Пари за игри

• Креатор на темата Креатор на темата GoD.HateUSaLL
  • Време на започнување Време на започнување

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Вака, постов е дупли пост, веќе го ставив во еден друг потфорум, али знам дека нема никој да го прочита.
Темата е давање пари за игри, дали оправдувате или не, одлучете се после читање на цицтатов, кој е изваден од еден друг форум, на една игра позната кај нас Conquer Online, на форумот строго се критикуваат bulkeri односно фаци шо даваат пари за играта, па затоа типов на темата го пиша следниов пост:

I throw money away on marijuana and booze.
I have a lot of fun getting drunk and high.
Once my weed and liquor is gone, I have nothing tangible to show for all that money spent on getting drunk and high.
Conquer is a game and a game is a luxury. Drugs and alcohol are also luxuries. And so are hookers.
so spending money on luxury = temporary happiness.
since Co is an mmorpg, it mocks certain real world things like society and economy. If conquer is a big part of your social life, I encourage spending money on it to achieve your temporary happiness. (in the long run you will also save your liver and lungs, and possibly contract a few less STDs xD)
I'm a lvl 128 nonrb trojan who has a sign-up date in early 2006. I have only 178 potency. Conquer obviously isn't a big part of my life, but it is a fun thing to do with my spare time.
Money spent on Co in 2 and a half years = $0
Money spent on weed and booze in the past 2 years and a half years = ~$8,000.
either way i'm gonna die in 40 years, assuming i don't get hit by a bus tomorrow, and another 50 years after that nobody is going to remember my name, nevermind any of my accomplishments.
however i'm glad i'm gonna have stories about wild raging parties and mysterious hookers to tell my kids and grandkids instead of how my guild pwned another guild on the internets xD hell, when our grandkids are old enough to drink, beer will probably be digital. Assuming we aren't in nuclear winter. =B

Знам, на англиски е..оние кој не играат игри нека не се замараат да читаат, за другите е обавезно.

Хинтс: Co - Conquer Online
Trojan - Карактер во играта, раса.

Типов едноставно ме воодушеви со неговото мислење..Никогаш не сум оправдувал, ни сега не оправдувам ама глеам на таа ствар од сосема друга гледна точка..

Од негова гледана точка, до некаде е во право...
Но сепак, гледај од страна на произведувач на игри...

Правиш игри, се фрлаат милиони, за да може некој бесплатно да игра на целиот труд.Може секој да помисли, „ајде ако не земам јас, нема да ги одземам многу, само 30 долари(или колку е играта)“, но сепак, секој има такво мислење, така да тоа навистина може да ја оштети компанијата. Имаше и гласини дека ЕА и други компании ке затвораат заради пиратерија.
Но сепак тука наидуваме на друг проблем, превисока цена за нашиот стандард...Да имавме плати како што имаат во други држави, нормално би купувале игри многу.На пример, Call of Duty 4: Modern Warfare и Call of Duty: World at War се 50 долари и двете. Навистина не вреди да се дадат толку пари за трошење на слободно време. Според мене(ова е мое мислење, немора да значи дека е 100% точно), големата цена е резултат на некупување на оргинали. Доколку некоја игра послабо се продава, тие нормално ќе ја зголемат цената, бидејќи треба да профитираат. Со зголемување на цена се намалува број на купувачи, и тогаш повторно се зголемува цената...На крај остануваат само про гејмерите, кои играат на турнири, да купуваат игри...
Сепак има некои игри кои вреди да се купат...
Овој викенд имаше доста исплатлива понуда за Orange Box(компилација на 6(не сум сигурен точно) игри)...Исто така сега и CS може да се земе поевтино, а и за краток период цените паѓаат на некои игри...На пример, кога излезе Left4Dead беше 50 долари, сега проверив на Steam, 30 e...

Јас лично немам многу купувано оргинали, имам само
Command & Conquer 3: Tiberium Wars
според мене се исплати, ја земав 11 евра пред 9 месеци, сега најверојатно паднала цената...

The Matrix Online
Никогаш не стигнав да ја пробам оваа игра, иако ја земав, бара субскрипција(месечно плаќање)...

Tomb Raider: Legend
Не е лоша, си ја играм кога ке снемам интернет, ја земав 2 или 3 евра...

Сега наскоро ќе земам и CS(не сум сеуште сигурен...)

Заклучок: Да, парите можете да ги потрошите на нешто друго.Но ако играте некоја игра по 2-3 саати на ден, и по некое време таа стане дел од вашиот живот(доколку е некоја заразувачка игра(читај CS)), вреди да се одвои некој денар од вашиот џеб, дури и да се 1000 денари...Исто така не подржувам купување на singleplayer оргинали...

Addict, во текстот станува збор за купување ствари во играта, не купување на играта.
Ова не го оправдувам.Околу мене секој ден гледам фаци што ја играат играва, Прилеп во Македонија е центар за Co.
Јас ни играм, ни сум играл.Голем дел од нив играва ги направи асоцијални типови, трошат по многу време на играва, расипуваат оцени и трошат пари и време.Даваат по некои си 100 денари за 1 милион злато или пари, како ги викаат во играта, сеедно.Си ги трошат парите, за нешто што не вреди според мене.Многу глупи деца трошат пари на игриве, а еден ден ќе престанат да ја играат, кога ќе се расипат потполно.Исто така, имам примери во клас што зеле и по неколку стотици евра од уште поглупи Американци или Арапи, зашто им го продале својот карактер на играта.

Значи погрешно сум ја сватил темата...Ај сепак ке пишам нешто...
Не играм многу такви игри, на кои се плаќа за посебни додатоци...
(освен Travian и Ikariam)...Принципот за добивање пари им е лош, на пример како што беше Runescape(сега незнам како е), да се плати за се во играта(одење на некои места, и 1000 други работи)...Исто така лошо е кога со пари може да се придобие некоја работа, која неможете да ја земете на друг начин...Така играчите без пари нема да сакаат да играат, и ке доминираат тие со повеќе пари...

Исто така додека играв Saga(начекав бесплатна промоција на XFire, значи ја иам оргинал...)
Таа е стратегија, ММО, и војска се зема со booster packs(картички...)Таму се паѓаат рандом, така да можеби ке се падне нешто што не е за ваша раса...Затоа се продава на маркет.Значи тие што имаат пари можат да купуваат booster packs, а другите ке купуваат на маркет, многу скапо.Значи за да можеш да им бидеш достоен противник на тие што плаќаат, ќе мора да играш дупло повеќе, дупло подобро...
Подржувам да земаат пари за некои додатоци, на пример изглед на карактер...Можат да измислат 1000 разни работи, па кој сака да ја поддржи играта, нека дава пари...

Во такви игри, важи едно правило...
Доколку имаш пари, имаш и моќ.Скил не се гледа многу...

ОМФГ! Не ја гледате најголемата мана на авторот на текстот. Тој ќе играл 40 год. една јебана игра а каде се женските? Каде ќе му отиде социјалниот живот? Ептен глупа споредба направил авторот.

eve za tie so neznaat angliski,na srpski

Ја бацати новац на удаљеном марихуана и пиће.
Имам много забаве узимајући пијан и висока.
Након моје корова и ликер је отишао, ја немам ништа додирљив показати свима да новац троши на узимајући пијан и висока.
Освојити је игра и игра је луксуз. Дроге и алкохол су и раскоши. И тако су хоокерс.
па новац за трошење на луксуз = привремене среће.
Ко је од мморпг, то у стварном свету моцкс одређене ствари као друштва и економије. Ако је освојити велики део свог друштвеног живота, Охрабрује џепарац на њу како би се постигла ваше привремене среће. (у дугорочно ће вам уштеди ваше јетре и плућа, а можда мало мање уговор СТД КСД)
Ја сам ЛВЛ 128 тројанских нонрб који има регистрационе датума у раној 2006. Имам само 178 потенцију. Освојити очито није велики део мог живота, али је забавна ствар учинити са моје слободно време.
Новац потрошен на заједнички у 2 и по година = $ 0
Новац потрошен на сузбијање корова и напити у задњих 2 године и по година = ~ $ 8000.
Било како било ја ћу умрети у 40 година, уз претпоставку и не добијете погођеним аутобус сутра, а други 50 година након тога нико не иде запамти моје име, било који од мој Нема везе постигнућа.
Драго ми је ипак Им 'гонна су приче о дивљим бесан странака и тајанствене хоокерс испричати моју децу и грандкидс уместо како мој цех пунед други цех на интернетс КСД пакао, кад су нам грандкидс су довољно старе да пије пиво ће вероватно бити дигитални. Претпостављив нисмо у нуклеарну зиму. = Б

Омг, не го укапиравте типот воопшто.Значи станува збор за давање пари за игрим, онака константно, а не да ја купиш играта и да си ја имаш. Значи давање пари за да бидеш појак.
Прочитајте го уше еднаш текстот и ќе видите дека има стварно многу логика..

ОМФГ! Не ја гледате најголемата мана на авторот на текстот. Тој ќе играл 40 год. една јебана игра а каде се женските? Каде ќе му отиде социјалниот живот? Ептен глупа споредба направил авторот.

Нигде го нема кажано тоа брат :)

Омг, не го укапиравте типот воопшто.Значи станува збор за давање пари за игрим, онака константно, а не да ја купиш играта и да си ја имаш. Значи давање пари за да бидеш појак.
Прочитајте го уше еднаш текстот и ќе видите дека има стварно многу логика..
Укапирав пер, иам многу другари што играат conquer и што се db buy-erи, и стварно мислам дека е ептен залудно фрлање пари...Секој потрошен денар за игра кој не ти се основите* е нешто што ич не поштувам од 2 причини..има 2 типа луѓе...

1. Луѓе даваат пари за да купат најразлични “облеки“ (читај:garments - не armor-и) само за нивниот карактер во играта да изгледа подобро...Тој е волен да седи дома и да нема што да облече, да се покрива со ќебе, мајка му дома да му изиграва скринсејвер и да му го гаси мониторот за да не троши струја, и да оддели дел од нејзините пари за да му даде на детето да јаде на голем одмор, а тој сепак да вика дека јадењето не го најадува и да прави поголем трошок купувајки ingame-ајтеми....(зборам за економскава криза низ македонија, незборам за некој кој живее во александар палас иако има вила на водно)

2. Луѓе кој трошат пари за да купат....пари?? Да, луѓе трошат вистински пари, од кредитни и дебитни картички, за да купуваат ingame пари, чија валута е скоро секогаш еднаква со доларот...ова создава илузија на ефтиност...Пример некој му текне, еј ми фалат 20 злато за да си купам *рандом_ајтем* , еј абе ке скокнам кафето и цигарите денес, нема да искочам вечер, ке дадам 20 долари од кредитната и ке си го купам ајтемот...?? Да, има вакви нездрави луѓе, а најтрагичното е тоа што парите од кредитна во ингејм валуте ке стигнат тек по саат-два, а сам да фати да си ги собере парите тепајки чудовишта ке му земе многу помалку време, и ке му заштеди 20 долари....

3. Најголем идиотизам (според мене, без навреда) е купување на сингл плеер игри...

*под “основите“ ги сметам парите за акаунтот и играта, иако јас никогаш не сум фрлил пари на игра, и преферирам исто толку убави (па и повеќе) и поинтересни бесплатни онлајн игрици...

Не е само на Conquer има и на вов такви "Custom Items".
Порано на серверот кој што играв имаше "Elite Donor", и имаше Shoulders, Legs, Head и тн и тн...
И тие итеми ќе ти давале демек 300 Agillity и 300 Stamina и незнам што таму.
Најчесто глупите Американци ги земаат, а еден итем е некаде 20-30 долари.

Пари за игри никад не сум давал, имам само 2-3 оригинали.

И статус има право, што ќе ми е мене Bioshock на оригинал коа нема мултиплеер?
Исто така има и многу глупи луѓе што даваат пари за Special Edition а со тоа добиваат една книгичка и некој си привезок.

Затоа од секад си постоела пиратеријата и ќе постои.

А да, и заборавив да надополнам нешто, лажење на сопствени родители за да купуваш некои итеми таму е завист, а и многу тешко и дека некад ќе престанат да играат.

Укапирав пер, иам многу другари што играат conquer и што се db buy-erи, и стварно мислам дека е ептен залудно фрлање пари...Секој потрошен денар за игра кој не ти се основите* е нешто што ич не поштувам од 2 причини..има 2 типа луѓе...

1. Луѓе даваат пари за да купат најразлични “облеки“ (читај:garments - не armor-и) само за нивниот карактер во играта да изгледа подобро...Тој е волен да седи дома и да нема што да облече, да се покрива со ќебе, мајка му дома да му изиграва скринсејвер и да му го гаси мониторот за да не троши струја, и да оддели дел од нејзините пари за да му даде на детето да јаде на голем одмор, а тој сепак да вика дека јадењето не го најадува и да прави поголем трошок купувајки ingame-ајтеми....(зборам за економскава криза низ македонија, незборам за некој кој живее во александар палас иако има вила на водно)

2. Луѓе кој трошат пари за да купат....пари?? Да, луѓе трошат вистински пари, од кредитни и дебитни картички, за да купуваат ingame пари, чија валута е скоро секогаш еднаква со доларот...ова создава илузија на ефтиност...Пример некој му текне, еј ми фалат 20 злато за да си купам *рандом_ајтем* , еј абе ке скокнам кафето и цигарите денес, нема да искочам вечер, ке дадам 20 долари од кредитната и ке си го купам ајтемот...?? Да, има вакви нездрави луѓе, а најтрагичното е тоа што парите од кредитна во ингејм валуте ке стигнат тек по саат-два, а сам да фати да си ги собере парите тепајки чудовишта ке му земе многу помалку време, и ке му заштеди 20 долари....

3. Најголем идиотизам (според мене, без навреда) е купување на сингл плеер игри...

*под “основите“ ги сметам парите за акаунтот и играта, иако јас никогаш не сум фрлил пари на игра, и преферирам исто толку убави (па и повеќе) и поинтересни бесплатни онлајн игрици...

Дефинитивно човече, да сакав немаше боље да го кажам.
Си реков у првиот пост, нит сум оправдувал нит оправдувам..Ама типов во цитот мој има стварно право, морам да признаам..Иако тоа за наш стандар не е така и неможеме да си дозволиме, да даам пари за некој говна на Conquer а да неам за доручек у школо? Или да бегам од часови да играм и некој такви глупости..
Американците можат да си дозволат..И типот е у право, тие ствари те прават ПРИВРЕМЕНО среќен, како и акохолот, ние тука дааме секој викенд пари за алкохол, за таа забава, он оправдува тие пари да ги дае некој за игра доколку тоа го прави привремено среќен, барем организмот нема да си го сјебе..

Иначе давање пари за оригинал singleplayer игри ми е чист идиотизам, не разбирам за било каква игра, ама за ова..незнам -.-
Разбирам да си ја купиш 100 денари, ама 50 евра бе брат? -.-

Хммм ни ја не сум за давање пари за игри, али еден другар што играше ВоВ, си го продаде акаунтот за 1000долари, а според некои пресметки отприлика имал дадено околу 700 долара. Значи он за година и што ти знам колку си направил ќар од 15.000 денара, а тоа време го потрошил у гејминг, значи не му било воопшто досадно. Е сеа дали вреди незнам... ја не би се нафатил.

Ај јас да пишам нешто.. како играч на wow ( мислам сите шо се разбират малце од гејминг знат за шо игра зборам).
Во текот на 3 годишно играње.. јас лично сум дал околу 800 до 1600 денари ( зборам за играта World of Warcraft). То значи дека vanila wow , tbc , wotlk , околу 30 game cards ми ги купул друг. То се многу пари. Е сеа дали оправдувам. ДА! Ако можи да си дозволи оти да не? Пример мене тој шо ми ги купил овие работи.. батето е претерано богат, ама нема време да гринда голд, материјали и триста глупости шо се во играта. Тој се логира по 2-3-4 сати во денот, си го прај кефот ( пвп , рејд шо и да де) и се исклучва. За него ништо не се .. секој втор месец да дава по 20 евра на некој друг шо не можи да си дозволи да игра, а во меѓувреме да му стигат по 5к голд во играта од мене.

Сега незнам како оди со Conquer оти не сум ја играл многу т.е ич. Ама и да се дават вистински пари за некој ајтем во играта.. и то го оправдувам. Ако можи да си дозволи и то ако го прај чоекот срекен оти да не си купи. Поубо за ајтем некој отколу за дрога како шо е напишано погоре.
Немам време одам фудбалот да го гледам сеа, ке допишам попосле уште нешто.

Не збориме за WoW или Conquer збориме за како луѓето фрлаат пари за Singleplayer игри.
Ако има некоја игра што вреди и има мултиплејер зашто да не би ја земал?

Предебилно е да фрлиш 3500 денари за singleplayer игра.

Ја би фрлил 3500 денари на Bioshock иако ја иам свртено 10 пати, со тоа ќе му дадам подршка на издавачот да го направи следното продолжение уште подобро

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom