Охрид ги губи туристите од кои преживува

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување
Да,доста странски туристи има во Охрид,хотелите се полни за разлика од приватниот смештај кој зјае празен..

Илузорно е да се споредува Охрид со Грција.
Прво се споредува град со држава. Па само крајбрежјето на Касандра е околу 500 км, напроти 30-40 на охридското езеро, ако го сметаме Охрид се до Свети Наум.
А второ и поважно, тука под Грција се подразбираат бунгаловите во селцата околу Солун, каде што освен македонци, срби и по некој бугарин, тешко некои други странци да залутаат. Ако веќе споредувате, земете ги во обѕир местата по кои Грција е позната во светот како туристичка дестинација, по островите, а кои ретко да се најдат во понудата на некоја наша агенција, па тогаш критикувајте дека Охрид бил скап.
А на крајот на краиштата, цената ја одредуваат понудата и побарувачката. Се додека се полни плажите и кафичите, значи дека цените не се високи, барем за тие што ги посетуваат.
Потполно си во право! Како можело да се споредува Охрид со Лептокарија, Паралија, Асправалта, Ханиоти и слични селца во Грција. Повеќе држи споредбата на тие села со Пештани, Радожда, Трпејца или Љубаништа.

Од пред некој ден
598366_10151584720468579_1677874933_n.jpg

Moмент на самокритика и мaла помош за нашиве ‘плажа газди‘ од албанската страна
601709_10151571372108579_1622844286_n.jpg

Или од Струга (не знам дали ќе останат со новиов талент градоначалник)
1005133_10152910771325385_918985349_n.jpg

549560_436624389716354_305799058_n.jpg

936077_523533674373336_1560272683_n.jpg
10805_524113407648696_638673660_n.jpg

Или од Преспа
1044007_10151476960321244_753668101_n-640x480.jpg

28269_132065713487113_6670789_n.jpg

1043965_10151476964346244_1171611440_n-640x480.jpg

17591_10151476958931244_894625689_n-640x480.jpg

28269_132065740153777_4658755_n.jpg

10.jpg

dupeni_beach-19.png

38950_141578815869136_3114005_n.jpg

Стајте песок бе да му се невидит!И по некоја здрава платформа...

Сакам да ја кажеш причината зошто се здодевни домашните туристи?Ме интересира,зошто ви пречаат?Всушност ме интересира и уште едно прашање се надевам дека некој ке ми одговори...
Зошто Скопјани и Охригани не се поднесуваат?
Ајмо народе да видам дали ке се појави јунак за да одговори.
кој рече дека не се поднесуваат ... нормалните припадници на двата града се почитуваат ... посебно од различен пол ...:love:

Сурова реалност е дека во Охрид како и во сите квалитетни туристички центри се повеќе ќе заживува организираниот туризам хотели и вили со квалитетна понуда за сметка на приватните сместувања. Според мене тоа е и патот по кој треба да оди Охрид кој треба да се концентрира на поелитен туризам а тинејџерите кои одат со 5 илјади денари (сум одел и јас не викам не) на одмор и се бунат дека им е скапо треба да се пренасочат кон Струга, Преспа или Дојран, Охрид не би ни требало да се замара со ваков вид на туристи. Најголемата грешка на Охрид е токму поради недефинираноста на таргет групата која сакат да ја привлечат како туристички центар. Во Охрид буквално не се знае кој јаде , кој пие а кој плаќа туристи има од секаков профил што е на штета на оние кои уживаат во културен туризам и спремни се за тоа да платат и 20 пати повеќе одколку некој тинејџер но за тоа сакат да добијат и квалитетен одмор без трауматизирање од испијанчена омладина и дискотеки во центарот на градот кои фурат музика до 4 саат на сабајле.

Како немало да заживува на сметка на приватните сместувања.Охрид е толку раширен што никогаш нема да биде проблем да се најде соба за 300че.Охрид може да се замара што сака али тинејџери со 5000 ќе ти доаѓаат таму бидејки коа и да сум идел имало 100 луѓе на автобуската кој нудат соби.Еден другар има стан во даљан и бев за први мај таму,ниедна од зградите не е со некој што живее постојано.Па што мислиш кој ќе се смести таму.
Тие што уживаат културен туризам очигледно се многу малце бидејки дискотеките и кафичите секогаш полни.Не сте ми јасни вие поише треба да се радувате на овие туристи,трошат пари на приватно сместување кај охриѓани,трошат пари за јадење исто надвор додека холанѓаните си имаат ал инклузив во хотели(парите кај поединци ќе си идат) а и не оставаат пари на вашето тајно оружје - таксито.

Како немало да заживува на сметка на приватните сместувања.Охрид е толку раширен што никогаш нема да биде проблем да се најде соба за 300че.Охрид може да се замара што сака али тинејџери со 5000 ќе ти доаѓаат таму бидејки коа и да сум идел имало 100 луѓе на автобуската кој нудат соби.Еден другар има стан во даљан и бев за први мај таму,ниедна од зградите не е со некој што живее постојано.Па што мислиш кој ќе се смести таму.
Тие што уживаат културен туризам очигледно се многу малце бидејки дискотеките и кафичите секогаш полни.Не сте ми јасни вие поише треба да се радувате на овие туристи,трошат пари на приватно сместување кај охриѓани,трошат пари за јадење исто надвор додека холанѓаните си имаат ал инклузив во хотели(парите кај поединци ќе си идат) а и не оставаат пари на вашето тајно оружје - таксито.
Ама далеку било Далјан и Бараки, во огромниот Охрид :D И ќе ги репнат негде накај Гимназија или кеј за 500.
За кафето во Скопје не е секаде 130 денари како што пиша некој погоре, има кафичи каде нес кафе е 60 денари значи дупло поефтино зависи кај ќе седнеш, во охрид не би рекла дека е така.
Наздравје :)
992867_482390485163049_1340545810_n.jpg

Ама финтата е да седиш Ликвид или Кадмо со 40 денари кафе, нели ;)

Ама далеку било Далјан и Бараки, во огромниот Охрид :D И ќе ги репнат негде накај Гимназија или кеј за 500.

Па другари пред 2 години плаќаа 350 на 5 минути од банката,што е на добра локација.Муабетот ми е дека соби секогаш ќе има за ефтина цена :)

Ќе ги губи кога цената за сместување на убавите локации е над 450 ден. Се наоѓа и за 300 ден ама условите се никакви. Наредиле 4 кревети во соба и ќе делиш кујна со уште 3 фамилии.
Сега сите за 130 евра одат во Бугарија или Грција. Кој би го избрал Охрид кога за тие пари може да иде на море. :pipi:

Ќе ми каже некој каква е водата на градиште ? Пред некој ден бев на градиште и водата беше ептен за нигде, краста да фатиш.

Да бе. Лани во Охрид еден глупак ми зема 350 денари за лежалка.
А беше 3 часот на ручек кога отидовме. И му реков, абе веќе 4 часот ќе дојде, ќе треба да си одиме...дај попуст. И ми вели ако сакаш еден час 150 денара. Тој сигурно на некоја дрога беше!

Утредента на друга плажа отидовме...таму лежалката 200 денари. Ајдее, ми се одмили и викенд и се.
150 евра потрошивме за еден викенд во нашиот Охрид.

Епа извини мил Охриде ама во Грција, Бугарија итннн...се тегнам на лежалка за 2 евра и плус кафе пијам!

Да бе. Лани во Охрид еден глупак ми зема 350 денари за лежалка.
А беше 3 часот на ручек кога отидовме. И му реков, абе веќе 4 часот ќе дојде, ќе треба да си одиме...дај попуст. И ми вели ако сакаш еден час 150 денара. Тој сигурно на некоја дрога беше!
Утредента на друга плажа отидовме...таму лежалката 200 денари. Ајдее, ми се одмили и викенд и се.
150 евра потрошивме за еден викенд во нашиот Охрид.
Извини вака, ама си му дал(а) некому 350 денари за лежалка и уште него му лепиш етикета?
Менталитетот генерално е тој, закрпи некого колку е можно подрско, па ако упалиТ...ама не само во Охрид, туку и во Куманово, Битола, Скопје, Кавадарци.
А во муабетов неизбежно е прашањето зошто некој на локалните (не пробал) не им побарал таква сума?И ако не ти е мака, именувај ги плажите.

Епа извини мил Охриде ама во Грција, Бугарија итннн...се тегнам на лежалка за 2 евра и плус кафе пијам!
Не знам како е кај долните комшии, ама еве форумџикиве велат од 6-8 евра лежалка, со или без пијачка.

Screenshot_12.png

Кај е ова?Незнам која е понтава со цртичките демек лоши карактеристики,па за охрид ако пишуваме волку детално цел екран црвен ќе ти биде.
Иначе 99% од македонците не ти даваат 8 евра за лежалка,а незнам искрено со кој памет давате 350 за лежалка у охрид.

Холанѓаните не се учени на на беззаконие. Така и треба да биде, да се регулира давањето нерегистрирани соби и превозот со нерегистриран јавен превоз и такси без никаков ред (па и не само Охрид). Ама ко повеќето друго, ко Авганистан сме со тоа комбињата :)

Холандските тур оператори кои носат туристи од Холандија во Охрид, до охридскиот градоначалник Никола Бакрачески испратиле писмено известување дека од наредното лето ќе ја прекинат соработката ако не се реши проблемот со сивата економија односно со нелегалните станоиздавачи и со дивите превозници во Охрид.

Па не се ко овде учени, секое чудо за 3 дена.Фибула, Корендон и кој се таму други си работат трансфер од/до аеродром и тури со превозници од Охрид, Битола, Неготино, Вевчани и на возилата за време на договорот е напишано нивното лого.Изгледа некој друг сакал дел од колачот :sneaky:
А и ние си имаме мака со дивите станоиздавачи и таксисти.По постојки, на автобуска, по улици, на паркинзи.Лошо е дека на ниедна власт досега не и успеало средувањето.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom