ne se i lazam taa teorija i e prifanata ( deka e ubien ) inaku baagi misterii ima okolu ovoj faraon , kako umrel , incest , zagovori itn....
pa i ovaa "kletvata" kako slag na toa :)
Ako dobro se sekavam mislam deka bese ubien od tetka mu ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom