Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
На чоеков гомно да му речат да фали, ќе дојди тука и ќе кажува како гомната од 2008 навака постојано ги подобруваат хранливите материи и имаме подобрен метаболизам благодарение на бројните проекти за здрава храна, македонски производи, за разлика пред 10-15 години кога сите патевме од запек.
Се согласувам. Вакви инвестиции во Охрид како сега нит имало нит ќе има.Абе се нaфрлaте нa @bitushanec oти држи еднa пoлитичкa стрaнa и јa претстaвувa вo крaјнo пoзитивнo издaние. Али вo времетo нa сдсм беше тaквo сивилo нaсекaде низ Мaкедoнијa никaквa јaвнa устaнoвa не се ренoвирaше a кaмo ли дa се oдржувa пaркoви или нештo дa се изгрaдеше oд инфрaструктурa штo сегaшнaтa влaст дoвoлнo е сaмo дa плукни ќе имa пoвеќе делa oд oвие пaрaзитите претхoдни штo беa. Пред дa ми се нaфрлите декa сум се лoгирaл oд штaбoт,мoждa битушaнец јa претерувa сo фaлењетo a рaбoтa си е рaбoтa,некoи фaкти се реaлни и oчигледни.
Не е работата за шминкање на градов. Работата е шо се останати 20тина илјади жители. Мојава потесна фамилија (4ца) сме во Германија. Наспроти мене комшиите 2 од 3 браќа со жените се во Словенија и Италија. До нив еден е во Скопје заминат. 3 куќи десно од мене сите се исто така во Словенија. Појќе посетители имат на курсој за Германски јазик отколку ученици во основниве школи. Ама битно е шо на Ристо Чадо #Ж сечеше лента за да ја „отворит“ новоасвалтираната улица. Или дотичниот шо се прошета „испод мртве палме на обали језера“ и шо фрли камен темелник на базен шо требеше досега да е изграден ама не е ни почнат да се прајт. Да убо е се чепкат по нешто ама за кого?!Абе се нaфрлaте нa @bitushanec oти држи еднa пoлитичкa стрaнa и јa претстaвувa вo крaјнo пoзитивнo издaние. Али вo времетo нa сдсм беше тaквo сивилo нaсекaде низ Мaкедoнијa никaквa јaвнa устaнoвa не се ренoвирaше a кaмo ли дa се oдржувa пaркoви или нештo дa се изгрaдеше oд инфрaструктурa штo сегaшнaтa влaст дoвoлнo е сaмo дa плукни ќе имa пoвеќе делa oд oвие пaрaзитите претхoдни штo беa. Пред дa ми се нaфрлите декa сум се лoгирaл oд штaбoт,мoждa битушaнец јa претерувa сo фaлењетo a рaбoтa си е рaбoтa,некoи фaкти се реaлни и oчигледни.
Не е работата за шминкање на градов. Работата е шо се останати 20тина илјади жители. Мојава потесна фамилија (4ца) сме во Германија. Наспроти мене комшиите 2 од 3 браќа со жените се во Словенија и Италија. До нив еден е во Скопје заминат. 3 куќи десно од мене сите се исто така во Словенија. Појќе посетители имат на курсој за Германски јазик отколку ученици во основниве школи. Ама битно е шо на Ристо Чадо #Ж сечеше лента за да ја „отворит“ новоасвалтираната улица. Или дотичниот шо се прошета „испод мртве палме на обали језера“ и шо фрли камен темелник на базен шо требеше досега да е изграден ама не е ни почнат да се прајт. Да убо е се чепкат по нешто ама за кого?!
Македонија е земја без иднина која е на работ на пропаста. Земја каде побитни се пензионерите отколку студентите, каде побитно е да имаш членска од партија наместо знаење, земја каде на премиерот (бивш) побитно му е да се занимават со микроменаџмент за сечење ленти на канти за ѓубре, паркчиња од 5м2 и улици долги 200м отколку да работит на големи проекти кои ќе генерирет средства за буџетот кој пола се полнит од кредити.
Јас студирав во странство. До 2009/10 едвај чекав да си дојдам во Македонија, да останам некој ден во Скопје после да уживам во Охрид и да прошетам чат пат до Битола. Ама после то се се смена и Македонија почна да ме гушит. Скопје се смена на полошо, луѓето станаа големи песимисти, долги пријателства се кршеа заради членство во две спротивни партии, викаа „чути мојт да бидит и полошо“. Епа чутеа дур чутеа, некои почнаја да лепат плакати другите заминаја на запад. Си метнаја орелски крилја и со одлетнаја ОД наши ст'рни.
П.С. Постов испадна многу подолг од шо планирав и им се извинувам на членовите со отворен ум за мојата исфрустрираност.
Се согласувам. Вакви инвестиции во Охрид како сега нит имало нит ќе има.
Ставиле лед сијалици како улично осветлување, пола светни-угасни прат, пола не работат, плус опсегот им е ко за грев, да одиш по споредна улица кај шо има премногу раздвиженост особено млади луѓе благодарение на новите инвестиции на владата на РМ, страв ќе те фати.
Велосипедски патеки со стубој обележани кај шо ќе се превртиш со точкот, освен ако не си експерт за возење точно по линија.
Цело лето патон до кај плажине, го оставија обраснат со трева.
Полани за Нова Година цел град замрзна, пошо чекаа снегот да подмрзни па пак сам од себе да се стопи.
Елката си ја чувавме до онаму крај на февруари, почеток на март фати.
За Велигден не работеше цела мрежа на улично осветлување.
Контињери пред зграда со денови седеа полни, страшна реа се ширеше.
Живо пиле не остана во градов, ти за сивило кажвиш. Поголемо сивило од ова шо е сега во Охрид немало ниту ќе има.
*Не го кривам само Бакрач, туку целиот систем како функционира моментално општината и дека апсолутнo ко шо е тргнато тој дел ќе биди во сопственост на западно соседната земја.
Машала бе, мора да сте многу богати штом си студирал Германија. Твоите да не приватизирале некоја државна фирма, па сте здувнале надвор?
Охрид е далеку од 20,000 жители. Проблемот е што Охрид ја дели судбината на сите македонски градови, уништен од приватизацијата, се затворија работни места, а единствено што работеше од приватниот сектор беа мали и средни домашни фирми (бурекџилници, сендвичари, шивачници, инт.) и малите работнички плати, кои до пред 10 години паѓаа дури и до 3000 денари.
Во статијата на ВЕСТ (Година: 5, Број:1337 , Сабота 12/11/2004) што преѓе ја постирав, многу убаво е опишана економската состојба во Македонија во 2004 година, кога биле изгубени над 50 отсто од работните места, стапката на невработеност изнесувала 37 отсто, а 60 отсто од работната сила примала под 100 евра плата. http://star.vest.com.mk/default.asp?id=88146&idg=5&idb=1337&rubrika=Makedonija
А во 2002 година ни ветуваше тогашната власт СДС дека ќе вработи по еден од секоја фамилија, на крај испадна дека некаде и едниот од фамилија остануваше без работа. После таквата економска девастација и деиндустријализација, сепак и доста е постигнато во последните години, преку олеснувањата за правење бизнис, воведување ниски даноци, поттикнување домашни и странски инвеститори да вложуваат што резултираше да се намали невработеноста од 39% на 24% и најниските плати од 3000 денари денеска да се триплираат и изнесуваат 10.000 денари, а просечната плата да се дуплира. Не можеме да ја стигнеме за 10 години Германија, а сме почнале од нула пред една декада.[DOUBLEPOST=1478218655][/DOUBLEPOST]
После криминалната приватизација и деиндустријализација што му се деси на Охрид за време на СДС кога една индустрија не опстана, што очекуваш? Дури и хотелине успеаја да ги затворат, како Палас, Орце Николов итн. Да седи народов и да работи по сендцичари, продавници или бурекилници за 2000-3000 денари?
Само за ова си во право витина е далеку во моментов дали има и 15000 е прашање ...Охрид е далеку од 20,000 жители.
drn drn
sarala barala.
tralalala.
Палас е затворен е 1990 ак не и порано.Машала бе, мора да сте многу богати штом си студирал Германија. Твоите да не приватизирале некоја државна фирма, па сте здувнале надвор?
Охрид е далеку од 20,000 жители. Проблемот е што Охрид ја дели судбината на сите македонски градови, уништен од приватизацијата, се затворија работни места, а единствено што работеше од приватниот сектор беа мали и средни домашни фирми (бурекџилници, сендвичари, шивачници, инт.) и малите работнички плати, кои до пред 10 години паѓаа дури и до 3000 денари.
Во статијата на ВЕСТ (Година: 5, Број:1337 , Сабота 12/11/2004) што преѓе ја постирав, многу убаво е опишана економската состојба во Македонија во 2004 година, кога биле изгубени над 50 отсто од работните места, стапката на невработеност изнесувала 37 отсто, а 60 отсто од работната сила примала под 100 евра плата. http://star.vest.com.mk/default.asp?id=88146&idg=5&idb=1337&rubrika=Makedonija
А во 2002 година ни ветуваше тогашната власт СДС дека ќе вработи по еден од секоја фамилија, на крај испадна дека некаде и едниот од фамилија остануваше без работа. После таквата економска девастација и деиндустријализација, сепак и доста е постигнато во последните години, преку олеснувањата за правење бизнис, воведување ниски даноци, поттикнување домашни и странски инвеститори да вложуваат што резултираше да се намали невработеноста од 39% на 24% и најниските плати од 3000 денари денеска да се триплираат и изнесуваат 10.000 денари, а просечната плата да се дуплира. Не можеме да ја стигнеме за 10 години Германија, а сме почнале од нула пред една декада.[DOUBLEPOST=1478218655][/DOUBLEPOST]
После криминалната приватизација и деиндустријализација што му се деси на Охрид за време на СДС кога една индустрија не опстана, што очекуваш? Дури и хотелине успеаја да ги затворат, како Палас, Орце Николов итн. Да седи народов и да работи по сендцичари, продавници или бурекилници за 2000-3000 денари?
Кој е поводот "крадат, барем градат?"Не ми гo вaдете oд кoнтекст муaбетoт. Не пијaм вмрoбил ниту се лoгирaм oд лoкaлни штaбoви.
Сaмo укaжувaм зoштo имaме тoлку прoпaгaтoри пп интернетoт зa ете шминкaњетo или ревoлуцијaтa штo тие милувaaт дa јa нaречaт. Знaчи нa прaзен лист хaртијa дa стaвиш стaвиш сaмo еднa тoчкa си нaпрaвил пoвеќе oд oнoј штo гo oстaвил целиoт лист прaзен. И пoсле тaa тoчкa е гoлемa кo месечинaтa и пoчнувaш сo чaлaмење "ние бaрем тoчкa нaцртaвме вие ништo?" тaкa се мoнтoрaни oдгoвoрите кoгa ќе кaжеш декa зa месец денa се рaскoпaл тенкиoт слoј aсфaлт штo гo пoстaвиле и испрaле милиoнчињa тoј ти вели бaрем се грaди. И вистинa технички се грaди. И имaaт пoвoд зa чaлaм нaд oпoзицијa. Зaтoa ќе ги гледaте вo сите мoжни теми.
Палас е затворен 2005 или година пред тоа не памтам.Палас е затворен е 1990 ак не и порано.