Overclocking

• Креатор на темата Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
и7 920 C0 @3.8 1.30 vcore. 1 саат OCCT max temp = 70c.

Убајни, тие не греат ебате процесорите :)

Него што чаре да му правам на ова BSOD што се јавува еднаш неделно или 5 пати во 1 саат... кога како :)

Напајање какво имаш? мислам дека не ти е скроз стабилен клокот. А дека не граат и7 грешка си, јас го имам идеално сетирано. И7 -те греаат многу :D

Може и мемориите да те ебат? дај брендови нешто?

Напајање какво имаш? мислам дека не ти е скроз стабилен клокот. А дека не граат и7 грешка си, јас го имам идеално сетирано. И7 -те греаат многу :D

Може и мемориите да те ебат? дај брендови нешто?

95% сум сигурен дека е до мемориите.

Мислам беа Apacer 3x1GB DDR2 800Mhz 5-5-5-18 (930 МHz 5-5-5-15 overclocked)

PSU CM M520 80+
Кулери имам на рамот и хардот, отворено куќиште, на процесор корне Hyper 212.

Напајањето е топ, кулерот топ. Остануаат меморите и некој рандом проблем што не ми се верува, пробај да играш со волтажите на мемориите, а богами и на процесорот.

Напајањето е топ, кулерот топ. Остануаат меморите и некој рандом проблем што не ми се верува, пробај да играш со волтажите на мемориите, а богами и на процесорот.

Па си играм, ама ебаното е што без врска ми дава BSOD. Пример ако најдам некако КОГА ТОЧНО (на која апликација) јавува BSOD па да тестирам.

Вака и да сменам волтажа (сега мислам на 2.0 дека ставив) ќе треба да чекам или еден саат или некој ден за да се појави BSOD, па тек тогаш пак да мењам волтажа....

Најчест проблем што сум налетал јас лично, е во мемориите, па во матичната плоча.Има мемории што трпат повеќе клок, ама ако матичната не ти сака оверклок, џабе ти е и G-Skill да ставиш.Јас имав една матична си имаше FSB Wall и колку и да тераш, тоа е. Олабави ја меморијата до максимум и така нема некоја осетлива разлика.Најбитно ти е суровиот клок на процесорот. Како цепа i5 на 4.0ghz да видиш. :)

Најчест проблем што сум налетал јас лично, е во мемориите, па во матичната плоча.Има мемории што трпат повеќе клок, ама ако матичната не ти сака оверклок, џабе ти е и G-Skill да ставиш.Јас имав една матична си имаше FSB Wall и колку и да тераш, тоа е. Олабави ја меморијата до максимум и така нема некоја осетлива разлика.Најбитно ти е суровиот клок на процесорот. Како цепа i5 на 4.0ghz да видиш. :)

На што ќе личи клокнат процесор со тапа рам?

Процесоров ќе седи во чекална... :)

Од искуство ти кажувам, во реални апликации, најбитен е клокот на процесорот, додека во синтетика е побитна меморијата.Кај мене на пример од 1333мхз мемориите ми се на 1200мхз.Значи тука е максимално опуштено, додека процесорот си преде на 4.0гхз.Нормално ќе си исклучиш турбо буст и такви глупости.Јас сум ти онака речено budget-clocker. :)

Од искуство ти кажувам, во реални апликации, најбитен е клокот на процесорот, додека во синтетика е побитна меморијата.Кај мене на пример од 1333мхз мемориите ми се на 1200мхз.Значи тука е максимално опуштено, додека процесорот си преде на 4.0гхз.Нормално ќе си исклучиш турбо буст и такви глупости.Јас сум ти онака речено budget-clocker. :)

Друго е со DDR3.... Jaс овие ако ги ставам на 667, што ќе биде? :)

aj i jas da potpitam nesto eve kako e klokano kaj mene momentalno testirav slabo so everest ama problemi ne sum imal FSB 333 + 0,2 V, cpu 3.83 1,3 V, mem 1.85v 800mhz , vredi li da se kloka memorijata?\

Па си играм, ама ебаното е што без врска ми дава BSOD. Пример ако најдам некако КОГА ТОЧНО (на која апликација) јавува BSOD па да тестирам.

Вака и да сменам волтажа (сега мислам на 2.0 дека ставив) ќе треба да чекам или еден саат или некој ден за да се појави BSOD, па тек тогаш пак да мењам волтажа....

Или, мењаш волтажа и пушташ OCCT и све така, ама многу замарање има башка може и да не ти јави random BSOD :(

Или, мењаш волтажа и пушташ OCCT и све така, ама многу замарање има башка може и да не ти јави random BSOD :(

Па не ми јавува BSOD кога тестирам со OCCT, ама па тоа е првенствено за CPU не за рам.

@ -={K-O-R-U-N}=
Пробај покачи напон и на NB, а на мемориите за +0,1v. Кај мене Е6750 со матична ASUS P5K од 3.2Гхз нагоре станува нестабилен ако не покачам NB, а до 3,6ГХз иде ама мемориите ми се ужас Kingston Value Ram ич не се оверклокуваат :(

@ MasteR_#0
И TX3-ката е добар за нормален клок, но за Q8200 (4-јадрен процесор) ако сакаш да му извадиш максимум најдобар избор би било 212+, одличен кулер за парите.

А ако земам на пр. TX3 или Hyper 212+, ќе може на 2.8 или 3Ghz да оди?? Стварно сум тапа кога станува збор за OC xD
so hyper 212+ bez problem, samo treba da se pazi sto napojuvanje imas i kolku ima wati za procesor i ram ima toa napojuvanje na pr. kaj mene napojuvanjeto e GX550W ima 140W za procesor i ram, mojot Q6600 od 2.4Ghz i default 95W na 3.0Ghz vadi 130 vati pod full load, a pod idle vadi 122W i ramot e 2vati znaci okolu 132-134 Wati maxumum, a jas imam 140w za trosenje znaci mozam do kaj 3.2Ghz da go overklokuvam ama nema potreba odnosno tolku mozam so ova napojuvanje i ovoj ram sto go imam. E sea ako sakas da overkclocuvas nad 2.8 ke ti treba i podobar ram i maticnata treba da bide nekoja do pojakite odnosno skloni kon ovecklok a mislam deka so skoro bilo koja maticna tvojot ke mozes da go overkolokuvas do 2.8.Imas multiplier od x7 znaci ti ke treba da napravis od 333x7 na 400x7 a ramot da ti izlaga nekade 850Mhz max za da ti bide stabilen sistemot. Voltazi nemoj da cepkas ne preporacuvam samo mozes da zaebes nesto.P.s tx3 mnogu e bucen za overclok dobar ama bucen.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom