Плински уреди

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Што се дешава со коли кои имаат плински уред без атест и биле така возени подолго време? Има шанса да се добие атест за тој уред, или се добива веднаш по инсталацијата? Ако не добијам документи, може да се извади тој уред без некакви последици на моторот? Може се малце лаички прашањата, ама ме интересираше... :)

Зависи дали плинскиот уред има документи или не. Може да е монтиран на едно возило со документи за а-тест, и да не е а-тестиран, па во меѓувреме да се изваде и да се монтира на трето возило. Тогаш може да се а-тестира и на тоа возило.
Но доколку веќе е а-тестиран на едно возило, за да го префрлиш на друго има сложена процедура (сепак возможна) и речиси секогаш доколку се изваде уредот од таквите возила останува див. Најчесто тоа се удрени коли, или плински уреди донесени од странство.

Инаку ако има див уред на некое возило, ако сакаш одиш во овластен сервис, го вадат дивиот, ти ставаат нов со документи, па можеш да го а-тестираш, а стариот да го шитниш за 50 евра :)

Дали можам сам да си го штелувам плинот или иде електронски преку пц или слично??

Зависи кој модел... Ако имаш карбураторски, тој се штелова, ако колата ти е EFI, или со директно вбризгување на горивото, тоа е контролирано од компјутер.

Па поло фох 3 знам дека е моно индзексон и најверојатно е контролирано од компјутер , а на боцата има некои два вентила од таму што се прави најверојатно се за да го сопреш скроз да нема доток до моторот?

Веза немам зошто се вентилите, ако знае некој повеќе ке ти објасни. А тебе што ке ти е да го гибаш плинот? Штом е монопоинт тоа е контролирано од компјутер, така да нема штеловање, можиш само да расипиш нешто. А да.. има и анти-детонатори, кои ако ги нема многу е голема вероватноста од топлината плинот наместо во цилиндрите да се запали во усисната грана.

не ги фаќај вентилите кај боцата(тоа ти е друга ствар). Најболје ти е да отидеш у некоја болја фирма и они да ти го наштелуваат(пошо сам не можеш освен ако немаш прикључок и програм за пц)

plinskite uredi ne se tolku strasni kako sto lugeto gi opisuvaat vo svetot ima poginato poveke luge od benzin otkolku od plin

i kolku kosta suma sumarum plinski ured komplet ( vklucuvajki rabotna raka i atest )

P.S. Imam opel astra 1.4 1993 i neznam bas kako e toa " polu indzeksen" (wasntme)

Ги знам тие мотори 1.4I... Се вградуваа во последните модели на Kadett, Аstra и Korsa. Некаде би ти дошло 600евра + а-тестот за да добиеш Lovato или Landirenzo плински уред. Сепак јас би идел на онај вториот, подобри се за инџекшн.

Od makpetrol ili privatno ?
Fala mnogu

Па поло фох 3 знам дека е моно индзексон и најверојатно е контролирано од компјутер , а на боцата има некои два вентила од таму што се прави најверојатно се за да го сопреш скроз да нема доток до моторот?

Вентилите ги поставуваат поради сигурносни причини, односно доколку би имало потреба гасот може да истече брзо преку нив со што би се спречила поголема хаварија

Od makpetrol ili privatno ?
Fala mnogu
Tи кажувам од овластени сервиси што монтираат плински уреди во Битола. Најдобар е плин-монт, додека Макпетрол сеуште колку што знам нема почнато со монтирање на плински уреди во Битола. За Скопје знам дека Макпетрол имаат таква експозитура.

plinot nema gajle ima niska tocka na mrznenje mislam okolu +18 stepeni.edinstveno e ekonomski isplatliv ako se pominuvaat godisno poveke od 60000-70000 km.zboram za novite auta .Licno nemam staveno bidejki za moeto hyundai cini 1050 evra(plasticna grana,12 ventilska tehnologija....).Inaku niz sosestvoto se vgraduvaat i drugi uredi na pr. metan i slicno i se postavuva prasanjeto dali na LPG-to mu ide krajot odnosno ako investiras da ne ti bidaat dzabe frleni parite

plinot nema gajle ima niska tocka na mrznenje mislam okolu +18 stepeni.edinstveno e ekonomski isplatliv ako se pominuvaat godisno poveke od 60000-70000 km.zboram za novite auta .Licno nemam staveno bidejki za moeto hyundai cini 1050 evra(plasticna grana,12 ventilska tehnologija....).Inaku niz sosestvoto se vgraduvaat i drugi uredi na pr. metan i slicno i se postavuva prasanjeto dali na LPG-to mu ide krajot odnosno ako investiras da ne ti bidaat dzabe frleni parite

Море со новиве цени на бензинот незнам дали ке биде џабе

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom