Плетење

Дали плетете?

• Вкупно гласачи
    70
Почнав да плетам пред извесно време. Е сега морав сама да учам (благодарение на youtube:D) ама добро ми оди ко за почетник. Сплетив 2 шалчиња, а во моментов плетам трето. Пробав прво да плетам со раце како во видеото на @perez9, супер испадна само некако многу мрежесто дојде оти волницата не беше толку дебела, па го испарав и почнав да плетам со игли. Заебано е што во Прилеп има само волница со некоја средна дебелина и нема некој избор, па работата е дај шта даш.:D
Еве вака изгледа тоа што го плетам у моменатов.
Прегледај го приврзокот 111415
и синтетика, нигде волна:(

@Shakti , очигледно само Скопје има избор. Еве и Велес, една продавница има и им се истите парчиња 2-3 години.
Иначе пробај и со чингелакија, има многу добри како ќе му дое patterns (не ми иде на мкд).
Нарочито за шалчиња. Пробуричкај на јутуб.
П.С Супер е шалчето :)

Последно уредено:
Книги за плетење со паттернс има на овој линк еден куп, во пребрај само пишете книттинг...Јас во последно време почнав да учам за една понова техника која се вика нуно-фелтинг, се работи а комбинација од волна и свила.
Многу добри плетени парчиња, чисто за инспирација може да се најдат на етси...најдобрите книтери се на етси....оваа девојка на пример остави впечаток :)
il_fullxfull.136427193.jpg

Baba mi uvek plete. Ja pokraj nejze si sednav i ucev. Posto sum od semejstvo koe pletenjeto mu e u krv alki si pletam isto i stolici znam :)
P.S zaebi Skopje u Tetovo mozes najkvalitetna volna da najdes. Tuka e fabrikata Teteks :)

Baba mi uvek plete. Ja pokraj nejze si sednav i ucev. Posto sum od semejstvo koe pletenjeto mu e u krv alki si pletam isto i stolici znam :)
P.S zaebi Skopje u Tetovo mozes najkvalitetna volna da najdes. Tuka e fabrikata Teteks :)
Јас колку што знам и во продавницата на Рекорд има волница од Тетекс:)

Ne znam za Skopje :D ja od Tetoo sum i za ovoj grad znam najdobra volnica ima :D

Тетекс произведуват мешана волница, значи чистата волна ја мешаат со акрил или некое друго синтетичко влакно, за да добијата пофина волница. Барем таков е составот кога читам на етикетите...
Чиста волница може да се добие само ако сам си ја направиш т.е да ја спредеш од веќе обработена волна. Но овците кои што виреат во овие краеви не даваат фино влакно. Најценето е мериното, човечката кожа го обожава...
Јас работам со волна од овците шарпланинка и овчеполка, мислам дека имам нешто и од мариовка. Тоа се автохтони раси на овци, а имам пробано и од алпинка и праменка. Влакното на овие овци е доста остро и боцка :)
Кај нас инаку многу одгледувачи на овци неможат да ја продадат волната и ја палат, зошто нема кој да работи со неа....а некаде на запад е многу ценет материјал...
Интересни многу фино влакно има една коза, која мислам дека е турска раса, ангора се вика....од неа се прави мохаир јарн. Има и ангорски зајак кој се одгледува само ради влакното...Од овие сорти се произведува луксузна волница која е многу ценета....природно си е природно...
Кејт :pipi:
0483ab81da9de6c75c867367f5187bc5.jpg

http://www.campaignforwool.org/

Последно уредено:
Кај нас инаку многу одгледувачи на овци неможат да ја продадат волната и ја палат, зошто нема кој да работи со неа....а некаде на запад е многу ценет материјал...
Зошто???
сега има интернет пазари, за само 2 евра поштарина ќе испратиш 2кг на запад по пошта а може да има и поефтин транспорт за поголеми количини.
Ако знаеш каде да ја набавиш понуди ја на алибаба, али експрес, etsy.com и слични. e-bay мислам дека не функционира кај нас.

Јас минатово лето решив да се поднаучам да плетам, и бидејќи немаше кој да ми покаже, на интернет учев.
Успеав да научам ,,на право,, да плетам (шалчиња, де :) ) ама не знам како да го завршам.
Ќе ми треба троа учење :)

Мора да ја имам :)
Men-who-knit.jpg

Интересни патернс најдов од еден Њујоршки дизајнер-книтер, Josh Bennett ....
Овде може да се надат само дел од нив...
jb+phases.jpg
jb+big+red.jpg

Уште еден добар њујоршки дизајнер-книтер, JARED FLOOD...повеќе патернс на линкот...
timberline-2.jpg

Плетечки принтер....поврзуваш машина со компјутер, даваш патерн дизајн и чекаш...

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom