На мојот ни 5-те години не му помогнаа да се научи да ми стои на глава

Јас му пуштав од мобилен еден ринготон од папагал, и го научи веднаш да го свири истото, барем за тоа го бива
Види. Папагалот не чини да стои на глава а уште полошо ако е поголем. Со тоа што стои на глава тој ја покажува својата доминантност и чувство дека тој може да ве контролира вас. Знам дека на сите ви е мерак да дојде но обидете се бар да го научите да седи на рамо. Еве додека ви пишувам овој мојов седи со мене ме чепка нешто:
Иначе околу припитомувањето.
Најдобро е доколку купувате папагалче тоа да е што помладо (само да не е толку младо да не може само да се храни- yes да тоа е уште подобро но е тешко за неискусни луѓе) и така полесно ќе го припитомите. Колку постаро е папагалчето толку потешко ќе се припитоми (ова не важи за сите но во пракса и во повеќе случаи точно). Првите денови нормално е дека ќе е исплашено и не треба да се пушта од кафезот и да го закачате. Тоа треба да го запознае просторот во кој ќе живее и да му помине стравот. После 2-3 дена почнете со давање на бар клас (просо на гранче се продава насекаде) и може да го пуштите надвор но ставете по некое ќебе до зидовите затоа што често пати папагалите кога ќе се удрат паѓаат директно доле. Најдобро е после некое време откако ќе се навикне на домот и кафезот да го оставите малце без храна и да му давате од рака. Дали сончоглед, дали просо но гледајте да биде од рака затоа што така најбрзо ќе се спријатели со човековата рака бидејќи често пати додека се продадат ги фаќаат со раце и тие стануваат нивни кошмари.
Е сега понатака секоја врста0 папагал си има свој карактер. Јас еве имам нимфа и знам дека нимфите често се плашат од темница (не е случај со мојот)1 многу па прават еден карактеристичен звук ХХХ па најубаво е да се остават да спијат со некое пригушено светло.
П.с. Мојот папагал многу сака да куца на тастатура па затоа може да има по некоја бројка од ,,нумпадот стисната

Еве сака да ве поздрави
Коко: 4441742777111
не се зафркавам сериозно го оставив да пише нешто

1
ако некој знае да преведе нека м5и5 55 каже што сака да каже папагалов.
Ако на некој му треба помош нешто околу папагалче кажете ми имам доста искуство со моето и други.
Па скоро две недели.. на почетокот, откако се опушти малку, мислам повеќе доаѓаше кај мене.. сега ич
Често пати е така. Но тоа не е негово однесување и до него туку е до тебе. Кога ќе видиш дека направило нешто добро (или нешто што ти сакаш да прави) секогаш наградувај го за стореното и тоа така ќе научи дека тоа треба да го прави. Исто така на многу луѓе тоа им е интересно но тие не обраќаат повеќе внимание па папагалчето се оддалечува од сопственикот. Јас го имав истиот проблем. Го припитомив моето папагалче (за кое навистина треба многу многу време и трпение) и доаѓаше да се гали и го фаќав со двете раце, ама брат ми малце не му фаќа акалот и ќе дојдеше и ќе го плаши (интересно му било), му викаше ова она.. и толку од папагалчето. Престана да се гали, ама еве полека повторно се припитомува.
Кога сме кај музиката. Не би рекол дека папагалчето сака само природни звуци. Они многу сакаат кога атмосферата во собата му личи на циркус и има пуштено погласна музика и секогаш така се радуваат. Но претпазливо во тие моменти! Доколку е пуштен и сакал или не некого го клукне (грицне) веднаш сигнализирајте и искарајте го затоа што доколку не го сторите тоа тој ќе мисли дека така треба и тоа ќе го повтори пак...
Ај ќе ви пишам нешто повеќе понатака