Пез!

• Креатор на темата Креатор на темата Diabolical !llusion
  • Време на започнување Време на започнување

Diabolical !llusion

Магец
Член од
3 август 2006
Мислења
2.238
Поени од реакции
22
Денес во продавница,после мноооогу време,налетав на Пез бомбончињата,како мала ги јадев многу.. она што ме зачуди најмногу,е тоа што повторно почнале кај нас да ги носат оние dispensers, ''кутивчиња'' да ги наречам(пошто не ми текнува на соодветен збор) во кои што се ставаа бомбончињата,и имаа главчиња од различни херои од цртаните филмови... Ко мало дете,си купив едно такво,и 10 пакетчиња Пез,после многу години,пак го почувствував тој уникатен вкус кој за чудо не избледнел..
Шеткајќи по страниците,ја отворив официјалната страна,и еве што открив..
Пез е кратенка од германското име за пеперминт,Pfefferminz.Приказната почнала во Виена во 1927 година,а виновник е Eduard Haas III. Првиот Пез dispenser имал форма и бил голем колку запалка. Првите Пез бомбони биле со вкус на мента. Во 1952,Хаас го претставил својот продукт во САД,а дури во 1955,малите контејнерчиња за бомбони го добиле својот денешен изглед и станале опсесија на сите деца..
Денеска,овие бомбончиња ги има на сите континенти,компанијата има свое претставништво во скоро секоја земја каде што се дистрибуираат,меѓу кои и Republic of Macedonia as the form says :))
candy_1024.jpg

http://www.pezheadsthemovie.com/freebies/wallpapers/candy_1024.jpg
Првите Пез бомбони:
PEZ.jpg

Pez dispensers:
mypic12.jpg

Првиот Пез dispenser:
glow.jpg

Леле ко мал имав еден куп од тие "диспензери":vozbud::vozbud::vozbud:
Иначе ги јадам често:pipi:

ej ovie bonboncici gi jadovme eptem be em zimas neso blago em igrachka zimas kamionche nekoe za ista para kao da si zimal obicni bonboncici bea super za posiromasni deca so nemaa pari i za igrachka i za bomboncici ova im bilo jedino resenje ali car e tipacot so izmislil vakvi raboti pa i siromasite deca da imat igrachka za male pare bravo znaci respekat za coekov a eto citam pogore deka pez se izmisleni u nemacka e pa videte si sea ja so vi vikam za nemacka be

ммм, ај лајк ит... често ги јадам а и порано секој ден Пез купувавме:pipi:

ехехеххе ко мал секј ден сум ги јадел и такви апаратчиња еден куп имав хх

никогаш не ми биле интересни тие играчките...не ме интересираа. а и бонбоните ми се грди -.-

Сум јадела порано и ќе ги јадам(додека не ми здосадат). И јас и сестра ми ги сакаме.Отидов да купам некое......:pos2::pos2:

Најубави се, најнајнајнајнајнајнајнајнајубави! Ги обожавам, ќе си купам и такво морааам!:vozbud::back:

никогаш не ми биле интересни тие играчките...не ме интересираа. а и бонбоните ми се грди -.-

хејтер -.- не јади лајна супер се бонбоните

Секој ден јадам, од малина ги сакам најмногу, ама не земам играчка. Цело кутивче за 10 минути оди.:vozbud:

Оддамна ги неам јадено...:) Закон се :)

Ејјј одамна ги немам јадено, ама многу ги љубам.Сеа ми се пријадоа бе:vozbud:

Како мал им ги кршев главите на тие шаржерите. Поинтересно ми беше тоа.

Мед бонбончиња. Ги обожавам. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom