Пиво

  • Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Коe пиво најчесто го пиетe?

  • Скопско

    Гласови: 280 40,5%
  • Златен даб

    Гласови: 188 27,2%
  • Amstel

    Гласови: 67 9,7%
  • Heineken

    Гласови: 78 11,3%
  • Tuborg

    Гласови: 53 7,7%
  • Beck's

    Гласови: 17 2,5%
  • Други

    Гласови: 123 17,8%

  • Вкупно гласачи
    692
Пивото не се смета за алкохол. Така да терај и уживај во жештиниве со ладно пиво :icon_mrgr:
Пред неколку год. појдов со намера да елиминирам пороци...месо, цигари, џанк фуд и алкохол. Ми остана парцијално џанк фуд и алкохолот....Вака како сега е ок, по неколку мали пива....проблем ми е ако седнам да пијам со некој што е како мене нема крај. Ова лето не сум се ѓубросал ни еднаш...до кај 6 големи стигав максимум.
 
Пред неколку год. појдов со намера да елиминирам пороци...месо, цигари, џанк фуд и алкохол. Ми остана парцијално џанк фуд и алкохолот....Вака како сега е ок, по неколку мали пива....проблем ми е ако седнам да пијам со некој што е како мене нема крај. Ова лето не сум се ѓубросал ни еднаш...до кај 6 големи стигав максимум.
Бегај таму, не се глупирај. Какво оставање пиво...
Едно у денот ми врши многу, многу работа, две ми се тамам, три ми се прифатливи, а нагоре у ретки ситуации...се контролирам некако, чудна работа. Е тоа, седнување со луѓе е заебана работа, ама па у срањава финансиски, епидемиски и секакви други се' поретко се случува.
 
Бегај таму, не се глупирај. Какво оставање пиво...
Едно у денот ми врши многу, многу работа, две ми се тамам, три ми се прифатливи, а нагоре у ретки ситуации...се контролирам некако, чудна работа. Е тоа, седнување со луѓе е заебана работа, ама па у срањава финансиски, епидемиски и секакви други се' поретко се случува.
Јас 20+ години имам иста доза 1-2 пива после ручек, не е чудно и не се контролираш ти, него просто таков ти е организмот, знае колку му треба и тоа си е Ок. Е сега да не изигрувам светец, имам терано до пола гајба, ама во ретко релаксирана атмосфера и со компанија по ќејф!
Автоматски споено мислење:

Пред неколку год. појдов со намера да елиминирам пороци...месо, цигари, џанк фуд и алкохол.
Месо и алкохол не се пороци! Веќе имаш генетска цртичка со нив и не треба да ги игнорираш! За алкохол ако си од север некаде разбирам штетен е, ама за месо прв пат слушам дека е порок! Пивото пак скоро да е врсник со хомосапиенсот, богохулие е да се откажеш од него :D
 
Бегај таму, не се глупирај. Какво оставање пиво...
Едно у денот ми врши многу, многу работа, две ми се тамам, три ми се прифатливи, а нагоре у ретки ситуации...се контролирам некако, чудна работа. Е тоа, седнување со луѓе е заебана работа, ама па у срањава финансиски, епидемиски и секакви други се' поретко се случува.
Богами ептен ретко, сега секоја вечер сам одам, ако налета некој ок ако не си терам така. Ми се акумулира некоја желба, ќе мора да се собереме, ќе дадам две гајби и така роденден ми оди....
Не сум седнал со друштво како што треба едно 6 месеци :facepalm:
Не е чудо што сум станал ваков.
Автоматски споено мислење:

Месо и алкохол не се пороци! Веќе имаш генетска цртичка со нив и не треба да ги игнорираш! За алкохол ако си од север некаде разбирам штетен е, ама за месо прв пат слушам дека е порок! Пивото пак скоро да е врсник со хомосапиенсот, богохулие е да се откажеш од него :D
Медовина...наместо хмељ мед ставале изгледа на почеток. Јас си го викам медовина....у право сте, не го откажувам. Со глава во ѕид не се оди :D
 
Медовина...наместо хмељ мед ставале изгледа на почеток. Јас си го викам медовина....у право сте, не го откажувам. Со глава во ѕид не се оди :D

Немој вака :) Медовина е скроз друг напиток, викиншки (mead го викаат). Со пивото заедничко им е само тоа што ферментираат и двете. Во медовината нема јачмен, туку само мед вода и квасец.
 
Немој вака :) Медовина е скроз друг напиток, викиншки (mead го викаат). Со пивото заедничко им е само тоа што ферментираат и двете. Во медовината нема јачмен, туку само мед вода и квасец.
Јас знам за друга приказна...поврзана со Вавилон, меден месец, пиво и деца правење :)
А мислам дека дојдоа скоро до египетски рецепт за пиво кој вклучува мед....не сум 100% сигурен сепак.
 
Јас знам за друга приказна...поврзана со Вавилон, меден месец, пиво и деца правење :)
А мислам дека дојдоа скоро до египетски рецепт за пиво кој вклучува мед....не сум 100% сигурен сепак.
Египетско пиво што се давало на радници по градбе,пирамиде и сфетилишта се правило од стар леб.
Ке се стаи леб на слнце да ферментира и да пушти алкохол.Гледа емисију сс Бетани Хјуз, една од најјаки историчарке у сфет.
Сфак радник имаја по 2 литра пиво дневно.
 
Египетско пиво што се давало на радници по градбе,пирамиде и сфетилишта се правило од стар леб.
Ке се стаи леб на слнце да ферментира и да пушти алкохол.Гледа емисију сс Бетани Хјуз, една од најјаки историчарке у сфет.
Сфак радник имаја по 2 литра пиво дневно.
Со нашиве дневници и ние имаме исто по 2 литра.
Ќе идам да земам некое странско квалитетно пиво 4 х 0.5 од 200 ден отиде дневницата :pivo2:
 
На фејсбук ги следам “Bottega del vino - Боттега дел вино “ ама немаат цени а немаат ни онлине продавница, а имаат интересни пива што не се наоѓаат на други места. Да не бил некоја па да сподели во кој ранг им се цените на пивата?
 
Иста е приказната. Од таму е и името меден месец, ама се прави различно и вкусот е сосема различен, ништо заедничко нема со пиво. Медовината е вино.

Ево, домашно производство.
bb0ad779337daad7a921929be9f7d1a9.jpg


Sent from my MI 8 using Tapatalk
 
Египетско пиво што се давало на радници по градбе,пирамиде и сфетилишта се правило од стар леб.
Ке се стаи леб на слнце да ферментира и да пушти алкохол.Гледа емисију сс Бетани Хјуз, една од најјаки историчарке у сфет.
Сфак радник имаја по 2 литра пиво дневно.
Нели во источен блок прават уште ваков пијалок од стар леб?
Квас го викаат ако не се лажам.
 
Последниве две-три години целосно отфрлив пиење на жестоки пијалаци што сум ги локал како помлад- коњаци, штокови, џин, па и вино скоро ич не пијам веќе. Само ракија и пиво, почнав доста пиво да си пивнувам рекреативно, не повеќе од три до пет неделно, најчесто за викенд.

Нема кај нас некој избор, у последно време има едно ценовно достапно пченично во тинекс-Отингер, благуњаво и слатко, ептен ми е погодено.
 
...ценовно достапно пченично во тинекс- Отингер, благуњаво и слатко, ептен ми е погодено.

За жал пролазно добрите weizen пива почињаат од 70+ ден. па нагоре (Holsten).



Дигресија: Да не има некои нови дешавања или информации за продавници/намирници за правење пиво, слад првенствено? Аман, како до сега не се најде некој да отвори таков бизнис - се обложувам дека ќе има промет, сигурно има доволно ентузијасти овде.
 
За жал пролазно добрите weizen пива почињаат од 70+ ден. па нагоре (Holsten).
Izvini ama voopsto ne se slozuvam so ova, od prosta pricina sto pivoto kako i sekoj drug pijalok e stvar na vkus, a za vkusovi ne se diskutira
Clenot spodeli deka za negov vkus pivoto koe go napisal e pristojno (toa sto e cenovno po dostapno mozebi vlijaelo na nego da go kupi ama ne vervam deka vlijaelo i na toa da go pie pocesto). Disclaimer: Nikogas ne sum go probal istoto mozebi e dobro mozebi ne

Imam probano i nekoi piva koi bile strasno skapi a mizerni na vkus (spored mene) zatoa nesto sto najmalku gledam pri izborot na pivo e negovata cena
 
Се разбира дека ги гледаме парите (барем јас ги гледам), и јас дефинитивно би сакал поевтино а подобро пиво. И се разбира, јас за мојот вкус зборував (исто како тој за неговиот)... А во однос на она за парите, не велам дека само скапото е добро туку дека јас лично (овде) не сум пробал добар вејзен под таа сума пари.

Од Отингер, пилснерот ми е онака пролазно ОК ама не толку за да го купувам кога не е на акциска цена а мене ми доаѓаат на гости жедни пријатели. :)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom