Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
Цело време го чуваме во најтоплата соба, ама нешто многу се чеша во последно време па го однесовме на ветеринар да му стават капка ivermectin на вратот ама од тогаш само се влоши ситуацијата, иако мислам дека намали со чешањето, се разболе цел е таков ко топче надуван и цело време спие, станува само да јаде и пие вода
Се додека јаде и пие е добро..чувај го во топло..ставај му малку чист сок од јаболко во водата..можеш и да го покриваш со крпа на кафезот за да одмара..ако си решил да му даваш антибиотик би ти препорачал ципрокс..се надевам дека помогнав..поздрав

Имам тигрица млада околу 8 месеци веќе.Не верувам да е постара од 1 година. По бојата на носот ќе да е машко, више е крстен Рики па јебига. Жолт е со зелено. Желба ми се вроди од коа ја видов тигрицата кај женска ми и земав и ја. Све е супер, многу е дружољубив одма почна да пее, после 2-3 месеци застануваше на прст и сеа скоро од пред 2 месеци сам си излага сам си влага у кафез, не бега ништо и само кај мене иде на глава другите не ги ебе :cool:. Е сеа Рики мој у задње време ми е нешо агресивен, го пукаат флешови некои. Му имам закачено коцка плишана (ко таксистине шо ги ставаат на ретровизор) зелена у кафез од првиот ден коа го земав и сеа го гледам ја весла да го ебам. Ќе и се качи и јава ли јава :D. И сеа нормално е ова? Влага у пубертет или што е работа?:drk: И зема се тепа со мене и еднаш ме гризна многу јако му мавнав шамар и се тресна у тросед на меко ама нишо не му беше после го бацив..читав дека дур те каса да го дуваш ама некако не реагира.

Да му ја тргам коцката шо мисли дека му е ебачица? Греота да не го разочарам..ќе мисли му раскинала. Ама па многу е заштитнички настроен мисли ја ќе му ја ќарам :D . Како да му смирам хормони некој имал слично искуство? А после ќе прашам уште нешто да не стане каша попара прашањево.

Ova e večna dilema dali da mu donesiš partnerka i posle da ne te šiša ili da trpiš vakvi napadi na hormoni

Имам тигрица млада околу 8 месеци веќе.Не верувам да е постара од 1 година. По бојата на носот ќе да е машко, више е крстен Рики па јебига. Жолт е со зелено. Желба ми се вроди од коа ја видов тигрицата кај женска ми и земав и ја. Све е супер, многу е дружољубив одма почна да пее, после 2-3 месеци застануваше на прст и сеа скоро од пред 2 месеци сам си излага сам си влага у кафез, не бега ништо и само кај мене иде на глава другите не ги ебе :cool:. Е сеа Рики мој у задње време ми е нешо агресивен, го пукаат флешови некои. Му имам закачено коцка плишана (ко таксистине шо ги ставаат на ретровизор) зелена у кафез од првиот ден коа го земав и сеа го гледам ја весла да го ебам. Ќе и се качи и јава ли јава :D. И сеа нормално е ова? Влага у пубертет или што е работа?:drk: И зема се тепа со мене и еднаш ме гризна многу јако му мавнав шамар и се тресна у тросед на меко ама нишо не му беше после го бацив..читав дека дур те каса да го дуваш ама некако не реагира.

Да му ја тргам коцката шо мисли дека му е ебачица? Греота да не го разочарам..ќе мисли му раскинала. Ама па многу е заштитнички настроен мисли ја ќе му ја ќарам :D . Како да му смирам хормони некој имал слично искуство? А после ќе прашам уште нешто да не стане каша попара прашањево.

хахахахаха како добро го опиша :D Мојот Пики мисли дека мојата рака му е ебачица и обавезно по 3 пати на ден си врши работа :D И агресивен е додека да си заврши работа, после е бебе :D Остави му ја коцката нека си има занимација, за да не ти се закачи тебе.

Ај ќе го остаам нека јава дур му се јава, само мора нова да му земам иста или ќе му сменам и боја да не му стане досадна. оваа старава партали ја напраи :D

Jas papagalite gi kupiv pred okolu dve godini I kako da gi prepitomam? Blagodaram :)

ако се заедно-тешко. јас секогаш сум ги припитомувал папагалите, и тоа од било која врска освен во еден случај-кога беа заедно.

ако е папагалот сам одма бара друштво и се приврзува обично кон еден во заедницата. вака си играат еден со друг и тебе ``не те шишаат``.

кој има позитивно искуство со два папагали нека пиши

:);)(y)[DOUBLEPOST=1452439374][/DOUBLEPOST]Vi blagodaram(y)

Последно уредено:
Јас сум чувал еден папагал, а подоцна и заедно два (тигрици).
Доколку е постаро тешко дека ќе го припитомиш, обично додека се помали од 1 година.
Убаво ти кажаа, пробај секојдневно да им ставаш храна по малку, постојано менувај им ја водата и дувај ги лушпите со тоа ќе те осеќаат потребен/на.
Галење за клунот (од горе кон доле) што им значи пријателство, практикувај почесто.
Сакаат многу (edit) марула и креда.
Моите беа пуштени на слобода со отворен кафез, ги затворав само вечер пред спиење бидејќи не гледаат во темница.
Со текот на време, почнаа да ми застануваат на рамо и тука започна нашето пријателство. Не само што беа пријатели со моите дома туку и со мојот мачор.
Едноставно, сите се осеќавме дел од семејството се додека не ми избегаа низ прозорот :eek:.
Значи накратко, мислам дека нема форула за спријателување се зависи од папагалот и какви услови на живот ќе му понудиш.
Ако кај тебе не се спријателил во текот на тие 2 години, не гледам причина тоа да го сторат сега, кога се во друштво/љубов. Дај боже да сум грешка.
Поз.

Последно уредено:
Сум немал такво искуство да чувам два папагали во кафез за да знам дали има некоја разлика од тоа да чуваш само еден. До сега имам чувано два папагали кои во однесувањето/карактерот биле тотално различни.

Првиот папагал кој нажалост умре пред едно седум осум години многу брзо се припитоми. Тоа можеби беше една две недели откако го земавме. И тоа се припитоми речиси самиот од себе. Единствено нешто што му го нудевме за да го припитомиме е зборување, т.е. внимание.

Сегашниов папагал е ептен тежок за припитомување. Еве и после година ипол уште во моменти е дива со мене и ме каса. Но за разлика од кога ја имам до сега, ептен е питома. Треба само да му се посвети внимание на папагалот и да се поминува што подолго време со него. Стави ги кај тебе во соба, збори им, свиркај им, давај им со рака да јадат од тие гранчињата просо или од тие едни зрнца како пченица што се во храната.

Полека по полека, можеби ќе ги припитомиш. Треба само време и труд:)

искуби им ги крилата и носи ги на долго стапче полека на маса или на кревет,ставај им вода во пепељара на маса за да се капат,сакаат не сакаат ќе се припитомат освен ако не се сосема здивени и трауматизирани

Јас сум чувал еден папагал, а подоцна и заедно два (тигрици).
Доколку е постаро тешко дека ќе го припитомиш, обично додека се помали од 1 година.
Убаво ти кажаа, пробај секојдневно да им ставаш храна по малку, постојано менувај им ја водата и дувај ги лушпите со тоа ќе те осеќаат потребен/на.
Галење за клунот (од горе кон доле) што им значи пријателство, практикувај почесто.
Сакаат многу (edit) марула и креда.
Моите беа пуштени на слобода со отворен кафез, ги затворав само вечер пред спиење бидејќи не гледаат во темница.
Со текот на време, почнаа да ми застануваат на рамо и тука започна нашето пријателство. Не само што беа пријатели со моите дома туку и со мојот мачор.
Едноставно, сите се осеќавме дел од семејството се додека не ми избегаа низ прозорот :eek:.
Значи накратко, мислам дека нема форула за спријателување се зависи од папагалот и какви услови на живот ќе му понудиш.
Ако кај тебе не се спријателил во текот на тие 2 години, не гледам причина тоа да го сторат сега, кога се во друштво/љубов. Дај боже да сум грешка.
Поз.
Се спријателиле со тебе за да избегаат.

Наградно прашање-пронајди го папагалот на сликата::facepalm:

23692852354_30f1084549_b.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom