Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
најдобро прашај во пет шоповите. вероватно ќе им понуда од нивна страна да ти ги земат(купат) евентуално снесените јајца.

јас лично сум немам искуство со снесување на јајца од папагали(последен пар што сум чувал беше пред околу 30 години, од тогаш чувам само по еден за полесно дресирање).

за тема папагали мене можи кој сака колку сака да ме прашува и секогаш ќе одговорам

најдобро прашај во пет шоповите. вероватно ќе им понуда од нивна страна да ти ги земат(купат) евентуално снесените јајца.

јас лично сум немам искуство со снесување на јајца од папагали(последен пар што сум чувал беше пред околу 30 години, од тогаш чувам само по еден за полесно дресирање).

за тема папагали мене можи кој сака колку сака да ме прашува и секогаш ќе одговорам
извинете што замарам многу ,пример можеби нема ни да снесе,а ако снесе ако го фрлам ништо нема да им биде на папагаливе или? неможам по пет шопови кај нас плус и нема пет шоп од мал град сум ,уште нешто а ти кога чуваше паар папагали дали снесувале јајца или?[DOUBLEPOST=1444834310][/DOUBLEPOST]Дали има некој на форумов што чува машко и женско папагалче ?,прашувам бидејки несакам да имам др мали папагалчиња

Последно уредено:
Јас не сум чувал одамна и кога ги чував кај мене се немапе случено да снесат јајце. Сум слушал кај некои дека снесувале јајца и тоагп нормално им се јавува природниот мајчин инстикт. Си нагаѓам како би било наместо јајцето да им се подметни нешто како џамлија или така нешто, за папагалката да полежи малку на јацето ,но да не се испилува пиле. овој метод го имаат правено кај други водови на птици кај кои несакале да им се испилуваат малечки

Јас не сум чувал одамна и кога ги чував кај мене се немапе случено да снесат јајце. Сум слушал кај некои дека снесувале јајца и тоагп нормално им се јавува природниот мајчин инстикт. Си нагаѓам како би било наместо јајцето да им се подметни нешто како џамлија или така нешто, за папагалката да полежи малку на јацето ,но да не се испилува пиле. овој метод го имаат правено кај други водови на птици кај кои несакале да им се испилуваат малечки
во ред благодарам на одговорот

На горниот дел од окцето на нимфата, машко е има околу 1 ипол година веќе 3 дена има црвенило и незнам од што е, ако знае некој да ми одговори, ќе пратам и слика наскоро.[DOUBLEPOST=1445282754][/DOUBLEPOST]Еве ја сликата[DOUBLEPOST=1445283106][/DOUBLEPOST]еве окцето

Attachments

• DSC_0020.jpg
    DSC_0020.jpg
    292,5 KB · Прегледи: 18
  • DSC_0020-1.jpg
    DSC_0020-1.jpg
    54,2 KB · Прегледи: 18
Последно уредено:
ова само стручен некој можи да ти кажи. добро е што е над око а не самото око

Пред неколку месеци и' имав земено сипина коска, не и' се ни испули. Така ја фрлив недопрена.
Денес зедов нова, последниве денови почна многу од ѕидот да ми корни, си реков ај да пробам пак, за неколку часа ова е резултатот. Мамата и' ја расплака. :D
DSC_0010.JPG

Променливи се папагалите. Мојот отпочеток јадеше само сончоглед, а просото не го чепкаше. Слабо јадеше и останати работи. Поради тоа морав да купувам нова храна а мешавината ја тргнав на страна. Сега јаде и просо и овес, по круши збудалува, исто по млеко со бисквити(јаде од истиот тањир со детето), а многу сака и кора од банани, јаболка..Сипината коска некогаш ја чепка, ама повеќе сака да јаде од ѕидовите песка, пошто кај мене е малтер а не глет.

Единствено непто што е константа е што МОРА да се искапи секоја ден

Извесно време планирам да си купам африкански сив папагал (попознат кај некои како жако). И најверојатно за година дена, откако ќе обезбедам услови, ќе го сторам тоа. Дали во Македонија постои некој што сериозно и професионално се занимава со продажба на овие папагали или ќе си имам работа со сомнителни типови кои подметнуваат сешто?
Има некој искуство со ваков папагал?
Кои и какви цени да очекувам (секако дека не е евтин, ама колку не е евтин)? Колкав кафез/простор е доволен и каде би можел да набавам таков?
За храна и др. работи ќе се информирам, има бројни страници, но за понудата кај нас и не знам каде

Сипина коска има во кафез, он искача надвор и директно на ѕидот. Па ставив крпа зашто само од едно место јаде и врз крпата сипината коска, абе нејќе да се приближи. Друго се јаде, и што смее и што не смее. Вчера се изнајаде ореви и после тоа цело време црни му беа гомцата.

Ме чудите со ова што се јадат папагалите. Моево освен просо и понекогаш јаболко, друго ништо не сака да јаде. Било што да е, само ќе го фати, ќе го провртка низ клун и го фрла.

Ме чудите со ова што се јадат папагалите. Моево освен просо и понекогаш јаболко, друго ништо не сака да јаде. Било што да е, само ќе го фати, ќе го провртка низ клун и го фрла.

Бар си раат дека нема да лапне нешто што не смее. :)

Бар си раат дека нема да лапне нешто што не смее. :)

Тоа да. Али мислам дека ќејф му е многу да гриза/делка работи. Пример, му давам минимално делче од леб, тој го зема и не го јаде, туку полека го ситни на уште помали делчиња. :D
Не само со јадење, истото е и со хартија, а пак ако фати некој отпуштен конец од чаршаф или нешто слично, рачунај саат време ќе се занимава.

Ме интересира дали некој од вас имал сличен проблем со папагалчето. Не знам дали е проблем или не ама многу ми е чудно. Едно време почна да ги откачува ѕвончињата од лулашката и не се смири додека не ги бутна сите. И си играше со нив цело време додека беше во кафез, а сега почна и да ги храни. Ама многу ги храни. Во саботата му ја сменив хартијата, веќе денес е полно со просо. Нон стоп ги мијам, тој одма ги праи лом. И или му е главата во храната или кај нив да ги храни. Јаде повеќе од претходно претпоставувам зашто многу исфрла на овој начин. Не знам што да му правам, ако му ги извадам мислите ќе престане или ќе се префрли на нешто друго?

Нормално е тоа. Кај мене не само што ги турка звончината, туку и ја иструпи и пластиката на која се обесува ѕвоното.

А за хартијата и растурањето на подот-мојот е шампион. Во неделата му сменив све, исчистено ,измиено...и за ден-два хаос. Најлошо од све е што храната ја трга со канџите од хранилката на подот, и после низ решетките од дното сака да јади како од земја(вероватно гените преовладуваат-оваа птица во природа се храни од земја)

22337789468_f0e4151009_b.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom