Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
Денес зедов папагал нимфа 1-ипол-2 месеци е кога го ставив во кафез забележав дека гомното му е водникаво, незнам дали има дијареа или затоа што е исплашен и оти го оделија од мајка му ако можете да ми помогнете ?
Најверојатно поради нов простор, како што викаш и самиот исплашен е сега, ако за некој ден не му се среди консултирај се си ветеринар

Престана да сере водникаво но имам уште еден проблем денес му е 3 ден откако е земан, од 1 првиот ден стои долу и лудува и несака да се качи на стапчињата , вчера го пуштив од кафезот можеби ке се смири и кога му ја отворив враттата право излезе потоа го фатив но видов дека повторно стои долу исто така и денес и со клунот ја тегла вратата на кафезот. ако може некој да ми помогне ? еве го

Attachments

• 906323_525036214290748_1333977028950895408_o.jpg
    906323_525036214290748_1333977028950895408_o.jpg
    55,9 KB · Прегледи: 18
  • 10348854_525036827624020_1339065674586699085_o.jpg
    10348854_525036827624020_1339065674586699085_o.jpg
    59 KB · Прегледи: 15
Последно уредено:
Престана да сере водникаво но имам уште еден проблем денес му е 3 ден откако е земан, од 1 првиот ден стои долу и лудува и несака да се качи на стапчињата , вчера го пуштив од кафезот можеби ке се смири и кога му ја отворив враттата право излезе потоа го фатив но видов дека повторно стои долу исто така и денес и со клунот ја тегла вратата на кафезот. ако може некој да ми помогне ?

Сака надвор да излезе, што е тука чудно? :icon_mrgr: И мојот така правеше на почетокот, пуштај го во текот на денот барем по 3-4 часа да лета низ станот, да се запознае подобро со околината. Па кој знае, може во иднина на рамо да ти стои, или од рака да ти јаде

Тошо.jpg
Нимфа нинџа левел 999
Го чувам веќе осма година. Многу интересно и интелигентно папагалче е. Сум чувал и тигрици и цајзли и канаринци ама нимфиве се најубави папагалчиња за мене, најмили се. Ова ми е втора нимфа што ја чувам. Претходно имав една нимфа ја чував околу 6 или 7 години дур не ја повреди ногата и угина.

Кога ќе го пуштам потоа неможам да го фатам ке застане на корнизава ќе се качам на стол и почнува да лета насекаде а сам несака да влезе во кафез

Кога ќе го пуштам потоа неможам да го фатам ке застане на корнизава ќе се качам на стол и почнува да лета насекаде а сам несака да влезе во кафез
Значи ќе идеш накај него без нагли потези и зборувај му полека, свиркај му, сеедно. Така ќе му правиш дистракција, и со слубичката од кафезот ако имаш таква, ќе му ја приближиш полека и доволно за да се качи самиот, ако немаш слуба со нешто друго, никако со раце само ќе се наплаши уште повеќе.
И почни да вежбаш со папагалчето, работи на твоите односи со него, нека се опушти и нека научи дека си му пријател, од кога тоа ќе се случи научи го да ти стои на прст и менувај му ги прстите и му прави препреки како да се качува по скала, после одредено време ќе се научи кога ќе му покажеш со прст и самиот ќе ти го бара кога ќе излезе од кафез.

Пробав не успеа па зедов ракавици и го фатив ако не го фатам цев ден ќе стои на корнизава кога го ставив во кафез одма зеде да јаде

Пробав не успеа па зедов ракавици и го фатив ако не го фатам цев ден ќе стои на корнизава кога го ставив во кафез одма зеде да јаде
Додека е во кафез почни да се дружиш малку повеќе со него, зборувај му, свиркај му и полека со раце во кафезот пробај да се доближуваш и да го опушташ, и моето папагалче беше такво, еве сега го галам по глава како да галам куче, само е потребно внимание и трпение - спасение.

За колку време можам да го научам?

За колку време можам да го научам?
Па зависи, ја моето го научив за 2-3 недели. Ама зборам за секој ден поминвуање големо време со него, мора да те научи и да се опушти со тебе, после е лесно.

женкава снесе 5 јајца....и во куќаркава гледам има пердуви,да ги извадам надвор папагаливе однсно да ги пуштам да летаат па да ги ичистам пердувите или да ги оставам пердувиве потребни им се за нешто на малите?

Дечки да ве прашам, завчера правев муабет со еден човек кој се занимава со папагали, и ми рече дека не било добро за папагалче да има огледало во кафезот. Точно е?
И како ги храните вашите нимфи? Некоај препорака за храна и слично, сакам да му сменам нешто малце, да му внесам нешто ново, досега само со тоа просо за нимфи се хранеше.

Дечки да ве прашам, завчера правев муабет со еден човек кој се занимава со папагали, и ми рече дека не било добро за папагалче да има огледало во кафезот. Точно е?
.

Точно е... тие кога гледаат во огледалото мислат дека има уште едно папагалче во кафезот, и се приврзуваат до "замисленото пријателче". И може воопшто сопственикот да не го фермаат. Подобро е да купиш уште еден папагал, одколку да го мачиш со огледала

Точно е... тие кога гледаат во огледалото мислат дека има уште едно папагалче во кафезот, и се приврзуваат до "замисленото пријателче". И може воопшто сопственикот да не го фермаат. Подобро е да купиш уште еден папагал, одколку да го мачиш со огледала
Претпоставуав дека е така, фала ти. Па се мислам деновиве да земам уште едно, мада овој мој е стар веќе, едно 6 години го чувам.

И како ги храните вашите нимфи? Некоај препорака за храна и слично, сакам да му сменам нешто малце, да му внесам нешто ново, досега само со тоа просо за нимфи се хранеше.
Како што ти одговорија погоре, лошо е да има огледало во кафезот доколку сакаш да бидр повеќе приврзан кон тебе. За храна сигурно можеш да му даваш и зеленчук, провери само што би му било штетно, со останатото можеш некој микс да му направиш, воедно ќе видиш што повеќе ќе прифати па со тоа да продолжиш на неколку дена да му даваш, али обавезно да го има просото во кафезот. Едино на почеток можеш да му го вадиш на неколку саати, да се навикне на зеленчукот да го јаде.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom