Почина Слободан Чашуле

• Креатор на темата Креатор на темата iksimkd
  • Време на започнување Време на започнување

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Локација
Струмица
Слободан Чашуле, македонски новинар, политичар, министер за надворешни работи на Македонија во периодот 2001 – 2002 година, амбасадор, по кусо боледување почина на 70-годишна возраст во Мадрид, ноќеска.

slobodan-casule.jpg

Чашуле е роден во Скопје на 27 септември 1945 година. Тој е син на познатиот македонски писател Коле Чашуле. Во 1972 година, Чашуле го завршил своето образование на Папскиот католички универзитет во Лима, Перу.

Слободан Чашуле бил новинар и основател на ТВ Скопје, дописник на ТВ Скопје во Чиле и Перу, дописник за Танјуг во Латинска Америка и Карибите, главен уредник на Танјуг во Македонија.

Од 1990 — 1994 е директор и главен уредник на македонското радио, потоа генерален директор на „Нова Македонија” – Скопје.

На 30 ноември 2001, Чашуле стана министер за надворешни работи на Македонија, четврти по ред во владата на Љубчо Георгиевски. Во 2002 година избран е за пратеник во македонското Собрание.

Чашуле беше и уредник на неелникот и веб-порталот Форум. Зборуваше англиски, шпански, португалски, француски и италијански.

Извор: Курир.мк

Никаде не форумов не ја најдов оваа информација која денеска сите Македонски медиуми ја пренесоа.

Нека му е лесна земјата!

Нека му е лесна земјата, уште една македонска легенда!

Последно уредено:
Умре што умре, ама во што е овој легенда?
покрај тоа што знаеше одлично англиски,шпански,португалски,француски,италијански, тој перфектно го разбираше,читаше и пишуваше СрпскоХрватскиот јазик, односно Југословенскиот јазик.

покрај тоа што знаеше одлично англиски,шпански,португалски,француски,италијански, тој перфектно го разбираше,читаше и пишуваше СрпскоХрватскиот јазик, односно Југословенскиот јазик.

И тоа го прави легенда? :icon_lol:

Јас зборувам анлиски, разбирам италијански и перфектно збирувам и пишувам југословенски. Уште два три јазици и јас ќе станам легенда.

Кога го гледав син му Коле пред некој ден на МТВ како плука по опозицијата заедно со уредниците на МТВ, Сител и Канал 5, сите до еден послушни вмровски кучиња, си реков добро бе, со кое лице овој после една декада плукање по ВМРО и сите срања шо му ги изнаправија и него и на неговите најблиски соработници, така лесно и безгрижно си скокна у тавчето со Латас и компанија и си стана мегафонче. Па ја да сум и ова да го правам, ќе ме убие совест. Нема да можам да спијам.
После ми текна чие дете беше.

The turncoat is dead. Long live the turncoat.

Да беше сара џеј па да лижат Г'з ама вака ...

Бог да го прости !!!

Слободан Чашуле
27 септември 1945 - 17/18 декември 2015

Лесна му земја
нека почива во мир !!!

R.I.P. :(

Ако не друго беше пристоен дебатер. Нема да ја заборавам емисијата во која од една страна беше тој а од друга ким мехмети - познат кафански филозоф од скопски Грчец. Ким Мехмети толку збесна што почна да зборува со БЕ во речениците и да мавта како да ќе го тепа Чашуле:-)
Како и да е лесна му земја.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom