Платите во ЕУ (сликовито и детално)

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Интересна работа е што со плативе ако негде надвор прозбориме за тоа, воглавно да не кажам се срамиме да споменеме цифра дури веќе и во муабет со колеги дури и од бившиот источен блок, за кои некогаш бевме цареви. Последен пример од еден пријател кој работи надвор. Во муабет со американци кога го прашале колку земаат обично кај нас, момчето да не испаднеме задна дупка каква што сме, му вели околу 500 евра. На тоа следело потпрашање -неделно? :sick:

Сите овие бројки се точни, освен за киријата... 500 евра месечно за трособен стан, тоа малце тешко такво нешто да најдеш... Али како и да е, 100-200 евра + не прават разлика, значи генерално таква е состојбата каква што ја објасни..

Али сепак, мора да се напомене дека ова е конкретно за Германија, али смешно е тоа да го генерализираш за цела ЕУ (како што стои во насловот). Демек во Бугарија и Романија вакви се цените.. И не само кај нив, еве и во Италија, Шпанија, Летонија, Полска итн итн можат само да сонуваат за вакви работи.

Ете дека викаш за Романија и Бугарија, јас ќе ти кажам :) Бугарија седев 6 години од кои 3 работев таму. Последно земав 750 евра плата, во компанијата каде што работев беше средна плата така да ако останев ќе земав околу 850-900 , исто така и во тоа време вереницата која земаше 700 евра и плус 50 евра ваучери за храна значи 1500 евра на месец.
Од нив плаќав 270 евра за двособен стан дуплекс- 90 кв
Сметки 50 евра
Транспорт 100 евра
За храна Софија нема голема разлика дали јадиш дома или во ресторан , последната година имаше мала разлика се на се околу 400 евра на месец.
Значи околу 850 евра на месец трошоци, се друго останува за облека/кино/барови/и други луксузи. И остануваат околу 500 евра.

Моментално сум Романија, Букурешт.
И можи да ти кажам дека е скоро исто како Софија, малку повисок стандард, храната од супермаркети е поефтина, колку за пример лебот е околу 8 денари. Но во ресторан е многу поскапо. Исто тука има премногу даноци на платата околу 30 % -35% доколку имаш приватно здравствено осигурување.

Значи ова што ти кажувам е најлошото од Европската унија.

Леандра како ја најде работата и кои струки се таму најпотребни и со најмногу шанси да се најде работа ?
Не ти кажав за струките.

Најбитна струка каде се сите мои најблиски е медицина. Од сестра со средно сите живеат како кралеви, онаму каде јас одбрав да сум.

Втори се ит мајти компанија испод 3000 евра чисти не се. Од мкд знам дека има во оваа република неколку и навистина живеат светски. На секои три месеци се фаќа Кариби, Мексико, Уса, Тајланд (во оваа република). Од оваа област чекам многу Македонци да дојдат има можност со Англиски апсолутно не ви треба бг пасош.

Трети се хемија, физика, биологија научници шо ги викаме кај нас. Исто со Англиски само без бор Германски имаат плати над 3500 евра чисти во Берлин имам пријател со хемија. Почетна и тоа. Испитување храна, технолошко производство и слични струки. Прави Господа се, ги љубам исто чекам добар другар да дојде со технолошки и искуство у мкд од 5 год.

Шофери кои имаат искуство со лкњ (транспорт 24т), потоа со комби превоз (до 12т) и до 3т со бг пасош зимаат до 2000 евра. Е сега ако не украдиш дополнително или си бугар или имаш шеф од МКД :D

Има можност студенски програми.

Некои кои имаат фамилија им бараат работа на поле, берат земјоделски производи.

Некои со поголема фамилија влагаат во производство (фабрика).

Стручни кадри од областа човечки ресурси, правни насоки од областа на човекови права, еу регулативи, еу безбедност, совет на југоисточна европа, проекти за зголемување на безбедност и економија на југоисточна европа имате можност на страната на еу.

Друго се мора Германски да знае као оче наш. Без него не одете, најискрено ве советувам. Исти се ко франзиуите, без јазик ни чистач неможеш да си. Апсолутно неможеш ниска позиција да работиш без јазик.

Не ти кажав за струките.

Најбитна струка каде се сите мои најблиски е медицина. Од сестра со средно сите живеат како кралеви, онаму каде јас одбрав да сум.

Втори се ит мајти компанија испод 3000 евра чисти не се. Од мкд знам дека има во оваа република неколку и навистина живеат светски. На секои три месеци се фаќа Кариби, Мексико, Уса, Тајланд (во оваа република). Од оваа област чекам многу Македонци да дојдат има можност со Англиски апсолутно не ви треба бг пасош.

Трети се хемија, физика, биологија научници шо ги викаме кај нас. Исто со Англиски само без бор Германски имаат плати над 3500 евра чисти во Берлин имам пријател со хемија. Почетна и тоа. Испитување храна, технолошко производство и слични струки. Прави Господа се, ги љубам исто чекам добар другар да дојде со технолошки и искуство у мкд од 5 год.

Шофери кои имаат искуство со лкњ (транспорт 24т), потоа со комби превоз (до 12т) и до 3т со бг пасош зимаат до 2000 евра. Е сега ако не украдиш дополнително или си бугар или имаш шеф од МКД :D

Стручни кадри од областа човечки ресурси, правни насоки од областа на човекови права, еу регулативи, еу безбедност, совет на југоисточна европа, проекти за зголемување на безбедност и економија на југоисточна европа имате можност на страната на еу.

Друго се мора Германски да знае као оче наш. Без него не одете, најискрено ве советувам. Исти се ко франзиуите, без јазик ни чистач неможеш да си. Апсолутно неможеш ниска позиција да работиш без јазик.

Леандра ќе те поправам дека ИТ со англиски тешко се оди Германија , додека работев HP Бугарија имаше околу 5-6 што аплицираа и тоа со 4-5 години искуство и неколку интернационални сертификати, сите ги одбија. Според тоа што знам само за менаџерска позиција можи да се направи исклучик.
Ако зборуваме за програмери тогаш да има некои шанси да се оди со англиски.

Не ти кажав за струките.

Kaj nas naucnici? Hihihihihihi.....
Imas dve glavni kategorii, so kupeni (ili podareni so vrski) diplomi vo vreme na VMRO ili vo vreme na SDSM, i dve podkategorii na naucnici, ednite se burekcii (znaci jadat burek), dugite se corbagii (jadat corbi).
:pos::tapp:
Abe ke se istepaat tamu na zapadot za ovakvi kadrovi.
:pos:

Леандра ќе те поправам дека ИТ со англиски тешко се оди Германија , додека работев HP Бугарија имаше околу 5-6 што аплицираа и тоа со 4-5 години искуство и неколку интернационални сертификати, сите ги одбија. Според тоа што знам само за менаџерска позиција можи да се направи исклучик.
Ако зборуваме за програмери тогаш да има некои шанси да се оди со англиски.
Јас сите ги викам ит не ги делам, бидејќи не ги знам основните поделби. Под 3000 евра у Д не се, чисти пари. Е сега кој дел од ит е тоа, јас искрено незнам да ви кажам, оти немам поим како се делите :)

Тоа е исто како некој што вели сметководители и монетарец е исто у економија :D земја воздух работи.
--- надополнето: 18 јануари 2014 во 19:34 ---
Kaj nas naucnici? Hihihihihihi.....
Imas dve glavni kategorii, so kupeni (ili podareni so vrski) diplomi vo vreme na VMRO ili vo vreme na SDSM, i dve podkategorii na naucnici, ednite se burekcii (znaci jadat burek), dugite se corbagii (jadat corbi).
:pos::tapp:
А ти со средно препродаваш коли. Јебеш га живот.... :D

Pa i tamu epten ubavo si ja teraat tie preprodavacite na koli, slepcite sto odat na rabota moze voda da im nosat.
:D

Pa i tamu epten ubavo si ja teraat tie preprodavacite na koli, slepcite sto odat na rabota moze voda da im nosat.

Ме чуди зошто до сега не си отишол да бидеш препродавач таму?
Ах, да заборавив, таму плаќаат даноци. И тоа не само по 5-10 евра од продадена кола.

Од сестра со средно сите живеат како кралеви, онаму каде јас одбрав да сум.

А не си се пофалила дека си станала мед. сестра. :D

Tie so preprodavaat polovnjaci i tamu ne plakaat nikakov danok. Kola sto e ednas kupena i e platen ddv ne e predmet za nikakvo ponatamosno odanocuvanje. Isto ko da prodavas poloven namestaj, bela tehnika, akustika, televizori itn. Nema osnova za odanocuvanje i moze da preprodavas na crno.

А не си се пофалила дека си станала мед. сестра. :D

Ја и медицина, ако сака некој да умре пред да доживеам срцев удар од стрес :D
Тоа е за фини луѓе, медицинските сестри сега очекувам да дојде моја добра другарка со б1 ниво имаа 1500 евра плата. Кој е како нив супер се. Со средно медицинско.

мој совет од она што го гледам. Оние кои работат во фирми на дел увоз/ извоз знаат добро кои фирми од Германија извезуваат на Балкан. Со Англиски и балкански јазик нека аплицираат слободно.

Оние кои работат сметководство и ревизија нека научат јазик има потреба од нив секаде.

Оние кои работат машинство, електротехника исто им треба само Англиски јазик.

Оние кои работат вилушкаристи, магацинерство нека си ја пробаат среќата и нека учат Германски.

Оние кои течно говорат Германски нека аплицираат ама баш што сакаат ќе најдат работа со сигурност.

Оние кои немаат ни една од наведените карактеристики нека идат во земја каде јазикот и го зборуваат, подобро ќе им биде.

Не вадете бугарски пасош ако сте еден од овие категории немате потреба од нив. Со мак пасош секаде ќе ве примат.

Со среќа, кој има потреба од помош нека пише што може ќе се помогне.

E sega ke ti se napuni toa sandaceto so poraki od tipot *abe ima li neso kaj so se lezi i zima plata ili neso drzavno, za toa sum drugo ne bi fala....*

Фала Леандра на одговорите , значи прв услов е јазикот а јас би додал и храброста , вреди човек да се обиде . :)

Nasive se megu najjakite vo edna specificna oblast. Skoro sekoe makedonce ima ogromen potencijal i garant odma ke go primat za sovetnik za kladenje na sportska.
:tapp::pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom