Пасивно пушење

значи, ако се заджува чадот у филтерот за активно значи чадот е задржан и како може да биде незадржан за пасивно а за активно задржан
ам ако не да зеам во пеинт да нацртам..
не се работи само за чадот што го тргаме, туку и онај чад што излегува додека цигарето е пример, во пепелјара.
сеа разбираш пријателе? тој чад никој не го филтрира, а го дишат сите што се до него.

ам ако не да зеам во пеинт да нацртам..
не се работи само за чадот што го тргаме, туку и онај чад што излегува додека цигарето е пример, во пепелјара.
сеа разбираш пријателе? тој чад никој не го филтрира, а го дишат сите што се до него.

тој чад што влегуа може ти се чини помалце ама е 100 пати погуст дури црн е а тој што искача за псинвните пошучи е редок ко пичкин дим и ништо не е

тој чад што влегуа може ти се чини помалце ама е 100 пати погуст дури црн е а тој што искача за псинвните пошучи е редок ко пичкин дим и ништо не е

Земи прочитај ја темава од почеток, не се многу 2 и пол страни. Значи јасно е дека пушачот го јаде најголемиот стап.
Муабетот беше, што е уствари пасивното пушење, и како му наштетува на непушачот.
бтв, за очи можи е поредок тој "пичкиниот дим", ама во него има катран едно чудо.

На активен пушач секоја цигара му го скратува животот за 7 минути,а на пасивен за 3,5 минути.
Сите трпиме штета од индустијата,автомобилите,фрлените бомби со осиромашен ураниум '99 во косово и србија,фрлениот токсичен отпад во липковското езеро,модифицираните градинарски и земјоделски производи прскани со кој знае какви и против што хемикалии,ама за тоа не кажува и не напаѓа некого ниту еден доктор,а секогаш вината ја префрлаат на цигарите.

Муабетот беше за пасивно пушење може да се виновни само пушачите. Иако пак се повторуваме, најголем дел од нив не водат евиденција дали на некого му димат в лице. Си негуваат тие посебна култура во која нормално предност си даваат на сопствениот мерак. Значи добро и самите непушачи можат да се дистанцираат и посебно ако е на отворено, туку проблемот настанува кога примарно самите пушачи не ги интересира за тие околу нив. И лесно е пушач да ти рече оти околината била загадена па димот што си го дишел од цигарите бил нула во споредба со се тоа.

Пасивното пушење по штетност е слично на греењето на дрва, греењето на нафта како и издувните гасови од возилата. Сите тие се потенцијал за канцерогени, респираторни и кардиоваскуларни болести. Ако возилата се нужно зло, дрвото и нафтата како огрев не се, постојат други системи или централно парно.
Половина држава ни се грее на вакви загадувачи, но закон е донесен само за цигарите. Се грееме на дрва и нафта, јадеме јагоди одгледувани покрај автопат (полни канцерогени и тешки метали)...но велиме дека пушењето е број еден и носиме закон само за пушење.

Although wood smoke conjures up fond memories of sitting by a cozy fire, it is important to know that the components of wood smoke and cigarette smoke are quite similar, and that many components of both are carcinogenic.
http://www.environmentalhealthnews.org/ehs/news/hazards-of-wood-smoke

Според податоците, последните 15-20 години во Британија зголемен е бројот на канцерогени и кардиоваскуларни болести, период кога пушењето цигари е многу намалено заради ригорозните закони.

Инаку наидов на еден интересен податок кој вели оти во кола пушењето е најсмртоносно, што и е логично со оглед на малиот простор. А ова со дрвата зарем некој очекува да се воведе закон за исклучиво користење на пелети?

Но може да се намали на минимум користење на дрва.
Во 2013 половина Скопје се грее на други енергенси. Централно парно и плин кои одамна беше можно законски да се воведат (преку ултимативен рок до општините), но не се инсталираа од не знам кои причини.
Или што знам, законски да се забрани одгледување зеленчук, овошје посебно јагоди на одредена далечина од автопат. Не мора да чекаме закони од ЕУ, државата може сама да придонесе за нашето здравје преку одредени мерки. Наместо тоа, се одлучивме да воведеме закон исклучиво за цигари, а за другите загадувачи да молчиме затоа што не се така популарни. Не дека го релативизирам опасниот тутунски чад, но џабе е ако не пушам дома кога се греам на дрва и моето бебе вдишува чад.

Нејасни ми се две работи, во однос на насочувањево на дискусијата во правец на идејата дека пасивното пушење во „занемарлива„ опасност по здравјето, во однос на опасноста од другите активни загадувања. Затоа би ги замолил засегнатите (застапници на наведениот став) да го дообјаснат следново.

- Проблемот со пасивното пушење треба или не треба да се реши?
- Ставот дека пасивното пушење е „занемарлива„ опасност по здравјето, е во однос на критика на нерешавањето на проблемите со другите загадувачи... или е во насока на тоа дека пасивното пушење треба да се игнорира се додека во земјава не се решат ама баш сите други еколошки проблеми??

...најголем дел од нив не водат евиденција дали на некого му димат в лице. Си негуваат тие посебна култура во која нормално предност си даваат на сопствениот мерак.
Mислам дека во подвлеченото е најголемиот проблем.
Многу работи во секојдневниот живот се научени вредности, таква е идејата дека гушењето на другите со тутунски чад, е „посебна култура„. Да се потсетиме дека некогаш прифатливо однесување било и џвакање тутун па потоа негово плукање на под...

Нејасни ми се две работи, во однос на насочувањево на дискусијата во правец на идејата дека пасивното пушење во „занемарлива„ опасност по здравјето, во однос на опасноста од другите активни загадувања. Затоа би ги замолил засегнатите (застапници на наведениот став) да го дообјаснат следново.

- Ставот дека пасивното пушење е „занемарлива„ опасност по здравјето, е во однос на критика на нерешавањето на проблемите со другите загадувачи... или е во насока на тоа дека пасивното пушење треба да се игнорира се додека во земјава не се решат ама баш сите други еколошки проблеми??...
проблемот со пасивно пушење веќе е решен со закон. Проблемот со греењето на пример кој можеше одамна да се реши, не е решен. Голем број загадувачи слични на димот од цигарата можат да се решат но не се решаваат.
И доколку цигарата е најголемо зло зошто овие 2 децении е многу намален бројот на пушачи, а зголемен бројот на болести наводно поврзани (според рекламите) со пушењето.
Едноставно, иако главно е решен проблемот со пасивното пушење, сеуште се одвлекува вниманието со истото за сметка на голем број исто опасни и многу поопасни загадувачи. Уосталом бројот на болести е индикатор.

- Ставот дека пасивното пушење е „занемарлива„ опасност по здравјето, е во однос на критика на нерешавањето на проблемите со другите загадувачи... или е во насока на тоа дека пасивното пушење треба да се игнорира се додека во земјава не се решат ама баш сите други еколошки проблеми??

Mислам дека во подвлеченото е најголемиот проблем.
Многу работи во секојдневниот живот се научени вредности, таква е идејата дека гушењето на другите со тутунски чад, е „посебна култура„. Да се потсетиме дека некогаш прифатливо однесување било и џвакање тутун па потоа негово плукање на под...

Се слагам со тебе, постојано на оваа тематика се извртуваат работите оти ова е ситна работа во одонс на другите загадувачи. Ај ќе речам јас подобро ми е мене несвесно да се трујам на улица, отколку свесно некој в лице да ми дими. Ако веќе одиме со муабетот дека треба прво да се решат другите извори на загадување а тоа посекако е на пример на државно ниво решавање, тогаш проблемот со пасивното пушење е во самите пушачи и нивната нула свест во случајот бидејќи како што реков тие не се засегнати дали на некому димат. Проблемот со пасивново пушење не е проблем кој треба да го решава една држава туку е проблем на оваа група луѓе која мисли оти треба да ги има сите права по ова прашање.
--- надополнето: 30 септември 2013 во 14:55 ---
проблемот со пасивно пушење веќе е решен со закон. Проблемот со греењето на пример које можеше одамна да се реши, не е решен. Голем број загадувачи слични на димот од цигарата можат да се решат но не се решаваат.
И доколку цигарата е најголемо зло зошто овие 2 децении е многу намален бројот на пушачи, а зголемен бројот на болести наводно поврзани (според рекламите) со пушењето.
Едноставно, иако главно е решен проблемот со пасивното пушење, сеуште се одвлекува вниманието со истото за сметка на голем број исто опасни и многу поопасни загадувачи. Уосталом бројот на болести е индикатор.

Со кој закон што е со летните тераси што ги легализираа за во зима за да не им паѓа профитот? Само пушач може да ги испревртува работите по оваа тематика, тој што во случајот не е засегнат и мисли оти му се нарушени правата што не може "на раат" да запали каде и пред кого ќе стигне во случајот.

проблемот со пасивно пушење веќе е решен со закон. Проблемот со греењето на пример које можеше одамна да се реши, не е решен. Голем број загадувачи слични на димот од цигарата можат да се решат но не се решаваат...
Се согласувам целосно дека другиве проблеми треба под итно да се решат, но не ми е јасно зошто треба за ова разговараме на тема за пасивно пушење?

Некој од горе не матка, или ние од двете спротивни страни сами се заплеткуваме во непотребни дискусии што е поопасно...

Јас имам Рејнов феномен. Кога бев на консултација кај реуматологот ме праша дали пушам цигари. Му реков јас-не, но мајка ми - да. Мртов сериозен ми рече уште еднаш ако запали цигара во мое присуство - да ја пријавам на полиција, оти цигарите биле многу штетни за крвните садови. Доктор како доктор, ја знае и убаво ми ја потенцира сериозноста на пасивното пушење, посебно за некој што има болест на крвните садови. Од кај него излегов со насолзени очи присетувајќи се колку пати и имам кажано на мајка ми дека ми смета чадот (не знаејќи дека токму тоа има големо влијание и на мојата состојба) а таа си продолжуваше да пуши. Оттогаш пред мене ретко запалува и само на отворено. Но проблем ми е навечер во град кога некои несовесни пушачи буквално во лице ми го дуваат чадот.
Ретко кој од нас може самостојно да ги спречи поголемите загадувачи на воздухот, но чадот од цигарите можеме и тоа како...И ако ние самите како помали загадувачи не почнеме да водиме грижа за нашето здравје, не знам како може да очекуваме пак тие поголемите да се грижат. o_O

проблемот со пасивно пушење веќе е решен со закон

Проблемот со (не)почитувањето не е решен.

Со кој закон што е со летните тераси што ги легализираа за во зима за да не им паѓа профитот? Само пушач може да ги испревртува работите по оваа тематика, тој што во случајот не е засегнат и мисли оти му се нарушени правата што не може "на раат" да запали каде и пред кого ќе стигне во случајот.
Не знам за кафеаните оти одамна немам скоро воопшто седнато во кафеана (освен летно време, надвор). Мислев на јавни простории за состаноци, сали, канцеларии, цели објекти на приватни и државни фирми каде порано смрдеше на чад од цигари. За кафеаните, иако не ги користам, на мислење бев да има некое решение, одреден простор за пушачи или слично решение, а за сите други јавни простории и објекти не ми смета што е забрането. Не само што има родилки, луѓе срцеви болни и алергични, туку и за мене како пушач просториите ми смрдеа.

Да не би беса тутуноберачите, кур ке пушесте :D
hh шалу се
У осмо одд : ) цело друштфо пропуши, само ја не, прф дим сам га рокнаја у средњу,никад не сам бија актиф пушач, ја сам турбо пасиван, палу чат-патски, само кд сам загреан, а кд се напију не пушу зшто ми се врти сфес, мај хед филз лајк а фризби : ) Некад пашну полче уз еспресце, кд ми дојде жеља
А дим од цигаре не ми смета, другари кд дојдеф на гости или на партију покер, соба ми се претфори у димну завезу, пепељара работа

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom