Пиво

  • Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Коe пиво најчесто го пиетe?

  • Скопско

    Гласови: 280 40,6%
  • Златен даб

    Гласови: 188 27,2%
  • Amstel

    Гласови: 67 9,7%
  • Heineken

    Гласови: 77 11,2%
  • Tuborg

    Гласови: 53 7,7%
  • Beck's

    Гласови: 17 2,5%
  • Други

    Гласови: 122 17,7%

  • Вкупно гласачи
    690
Лашкото во последно време не ми прави мерак ич. Некако многу благ шмек има. :toe:
Скопското темно еднаш го пробав и доста ми е од него. А од тоа со цреша немам ни намера да пробам.
Едвај чекам темно дабче да пробам. :pivo2:
 
Лашкото што го носат овде = мејд ин Косово (не дека светлото им беше нешто посебно и од Словенија кога го носеа).
 
Лашкото што го носат овде = мејд ин Косово (не дека светлото им беше нешто посебно и од Словенија кога го носеа).

Sloveneckoto se piese kolku tolku, ova kosovarskoto ne se stava vo usta kolku e grdo.
 
Малку ретро, не знаев дека во Битола произведувале темно o_O За Прилеп знам дека порано имало.

tumblr_nawx35Kbfb1s9ze70o1_1280.jpg


Еве и дел на шише, со Скопско заедно
tumblr_n5kvjoQ8pq1qd8b51o1_r1_1280.jpg
 
Последните неколку месеци пијам претежно тоа:
d5b80d06dc2c4bb326c0cc7967fd06fe86ceaea5.png
 
Еве вест за едно интересно истражување за количина на пестициди во пивото:
Мали количини глифосат – супстанција која најчесто се користи зa уништување на коров и која наводно е канцерогенa – се пронајдени во 14 најпродавани пивa во Германија.
Најголемо количество на пестициди, 29,74 микрограма, се пронајдени во литар „Хасеродер“, додека литар баварско пиво „Аугустинер“ содржело 0,46 микрогрми, што го прави најбезбедно од сите испитани пива.
Познатиот „Бекс пилс“ има 5 микрограма по литар, додека „Паулајнер вајсбир“ и „Ердингер вајсбир“ содржат 0,66 односно, 2,92 микрограма.
Дозволен лимит на глифосат во вода за пиење е 0,1 микрограм по литар.
... Количината на глифосат пронајдена во пивото не претставува опасност за јавното здравје, тврдат од Асоцијацијата. Возрасно лице би морало да пие 1.000 пива дневно за да внесе доволно супстанција која би можела да го загрози здравјето, велат од Асоцијацијата.
Извор
 
Еве вест за едно интересно истражување за количина на пестициди во пивото:
Мали количини глифосат – супстанција која најчесто се користи зa уништување на коров и која наводно е канцерогенa – се пронајдени во 14 најпродавани пивa во Германија.
Најголемо количество на пестициди, 29,74 микрограма, се пронајдени во литар „Хасеродер“, додека литар баварско пиво „Аугустинер“ содржело 0,46 микрогрми, што го прави најбезбедно од сите испитани пива.
Познатиот „Бекс пилс“ има 5 микрограма по литар, додека „Паулајнер вајсбир“ и „Ердингер вајсбир“ содржат 0,66 односно, 2,92 микрограма.
Дозволен лимит на глифосат во вода за пиење е 0,1 микрограм по литар.
... Количината на глифосат пронајдена во пивото не претставува опасност за јавното здравје, тврдат од Асоцијацијата. Возрасно лице би морало да пие 1.000 пива дневно за да внесе доволно супстанција која би можела да го загрози здравјето, велат од Асоцијацијата.
Извор
Да им се заблагодариме на ГМО индустријата. Глифосат е главниот пестицид хербицид окулу кој се модифицираат разните ГМО посеви (поточно се модифицираат со отпорност кон глифосат). Нормално, со тек на време коровите стануваат отпорни и после нивите ги залеваат со се поголеми количини од отровот глифосат.

Иначе за твоја информација, тоа што си напишал наводно е неточно. Точно е тоа дека ГЛИФОСАТ Е ДОКАЖАНО ВИСОКО-КАНЦЕРОГЕНА СУПСТАНЦА. Како таков глифосатот е исклучително штетен кон луѓето, и сите други живи организми (освен тие кои се генетски модифицирани да бидат опорни на него). Како интересна додатна информација, глифосат е базиран на еден друг популарен производ на Монсанто - Агентот Оранџ. Тоа е хербицид кој ’мурканците го користеле во војната против Виетнам (идејата била да ги уништат прашумите, за да немаат каде се кријат Виетконг герилците).

Така да глифосат е мошне добро истестиран врз милиони луѓе. Какви се ефектите врз луѓето, можеби се прашуваш?
Тоа е многу обработувана тема, но за најкратка ислустративна информација - погледај го ова:
https://www.google.com/search?q=age...oJjLAhUEBywKHff5C40Q_AUIBygB&biw=1286&bih=875[DOUBLEPOST=1456586907][/DOUBLEPOST]Само да знаете овие страња на мала врата влегуваат кај нас, заради нејасните стандарди, а луѓето појма немаат. :cautious:[DOUBLEPOST=1456586961][/DOUBLEPOST]
 
Последно уредено:
Имате сретнато негде, излезено е?
1931284_10153998298952533_6981251092054237301_n.jpg

Стандардното 4,5% некако им беше/е нестабилно во квалитет, една серија многу добра следниот пат ќе купиш префорсирано со со2, па блуткаво, после почетниот период на љубопитност не го ни земав.После пак ок овие дена начекав една гајба (слабо го среќавам по маркетиве, не можат покрај големиве изгледа да се пробијат, ама добро е шо се упорни).За поздравување е и промената на капачето,вака барем нема да си сечат прсти луѓе :), а и цената веројатно дел поради него замина долу па сега се 37-40 ден.И Македонско на Кожувчанка со сличен проблем за дистрибуцијата (пак малку подобро од СГ, посебно дека нудат и пластика од 1,5; со стаклото потешко по маркети, малку напад по кафичи не ќе е лошо), за пијачката мислам дека се подобри, постандардни со вкус.
 
Ако некое пиво е нестабилно со квалитет тоа секако и најмногу е скопско, па у задниве неколку години две исти флаши со ист вкус немам испиено, Староградско моментално ми е фаворит од сите македонски а и сега у некои дисконти за алкохол има промоција и го продаваат по 25 ден што е топ цена за ова пиво.
 
Ако некое пиво е нестабилно со квалитет тоа секако и најмногу е скопско, па у задниве неколку години две исти флаши со ист вкус немам испиено, Староградско моментално ми е фаворит од сите македонски а и сега у некои дисконти за алкохол има промоција и го продаваат по 25 ден што е топ цена за ова пиво.
Како можи да си на староградско ко е како киселавода со вкус на хмељ. П од пиво нема ова
 
Како може епа може кога нема подобри македонски, не реков дека сум на староградско туку дека ми е фаворит од македонските пива, скопско е нестабилно и многу пати има чуден мирис дури и ми иде на гадење, златен даб иако треба да е лесно пиво мене ми е тешко и секогаш глава ме боли кога го пијам...а останатите македонски не сакам ни да ги коментирам-ко исцедена мокра чАрапа се.
А иначе си форсирам хајнекен, за 10 ден више добиваш сто пати подобар квалитет.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom