Подесување на сателитска антена

• Креатор на темата Креатор на темата Princ
  • Време на започнување Време на започнување
P

Princ

Гостин
Дали имаме некој член на форумов што знае како правилно се мести сателитска антена, со желба и останатите да не научи? :)
Тешко дека ќе разберам со зборови (заврти вака, намести така) па затоа слики би биле пожелни :)

To samo majstor poso treba i agol da namestis ima pojke gluposti nemojs sam

Едно моторче и остај го скајстарот да работи со антената:smir:
Ако не фаќа, ондак усмери ја према Водно.

Ке ја купиш антената со diseq мотор и ке ја наместиш на шипка која мора да биде под васервага т.е. 90 степени.Потоа на diseqot има обележано степени ке го наместиш на нула и ке бараш астра 19,2 ке вртиш рачно со се diseq кога ке ти покаже дека на астра има сигнал тогаш на дисекот има агол и тој ке го подесиш нагоре или надолу во зависнот од сигналот потоа све зависи од скај стар или ресивер

Викни си сервисери да ти ја наместат:smir:

JeEnU GiRl напиша:
Викни си сервисери да ти ја наместат:smir:
И јас така мислам.
Нејќев да пишам и да објаснам за да не треснам некоја глупост, ама не е баш лесно да позиционираш антена. Веруј ми ќе се изнамачиш и нема да завршиш работа. Едноставно ти фали искуство, да ја наместиш ко што треба, да ја позиционираш, да ја прицврстиш и се друго што треба. Ај за софтверскиот дел на ресиверот ќе најдеш а интернет, ама ова другово е мале шкакљиво. Исто ко јас кога со клешти го правев првиот мрежен кабел. Најдов се што како и пишува да се брцнат жиците внатре, ама додека не направив десетина конектори, веруј ми по 15 минтуи сум се мачел да ги брцнам жиците во дупчињата и сум се препотувал:) а тоа ми изгледаше кога гледав други најлесно на свет.

Jane напиша:
И јас така мислам.
Нејќев да пишам и да објаснам за да не треснам некоја глупост, ама не е баш лесно да позиционираш антена. Веруј ми ќе се изнамачиш и нема да завршиш работа. Едноставно ти фали искуство, да ја наместиш ко што треба, да ја позиционираш, да ја прицврстиш и се друго што треба. Ај за софтверскиот дел на ресиверот ќе најдеш а интернет, ама ова другово е мале шкакљиво. Исто ко јас кога со клешти го правев првиот мрежен кабел. Најдов се што како и пишува да се брцнат жиците внатре, ама додека не направив десетина конектори, веруј ми по 15 минтуи сум се мачел да ги брцнам жиците во дупчињата и сум се препотувал:) а тоа ми изгледаше кога гледав други најлесно на свет.
Остај тоа,но после доаѓа позаебаното.Да ги бараш сателитите.Тоа ич не е лесно.Знам мене кога ми ја монтираа сателитската,откоа ја ставија,ги бараа и ги фиксираа сателитите со еден куп апарати,преносни компјутери ствари.Викни си сервисери,најозбилно.
Ќе ти наместат и канали и сателити и се.

Нај убаво ти е мотери да ти ја наместат , гледај и снимај како местат.Се што прават.првиот пат кај мене ја местеа мотери после ја преместувавме дека се откачи шипката на која беше наместена.Се сам сум местел не е ништо тешко

Ти треба апаратче за мерење на сигнал. И треба да наместиш нулти сателит мислам дека беше астра кај нас. После е лесно! вртиш лево - десно со моторот и гледаш кај има сигнал таму има сателит. Ќе го уклучиш рисиверот и ке бараш на пример Hotbird, вртиш лево или десно со моторот и ке видиш кај ќе добие сигнал таму е! Со фино вртење на моторот ке најдеш кај има најдобар сигнал и тоа е! Иста постапка и за сите други сателити.

п.с. Нултиот сателит мора да ти е точно наместен, тоа е заебаниот дел!

Здраво. Имам телевизор LG LA 660S , со вграден ресивер ... Сателитската антена е приклучена диерктно во ресиверот вграден во телевизорот .... Е сега имам еден проблем , кога барам некој сателит моторот не ја врти антената , ама сепак моторот е приклучен...
Со посебниот ресивер последно е избран сателитот Hellas , и сега антената не мрда од таму .... Иначе имам Diseq мотор .....
Дали некој знае како се подееси антената за да можам да барам одреден сателит ...

Viktor имам сличен модел на тв и заинтересирсн сум да пробам сателитска дирекно на вградениот ресивер. Те молам сподели искуство што како иде, кои програми ќе може да се гледаат, ќе може ли нешто да се декодира...

Малце е стара темата ама ете и моја помош значи земаш атлас хехе (гоогле мапс) гледаш на која локација се наоѓаш Latitude Longtitude, го прашуваш комшијата која му е 0 ако ти рече дека му е Астра 19.2 тогаш гледаш на кај е антената планираш сметаш ово оно отприлика како кај тебе треба да ја наместиш секако несмее да има дрва пред неа пошто сигналот може да падне за 20 30 %. Мојата антена е со Strong мотор веќе 3 години не сум ја пуштал пошто јас за интернет ја користев на времето и чат пат на ску старот да изгледам некој канал. Ако ти е астра 0 та и имаш Стронг дисекц мотор тогаш 40 % сигнал на астра и ке ги фатиш скоро сите сателити од 53.еаст до хиспасат на вест. Ова ти е за рачно местење некои велат хотбирд е добра 0 ама од мое искуство астра 19.2 е тхе бест.
Латитуде и лонгтитуде местиш кога ја местиш антената и тоа го имаш на моторчето.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom