Перење на машината на автомобилот?

• Креатор на темата Креатор на темата sanatorium
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
3 мај 2008
Мислења
601
Поени од реакции
7
дали смеам да ја исперам машината на колата со млаз вода ( е фатила ептен прљавштина прашина и слично ) се работи за дизел мотор ???

дали смеам да ја исперам машината на колата со млаз вода ( е фатила ептен прљавштина прашина и слично ) се работи за дизел мотор ???
Nikako!!! Nemoj toa ni pod razno........Se shalam be druze :))) Zar ne si bil vo avtoperalna do sega pa da vidish kako se pere motor? :smir:

еј некој ми рече да ја перам со млаз вода ( млаз од обична чешма со црево ) а некој ми рече да ја пребришам со влажна крпа што да правам???????????:raz:

Можеш и со црево (млаз вода) или со влажна крпа, како сакаш, ама јас сепак употребувам влажна крпа :)
Ако работиш со црево (ладна вода), тогаш моторот треба да е убаво изладен, значи неколку часа да не е палена колата. Во спротивно, може да се случат триста глупости, и да си чешаш тилот после со скапи поправки.
Ако переш со млаз, ОБАВЕЗНО сите инсталации, електронски приклучоци и сл да бидат убаво изолирани, бидејќи водата може да ги убие.
Совет:
Сепак употреби влажна крпа. Ако има многу наслаги, првин истругај ги, па со некој детергент на сунгер, па влажна крпа, се до целосно исчистување.

еј некој ми рече да ја перам со млаз вода ( млаз од обична чешма со црево ) а некој ми рече да ја пребришам со влажна крпа што да правам???????????:raz:
A da pojdish do autoperalna da ti ja sredat komplet? Za 200 den bombonjera ke ti ja napraat ;)

Ако некому значи нешто, јас моторот комплетно го средувам, сосе хауба однатре, моторен простор и сл. за едно 3 саати.
Без млазеви, само крпа...

Пери брате слободно. Ако е постар дизел, (да нема електроника) можеш со црево да ја миеш. Јас така правам од време на време, ке му го опнам цревото. Само би ти рекол да ја носиш во перална. Таму имаат специјално средство за одмастување на мотори (ако има масло течено некаде и е засушено од топлината на моторот +налепено со прашина)

Е да...нафтената печка (без електроника) може и под вода да си клопоти...
Само ауспухот да е надвор...
И НА ЛАДНА МАШИНА ОБАВЕЗНО по дома ако переш со ладна вода.
Тие средствата за одмастување се продаваат по автоделови и сл. продавници.

па ке бришам моторот со влажна крпа тоа ми е најприфатливо решениа а и најсигурно

Јас имам средство за одмастување многу сум задоволен еднаш го имам исперено моторт и стакло дојде.

абе кај мене не е којзнае колку гаден утре прво ке го поминам со влажна крпа со сјај а потоа со влажна крпа само со вода да се исплакне

Мој совет е да не го переш моторот:smir:сум имал проблеми со тоа, еднаш сам го исправ моторот на Ауди и се поремети борд компјутерот и до ден денес прави некои проблеми и од тогаш не сум собрал сила да перам мотор пак. Ако колата е 101 или слично мислам дека нема да има проблеми али со некоја понова кола со барем малку електроника може да се искомплицира, не знам зошто го перат моторот кога не се ни прља (не зборам за коли 30 години стари) кај мене само фаќа прашина на пластиката над моторот и кога ќе ставам дестилирана вода во резерварчето за брисачи со рака ја поминувам пластиката еднаш и како нова е :) кога менував масло го извадив капакот и под него моторот беше како нов а колата е стара 8 години, значи не се прља многу...што значи нема потреба од перење а и да има па...кој гледа под хауба, да е мустанг со некој хромиран мотор да го гланцам ама вака све пластики:kesa:

Најдобро у Перална да си го однесеш, тие таму најубаво знаат како што треба :helou:

ФАМИН се вика средството за мотор и чини 200-230 денари зависи од каде и која фирма..Препорачувам да купиш од саглам фирма, фабрика за хемиски производи и сл... Имаат Стандард. Со пумпа за прскање испрскај насекаде а повтори го прскањето по десет минути каде што има маснотии наталожено и прскај со црево ако немаш "вап". Ако е понов модел избегнувај да прскаш директно на борд компјутерот, Ако е постара кола не прскај врз разводникот...Ако е постар дизел...Прскај колку ти душа сака и каде сакаш:pos2::vozbud::pos2::nesvest:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom