Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
Малку се 8 000,над 20 000 се иселени од градот.

20.000 иселени значи 20.000 помалку невработени! Огромен успех на Владата на РМ!

Шала на страна, му ебаја матер на градон.

Сашо докторон ко некој трупец е на сликана застанат.:D:D

Условот да бидит пратеник од НЕБАЊАНИТЕ беше да им дајт 100 илјади Black Money ,која смотана генерација беа во гимназија тој бунташ,новак,...цел клас,ама се испикаја во партиите и секогаш со власта-апашите.

А некој од копиљињава од Скупја да не се криет нешо овде, дан бегат од пред УБК?Сега помина ецла делегациај по Туристичка:facepalm:Абе слепци едни среде ноќ со тие сирените замарате све да ви еам!

Ја уште не можам да сфатам како плаќам за атмосферска канализација или како и да се вика кога не сум приклучен на истата :))

Ја уште не можам да сфатам како плаќам за атмосферска канализација или како и да се вика кога не сум приклучен на истата :))

Се плаќат за паразитите од ДПМНЕ,50 посто во Проаква оделе само по 2 сати на ден на работа и после приватно работеле,а Топаловци се само на платен список и по чаршија барет жртви со камати,да се надеваме на промени после нова година.

Се плаќат за паразитите од ДПМНЕ,50 посто во Проаква оделе само по 2 сати на ден на работа и после приватно работеле,а Топаловци се само на платен список и по чаршија барет жртви со камати,да се надеваме на промени после нова година.

Абе све е тоа ок брат, само е нелегално? Мислам, ја и сум пробал да се бунам, нема фајде .... Бем ти Мафијашите .... Као - Не сум приклучен, коа серам искача од друго место - шо кур ме умарате?

Абе све е тоа ок брат, само е нелегално? Мислам, ја и сум пробал да се бунам, нема фајде .... Бем ти Мафијашите .... Као - Не сум приклучен, коа серам искача од друго место - шо кур ме умарате?

Луда власт,сите што имаат фирми плаќаат за ТВ претплата:facepalm:

На атмосверска никој не е приклучен освен одвреме навреме некој облак. Фактички ние му плаќаме на облакот зш врнит над градов за да се однесит неговата вода в езеро место тој само над езеро да си врнит.

Главни причини за нерентабилното работење на МЈП Проаква кое во континуитет бележи загуби се превработеноста, намалената економска моќ на стопанството и ниската цена на водата, смета претпријатието. Водовод Охрид на вработените им должи 3 плати, а Водовод Струга двојно повеќе.

-Пред да се раздружат Проаква и Нискоградба заедно имаа 200 вработени, а сега 400. Се прават напори за разционализација, но постојат законски пречки. Бројот на вработени во Проаква од 305 во 2013г. е намален на 265. Ние изготвивме план за рационализација според стариот закон, но проблем е тоа што голем дел од вработените се водат како државни службеници, па се обидуваме да изнајдеме други начини преку предвремена пензија и прогласување на технолошки вишок да го намалиме бројот на вработени. Од друга страна проблем претставува тоа што нема стручни работници за одржување на системот и интервенции и тоа што веќе никој не сака да учи занает.-вели директорот на МЈП Проаква Томе Паскалоски.

22.jpg

Претпријатието за потрошена електрична енергија должи 4 милиони денари поради што деновиве ЕВН времено го исклучи од електро мрежата, а граѓаните на Охрид и Струга со часови останаа без вода за пиење. Излезот од ваквата состојба се гледа со поделба на претпријатието на Водовод Охрид и Водовод Струга, за што советот на општина Охрид даде зелено светло, а стопанисувањето со колекторот да го преземе државата. Но ниту тоа нема да биде доволно доколку не се покачи цената на водата велат од Проаква, посочувајќи дека 15 години таа е непроменета, а условите на стопанисување целосно се изменети, за што говори податокот дека денес се испорачуваат 700.000 метри кубни вода помалку отколку пред една деценија.

-Голем дел од стопански капацитети како ЕМО, Застава и други, па и Армијата која беше голем потрошувач на вода сега не постојат. Во моментот индустријата во вкупната потрошувачка на вода во Охрид учествува само со 20 проценти. На времето амо една фактура од Застава ни ги покриваше трошоците за струја. – рече Паскалоски.

%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0680.jpg

За подобрување на лошата финансиска состојба Проаква предлага воведување и на дополнителна давачка за одржување на системот за корисниците на викенд станови кои во Охрид ги има околу 10.000.

-Како што има улично осветление во делот на струјата, да има надомест за одржување на постоечката мрежа во кондиција, пример од 100 денари како што е за улично осветление, тоа би бил додатен приход од околу 25 милиони денари и со тоа би немале загуба, само со тие 100 денари. – објаснува Паскалоски.

Сегашната состојба е неодржлива предупредуваат од Проаква и бараат градските власти и државата сериозно да се вклучат во решавањето на наталожените проблеми, бидејќи ова претпријатие стопанисува со водните ресурси на најголемиот басен со питка вода од кој може да се снабдува цела Македонија.

Се напикаа кој стигна по институтцииве па сеа не можеле да се раздолжет....

Претходната локална власт не ли го задолжи Охрид со 50 мил. ЕУР?[DOUBLEPOST=1477253957][/DOUBLEPOST]
Мислиш на сметките од Нискоградба?
Нискоградба беше основана од претходната локалната власт во 2010.[DOUBLEPOST=1477254162][/DOUBLEPOST]
http://www.ohridnews.com/vesti/100832

Кого го лажит копилево ВРХОВИСТИЧКО ,ја намалиле невработеноста, му ебам све по с.....

Треба да се честита што Охрид има 5500 повеќе вработени луѓе отколку во 2006 год.[DOUBLEPOST=1477254264][/DOUBLEPOST]
Еми се иселиле 8.000 луѓе и така се намалила невработеноста.Технички во право е.

Вработеноста се мери според бројот на вработени. Сега има 5500 повеќе вработени отколку пред 10 години.[DOUBLEPOST=1477254398][/DOUBLEPOST]
Малку се 8 000,над 20 000 се иселени од градот.

Таков иселенички бран имаше во Сфрј и посебно за време на приватизацијата, кога повеќето охриѓани останаа без работа.[DOUBLEPOST=1477254536][/DOUBLEPOST]
А некој од копиљињава од Скупја да не се криет нешо овде, дан бегат од пред УБК?Сега помина ецла делегациај по Туристичка:facepalm:Абе слепци едни среде ноќ со тие сирените замарате све да ви еам!

Ако воведат двојазичност ќе станете Оhër.

Последно уредено:
Претходната локална власт не ли го задолжи Охрид со 50 мил. ЕУР?[DOUBLEPOST=1477253957][/DOUBLEPOST]
Мислиш на сметките од Нискоградба?
Нискоградба беше основана од претходната локалната власт во 2010.[DOUBLEPOST=1477254162][/DOUBLEPOST]

Треба да се честита што Охрид има 5500 повеќе вработени луѓе отколку во 2006 год.[DOUBLEPOST=1477254264][/DOUBLEPOST]

Вработеноста се мери според бројот на вработени. Сега има 5500 повеќе вработени отколку пред 10 години.
Сега имат 5500 појќе отселени отколку пред 10 години. Најди статистика колкав бил бројот на вработени тогаш и сега па после да прајме муабет. И да, вработеноста се мерит според бројот на вработени. Нешто шо во изјавава на бугарашов го немат.

Аман бе, зар имало место за нови вработувања после превработеноста што ја направи претходната власт?

Таков иселенички бран имаше во Сфрј и посебно за време на приватизацијата, кога повеќето охриѓани останаа без работа.

Објасни ми како Охрид во 2016 има помалку жители отколку во 2006?

Сега имат 5500 појќе отселени отколку пред 10 години. Најди статистика колкав бил бројот на вработени тогаш и сега па после да прајме муабет. И да, вработеноста се мерит според бројот на вработени. Нешто шо во изјавава на бугарашов го немат.

И јас да имам многу пари, родителите да ми привазитирале некоја фирма, би се преселил во Сад , УК или Австралија или Швајцарија.[DOUBLEPOST=1477255050][/DOUBLEPOST]
Објасни ми како Охрид во 2016 има помалку жители отколку во 2006?

Прашај ја претходната локална и централна власт за то. Колку фирми се испоуништија и приватизираа во нивно време и колку илјади вработени останаја без работа во Ох?

И јас да имам многу пари, родителите да ми привазитирале некоја фирма, би се преселил во Сад , УК или Австралија или Швајцарија.[DOUBLEPOST=1477255050][/DOUBLEPOST]

Прашај ја претходната локална и централна власт за то. Колку фирми се испоуништија и приватизираа во нивно време и колку илјади вработени останаја без работа во Ох?

Значи за 10 години на власт на успеавте да го средите тоа што другите го расипаа.

Признаваш дека не ве бива и дека треба промена.Thank you very much!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom