Пиво

  • Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Коe пиво најчесто го пиетe?

  • Скопско

    Гласови: 279 40,5%
  • Златен даб

    Гласови: 188 27,3%
  • Amstel

    Гласови: 67 9,7%
  • Heineken

    Гласови: 77 11,2%
  • Tuborg

    Гласови: 53 7,7%
  • Beck's

    Гласови: 17 2,5%
  • Други

    Гласови: 122 17,7%

  • Вкупно гласачи
    689
Пак ќе кажам дизајнов им е топ. :love:
Црвеното не ми се допадна, ни мене ни на татко ми. Да видиме овие какви се.

Прегледај го приврзокот 294673
Crvenoto e tesko sranje,samo stout i siguren si
Автоматски споено мислење:


Crvenoto e tesko sranje,samo stout i siguren si

Inace Прегледај го приврзокот 294675

Na zdravje
Ауу па вие ептен префинети!
За добра свиња нема лоша помија и за добар пивопиец нема лошо пиво :D
Кај мене градацијата на пиво иде: ми се свиѓа, ааа добро ова, супер пиво.....:ајнапиво:
 
Пак ќе кажам дизајнов им е топ. :love:
Црвеното не ми се допадна, ни мене ни на татко ми. Да видиме овие какви се.

Прегледај го приврзокот 294673
No offence ама овие се хипстерски пива и не се за бумери. Стари луѓе што не пробале ништо подалеку од Јелен и Скопско Магнум не може да се релевантни за вакви пива. Пишувам од слично искуство со реакцијата на татко ми.

Јас сметам дека сите 4 типа за 50 +/- денари се исплатат не се wow аме не се ни бугарска мучкалица.
 
Лашко што се продава на наш пазар е произведено во Скопска пивара.
Има матно Лашко, солиден квалитет, меѓутоа не би они да го увезат овде. Некои безвезни политики тера пивара.
Крали Марко е типична македонска приказна. Во почетокот имаа порафиниран пристап, поинтензивен екстракт, а со тоа и целиот вкус на пивото подолго траеше во уста, а и поевтино беше доста, за после свесно (според мене) да се импровизира со ретчење и поевтинување на производството. Претпоставувам дека и пазарот создава такво упропастување "не праи пиво што ќе кошта 60 денари, кој ќе ти го пие"... со таков пристап, тие што пиеме пиво од кеиф, ќе паѓаме во несвест на странски брендови уште долго време.
Автоматски споено мислење:


Да, супер. Дека е лесно, не се пие едно, 122 денари во кит-го. Ту мач некако.

Krali edno vreme navistina bese dobro ne znam sto mu se desi. I ne znam dai toa bese merka za povekje marza ili smenija nesto. I onaka Makedonskite piva imaat problem da oddrzat ist kvalitet ili vkus, kako sakate. Ne moze sekoja godina ili pa na zima-leto da se menuva vkusot. Dali problemot e vo proizvodstvo ili do sostojkite, ne znam.
 
No offence ама овие се хипстерски пива и не се за бумери. Стари луѓе што не пробале ништо подалеку од Јелен и Скопско Магнум не може да се релевантни за вакви пива. Пишувам од слично искуство со реакцијата на татко ми.

Јас сметам дека сите 4 типа за 50 +/- денари се исплатат не се wow аме не се ни бугарска мучкалица.
Како и све останато, се’ е политика и владеење на пазар. ИПА, АПА бе :facepalm: , па нормално дека таква ќе биде реакцијата на т.н. бумери(срам да ви е, меѓудругото, не можевте да не наречете сексуални револуционери :D)
Како и пицата со ананас, така и пивото со вкус на вишна:cenzura: Ама ајт, јас немам ништо против новите трендови, напротив не се срамам да пробам и од тие пива, ама на пократок рок за стална употреба се враќам на чешка школа. Ипак класика си е класика!
 
Sve ok so Craft Beer scenava da ima osvezuvanje okolu pivoto posto neli vo sustina e 500 godini isto. Podobro vaka da znam na sto sum nego da zaletam na nekoje pivo so pcenka, lakrica i drugi sranja. Inace se drzam pored ova:

1620648397934.png

Bez lemon.
Bez kranberi.
Bez bullshit.
 
Како и све останато, се’ е политика и владеење на пазар. ИПА, АПА бе :facepalm: , па нормално дека таква ќе биде реакцијата на т.н. бумери(срам да ви е, меѓудругото, не можевте да не наречете сексуални револуционери :D)
Како и пицата со ананас, така и пивото со вкус на вишна:cenzura: Ама ајт, јас немам ништо против новите трендови, напротив не се срамам да пробам и од тие пива, ама на пократок рок за стална употреба се враќам на чешка школа. Ипак класика си е класика!
Со сета почит, предпоставувам дека си генерација поблиска на татко ми отколку на мене но и јас како
"класичен љубител" на пиво ич немам некој посебен мерак на овие ИПА,ИРА, ЕТА, УЧК (ок доста е хумор Драгонски. Пис бро :icon_mrgr: ).
Таа цитрусната жичка не ми прави ама ич некој посебен шмек туку напротив. На една испиена ИПА пијам 3 бистри или темни и 5 матни пива. Радлер пре би отколку тоа. На пример радлерот на Јелен е одличен.
Од класиката централна Европа ми е број 1.
Така што спортски поздрав културни револуционери :anco:
 
Dali problemot e vo proizvodstvo ili do sostojkite, ne znam.
Во пазарот е проблемот, во потрошувачите. Каква помија ќе им стаиш во шише, ја купуваат. Ај КМ е релативно ново пиво со некоја локална публика, локал-патриотска, ама тоа што Пивара Скопје го направи со Скопско е криминал. И се' си мислам дека е свесно упропастување за да им се продаваат тие е***и глобални брендови Хајнекен, Амстел на кои прават хипер-продукција и самите не се тоа што беа порано. Никаков критериум немаме и никаков однос кон свое, а уживаме да паѓаме у несвест како нешто туѓо е многу убаво.
 
Во пазарот е проблемот, во потрошувачите. Каква помија ќе им стаиш во шише, ја купуваат. Ај КМ е релативно ново пиво со некоја локална публика, локал-патриотска, ама тоа што Пивара Скопје го направи со Скопско е криминал. И се' си мислам дека е свесно упропастување за да им се продаваат тие е***и глобални брендови Хајнекен, Амстел на кои прават хипер-продукција и самите не се тоа што беа порано. Никаков критериум немаме и никаков однос кон свое, а уживаме да паѓаме у несвест како нешто туѓо е многу убаво.

Valjda ko sto vikas pogolema e zarabotkata so licenciranite piva. Iako moram da kazam, deka ako zemam 35 Denari za sise pivo znaci gajba 700 denari toa i ne e tolku eftino vo sporedba i ocekuvam soliden kvalitet.
 
Во пазарот е проблемот, во потрошувачите. Каква помија ќе им стаиш во шише, ја купуваат. Ај КМ е релативно ново пиво со некоја локална публика, локал-патриотска, ама тоа што Пивара Скопје го направи со Скопско е криминал. И се' си мислам дека е свесно упропастување за да им се продаваат тие е***и глобални брендови Хајнекен, Амстел на кои прават хипер-продукција и самите не се тоа што беа порано. Никаков критериум немаме и никаков однос кон свое, а уживаме да паѓаме у несвест како нешто туѓо е многу убаво.
Па и потрошувачите немаат некој избор: златен даб и скопско како подобри и поскапи пива и крали марко и горско како поевтина варијанта.
А од друга страна и економијата едвај виреее кај нас, па се почесто гледам како се купува пиво во литро и пол пластика чиј квалитет е сомнителен и често варира.
 
Во пазарот е проблемот, во потрошувачите. Каква помија ќе им стаиш во шише, ја купуваат. Ај КМ е релативно ново пиво со некоја локална публика, локал-патриотска, ама тоа што Пивара Скопје го направи со Скопско е криминал. И се' си мислам дека е свесно упропастување за да им се продаваат тие е***и глобални брендови Хајнекен, Амстел на кои прават хипер-продукција и самите не се тоа што беа порано. Никаков критериум немаме и никаков однос кон свое, а уживаме да паѓаме у несвест како нешто туѓо е многу убаво.
Кое е најдобро пиво според тебе во МК?
 
Па и потрошувачите немаат некој избор: златен даб и скопско како подобри и поскапи пива и крали марко и горско како поевтина варијанта.
А од друга страна и економијата едвај виреее кај нас, па се почесто гледам како се купува пиво во литро и пол пластика чиј квалитет е сомнителен и често варира.

Se drzi muabet deka se tura drugo pivo vo mali/golemi stakleni i vo limenka i plastika. Dali ima vistina vo toa, dali znae nekoj?
 
Se drzi muabet deka se tura drugo pivo vo mali/golemi stakleni i vo limenka i plastika. Dali ima vistina vo toa, dali znae nekoj?
Kruzese muabet deka limenkite na zlaten dab vo Srbija gi polnat.
Ne veruvam vo toa staklo, plastika.
Samata ambalaza go pravi pivoto podrugo.
 
Кое е најдобро пиво според тебе во МК?
Македонско производство или пиво што се продава овде?

Пред да спука корона кризава, изборот на места ми беше каде што има точено пиво и најчесто пиевме Скопско точено. Многу тешко прашање ако е за македонско пиво во шише. Скопско во стакло 0.33 и smooth можеби. ИПЛ само во лименка го има - некако не е тоа.
Од темните, Даб имаше добро, меѓутоа оваа зима никаде не го видов по продавнициве.
Може Лашко да го рачунаме за наше пошо во Скопје се произведува - стакло е ок, посебно во однос на цена.
Штом видам ново шише на рафт го купувам и сум ги пробал сите - тешко некое да те задржи да го купуваш подолго време. Крали Марко кога се појави оваа варијанта во темно шише беше супер во однос цена/квалитет, за после некое време да стане нешто сосема друго.

Во средно и на факултет кога бев, освен Скопско и немаше други пива и практично израснавме со пивото. Има добри 15-тина години како мислам дека скроз го имаат запоставено како бренд и праат варијации, редлери, магнуми, имаше едно со цреши...не викам дека моево е исправно, вкус е во прашање.
И една друга работа - ако од повеќе луѓе слушаш дека од чаша-две добиваат главоболка како мигрена - нешто не е во ред со пивото, очигледно.

Во последно време почесто пијам Будвар, затоа што е во Чешка произведен и дека цената му е најниска во однос на сите други чешки, а квалитетот е солиден. Меѓутоа, јасно е - цирка 55-60 денари за 0,5 не е многу приступачно за сите.
Околу амбалажата, мислам сите што пишуваме на темава дека се согласуваме дека пакување пиво во пластика е богохулие и треба да се забрани.
 
Se drzi muabet deka se tura drugo pivo vo mali/golemi stakleni i vo limenka i plastika. Dali ima vistina vo toa, dali znae nekoj?
Не верувам дека се тура друго пиво во различна амбалажа.
А од друга страна убеден сум дека вкусот на пивото или било што премногу зависи од тоа како е чувано, прост пример немам прочитано за ниеден алкохол дека добил на вредност зашто бил чувам во пластично балонче, од друга страна сите се фалат со тоа колку време стоеле по буриња :)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom