Патриотизам!?

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
македонскиот јазик е полн со интернационализми. За да не ни внесуваат конфузија, пардон т.е. извинете забуна,
да ги послушаме хрватите и германците да ни го разјаснат поимот.

патриотизам = domolјublje
патриотизам = Vaterlandsliebe (композит, извинете сложенка од Vaterland = татковина и Liebe = љубов)

кратко и јасно

Патриотизам значи дека си ја сакаш татковината, но што значи да си ја сакаш татковината? Каква треба да биде оваа љубов, за да биде вистинска?
Според мене, да ја сакаш татковината значи:
1. Да ја познаваш и почитуваш нејзината историја
2. Да ги почитуваш, на дело сите национални обележја-јазикот, традицијата, музиката, кујната.......
3. Без оглед што работиш, да се трудиш да одработиш најдобро и најчесно што можеш
4. Да не ја омаловажуваш, посебно не пред странци
5. Да не донесуваш одлуки кои се за твое добро, но на општа штета,
и т.н

Патриотизам(не) „Многу ја сакам Мачедонија, се давам за незе. Ако треба еден долар че дам, море кој еден, и пет ако треба давам, се за Мачедонија“- иселеник во Америка на истава тема,и тоа мртов сериозен, верувале или не.

Patriotizam e da se precekat denes rakometarite onaka kako sto zasluzuvat...
Go ostavija SRCETO na terenot i mislam deka zasluzuvat soodveten docek...

КИРЕ ЛАЗАРОВ НАЈДОБАР СТРЕЛЕЦ НА РАКОМЕТНИТЕ МУНДИЈАЛИ
Со минимална победа од 32:31, македонските ракометари ја совладаа Јужна Кореја и се пласираа на 11-тото место на ракометниот мундијал што се одржува во Хрватска. Со денешните голови нашиот најдобар ракометар и капитен на репрезентацијата Кире Лазаров постигна нов рекорд како најдобар стрелец на светските првенства во ракомет.
06A6481629B6EA4C9E2FE81D2837685A.jpg

Агенцијата за млади и спорт (АМС) вечер на аеродромот „Александар Велики“ во Скопје организира пречек на македонската машка ракометна репрезентација која настапуваше на Светското првенство во Хрватска.

За сите заинтересирани ќе има бесплатен автобуски превоз. Автобусите ќе тргнат во 20 часот и 30 минути од кај црквата „Св. Богородица“, наспроти МАНУ. Агенцијата ги повикува љубителите на спортот со себе да земат спортски реквизити за достоинствен пречек.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom