Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
Е фала.. еве го се опушти :) Го пуштив од кафез .. неколку пати удре во ѕид додека леташе, ама добро е :)

Кај мене не се удираше во ѕид.Ама се случуваше на почетокот да лета и да снема сила да се искачи до кафезот на пример, и ќе падне долу како хеликоптер со расипан мотор:)

Кај мене не се удираше во ѕид.Ама се случуваше на почетокот да лета и да снема сила да се искачи до кафезот на пример, и ќе падне долу како хеликоптер со расипан мотор:)

Да да.. и тоа се случило неколку пати. :) Инаку, многу го пуштав надвор од кафезот, се навикна да е по цел ден надвор и сега едвај го враќам назад. Само кога е гладно само си доаѓа и тогаш користам прилика да го затворам. Ама по 10 мин. кога ќе го видам како се мачи да изезе надвор и како седи обесено на вратата ми е жал и го пуштам.. Треба да го оставам внатре да се навикне или .. ?

Да да.. и тоа се случило неколку пати. :) Инаку, многу го пуштав надвор од кафезот, се навикна да е по цел ден надвор и сега едвај го враќам назад. Само кога е гладно само си доаѓа и тогаш користам прилика да го затворам. Ама по 10 мин. кога ќе го видам како се мачи да изезе надвор и како седи обесено на вратата ми е жал и го пуштам.. Треба да го оставам внатре да се навикне или .. ?

Јас на моето му ја оставав вратичката отворена и само си доаѓаше да јаде и си остануваше внатре да се понишка или да се одмори. Откако виде дека во секое време има слобода, не чувствуваше потреба да биде надвор постојано. А за спиење обавезно се враќаше во кафезот. :)

Не знам за понатаму, но сега обожава да е по цел ден надвор и качено горе. Ретко знае и да ми се качи на глава, да поседи тука 2-3 мин. и пак да си се врати горе. Па сакам да играм со негооо, а не цел ден да e дистанцирано :)

Епа папагалчињата не сакаат баш да бидат тормозени. :))))
Колку време го имаш твоето?

Па скоро две недели.. на почетокот, откако се опушти малку, мислам повеќе доаѓаше кај мене.. сега ич :(

Ехееее, тазе е твоево. На моето му требаа 4-5 месеци за да почне да ми застанува на глава и рамо и да се мази.
Не се секирај, само не го форсирај да не го уплашиш и ќе биде олрајт.:smir:

Патем, ако имаш, пуштај му звуци од природата, моево секогаш си пееше заедно со “музиката“.:)

Да да.. имам на телефонот такви звуци, и ужива кога му ги пуштам.. си потпевнува со нив :)

Ехееее, тазе е твоево. На моето му требаа 4-5 месеци за да почне да ми застанува на глава и рамо и да се мази.
Не се секирај, само не го форсирај да не го уплашиш и ќе биде олрајт.:smir:

Патем, ако имаш, пуштај му звуци од природата, моево секогаш си пееше заедно со “музиката“.:)

На мојот ни 5-те години не му помогнаа да се научи да ми стои на глава:pos:
Јас му пуштав од мобилен еден ринготон од папагал, и го научи веднаш да го свири истото, барем за тоа го бива:)

На мојот ни 5-те години не му помогнаа да се научи да ми стои на глава:pos:
Јас му пуштав од мобилен еден ринготон од папагал, и го научи веднаш да го свири истото, барем за тоа го бива:)

Види. Папагалот не чини да стои на глава а уште полошо ако е поголем. Со тоа што стои на глава тој ја покажува својата доминантност и чувство дека тој може да ве контролира вас. Знам дека на сите ви е мерак да дојде но обидете се бар да го научите да седи на рамо. Еве додека ви пишувам овој мојов седи со мене ме чепка нешто:
10032009094.jpg

Иначе околу припитомувањето.
Најдобро е доколку купувате папагалче тоа да е што помладо (само да не е толку младо да не може само да се храни- yes да тоа е уште подобро но е тешко за неискусни луѓе) и така полесно ќе го припитомите. Колку постаро е папагалчето толку потешко ќе се припитоми (ова не важи за сите но во пракса и во повеќе случаи точно). Првите денови нормално е дека ќе е исплашено и не треба да се пушта од кафезот и да го закачате. Тоа треба да го запознае просторот во кој ќе живее и да му помине стравот. После 2-3 дена почнете со давање на бар клас (просо на гранче се продава насекаде) и може да го пуштите надвор но ставете по некое ќебе до зидовите затоа што често пати папагалите кога ќе се удрат паѓаат директно доле. Најдобро е после некое време откако ќе се навикне на домот и кафезот да го оставите малце без храна и да му давате од рака. Дали сончоглед, дали просо но гледајте да биде од рака затоа што така најбрзо ќе се спријатели со човековата рака бидејќи често пати додека се продадат ги фаќаат со раце и тие стануваат нивни кошмари.
Е сега понатака секоја врста0 папагал си има свој карактер. Јас еве имам нимфа и знам дека нимфите често се плашат од темница (не е случај со мојот)1 многу па прават еден карактеристичен звук ХХХ па најубаво е да се остават да спијат со некое пригушено светло.

П.с. Мојот папагал многу сака да куца на тастатура па затоа може да има по некоја бројка од ,,нумпадот стисната :) Еве сака да ве поздрави
Коко: 4441742777111

не се зафркавам сериозно го оставив да пише нешто :tapp:1
ако некој знае да преведе нека м5и5 55 каже што сака да каже папагалов. :pipi:
10032009095.jpg

Ако на некој му треба помош нешто околу папагалче кажете ми имам доста искуство со моето и други.

Па скоро две недели.. на почетокот, откако се опушти малку, мислам повеќе доаѓаше кај мене.. сега ич :(

Често пати е така. Но тоа не е негово однесување и до него туку е до тебе. Кога ќе видиш дека направило нешто добро (или нешто што ти сакаш да прави) секогаш наградувај го за стореното и тоа така ќе научи дека тоа треба да го прави. Исто така на многу луѓе тоа им е интересно но тие не обраќаат повеќе внимание па папагалчето се оддалечува од сопственикот. Јас го имав истиот проблем. Го припитомив моето папагалче (за кое навистина треба многу многу време и трпение) и доаѓаше да се гали и го фаќав со двете раце, ама брат ми малце не му фаќа акалот и ќе дојдеше и ќе го плаши (интересно му било), му викаше ова она.. и толку од папагалчето. Престана да се гали, ама еве полека повторно се припитомува.
Кога сме кај музиката. Не би рекол дека папагалчето сака само природни звуци. Они многу сакаат кога атмосферата во собата му личи на циркус и има пуштено погласна музика и секогаш така се радуваат. Но претпазливо во тие моменти! Доколку е пуштен и сакал или не некого го клукне (грицне) веднаш сигнализирајте и искарајте го затоа што доколку не го сторите тоа тој ќе мисли дека така треба и тоа ќе го повтори пак...

Ај ќе ви пишам нешто повеќе понатака

Фала за упатството, баш ти е интересен папагалов:)
Ќе го пробам ова со следниот, доколку го имам.

Често пати е така. Но тоа не е негово однесување и до него туку е до тебе. Кога ќе видиш дека направило нешто добро (или нешто што ти сакаш да прави) секогаш наградувај го за стореното и тоа така ќе научи дека тоа треба да го прави. Исто така на многу луѓе тоа им е интересно но тие не обраќаат повеќе внимание па папагалчето се оддалечува од сопственикот. Јас го имав истиот проблем. Го припитомив моето папагалче (за кое навистина треба многу многу време и трпение) и доаѓаше да се гали и го фаќав со двете раце, ама брат ми малце не му фаќа акалот и ќе дојдеше и ќе го плаши (интересно му било), му викаше ова она.. и толку од папагалчето. Престана да се гали, ама еве полека повторно се припитомува.
Кога сме кај музиката. Не би рекол дека папагалчето сака само природни звуци. Они многу сакаат кога атмосферата во собата му личи на циркус и има пуштено погласна музика и секогаш така се радуваат. Но претпазливо во тие моменти! Доколку е пуштен и сакал или не некого го клукне (грицне) веднаш сигнализирајте и искарајте го затоа што доколку не го сторите тоа тој ќе мисли дека така треба и тоа ќе го повтори пак...

Ај ќе ви пишам нешто повеќе понатака

А како да го наградам ? :)

Инаку за ова второво.. вчера дојде до мене и почна да ме грицка и да си игра со косава.. лошо е тоа ? Зошто да го искарам ?

А како да го наградам ? :)

Инаку за ова второво.. вчера дојде до мене и почна да ме грицка и да си игра со косава.. лошо е тоа ? Зошто да го искарам ?

Го наградуваш со храна нормално само не во големи количини. Пример ако сеуште не зема од рака, остави му 2-3 зрнца сончоглед (ако е нимфа, зашто тоа они многу сакаат) или пак малце бар клас во кафезот.

А за тоа што си игра со коса, не би рекол дека е грицкање. Мојот често пати доаѓа и ми ја чисти косата со тоа што прамен по прамен ја провлекува низ клунот. Значи така те чисти но ако тоа не ти се допаѓа карај го и ќе престане. Всушност ти треба да го научиш што треба а што не. Ако сакаш да ти ги гризе сликите по дома тогаш оставај го и наградувај го :pos2:.
Значи што е лошо а што добро (што сакаш да прави или не папагалот) ти ќе го научиш :smir:

Го наградуваш со храна нормално само не во големи количини. Пример ако сеуште не зема од рака, остави му 2-3 зрнца сончоглед (ако е нимфа, зашто тоа они многу сакаат) или пак малце бар клас во кафезот.

А за тоа што си игра со коса, не би рекол дека е грицкање. Мојот често пати доаѓа и ми ја чисти косата со тоа што прамен по прамен ја провлекува низ клунот. Значи така те чисти но ако тоа не ти се допаѓа карај го и ќе престане. Всушност ти треба да го научиш што треба а што не. Ако сакаш да ти ги гризе сликите по дома тогаш оставај го и наградувај го :pos2:.
Значи што е лошо а што добро (што сакаш да прави или не папагалот) ти ќе го научиш :smir:

Епа затоа прашав. Тоа шо си игра со косата и што ми ги грицка прстите воопшто не ми смета, баш ми е интересно.. едвај чекам кога ќе ми дојде на глава. :pipi: :)

мојот папагал научи да го имитира ѕвончето од дома(што ѕвони како некоја птица), и кога слушам гласно музика неможам да познаам дали е ѕвончето или папагалот, па на секои 2 минути ја отварам вратата да видам дали некој сварно ѕвони:pos2::pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom