Палачинки

  • Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
ауу палачники се нешо најубао на свет поготво со еурокрем,Банана и шлаг аууу :vozbud:
 
berry-pancakes-recipe-2-21-07.jpg




mmmmmmmm....
 
палачинки со крем со банана и со шлаг ја моташ а одозгора ставаш чоколаден прелив и ...... ЈАДЕС:pos2:
 
АА вечер татко ми ќе праи палачинки:zlo:ќе биде кркање хехехе.
Ја најмногу си ги сакам со џем од шипки или со мед и ореви ауу мммм..
 
ma doma sa najubaii..baba mi gi prae perfektni...mmmm so krem mmmmmm(koj me terase da otvaram temava..sea mi se jade....):vozbud::vozbud::vozbud:
 
Палачинки со фил од ванила


За крем
- 500 мл млеко
- 100 гр шеќер
- 1 пудинг од ванила
- 100 гр мелени ореви
- 2 ванилини шеќери
- 50 гр путер
- 50 гр шеќер во прав

за тесто
- 250 гр брашно
- 1 јајце
- 3 дл вода

Во тенџере ставаме 1/2 литар млеко, а во мензурата ставаме 1 децилитар. Тенџерето го ставаме на оган. Во млекото додаваме 100 гр шеќер, промешуваме и оставаме да зоврие. Во меѓувреме во мензурата со млеко додаваме пудинг и промешуваме. Во садот за матење ставаме 1,5 дл. вода. Кршиме едно јајце, го ставаме во садот и матиме со миксер. Потоа кон смесата го додаваме брашното и продолжуваме да матиме со миксерот.
Откако млекото ке зоврие, смесата за пудинг полека ја истураме во тенџерето и непрекинато матиме со жица за матење на тивок оган. Кога смесата ќе се згусне, го тргаме тенџерето од оган и го ставаме на работната маса. Го оставаме пудингот да се излади. Потоа тавата на која ќе ги пржиме палачинките ја премачкуваме со масло за јадење. Кога тавата доволно ќе се загрее, смесата за палачинки ја истураме во неа. Откако палачинката ќе се испече од една страна, ја превртуваме да се испече и од другата страна. Кога ќе се испече и од другата страна, палачинката ја ставаме на една чинија. Истото го правиме додека не ја потрошиме смесата за палачинки.
Откако пудингот ќе се излади го истураме во сад за матење. Додаваме 50 гр. путер и со миксер матиме смесата да се соедини. Потоа ги додаваме мелените ореви. Матиме со миксер. Кога филот е готов, започнуваме со филувањето на палачинките. Од филот нанесуваме на палачинката и го размачкуваме на една половина од неа. Најпрво ја превиткуваме на половина, а потоа и на четвртина. Филуваните палачинки ги редиме на чинијата.


palacinke075.jpg

оууу фала за рецептот ги напрајв со поголема помош од мама....мммммм преубај се
 
јадев пред 2 дена и ни до половина не ја изедов леле бре ама гооолема беше, авкууусна што да ви зборам...крем , цимет, шлаг, прелив и банана ммммммм
 
МмМм.. арно ме потсетивте после ќе земам една пица а за десерт палачинка со еурокрем :).
 
Палачинка со чоколадо и малини или чоколадо и јагоди... мммммммм Adoooree it!!!
 
Ма секакви ги јадам,али најубави ми се со еурокрем
 
омилено јадење..просто обожавам да ги јадам...мммммммм......тој мирис додека ги пржам...ммм тој мирис на крем...мммм...тој вкус....тоа волшебно благо парче...таа неодолива глетка кога ке се растече кремот и ке почне да пага во тањир поради преголема намачканост...аххх....
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom