Покајте се инаку ќе изгинете!

• Креатор на темата Креатор на темата Marina_21
  • Време на започнување Време на започнување
Некако бев под импресија дека за Христијаните важи и Стариот Завет. Или 10-те заповеди што претходно ги спомна се од Новиот.

А и во Новиот има убави закони, само признавам не се толку уметнички претставени. Изгледа Новозаветниот Господ ја изгубил инспирацијата.

1 Тимотеј 2:12
А на жената не и дозволувам да поучува, ниту да господари над мажот, туку да биде мирна.

Тит 2:9
Опоменувај ги робовите за да им се покоруваат на своите господари, да настојуваат да им угодат, да не им противречат.

Арни си знаееја на времето .. грабни неколку црнци од Африка во името на Бог , доведи ги нека ти ги орат нивите и мијат нозете , а ти само си го лади ...Уфф, денови биле тоа ..Требаше да ја слушаме Библијата

I vo Stariot Zavet veruvaat Hristijanite, ali so doaganjeto na Isus se stana novo... si ima mnogu pricini zasto vo Stariot zavet taka bilo... ako gledame taka: za toa vreme pred nasata era paganite bile mnogu po ekstremni od Evreite... primer pisuva oko za oko zab za zab... a dokolku kaj ostanatite pagani bilo- primer: edno oko za site oci od celo pleme... ako nekoj bide ubien od nivno pleme oni go sotruvale celo, itn. znaci tie zakoni za toa vreme bile edni od naj mekite zakoni megju narodite... a Isus dojde da donese novo vreme, civilizirani lugje... itn.
ako sfakas sfati ako ne, ne sfakaj...

A za od Nov Zavet... sto vadis stihovi od kontekst koga pojma nemash sto znacat i zasto se kazani, i do koj grad ili tip na lugje bile upateni, denes ima tolku razlicni kulturi i razlicni tradicii, za zenite toa... se misli na toa sto zenite bile mnogu zborlivi i sakale da dominiraat i pravele zbrki... nekoj stihovi se strikno preneseni za lugje od toa vreme a i za nas, primer pomegju Hristijani kade sto zenite sakaat da dominiraat i gi ubrljuvaat rabotite... a toa ne e zakon deka zenata ja zatvori ustata i neka bide predmet... ako ne vadis stihovi od kontekst ke procitas kolku zenata bila pocituvana i kolku imalo sto propovedaat... a i od Star zavet ima kniga sto e napisana od ZENA, taka da ne zbori nesto sto VRSKA nema so toa sto e pravata slika...

Za robovite... ti rabotis li nekade? ako da znaci si mu rob na nekoj i on te plaka... isto i so tie robovi, vo toa vreme se vikale robovi... a imalo i sami gazdi sto si rabotele na svoj sopstveni imoti, a ako bilo kako so crncine, togas nemalo da biudat onie stihovi nasoceni kon robovite, zasto ako e rob ne moze glva da krene, pa kamoli da cita Biblija i da se stremi kon hristijanski zivot... samo kjutek ke jadel i leb za da ima sila da mu rmba na gospodarot...
znaci ti TheBestTipster si se ispomesala so nekoj istorii, nauci prvo istorija za toa so crncite.... ili si zabegala nakaj Americka nekoja istorija itn...

I vo Stariot Zavet veruvaat Hristijanite, ali so doaganjeto na Isus se stana novo...

A za od Nov Zavet... sto vadis stihovi od kontekst koga pojma nemash sto znacat i zasto se kazani ....
a i od Star zavet ima kniga sto e napisana od ZENA, taka da ne zbori nesto sto VRSKA nema so toa sto e pravata slika...

Za robovite... ti rabotis li nekade?

Значи Стариот Завет важи, ама не важи ако не ти се допаѓа тоа што го пишува, бидејќи секогаш можеш да кажеш дека Исус донел нешто ново.

Претпоставувам следново е дефинитивно обновено од Исус.

Ако двајца се степат, па жената на едниот тргне да го избави својот маж од рацете на оној кој го бие, и таа ја испружи својата рака и го фати оној за срамниот член, отсечи и ја раката, и нека не ја сожалува твоето око.

Баш ме интересира која книга од библијата е напишана од ЖЕНА?

И благодарам за објаснувањето на демократското робовладетелство. Само што правиме со стиховите каде се тепаат робовите и им се остава 2-3 дена да закрепнат од ќотекот. Или и тие не важат.

Значи Стариот Завет важи, ама не важи ако не ти се допаѓа тоа што го пишува, бидејќи секогаш можеш да кажеш дека Исус донел нешто ново.

Претпоставувам следново е дефинитивно обновено од Исус.

Ако двајца се степат, па жената на едниот тргне да го избави својот маж од рацете на оној кој го бие, и таа ја испружи својата рака и го фати оној за срамниот член, отсечи и ја раката, и нека не ја сожалува твоето око.

Баш ме интересира која книга од библијата е напишана од ЖЕНА?

И благодарам за објаснувањето на демократското робовладетелство. Само што правиме со стиховите каде се тепаат робовите и им се остава 2-3 дена да закрепнат од ќотекот. Или и тие не важат.

Toa ti e slicno na star pasosh ili licna karta... ne vazat ima novi...
porano lugjeto bile necivilizirani sega do negde se ... porano imalo kameno vreme sega nema... neznam sto ne ti e jasno, ocigledno ne sfakas ili pa nekes da sfatis...

a za ona so dvajca ako se tepaat, toa prv pat slusam za takvo nesto... sea ke si igras majtap so Biblijata li...

Kniga Rut.

A za robovite zakrepnuvanje ova ona, aj i toa kazi mi od kaj go najde, blage veze nema... samo sakas gluposti da ubacuvash

Toa ti e slicno na star pasosh ili licna karta... ne vazat ima novi...

Ај одлучи се:
а) важи Стариот завет
б) не важи Стариот завет
в) важи Стариот завет само кога ти одговара

Книга Рут не е потпишана, односно не е деклариран вдаховнениот автор. Има повеќе такви книги во Библијата и според твојата логика сите ќе испаднат жени.

1. a za ona so dvajca ako se tepaat, toa prv pat slusam za takvo nesto... sea ke si igras majtap so Biblijata li...

2. A za robovite zakrepnuvanje ova ona, aj i toa kazi mi od kaj go najde, blage veze nema... samo sakas gluposti da ubacuvash

1. Второзаконие 25:11-12
2. Излез 21:20-21

Не дека е тешко да се игра мајтап со Библијата, ама за жал не си го баш прочитала капиталното дело во кое толку се колнеш.

Ај одлучи се:
а) важи Стариот завет
б) не важи Стариот завет

Стариот завет важи таму кај што не се поклопува со Новиот. Тој важи кај што не е негиран или поправен од Новиот. Стариот завет важи таму кај што ни кажува како било, како некој вид енциклопедија.

Книга Рут не е потпишана, односно не е деклариран вдаховнениот автор. Има повеќе такви книги во Библијата и според твојата логика сите ќе испаднат жени.

Што има веза, кој ја пишувал? Таа е во Библијата бидејки вреди и според Боженствените правила исполнува услов(ај по просто кажано).

Не дека е тешко да се игра мајтап со Библијата, ама за жал не си го баш прочитала капиталното дело во кое толку се колнеш.

Библијата не е роман да го прочиташ и разбереш. За жал повеќето од нас не ја знаат Библијата баш онака како што треба. Колку ни се има случено, колку имаме искусено и колку сме отворени со мислите се основините услови за да се спознае Библијата баш онака како што треба. Па така сите немаме искусено некои работи, па со тоа неможеме да ги согледаме во Библијата. Зборувањето за Библијата е релативна работа бидејки секој си ја согледува својата страна, својата среќа и својата мака. Ако ти ништо не си согледал тогаш земи прегледај си ги искуствата... земи потпрашај се што имаш или што ти фали... ако пак не сакаш, тогаш тоа е друго... Никој од нас не ти вика ЧИТАЈ НЕВЕРНИКУ. Ако сакаш читај и прифаќај ако не немора. Но зошто пак ти се вмешуваш и го искушуваш моето верување? Што толку ти пречи?

Библијата не е роман да го прочиташ и разбереш. За жал повеќето од нас не ја знаат Библијата баш онака како што треба. Колку ни се има случено, колку имаме искусено и колку сме отворени со мислите се основините услови за да се спознае Библијата баш онака како што треба. Па така сите немаме искусено некои работи, па со тоа неможеме да ги согледаме во Библијата. Зборувањето за Библијата е релативна работа бидејки секој си ја согледува својата страна, својата среќа и својата мака.

Верувањето во Господ е убава и исполнителна работа. Независно од тоа колку пати ќе се докажува неговата имагинарност секогаш постои дел од реалноста каде што може да се бара неговото постоење. Впрочем, духовноста е карактеристика на секое човечко битие и истата не може да се негира.

Библијата не е роман. Повеќе му доаѓа како збирка на раскази. Верувањето во Библијата е погрешна идентификација на Господ. Сите Христијани се колнат во неа, а ретко кој ја има прочитано. А да се колнеш во нешто што не го знаеш (туку само си го наслушнал), тоа е едноставно глупо.

Животот во Црквата, како собор на верен народ, не е некоја дополнителна занимација во животот на лугето во оваа денешно безо време. Не само и работата да се прочита парем јас знам многу луге кои ја имаат прочитано, но сето тоа залудно, ако не ја живееш ништо не си направил.:kafe:

Ај одлучи се:
а) важи Стариот завет
б) не важи Стариот завет

1. Второзаконие 25:11-12
2. Излез 21:20-21

Ене бе сфати си, стара лична карта или пасош... важат ли информациите, или ти си го мењаш името секој пат... таа е иста само важечка за тој период... сега ај помогни си сам во оваа парабола, се сакаш на готово... а лесно е...

Рут е од жена напишана и нема дилема за тоа... сеа и за ова да филозофираме ли... поентата ми беше друга со тоа дека и жена може да проповеда и слично... ама ај не ја сфати поентата...

Не сум ги забележал тие стихови, по фокусиран сум на Новиот завет, а ти дека си фокусиран само на такви работи затоа може да ги корнеш од контекст работите... како прво има ред како да се чита Библијата, тоа е книга која е споена од книги кој се пишувани во повеќе милениуми, а ти сакаш туку така да ја читаш и да сфакаш глупости и да напаѓаш... еееејјјј тоа се многу векови поминати и многу култури, толку многу истории поминале... а ти вадиш стихови само... прво распрашај се информирај се што е тоа Библија и како се чита итн. затоа Господ дал црква собир за оние кој сакаат да слушнат и веруваат и дал учители, пастори, проповедници, итн. за оние кој го љубат Него, а вака ти си седнал дома од атеистички поглед гледаш и црпиш од атеисти... е за нив не е Библијата...

Pa bas deka ni dal slobodna volja i razum do tuka sme stignati.
Nasiot razum i slobodno volja ne nosat do pecenje na 50 stepeni, a Bog BIL E I SEKOGAS KE bide posilen od Satanata, i na krajot na krajnata bitka Bog ke go frli Satanata zaedno so negovite angeli i site luge koi mu sluzele vo Pekolot.
Neznam koja ti e dilemata.....
И после хобитите со Фродо ќе го фрлат прстенот во вулканот и засекогаш ќе се ослободат од проклетството.:drk:

Ем забегавте, ем ништо паметно не прочитав.

bolje da si moralen ateist nego nemoralen vernik, oti mnogu koi veruvaat vo boga mislat deka i da gresat bog ke im prostel sto e non sens, togas znaci ke se spasat tie koi ne veruvale vo bog ama zatoa pravele dobri dela i pomagale.

bolje da si moralen ateist nego nemoralen vernik, oti mnogu koi veruvaat vo boga mislat deka i da gresat bog ke im prostel sto e non sens, togas znaci ke se spasat tie koi ne veruvale vo bog ama zatoa pravele dobri dela i pomagale.

Ниту едните, ни другите нема да се спасат. Оние кои вистински веруваат во Бога не би се надевале дека Тој за се ќе им прости, но ќе живеат така што ќе стојат на правиот пат, и ќе чекорат по него, на страна од оној кој е неправеден и од гревот.

pokajte se toa vazi za gresnicite, a za pravednicite ne vazi tie se spasuvaat bez vera so dela.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom